Feb-07: Hillary Obama

Bij de voorverkiezingen van de Republikeinen is de race vrijwel gelopen. McCain ligt erg ver voor en kan alleen nog door een flinke blessure verliezen. Bij de Democraten is het een stuk spannender. Hieronder de getelde stemmen (in miljoenen) en toegewezen gedelegeerden per 2008-05-22 21:00 NL-tijd:

  Hillary
Stemmen
Delegates Obama
Stemmen
Delegates
t/m 4 Feb 0,428 47 0,598 72
op 5 Feb 7,899 832 7,976 846
na 7 Feb 8,200 620 8,946 725
Totaal 16,527 1499 17,520 1643
Florida/Mich* 1,185 0* 0,569 0*
Totaal +FL/MI 17,712 1499 18,089 1643
Super Delegates 280** 309**
Totaal officieus 17,712 1779 18,089 1952

Het gaat uiteindelijk om het aantal gedelegeerden, en op dat punt heeft had Hillary Obama op Super Tuesday (5 Feb) nipt ingehaald. Inmiddels is het circus net over de helft, er kan dus nog van alles gebeuren.

Bron

Update 2008-05-11 12:00:
**) Het aantal super gedelegeerden betreffen toezeggingen. Deze mensen mogen tot op het laatste moment nog van mening veranderen. Tot 11 mei lag Hillary voor. Na 11 mei heeft Obama meer openbare toezeggingen gekregen van deze ‘vrije’ gedelegeerden.
*) Florida en Michigan zijn buitengesloten van deelname. Zij hadden hielden hun voorverkieizingen te vroeg en zijn door het bestuur van de Democratische partij bestraft met het schrappen van hun gedelegeerden. Hier is nog een zware discussie over gaande, mogelijk krijgen ze een vereenvoudigde herverkiezing via e-mail. Vanwege deze uitsluiting deed Obma in Michigan niet mee, Hillary wel.


Xi ook: Feb-16: Obama 9,6% voor

Advertentie

Geplaatst op 2008-02-07, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Wat betreft die ‘delegates’ spreken jouw bron, de site van CNN Politics en de Volkskrant elkaar al tegen. Dit worden weer ‘Florida 2000’ taferelen.
  Overigens weet de Volkskrant niet dat Michigan ook nog een stuk land heeft daar ten noorden van Wisconsin. Dat hebben ze op het kaartje bij de artikelen in de krant van vandaag maar even niet meegeteld.

 2. @Guidje: Vandaar dat ik ook maar een overzicht gemaakt heb met de gemeten stand. Er is ook nog een voorspelde stand van delegates, waarbij Hillary eveneens voor staat.
  Verder is er een hoop onduidelijkheid wat er met de delegates van Edwards gaat gebeuren. Die zijn in het bovenstaande overzicht niet toebedeeld aan Obama of Hillary.
  Michigan en Florida hebben afgekeurde voorverkieing gehouden. Obama deed niet mee in Michigan. Delegates zijn niet toebedeeld. Mogelijk gebeurt dit nog.
  CNN (Telegraafzender) en de Volkskrant lopen gewoon flink achter. De bron hierboven is meer te vergelijken met het NRC. Van Super Tuesday moeten overigens nog 139 gedelegeerden worden toegewezen.

 3. ik hoop dat het Hillary wordt…

 4. Ik vind de verkiezingen erg ingewikkeld over komen. Ik ben wel benieuwd wie er gaat winnen.

 5. Toelichting gevraagd: Was supertuesday gewoon een kwalificatiewedstrijd? Wanneer is de finale en weten we het definitief? Ja sorry, ik verdiep me noot zo in de Amerikaanse politiek. ’t is toch een aflopende zaak daar.

 6. @Mack: Ja. Ergens in November. Ik ook niet zo in de Europese. Dieper kan niet, dus de zaak zal wel weer een keer gaan oplopen.

 7. @Marcel: Deze keer is het bij de Democraten wel leuk. Mij maakt het overigens niet zoveel uit wie er wint, alles is beter dan Bush.

 8. En ik hoop dat Obama wint. Hillary is me toch echt te huilerig.

 9. Is amerika klaar voor een zwarte president? Ik denk het niet, Obama vs mc Cain zal mc Cain winnen denk ik. In dat geval gaat alles gewoon door zoals het nu is. Clinton vs mc Cain wint Clinton, blijft de vraag of ze genomineerd kan worden. Dat hangt weer af van het feit of ze genoeg geld kan ophalen, daar schijnt Obama weer voor te liggen. Kortom, zoals altijd in amerika zal het geld besissen wie de volgende president wordt. Lekker democratisch.

 10. @Erik: Mijn logje ging eigenlijk over de claim van Obama dat ie op Super Tuesday het meest gewonnen had. Qua aantal staten mag dat zo zijn, maar niet als het gaat om het aantal stemmen en gedelegeerden. Staten tellen is een beetje onzin omdat ze niet met elkaar te vergelijken zijn. California is ruim 2x Nederland (qua oppervlakte zelfs 10x) en Rhode Island is iets kleiner dan Overijssel.
  Over dat andere is al heel veel getikt. Ik denk zelf dat Obama meer kans maakt tegen McCain dan Clinton. Vooropgesteld dat alle 3 een verbetering zijn, want McCain is voor een Republikein nogal links. McCain is zelf het bangst voor Obama. Beide trekken ze onafhankelijken aan en Obama doet dat beter dan wie dan ook. Hij heeft gezorgd voor enorme opkomsten. Obama krijgt ook zeker de Clinton-stemmers als het om het eggie gaat. Clinton maakt veel minder kans op de Obama-stemmers. Die blijven (zoals voorheen) thuis of stemmen mogelijke op McCain.
  Obama is ook niet zwart, hij is licht gekleurd. Een aantal echte republikeinen zal om die reden nooit op hem stemmen, maar die stemmen ook niet op een vrouw. Ik vergelijk de Republikeinse partij altijd met de SGP. Dus tel uit je winst. Zelfs McCain heeft daar problemen mee. Om deze mensen te paaien moet je tegen abortus zijn en voor vrij wapengebruik.

 11. Ik bedoelde dan eigenlijk de halve finales. Wanneer is bekend wie de presidentskandidaten worden? En waarom kunnen ze dat niet gewoon in één dagje beslissen?

 12. @Mack: PR de V is niet de enige die veel reclame-inkomsten wil binnenslepen, dus moeten die verkiezingen flink uitgesmeerd worden.

 13. Er zou toch eens een antireclameatoombom moeten worden uitgevonden.

 14. @Mack: Nog even over die presidentscandidaten. McCain is eigenlijjk al gekozen. Bij de Democraten gaat het eind-Mei uitdraaien op een stropdasbreuk.

 15. Er zijn nu nog 1400 delegates te vergeven, onder normale omstandigheden is het dus voor beiden onmogelijk om via de stembus de nominatie te winnen. Daar heb je er 2025 voor nodig terwijl ze er nu allebei rond de 1000 hebben. Dat betekent dat de zg. superdelegates gaan uitmaken wie de nominatie krijgt. Dat zijn er ruim 700 en die zijn niet gebonden aan de een of andere kandidaat, vriendjespolitiek dus. Lekker democratisch.

 16. @Erik: Eigenlijk valt het ondemocratische van de voorverkiezingen nogal mee. Elke partij heeft het recht haar eigen regels te bedenken. Probleem is dat er maar 2 echte partijen zijn en de overige partijen of onafhankelijken geen schijn van kans maken.
  Bij de echte verkiezingen vind ik het ook behoorlijk ondemocratisch dat mensen kiesmannen kiezen. Die kiesmannen kiezen uiteindelijk de president. Het hoeft echter niet zo te zijn dat een Republikeinse kiesman ook echt voor jou op de Republikeinse presidentscandidaat gaat stemmen. Het is ooit bedacht omdat de politici het volk niet vertrouwden. Dat dat systeem van wantrouwen nog steeds bestaat is natuurlijk vreselijk.

 17. ‘De USA lijkt wel een derdewereldland.’
  Het heeft álle kenmerken van een derdewereldland: net zoals landen in bijvoorbeeld Afrika is de macht in handen van een kleine elite en bezit een kleine groep mensen het grootste gedeelte van de rijkdom (in de V.S. heeft de rijkste tien procent van de bevolking negentig procent in bezit). En dat wordt dan uitgedrukt in de politiek, waar een Mitt Romney een vermogen van 250 miljoen dollar heeft.
  En daarnaast is er een grote massa die geen cent te makken heeft, geen zorgverzekering heeft (en als ze die wel hebben, worden gepiepeld bij het leven, zie Michael Moore’s Sicko) en twee banen moet hebben om rond te komen).
  Misschien de gini-coëfficiënt er es bij pakken?

 18. @Guidje: Die kreet in de update sloeg op het stemmentellen. Maar op andere vlakken vind ik het ook geen fantatsisch land. Dat valt oa op te maken uit m’n reaxi boven jouw reaxi.
  (Verder heb ik er een klein jaartje in een fabriek gewerkt net buiten de gevaarlijkste stad. Op 100.000 inwoners haalde die 360 moorden per jaar. Amerikaanse soldaten die van daaruit naar Iraq gaan zullen weinig verschil merken.)

 19. Ik heb het logje nog een beetje aangepast, waardoor het duidelijker wordt dat er gezeur komt over Florida en Michigan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: