Feb-09: Muurblog

Door het Buma-Stemra-gedoe doemde voor de zoveelste keer de ‘muur-metafoor’ bij me op. Hoogste tijd om er toch maar eens over te loggen. Om het internet begrijpelijk te maken voor dergelijke adigibeten, vergelijk ik het Wereldwijde Web met een gigantische berg straten en muren. Elke muur is een server, en je kan daar een stukje van huren bij een website-provider.

Web-log.nl gunt mij zo’n stukje muur. Ik kan er van alles op kladden en laat het toe dat er van alles onder geklad wordt door passanten. Die passanten moeten wel even langs mijn muur komen, wat geregeld wordt door zoekmachines en verwijzingen op andere websites. Het is dan ook een misvatting dat zo’n muurkladder, zoals ik, aan verspreiding doet. Ik verspreid nix, jullie komen immers zelf langs.


Buma-Stemra deed deze keer moeilijk over het ‘embedden’ (van o.a. Youtube). Embedden is niets anders dan een raam in je muur zetten, waardoor jouw muurbekijkers iets op een achterliggende muur van een ander kunnen zien.

Je zou kunnen zeggen dat die andere muurblogger daar blij mee moet zijn, zo kunnen nog meer mensen zijn materiaal zien. Datzelfde geldt voor kopiëren. Als ik een foto van Piet z’n muur kopieer en op mijn stukje muur zet, dan zou ik Piet misschien wel een rekening kunnen sturen. Ik stel immers een stukje muur beschikbaar voor zijn informatie.

Mijn Muurblog
Muurkranten bestaan al heel lang en geven aan dat weblogs helemaal niet zo nieuw zijn. Mijn regiokrant heeft al jaren de recentste krant achter een raam hangen zodat voorbijgangers die kunnen lezen. Makelaars doen niet veel anders. Het enige dat hierbij mist is het interactieve. Een maand eerder gaf ik daar al een oplossing voor bij het busbloggen. Zo kan je gewoon post-its voorzien van commentaar op het krantenraam plakken.

Ik vind het vreemd dat particulieren nooit aan een soort muurblog begonnen zijn. Bij deze dus een voorbeeld voor het opzetten van een muurblog.

Zelf heb ik daar een goede mogelijkheid voor. Ik heb een hoekwoning met een raamloze zijmuur, en langs die muur loopt een steeg. Op die muur kan ik wat profielen (P) bevestigen. Mijn logjes maak ik op A4’tjes die ik tussen 2 plaatjes plexiglas stop. Zo’n bericht (B) schuif ik aan de voorkant tussen de profielen. Dat doe ik telkens met nieuwe berichten, waardoor ik de oudere berichten verder naar achter duw.

Met 13 meter muurlengte kan ik zo’n 60 berichten kwijt en door in 2 lagen te werken kunnen het er zelfs 120 worden. Verder schroef ik een houdertje met wat watervaste stiften (WS) aan de muur, zodat voorbijgangers aanvullingen op het plexiglas kunnen kladden. Eigenlijk is mijn muurblog daarmee al operationeel. M’n muur is echter ook erg hoog. Het gebied boven de 2 meter is mooi te gebruiken voor een enorme kopfoto (KF).

Niet dat ik er dan al ben, want hoe weten mensen mijn steeg en muur te vinden. Dat is op te lossen met wat richtingaanwijzers (‘Xiwels Muurblog ->’) onder verkeersborden of aan lantaarnpalen.

Is dat niet duur?
Volgens mij valt dat erg mee. De kosten voor wat aluminium profieltjes en plexiglas zal ongeveer 200 euro bedragen. Als je dat vergelijkt met webloggen op het internet, dan betalen de internetters jaarlijks zo’n bedrag aan hun internetprovider.

Advertentie

Geplaatst op 2008-02-09, in Webmatig, Woonmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Het is wel een geestig idee: iets In Real Life dat is gebaseerd op een digitale ontwikkeling.. OK, gecombineerd met het aloude muurkarant.
  Een vereiste is natuurlijk geen voortuintje en vooral: geen vandalen. Misschien dat daarom nog niemand eraan gedacht heeft…
  In plaats van al het matglasplastic op veel ramen, zou de muurlog ook nog achter het ráam kunnen — misschien zou Cohen daar meteen erg blij mee zijn op de Wallen ;-)

 2. @Jolie: Een klein probleempje met mijn steeg is dat het in mijn huis dreunt als er mensen doorlopen. Dat houdt me dat ook tegen.
  Met ‘hacken’ of ‘graffiti’ heb ik ik niet zoveel problemen. Dat laatste kan nu al en gebeurt niet. Mocht het gebeuren, dan vervang ik gewoon de bekladde stukje plexiglas. Zoiets doe ik natuurlijk ook als er een rotreaxi geplaatst wordt. :-)
  Ik gaf mijn steeg als voorbeeld, maar het kan idd ook achter een raam, op een saaie fietstunnelwand of een lange saaie wand in de bieb of ziekenhuisgang. Mogelijkheden genoeg.

 3. Ik vind dit een keurige beschrijving… Ik had men zelf zo niet kunnen verwoorden.

 4. lekker creatief… :D

 5. Heel origineel, Xiwel. :-)

 6. Hoi Xiwel, ik ben altijd voor nieuwe ideen open maar dit begrijp ik niet zo. Waar is daar het verschil bijvoorbeeld met mijn Pivot blog? Daar kan ik alles mee doen wat je beschrijft. En wat heet hier fair bloggen? Opklaring verzocht :-D
  Een goede start in de nieuwe week, love Joanna

 7. @Joanna Ter Opklaring: Buma-Stemra is de copyright-organisatie van Nederland op het gebied van muziekrechten. Het eerste deel van mijn verhaal is er op gericht om die mensen te laten snappen hoe het internet en bloggen werkt. Ik heb daarnaast ook een link geplaatst naar fairblogging. Daar wordt al een halfjaar gediscussieerd over problemen tussen copyright en bloggen.
  Het 2de deel van m’n verhaal is geen alternatief voor Pivot of WordPress, maar voor het gehele internet en ADSL. Dat Muurloggen kon dan ook al ver voordat de PC en het internet werd uitgevonden. En eigenlijk is het best geinig als iemand zoiets gaat proberen.

 8. Ik zou toch niet graag zien dat iemand mijn dichtbundel kopieerde (op papier of digitaal), en mijn werk vervolgens aanbood “om er meer mensen kennis van te laten nemen”…

 9. @Niklas: Wat is daarbij je beweegreden? Schaam je je voor je gedichten of zijn ze bijvoorbeeld persoonlijk? In dat geval is niet publiekelijk uitgeven het beste. Je zou ze dan alleen moeten geven aan mensen die jij kiest. Maar hoe hou je die mensen tegen dat zij hun exemplaar uitlenen aan een kennis die jij niet kent?
  Wil je bijvoorbeeld ook niet dat jouw materiaal in een bieb komt, waar iedereen het gratis kan inzien?

 10. Ongelooflijk, wat zit BumaStemra zich weer druk te maken om niks. Ik begrijp best dat die club probeert op te komen voor de belangen van artiesten, maar ze kunnen hun energie beter steken in het illegaal downloaden dan in het onschuldige embedden van YouTube-filmpjes. En laat ze eens gaan kijken in sommige buitenlanden, waar illegaal gebrande cd’s open en bloot op elke straathoek te koop zijn. Ik kom juist uit Thailand, waar je voor 100 baht (2 euro) elke willekeurige cd kunt kopen.
  Om BumaStemra te pesten heb ik een stel van die cd’s gekocht. Ik kneep ‘m wel even toen er op Schiphol opmerkelijk veel douanepersoneel bij de uitgang van de aankomsthal stond, maar ze lieten me doorlopen.

 11. Helemaal vergeten dat je ook een schutting in plaats van een muur kan gebruiken. Zo komen schuttingwoorden nog eens van pas. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: