Feb-17: Groorl

Een week terug was het schitterend fietsweer. Ik heb dan ook heerlijk een paar dagen rondgefiest. Bij 1 tochtje ging ik naar Camperduin en kwam op een andere manier door Groet dan gebruikelijk. Ik had de nieuwe parallelweg langs de N9 bewonderd en kwam via de Noorderweg Groet binnen.

Of was het wel Groet? Vandalen en/of locale bewoners hadden het kombord half gemodificeerd. Bij de Heerenweg sloeg ik rechtsaf en een paar honderd meter kwam ik volgens een ander kombord opnieuw Groet binnen. Die vandalen hadden dus gelijk. Het eerdere bord klopte van geen kanten. Of eigenlijk weer wel, want op de achterkant stond dat je Schoorl uitging.

Ik heb al eens eerder gelogd over de malle enclave Groet binnen de woonplaats Schoorl. Groet en Schoorl zijn beide woonplaatsen en tot net na de milleniumwisseling lagen beide in de gemeente Schoorl. Gemeente Schoorl is daarna opgeslokt door de gemeente Bergen. Deze borden laten duidelijk zien, dat hun ambtenaren in Alkmaar (want in die gemeente staat het huidige gemeentehuis van Bergen) de kluts rond Groet zijn kwijtgeraakt.

Om te voorkomen dat dit logje onsnappelijk wordt, heb ik even een kaartje van ViaMichelin erbij gehaald.

ViaMichelin gebruikt net als Google ook de kaarten van Tele Atlas, maar heeft die voorzien van de postcodegrenzen. In het geval van Groet is dat meteen de woonplaatsgrens, zij hebben net als Schoorl maar 1 postcodenummer. Die grens loopt door de Noorderweg waar ik op fietste en waar ik aan de linker (zuider) kant het kombord trof. (Zie rood vlekje A.) Als dat bord aan de noorderkant had gestaan, dan was Groet wel goed geweest en zou de achterkant weer niet kloppen.

Dat ik bij C wederom een kombord trof is natuurlijk erg verwarrend. Die had al direct na de kruising Noorderweg-Heereweg kunnen en moeten staan. Het is namelijk de bedoeling dat er niet te hard gereden wordt op de Heereweg en het verleggen van de bebouwde komgrens is daar een standaard truc voor.

Toch is er nog wel meer aan de hand. Bij B fietste ik volgens het bord Schoorl uit, terwijl ik dat juist in fietste. Aan de achterkant van het bord stond wel Groet, wat juist is aangezien ik daar net vandaan kwam. Niet dat dat Groetbord zo goed is. Groet is een woonplaats en niet een wijk van Schoorl. Het had dus gewoon een blauw bord moeten zijn met Groet gemeente Bergen, zoals hiernaast.

Het is natuurlijk mogelijk dat de gemeente Bergen de woonplaats Groet heeft opgeheven. Dat recht heeft een gemeente. Het telefoonboek en de postcodebestanden wijzen echter uit dat dat niet gebeurd is.

Geplaatst op 2008-02-17, in Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. Wij zitten hier in eenzelfde omstandigheid. Alleen de gemeente Heerlen heeft uiteindelijk bakzeil gehaald. De voormalige gemeente Hoensbroek met 25000 inwoners in nu een stadsdeel van Heerlen geworden

  2. De ouwe hap in Gronsveld is nog steeds verongelijkt vanwege het fuseren met Eijsden, en wat zegt een Limburger dan:
    veer hange aan de achterste mem….grappige foto’s van die borden, maar wat zijn die dingen lelijk..

  3. @Me!: Ik mag toch wel aannemen dat Hoensbroek blauwe borden heeft met Hoensbroek gem. Heerlen en geen wit wijkbordje met Hoensbroek.
    Bij de gemeente Bergen gaat het alleen met de woonplaats Groet fout. De andere woonplaatsen Schoorl, Egmond-Binnen, Egmond aan Zee, Egmond a/d Hoef, Bergen en Bergen aan Zee hebben wel allemaal een normaal blauw plaatsnaambord. Ik denk dat de gemeente Bergen in de veronderstelling was dat de ex gemeente Schoorl de plaats Groet had opgeheven net zoals Hargen, Camperduin en Aagtdorp.

  4. @Fialas: Ik vind die borden ook niet echt mooi.

  5. De lokale bewoners willen graag de ziel van hun dorp behouden, dat wordt nog wel eens vergeten hoe belangrijk mensen dat vinden.

  6. God, wat ingewikkeld zeg. Maar wat ik echt niet snap: waarom staat het gemeentehuis van Bergen in Alkmaar? Moet er onder die bordjes dan niet ‘gem. Alkmaar’ staan?

  7. @Christiaan: Toen de gemeentes Bergen, Schoorl en Egmond werden samengevoegd, was geen van de 3 gemeentehuizen grootgenoeg. De nieuwe gemeente Bergen heeft toen een kantoor gehuurd op een bedrijventerreintje in Alkmaar wat tegen de gemeente Bergen ligt. Inmiddels is daar het bord gemeentehuis opgeschroefd aangezien zelf iets bouwen kostbaar is. Ze hebben er wel de ruimte voor, gemeente Bergen is 3x zo groot qua oppervlak dan Alkmaar. Deze locate heeft echter een groot voordeel. Vanuit de gemeente Bergen is dit per auto de meest bereikbare plek. Dus is Alkmaar waarschijnlijk de enige gemeente met 2 actieve burgemeesters op haar grondgebied. :-)

  8. @Marcel: Ik denk ook niet dat de gemeente Bergen het dorp Groet wilde opheffen. Ze begrepen gewoon de actuele situatie niet omdat die voor hen ook zeer verwarrend was. Groet is omsloten door Schoorl. Ze hebben echter wel een eigen postcode en Groet en Schoorl samenvoegen zal kostbaar zijn. De KPN en andere instanties vragen voor dergelijke wijzigingen flink geld.
    Er zijn in deze omgeving meer pogingen gedaan om dorpen samen te voegen. Bij Alkmaar-Koedijk-Oudorp is dat half gelukt, bij Oudkarspel-Nd.Scharwoude-Zd.Scharwoude-Broek op Langedijk is het mislukt.

  9. Dus geen groeten meer uit Groet of toch weer wel? Ik dacht dat ze alleen in Friesland dubbele naam borden hadden…

  10. aardig kluifje voor Xinix: in de Knack die ik vandaag kreeg staat interessant artikel over de smogborden, die de belgische overhied plaatat tn tijde van smog, zoals nu. Er zijn nu vernuftelingen die zeggen dat je de smog niet kunt zien dus je niet aan de 90 km. beperking op snelwegen hoeft te houden.
    Een lullig argument.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑