Feb-23: Naslagstraten
In ‘Met het mes op tafel‘ komt regelmatig een straatnaambordenvraag voor. Het is de bedoeling om het beroep te raden van een persoon die op zo’n bord staat. Voor een beetje quizcandidaat moet Alkmaar een Walhalla zijn. Onder vrijwel elke straatnaam staat extra info. Via het bovenstaande geval mag duidelijk zijn dat de gebroeders Ruysdael een kunstschildersbedrijfje hadden.
Geplaatst op 2008-02-23, in Alkmaar, RTV-matig en getagd als Ruysdael, Schilder, Straatnaam, TV. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.
Nu nog naamborden in het braille.
@Dolby: Deze hangt nogal hoog, dan lijkt me een blindegeleideladder ook wel handig. :-)
Bij die kruising van 2 logjes eerder liggen 12 setjes van 28 klanktegels met op elke tegel 25 noppen. Door enkele noppen in te drukken moet daar toch wel de naam ‘Geestersingel’ voelbaar te maken zijn. :-)
Indien een straat hier vernoemd is naar iemand wordt dat meestal ook erop gezet.
@Me!: Je ziet het inderdaad vaker. Het viel me alleen op dat het er in Alkmaar nogal veel zijn en zoals boven te zien redden ze het af en toe niet met maar 1 extra regeltje. Ik denk trouwens dat het hier na 1930 begonnen is in het Burgemeesterskwartier. Ook grappig om te zien dat er in 1470 al burgemeesters bestonden. In de oude stad zie je het niet en die zijn voor zo’n quiz dan ook stukken lastiger.
off topic..met de boom zou je wel eens gelijk kunnen hebben..
wat dacht je van de
Popelmanslaan???
Staat niets bij en komt volgens mij nergens anders in Nederland voor dan in Alkmaar.
groetjes
Ri@
@Ri@: Ik denk dat Popelman een verschrijving is van Poppelmann. Dat straatje is waarschijnlijk gelijk aangelegd met de Dr Schaepmankade en de zuidelijke verlenging van de Landstraat (zelfde type huizen).
Op het bordje van Schaepman staat dat ie een dichter, staatsman en redenaar was. De rest in die Vondelbuurt zijn ook dichters. Mogelijk was Popelman er ook 1, maar waren ze daar niet zo zeker van. Zoiets moet wel in het regioarchief te vinden zijn.
De Land(straat) en Overdie zijn geografische namen. “Die” (De IJ) was een water waar je nog resten aan de oostkant van Limmen en Heiloo kan vinden.
“Deze hangt nogal hoog, dan lijkt me een blindegeleideladder ook wel handig.”
Ik zei het niet voor niets. ;-)
Een leuke gewoonte, erbijzetten wie het was. Soms heb ik ook maar een vaag idee wie iemand geweest moet zijn, -bepaalde staatslieden ken ik alleen door hun straatnaam in de Staatsliedenbuurt ;-)
De onbekendheid schijnt zowiezo best ver te gaan: Ooit hoorde ik van iemand die in de Vespuccistraat woonde, dat de bewoners het zelf uitspaken als: ‘Ves-pukkie,’ gewoon geen idee hadden wat of wie het was ;-)
@Jolie: Het gebeurt niet overal, zo staat er wel bij Beethoven iets als Ludwig von en data, maar mogen ze in dezelfde wijk uitzoeken wie Debussy (-komt zo :-) was. Het gaat trouwens tot in de nieuwste wijken door. Zo scheen Carmiggelt een schrijver te zijn.
Fnidsen is hier een leuk oud straatje waar velen geen idee over de naam hebben. Dat is een verbastering van Venetië.
Voor zover ik mij kan herinneren had je in Den Haag een Cornelis de Wittlaan en een Johannes de Wittlaan. Niks één straat naar de gebroeders De Witt genoemd. Komen ze in Alkmaar straten te kort, Xiwel?
@Vedat: Ik zou het niet weten. Ze doen maar wat. Zo hebben we een Prinses Julianalaan en een Julianastraat. Daar had er wel eentje van ingeruild kunnen worden voor een Salomon Ruysdaelstraat. :-)
Ok, laptopdesktop! Kan wel een mooi digitaal schilderij zijn.
Ook zo’n tic; bij elk straatnaambordje uit gaan rekenen hoe oud de betreffende persoon geworden is. Wel sympathiek dat ze bij de Ruysdaelkade niet enkel het bekendste familielid vermeld hebben.
In Eindhoven hadden we een paar jaar geleden een klein probleempje met het Gebroeders Hornemannplantsoen. De broertjes Hornemann zijn in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden van Mengele. Maar het park werd een paar jaar geleden ook gefrequenteerd door ene Fons Spooren, zodat het in de volksmond het Fons Spooren park is gaan heten. Wel een beetje pijnlijk.
@Ri@: Terugkomend over Popelmanlaan. Ik zag dat dat net zo’n oude straat is als de Landstraat. Dwz het fietsdeel aan de noordkant met die kleine oude huizen had die naam al veel eerder. Mogelijk slaat popel op gepeupel. Het heeft in elk geval niets met die dichters te maken.