Feb-27: KUT-Info

Het Amerikaanse stemcircus is verplaatst naar Texas. De website die ik volg is van de Amerikaanse publieke omroep PBS/NPR (Public Broadcasting Service/National Public Radio). Die hebben door het hele land gelieerde radio- en TV-stations. Voor Texas heet dat station KUT.

Elk zendstation in de USA heeft 3 of 4 letterige code, die doorgaans beginnen met een W (oostkant) of K (westkant). Texas is schijnbaar bij het westelijke deel van de USA ingedeeld. De overige letters mogen de  stations zelf kiezen zolang het maar een unieke code is. UT staat in dit geval voor de University of Texas in de hoofdstad Austin.

KUT is dan ook een zeer logische naam. Maar toch leest hun website wat onwennig met titels als ‘Kut to go’, ‘Kut News’ en ‘KUT reporters’.


Aanvulling:

Christiaan riep onverwachts een oude vraag bij me op: “‘hoe komen ze aan die beginletters K en W?” Net als de meeste andere kundigen van dat gebruik, was ik er zo aan gewend dat ik die vraag compleet vergeten was. Op het internet is er bij zendstations of de verantwoordelijke instanties vrijwel niets over te vinden. Het werd dus een flinke speurtocht.

Die codes zijn feitelijke roepnamen. Nederlandse (amateur-)zenders kennen die ook en die beginnen met de letter P (mogelijk had Philips hier een vinger in de pap). Voor de USA zijn de K en W door de ITU (die toen nog CCIR heette) aangewezen. Dat gebeurde in 1927. De USA werd vertegenwoordigd door het leger en de marine. Zenden was in die tijd iets wat zij zeer belangrijk vonden. Voor zichzelf gebruikten ze de A (Army) en de N (Navy). Het leger zat vooral aan de oostkust en de marine aan de westkust.

Voor de particulieren bedachten ze de roepnaam aan te passen door er een extra morse-streep achter te zetten. De meeste zenders gebruikte in die tijd morse, dus zo vreemd was dat niet. Als je achter de A een extra morse-streep zet krijg je een W en als je achter de N een extra morse-streep plaats wordt dat de K. (En zo wordt het toch nog een serieus logje. :-)

Geplaatst op 2008-02-27, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Haha, geweldig…

 2. Aan de Katholieke Universiteit Tilburg studeerden KUT-studenten, dus hebben ze hun naam veranderd in KUB, Katholieke Universiteit Brabant.

 3. Ik zag hier laatst een auto met een KUT 2338
  nummerplaat. Ik heb de letters LOX, had ik de auto wat later gekocht had ik misschien met de letters LUL rondgereden.

 4. @Erik: Toen ik een jaar of 14 was kwam ik met schoolvrienden in Scheveningen een Britse nummerplaat met LUL tegen. Dat was natuurlijk lachen. :-)
  In dit geval is het niet zozeer de naam, maar vooral alle woordcombinaties op hun website.

 5. @Zweefmakreel: De KUL is er trouwens wel en dat komt ook niet sterk over in zinnen als ‘KUL-onderzoek ..‘ :-)

 6. Maar waar komen die letters vandaan? Bij de W had ik eerder het Westen verwacht dan het Oosten. Nu hebben ze Woost en Kwest. Vind ik raar.

 7. @Christiaan: De C voor Canadese stations is idd logischer. :-)

 8. @Christaan: Die letters zijn in 1927 toegewezen door de ITU. Voor Nederland geldt overigens de P. De deling voor de USA is de Mississippi. Oostelijk daarvan hadden de militairen het voor het zeggen, zij gebruikten een A (Army). Westelijk was het de marine die de communicatielakens uitdeelden en zij gebruikten de N (Navy). Voor particuliere zenders werd een extra morse-streep toegevoegd. Dwz A = .- werd .– en dat is de letter W. N = -. werd -.- is de letter K. tegenwoordig lijkt zo’n oplossing bezopen, maar toen werd vooral morse gebruikt door de militaire zenders.

 9. Ja, dat is wel een beetje kut.

 10. Die afkortingen worden toch ook op vliegtuigen gebruikt. Ph staat dacht ik voor Nederland.

 11. @Vedat: Dat werd ook zo ongeveer rond 1927/1929 geregeld. Ik heb net een link er bij gezet (onder ‘letter P’), die gaat over Scheveningen Radio. Daar staat dat luchtvaartzenders in NL met PH moeten beginnen. Die truc gaat waarschijnlijk alleen in NL op, want Duitse vliegtuigen hebben een D en Duitse zenders een A.
  Over de vliegtuigletters PH bestaan 2 ideëen: ‘Philips Holland’ en ‘Pays-bas Holland’. Dat laatste lijkt me wat dubbel en zelf denk ik dat het de eerste uitleg moet zijn. Nu ik merk dat er een koppeling is met radiozenders ben ik daar nog iets zekerder van. Enig bewijs kan ik overigens niet vinden.

 12. taal blijft leuke en gekke dingen oproepen… wat voor de één heel normaal is, heeft voor anderen een hele andere betekenis…

 13. @Aline: Wij hebben wel eens een premier met de naam Kok naar de USA gestuurd. :-)

 14. @ Dolby; jij kent je radiozenders pas goed! Hoe weet jij dat de LOL (http://www.lokaleomroeplandsmeerl.nl) een radiozender uit Landsmeer is? ;)

 15. @FlyRhi: Dolby refereert aan de voormalige Lokale Omroep Langedijk die er 20 jaar eerder was. :-)

 16. Keur ik ook goed. O-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: