Feb-29: Hollandse Eenheidsprijzen?

Enkele weken terug viel mijn oog op een mooie stevige en vooral kleine paraplu. Dat kwam goed uit, want de vorige was een week eerder naar de ratsmodee gewaaid. Die oude plu vond ik ook stevig, met een houten stok. Die stok heeft het dan ook goed gehouden, alleen was het regenscherm te groot en die klapte bij de Grote Kerk over de kop.

Deze Hemaplu is een stuk kleiner en toch zit er niet zo’n waardeloos inschuifsysteem in. Want ook dat is met een beetje wind een ramp. En mijn plu’s moeten tegen wat wind kunnen, ik gebruik ze namelijk ook op de fiets.

Nou hing er aan deze zo’n typisch Hema-prijskaartje voor 3 landen waar de Hema winkels heeft. De ‘Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam’ wenst die eenheidsprijzen niet over de grens door te zetten. Duitsers en Belgen moeten voor hetzelfde product 15% meer betalen.

Dat kan natuurlijk niet. Het maakt van Belgen en Duitsers economische vluchtelingen en voor je het weet zitten onze uitzetcentra weer vol.

Dergelijk prijsvergelijk op zo’n kaartje is ook mal. Gaan tankstations in Nederland ook de benzineprijs van Duitsland en België op hun pompen zetten?

Advertentie

Geplaatst op 2008-02-29, in Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 35 reacties.

  1. het is inderdaad van de zotte…

  2. Het valt mij mij wel eens meer op. Bij puzzelboekjes geloof ik en nog bij andere dingen. Misschien was dat idd bij de Hema. Ik zou wel willen weten, waarom dat is.

  3. ik word er als echte Nederlander heel blij van. Heb ik mooi geluk dat ik minder hoef te betalen dan een Belg of een duitser. Eigen schuld, Hadden ze maar Nederlander moeten zijn

  4. Weet je, dat de prijzen van C&A in Duitsland lager zijn dan in Nederland. Zelfs zoveel lager, dat het Nederlandse personeel van C&A, dt met korting mag kopen, in Duitsland nog goedkoper uit is. Wat dat betreft compenseert de HEMA dus goed. :)

  5. Toch wel raar… nu betalen we eindelijk allemaal met dezelfde muntsoort… en dan nog betaal je voor het één meer dan net over de grens en voor het ander minder… zou niet mogen voorkomen dit…

  6. Ja, ik vind het ook altijd een beetje raar, alsof het verzonnen is. Dan stel ik me voor dat ze in Belgie en Duitsland kaartjes hebben waaruit zou blijken dat dàt land daar weer het goedkoopste is, om mensen een kortingsgevoel te geven :-) Het zal wel niet hoor, maar ik vind het vreemd: het wordt toch niet in .NL geproduceerd, en voor 70 cent geexporteerd?

  7. Dat komt…..doordat de btw tarieven in de diverse landen anders liggen.
    dat is 1 van de dingen die ze (nog)niet gelijk trekken in ons zo vreselijk graag gewilde 1 europa.
    Om de kosten te drukken hangen ze dezelfde kaartjes aan producten voor 3 landen. Da`s goedkoper dan aan alle 3 een andere.

  8. @LaatIQ: Dat idee had ik ook. Vroeger toen we nog verschillende munten hadden zag je vaker meervoudige prijskaartjes. Maar vrijwel niemand bedacht dat 20 BFR toch meer is dan 1 NLG.

  9. @Vedat: Ik kom deze kaartjes al langer tegen en bij de Hema is de NL-prijs doorgaans het laagste.

  10. @Hanscke: Wil jij even in de Hema van ‘Payhim’ kijken of er niet speciale kaartjes voor Fryslân zijn. Mischien betalen jullie ook een regiotoeslag. :-)

  11. @Aline: Zoals LaagIQ schrijft zijn er per land belastingverschillen. Lonen verschillen ook per land. Tot enkele jaren terug kregen West-Duitsers voor hetzelfde werk en zelfde aantal werkdagen gemiddeld zo’n 15% meer loon dan een Nederlander. Dan is 15% meer betalen voor een product niet zo erg/raar. Ik heb wel de indruk dat de lonen in Duitsland de laatste jaren minder snel stijgen dan in Nederland.

  12. Ik xi het trouwens al voor me dat een Nederlander in Duitsland er op staat dat ie de ‘Nederlandse’ prijs betaalt.

  13. Lijkt mij gevaarlijk een paraplu op de fiets. Dat ding zit altijd voor je ogen en je hebt je stuur maar met 1 hand vast.

  14. @Marcel: Met een paraplu achterop fietsen is gevaarlijker dan met een plu in de hand. :-)

  15. Zouden de Duitsers en de Belgen niet vooral meer betalen vanwege de hogere transportkosten? Lijkt mij tenminste een plausibele reden. Dat al die prijzen op één en hetzelfde kaartje staan, zal wel met kostenbesparing te maken hebben: scheelt behoorlijk in de drukkosten. Alleen wel lullig als je ziet dat je méér betaalt dan iemand in een ander land, maar dat nadeel neemt de Hema kennelijk op de koop toe.

  16. O ja, qua fietsen met paraplu zou ik je dit model aanraden:

  17. Met de theorie van LaagIQ in het achterhoofd kunnen ze bij Nederlandse tankstations dan maar beter niet ook de benzineprijzen in België en Duitsland weergeven. Dan ga je je als automobilist in Nederland alleen maar des te depressiever voelen…
    Maar wat betreft die prijskaartjes, daar is de Hema niet de enige in. De meeste kledingzaken (in elk geval de WE en Jack & Jones) hebben ook internationale prijskaartjes. En kranten en tijdschriften hebben ook lang niet overal dezelfde prijs.

  18. @Christiaan: Die plu is me niet alleen te groot en te asymetrisch, maar vrijwel zeker te duur. Een plu moet je gewoon in de trein kunnen laten liggen met het idee; ‘dan heeft een ander er ook nog wat aan.’ :-)
    Deze komt trouwens gewoon uit China en Duitsland of België krijgen dat vast niet via Nederland aangeleverd.

  19. @FlyRhi: Ik kom nooit bij de WE. heb nog wel even gekeken bij de V&D en C&A en die deden het niet.

  20. Hier in Oz staat op sommige prijskaartjes ook de prijs in Nieuw Zeeland dollars. Die is altijd hoger, want hun dollar is minder waard. Bij de euro is het inderdaad frappant. Toch was het ook al toen ik nog in NL woonden, bij H&M meen ik. Die Nederlander die de NL prijs wil betalen in Duitsland zie ik ook voor me, haha!

  21. Oké, asymmetrisch = minder mooi (alhoewel ook de stormparaplu een vorm van symmetrie heeft, alleen geen puntsymmetrie). Maar ik vind het wel een briljante uitvinding!
    Ik denk dat alle Hema-spullen via Nederland gaan, ook als ze oorspronkelijk uit China komen. Rotterdam is sowieso de belangrijkste aanvoerhaven voor een groot deel van Europa, en zeker als het Hema-producten betreft!

  22. @Christiaan: Asymetisch is in mijn geval minder stevig. Doordat ik ca 25km/h fiets heb ik altijd tegenwind en een symetrische paraplu verdeelt dat beter. Op de fiets hou ik m’n plu dan ook niet boven m’n hoofd, maar er schuin voor. (Zo ongeveer.)
    Ik zou met dat asymetrische ding ook de fietser achter mij drooghouden en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. :-)

  23. Ik denk dat die stormparaplu JUIST voor jou als fietser ideaal is. Ook als je 25 km/u fietst, want dan lijkt het nog meer op storm. Wat je nu doet met je Hema-paraplu is heel veel weerstand veroorzaken met een ding dat daar nou juist niet zo goed tegen kan. De asymmetrische stormparaplu laat de wind er veel makkelijker langsglijden, minder weerstand dus, en houdt zichzelf in positie. Een gewone paraplu heeft de neiging om in de wind precies datgene te doen wat jij NIET wilt, namelijk achterover klappen, terwijl de stormparaplu juist de neiging heeft om lekker in de wind te blijven staan.
    Kortom, het lijkt me ideaal. Ik zie maar twee nadelen: 1. het ding ziet er raar uit en 2. hij is duur en dus niet zo geschikt om in een trein of kroeg te laten liggen. En misschien 3: ik weet niet hoe hij eruitziet in opgevouwen toestand, misschien heeft hij dan wel een onhandige vorm…

  24. Hema in Duitsland? Waar dan?? Ik heb er nog geeneen gezien. Wel een Xenos (in Leipzig) en daar zijn de prijzen precies gelijk.

  25. @Hette: Ik weet wel dat er Hema’s in Duitsland en België zijn, maar het zijn er maar enkele. Mogelijk is dat ook de reden dat daardoor de prijs hoger is.

  26. @Christiaan: Ook die stormplu moet bij mij erg voorover, anders komt de regen er onderdoor. Als ik dat doe, dan vangt ie teveel wind op de staart en dat veroorzaakt een scheve belasting op de stok die daardoor waarschijnlijk breekt.
    Het klopt dat mijn methode het meeste wind vangt, maar daaroor blijf ik het droogst. De paraplu kan dat hebben. De meeste plu’s gaan stuk omdat de wind er onder komt. Bij fietsen is dat niet het geval. Zoals ik schreef ga ik wel voor een kleine diameter. Die vangt minder wind.

  27. Flying Rhino @ werk

    Aangezien de Zeeman in elk geval ook in België zit, staat er op hun prijskaartjes ook steeds de prijs per land aangegeven?
    In België zitten overigens nog best veel Hema’s; http://www.hema.be/nl-BE/home/vestigingen/allevestigingen.aspx . Over Duitse Hema’s kan ik zo 1-2-3 even niks vinden.

  28. @FlyRhi: In België zijn het er meer dan in Duitsland. Daar zijn er maar 6 en vooral in het Ruhrgebiet. (volgens hema.de)

  29. Dat dacht ik dus ook, maar het blijkt hema-deutschland.de te zijn. En inderdaad, van de 8 filialen zitten er 6 in het Ruhrgebied. De overige 2 zitten in de vorm van Oldenburg en Leer ook nog geen eens zo gek ver van elkaar verwijderd.

  30. @FlyRhi: Foute URL idd. Ik had zelf wel de juiste site bekeken door de zoekwoorden Hema Deutschland in Google te tikken.

  31. Jammer… die Hema’s zitten voor ons te ver weg, ze zitten alleen in de grensstreek met NL.
    Er zijn heel veel bedrijven die dit zo doen: ook de prijskaartjes van Mexx, Esprit en Zara kennen dit verschijnsel. Dat is zelfs nog schaamtelozer, want heel erg zichtbaar: bij die van de Hema zit een perforatierandje en ze zullen dat nederlandse prijsje er wel afscheuren voordat ze het verkopen in B of D.
    Ik snap in een verenigd Europa ook niet waarom er nog altijd verschillende kledingmaten bestaan: een nederlandse maat 40 is volgens C&A in Spanje of Italie ineens maat 44.
    Echt lachwekkend zijn wasvoorschriften, gebruiksaanwijzingen of bereidingsinstructies in verschillende talen: waarom je iets heter mag wassen in het ene land dan in het andere is mij volstrekt onduidelijk, of waarom je iets langer in de oven moet zetten….

  32. @Natascha: In die andere winkelketens kom ik nooit, dus neem ik het direct van je aan. Maar die hebben dan weer niet de term ‘eendheidsprijzen’ in hun bedrijfsnaam verwerkt. :-)
    Als het om de maten gaat, dan heb ik wel een idee waar dat aan ligt. Zo zijn de maten voor small, medium en large per land verschillend. Een Taiwanese XXXXXXL-broek kan ik niet aan (te dikke bovenbenen) terwijl ik in NL tussen medium en large zit. Medium hoort dus de gemiddelde maat te zijn voor de inwoners van een land. Andere maatvoeringen zijn daaraan gekoppeld. Bij mannen is medium 50/52. (Overhemden 39/40, ondergoed 6, helm 58? Lekker handig die verschillende maten in een land.)
    Ik vind wasvoorschriften waarop staat: maximaal 30 graden de grootste onzin. Zoiets mag je dus niet in de zomer dragen, want dan kan de temperatuur van een bezweet lichaam wel eens 35 worden en krimt een shirt voor de zon weg. :-)

  33. Toevallig ben ik morgen waarschijnlijk in Hildesheim en daar schijnt sinds een tijdje een HEMA te zitten. Als het lukt ga ik wel even kijken wat er daar precies op de prijskaartjes staat ;-)

  34. @Alexandra: Wel leuk dat door mijn bijwerken die oude berichten weer even naar bovendrijven. Ik vermoed dat in Duitsland en België dat onderste NL-stukje er af geknipt wordt. Ik weet trouwens niet of ze deze methode nog gebruiken, de laatste jaren is het me niet meer opgevallen.

    Bij Hildesheim had ik in Himmelsthür anderhalfjaar geleden nog een aparte ervaring:
    https://ximaar.wordpress.com/2012/02/13/feb-13-9-naar-hannover/

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: