Mrt-07: Fietsvakantie

Ik had al eens geschreven over ‘busloggen‘, ‘muurloggen‘ en oerloggen. Een half jaartje terug kwam ik iemand tegen die nog een ander log-alternatief had bedacht, wat te omschrijven is als ‘strooiloggen’ of ‘uitdeelloggen’.

Ik liep uit de binnenstad terug naar huis en zag Dries (zo noem ik hem om zijn identiteit te beschermen) op een bankje tegen de Grote Kerk zitten. Zelf zit ik daar ook vaak. Vooral rond het middaguur zit je er heerlijk luw in de zon. Dries z’n 3-wieler stond op een meter afstand voor hem.

Nou had ik Dries nog nooit gesproken, maar wel heel vaak zien fietsen in Alkmaar en de dorpen er omheen. Eigenlijk trok die speciale driewielfiets ook mijn aandacht. Het is een mooi onderhouden geval en tussen de 2 achterwielen zit een motortje. Dries gebruikt die niet, hij fietst er altijd mee.

Ik raakte dus aan de praat en begreep dat hij al van vlak na zijn geboorte lichamelijk gehandicapt is. Het meest opvallende is het verschil in beenlengte. Hij heeft daar een flink opgehoogde schoen voor, maar ook daarmee kan ie met moeite een meter of 10 strompelen. Hij is dus vreselijk blij met deze fiets en het was dan ook de eerste keer dat ik hem ernaast zag en niet er op.

Niet dat hij of zijn fiets iets extra mankeerde, hij genoot gewoon van het mooie weer. Al snel bleek dat hij net terug was van een fietsvakantie. Hij was met deze driewieler naar Schoonebeek gefietst om de ja-knikkers te bewonderen. Op de terugweg was ie langs Westerbork gegaan en heen- en terug via Giethoorn en de boot van Enkhuizen.

Niet dat ie me dat allemaal zo uitgebreid vertelde. Al snel liep hij naar zijn fiets en haalde uit een achtertas een stapel A4’tjes. Ik kreeg 2 A4’tjes mee, elk aan weerszijde gevuld met zijn vakantieverslag. Thuis heb ik dat eens rustig doorgelezen.

Ik heb er wel eens aangedacht om het volledige verslag op het internet te zetten. Ik weet alleen niet of Dries dat leuk vind en heb dat maar uit mijn hoofd gelaten.

Uit het verslag bleek dat een fietsvakantie op zijn manier een groter avontuur is dan mijn rondfietserij. Zo is zijn dagafstand beperkter en kan hij met zijn handicap maar op een beperkte aantal adressen terecht om te overnachten. Hij was vol lof over de hulp die hij daar kreeg. Dat ie een dergelijke fietstocht in zijn eentje onderneemt lijkt mij zeer uniek.

Geplaatst op 2008-03-07, in Fietsen, Zwerfmatig. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Prachtig verhaal, maar je maakt ons zo wel érg nieuwsgierig naar dat verslag van Dries!

 2. Je bedoelt zeker Schoonebeek?! Want voorzover ik weet staan in Schoonhoven géén ja-knikkers maar daar maken ze wel mooie dingen van zilver.

 3. @Margriet: Dom van me, ik heb het aangepast.
  Voor dat verslag moet je in Alkmaar uitkijken naar een grote driewieler met daarop een man van middelbare leeftijd. Hij heeft vast nog wel een exemplaar in zijn fietstas. :-)

 4. Zo zie je maar wat een gesprek met zomaar een mens aan inzicht kan geven en wat voor verrassing zomaar een mens in zich kan hebben. Doe de groeten maar aan Dries!

 5. Gewoon gelukkig en blij kunnen zijn met die fiets. Dat lees ik tussen de regels door. Mooi hoor om te lezen dat iemand hoe dan ook in staat is om te genieten.

 6. Petje af voor dries dat hij dat zomaar doet. Volgens mij ben ik daar te voorzichtig voor…

 7. Ik moest ook even denken aan pamfletten. Pamfletten worden toch uitgestrooid. Eigenlijk is het niet anders dan jouw muurlog of ons weblog, Xiwel. Je hebt helemaal gelijk.

 8. Je zet me helemaal in de ‘pay it forward’ modus Xiwel, met je muurlog en die pamfletten. Er zijn nog tal van ongebruikte mogelijkheden. Iets om een weekendje over te peinzen!

 9. @Jowi: Gewoon toeval en leuk, meer niet.

 10. @Vedat: Ik meende dat ‘strooibrief’ het Nederlandse woord voor ‘pamflet’ was. Nou kan ik dat dus niet terugvinden in woordenboeken. Wel ‘strooibiljet’ wat ook erg in de buurt van pamflet komt.
  Eerlijk gezegd is uitdeellog toch wat correcter. Het was niet zo dat er rond deze man een berg A4’tjes op de grond lag, wat vaak wel het geval is rond de pamfletuitdelers.

 11. @Hanscke: Ik vind het wel sterk dat ie niet voor een scootmobiel is gezwicht. Waarschijnlijk omdat ie deze fiets al veel langer heeft, dus voordat de scootmobielen doordrongen. Voordeel van een scootmobiel is dat je ermee de winkel in mag. Met deze driewieler gaat dat niet lukken.

 12. Mooie geschiedenis.. inderdaad een soort strooilog.. Misschien kun je Dries de volgende keer dat je hem spreekt tippen om een weblog te beginnen..? Dan kunnen wij zijn verhaal ook lezen..

 13. @Jolie: Dat heb ik gedaan. Dwz we spraken ook over zijn werk. Ik heb ook gevraagd of ie een computer had en dat zijn verhaal iets is voor op het internet (website/weblog). Probleem is dat ie werkplaatswerk doet waar geen computers bij gebruikt worden. Hij had wel een oude PC waar die op oefent, maar zonder internetaansluiting. De A4’tjes waren geprint door een secretaresse op zijn werk.
  Ik heb niet aangedrongen. Mensen moeten zelf bepalen of ze wel of niet online gaan. Ik kan me heel goed voorstellen dat zo’n secretaresse misschien zoiets online zet. Ik heb dus nog even op phrases geC$M$d, maar kon (nog) niets vinden.

 14. Ook ik ben erg nieuwsgierig naar de uitdeellog en de kans dat ik Dries tegenkom is natuurlijk heeeel erg klein (denk niet dat ie snel in het vliegtuig gaat stappen). Kun je niet een heel klein tipje oplichten van de sluier?? (Ok, dat is onethisch, vergeet het maar.)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: