Apr-05: Trots op Duitsland

Hoezo? Wat nu? Dat kan toch niet? Inderdaad, als Nederlander die niet in Duitsland woont kan je moeilijk trots op Duitsland zijn. Trots schijnt gekoppeld te zijn aan iets wat van jezelf is en/of waar je deel van uitmaakt en/of invloed op hebt. Kijk het anders nog even na in VanDale.

‘Trots’ is voor mij al jaren een fout woord en een aanzet tot ellende. Als 2 buren met elkaar een gesprek hebben en de ene buur zegt tegen de ander: “Ik ben trots op m’n zoon” (omdat ik er voor gezorgd heb dat ie goed opgevoed is, netjes zijn huiswerk maakte en doctorandus in de weetnietkunde geworden is) dan kan dat op z’n minst irritant over komen bij de buur wiens zoon putjesschept na een halfafgeronde VMBO.

Trots op een land is nog een stapje verder en xi ik als een synoniem voor patriotisme en nationalisme. De zaken die het goed doen om een oorlog te beginnen met een buurland. In menig leger worden soldaten dan ook gehersenspoeld met dit soort denkbeelden.


Dat Rita V deze term als partijnaam gebruikt verwondert me niet. Ik vond het veel erger dat Balkenende dezelfde term in 2006 gebruikte in zijn functie als premier. We moesten toen volgens hem niet alleen Trots op Nederland zijn, maar ook de VOC-mentaliteit moest wat hem betreft terugkeren.

Daar begrijp ik uit dat we weer slaven moeten gaan verhandelen, gewapende handelsoorlogen moeten voeren en personeel zo moeten behandelen dat ze net niet het loodje leggen. Leuk vooruitzicht. Eerlijk gezegd schaam ik me voor de VOC en daarmee voor de premier.

‘Trots op de EU’- of ‘Trots op Europa’-geluiden heb ik in Nederland en in de gehele EU nog niet waargenomen. Zelf vind ik dat dus wel prettig, maar je kan daaruit ook afleiden dat de inwoners schijnbaar geen invloed denken te hebben op de EU.

Ik zou de wereld wel eens willen zien reageren als er een partei komt met de naam “Stolz auf Deutschland”. Als zo’n partij meer dan 20% van de stemmen krijgt, dan worden de Amerikaanse troepen in Duitsland weer heel snel op sterkte gebracht. Gelukkig worden Verdonk en Balkenende door big-brother USA niet zo serieus genomen.

Ik moest erg lachen om deze spotprent van Tom:

Eigenlijk werd ik van hetzelfde plaatje ook een beetje treurig. Populisten als Verdonk en Wilders maken een groep Nederlanders een stuk fundamentalistischer. Willen ze soms dat we het Midden-Oosten en voormalig Joegoslavije achterna gaan?


Aanvulling:
Dat Balkenende dergelijke onzin meende en dat Verdonk deze kreet van hem gepikt heeft, mag blijken uit de website http://www.trotsopnederland.nl. Die site is uit de lucht, in het web-archive is nog wel te zien dat ie van het CDA was.

Advertentie

Geplaatst op 2008-04-05, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 32 reacties.

 1. Met mensen als Wilders en Verdonk hoeven we echt niet trots te zijn op Nederland.

 2. Ik heb ook van die hele rare gevoelens als mensen het over de “trots” van een land hebben. Dat riekt naar overheersing of onderdrukking. Voor mij past trots alleen op een persoonlijk bereikte uitzonderlijke prestatie.

 3. Daarom vind ik die beweging van verdonk nergens op slaan. Trots op Nederland, het is ook niet slim om een “beweging” zo te noemen

 4. Trots op Duitsland levert wel een opmerkelijke afkorting op.

 5. Op zich vind ik ‘trots zijn’ niet zo’n slechte emotie. Ik doe wel es iets en dan denk ik toch ergens ‘goed gedaan, al zeg ik het zelf’ (had het gisteravond nog toen ik TV keek ;-)). Maar om nou trots te worden op een land, dat associeer ik toch iets te snel met Amerikanen die het volkslied staan te zingen en wapperende vlaggen.
  Zoals mijn vroegere chef bij de bieb zei: “Rita Verdonk gaat een beweging oprichten? Ach ja, dat was de NSB ook.”
  Vrijdagmiddag op de radio gehoord: ‘ik ben pas trots op Nederland als Rita Verdonk geëmigreerd is.’
  Het allerergste is nog wel die grootheidswaanzin van dat mens, met al dat geblaat van ‘ik word premier van Nederland!’ Ze haalt straks niet eens vijftien zetels, hooguit. En trouwens, met al dat gepeil van haar achterban, als straks een meerderheid van haar kiezers zegt dat Verdonk op moet stappen, stapt ze dan ook op?

 6. @Guidje: interessant idee, zullen we het met zijn allen eens uit gaan proberen?

 7. “Populisten als Verdonk en Wilders maken een groep Nederlanders een stuk fundamentalistischer.”
  Niet zo pessimistisch, Xiwel, dat gaat al eeuwenlang zo.

 8. De code n92cqp moest ik invullen. *Zet voortaan een aluhoedje op*

 9. @Dolby: Vandaag doet webminlog nogal maf. Het laden van een log lijkt een soort lotto, en een doet-ie-t-wel of doet-ie-t-niet. Maar het kan natuurlijk ook aan het woord fundamentalistischer liggen.

 10. @Frans54: Die afko was me niet opgevallen. Dan had ik beter dit logje Trots op Denemarken kunnen noemen. :-)

 11. @Guidje: Dat van die VS-burgers en dat jeugdige vlaggezweer naast de schoolbankjes wilde ik er nog bijhalen aangezien dat land de laatste eeuw meeste oorlogen is begonnen. (Overigens ook het enige land dat ooit kernwapens heeft ingezet.) Maar ja, ik vond m’n logje alweer lang zat. :-)
  Bij De Telegravin staat een aardige videootje van Amerikakennende histroricus van Rossum, die ook het eea van bewegingen weet.

 12. Het is het verschil tussen trots zijn op iets wat je zelf hebt gedaan en op iets wat een ander doet – en dan vooral op iets wat een ander doet die je niet kent. Dat is eigenlijk aanmatigend.
  Toch kan die stap verder weer wel; het is een bekend fenomeen dat mensen trots zijn op een land of op een voetbalclub.
  Sentiment is het. ‘Erbij horen’.
  Op zich niet erg om te voelen natuurlijk, maar misschien moet je wel oppassen wat voor een conclusies je er uit trekt.

 13. @Jowi: Bij mij is het allemaal wat eenvoudiger. Ik heb het ook niet op ‘groepsgevoelen’. Ik heb daar slechte ervaringen mee in het Verre Oosten, en ga ook liever Nederland uit als NL meedoet aan een voetbal-WK. Tijdens zulke evenementen zijn er mensen die volledig voor de groep gaan zonder zich vragen te stellen of ze niet enorm dom in de weer zijn.
  Ik ken ook de malle groepsgevoelen van kerkgemeenschappen of bijvoorbeeld van mensen die met de consumentenbond dwepen. Dergelijke meelopers zijn zeer eenvoudig te bedonderen, al dan niet opzettelijk.
  Ik ben lid van 1 groep en vaak hou ik er een compleet andere mening op na dan de officiële die de groep uitdraagt. Ik vind dat zoiets moet kunnen. Maar behoor met die gedachte schijnbaar tot een kleine minderheid.

 14. Trots moet je in stilte belijden en niet van de daken schreeuwen. Bescheidenheid is wat mij betreft nog altijd een deugd. Er zijn best dingen waar ik trots op ben en soms ben ik zelfs trots op Nederland (bijvoorbeeld als Nederlandse slepers weer ergens een schip weten te bergen). Maar als je er een slogan van gaat maken of een partijnaam, wordt het erg treurig.
  Ik ben het wel eens met SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan, die in plaats van ‘trots’ liever ‘zuinig’ is op Nederland.

 15. Heel scherp, en grappig!
  Ga zo door met bloggen!

 16. @Christiaan: En die Rinooy Kan is al zo’n zuinig typ. :-) Maar ik ben het er wel mee eens. Ik heb liever tevreden en/of blije mensen dan trotse mensen.
  Overigens is er een aardige Ritawiki.

 17. @Barbara: En daar moet ik trots op zijn? Nee, daar tuin ik mooi niet in. :-)

 18. Xiwel, ik het jammer dat het woord “trots” zo negatief gebruikt wordt. In veel Europese landen zijn de inwoners trots op hun land, maar als je als Nederlander trots bent op je land wordt je versleten als nationalist. Dat is jammer!

 19. @Marcel: Ik kom in veel Europese landen. Mensen hoor ik daar nooit over trots praten. De enige landen die er uiting aan geven zijn Zwitserland en Oostenrijk en die zijn nogal in zichzelf gekeerd. Zelfs Nederlanders ondervinden daar ellende als zij zich daar willen vestigen.
  De meeste trots vind je in de Balkan en dat heeft ze aardig wat ellende opgeleverd. Hun trots zit verweven aan eigenwijsheid en zelfs eerwraak.
  Maar als ik met een Duitser, Brit of Fransman spreek, dan hebben die zat aan te merken op hun landen. Vaak vinden ze Nederland een stuk beter.

 20. Grotendeels ben ik het wel met je eens, Ciwel. Ik vind overigens wel, dat je trots mag zijn. Als een wielrenner een wielerwedstrijd heeft gewonnen, dan is hij trots. Als een kind heeft leren lezen, dan is het trots. Zo zijn er vele simpele voorbeelden waarom mensen trots kunnen zijn.
  Waar ik het niet direct mee eens ben is, dt je Balkenende en Rita Verdonk niet serieus moet nemen. Iemand niet serieus nemen kan soms grote gevolgen hebben.

 21. @Vedat: Dat serieusnemen sloeg op de regel eraan voorafgaand. Dat de Amerikanen ons niet serieusnemen mag inmiddels bekend zijn en zo gek is dat niet. We zijn niet groter dan New York.

 22. Als Nederlander die wel in Duitsland woont ben ik ook niet trots op Duitsland…..

 23. @Hette: Ook niet een beetje ‘stolz’? :-)

 24. Ik benader trots het liefst als een positief iets. Trots omdat je iets goed hebt gedaan, mensen hebt geholpen, die klus hebt geklaard, of zo. Trots om dingen die je zelf niet in de hand hebt, dat vind ik een beetje raar eigenlijk.

 25. @Toaske: Dus naar Vandale als optie 2 in de eerste betekenis en daarvan het eerste deel (“het zelfgevoel dat het volbrengen van iets groots of het bezit van iets moois enz. geeft”) en optie 1 in de 2de betekenis (“vervuld met een gevoel van eigen grootsheid”).
  Als je zoiets denkt en niet uitdraagt is er niet zoveel aan de hand. Als je het wel uitdraagt is het al snel borstklopperij en dat vind ik niet zo positief voor een prettige samenleving.
  Ik schreef mijn log overigens vooral tegen trotsheid op een land.
  Ik heb je log gelezen en herken die vorm van trots bij mijn ouders. Die waren dus ook trots op mij (en welke ouder is niet trots op zijn of haar kind?) Toch kon ik er vroeger als kind al nix mee. Ik had liever dat m’n ouders mij vertrouwden, tevreden met me waren, om mij konden lachen en/of blij met mij waren, dan dat ze hun trots over mij uitspraken bij kenissen of familie. Daar had ik toen al een vreselijke hekel aan.
  Trots heeft ook teveel betekenissen en kan daardoor al snel verkeerd begrepen worden. Ook omdat veel van die betekenissen (zoals ik in m’n log aangaf) tot ellende kunnen leiden. Vandaar dat ik het woord trots dus liever niet gebruik. Voorkomen is immers beter dan genezen. :-)

 26. Dat is een knap stuk xiwel! Het maakt in ieder geval nogal wat los bij je lezers.

 27. @Marloes: Het kwam toevallig zo uit. Ik las over de WoW-trots en dacht: “Verhip, daar heb ik pas over gelogd.” :-)
  Ik las trouwens net een leuk woord (‘voldaan’) in een oude schoolagenda uit 1967. Ik denk dat mensen trots snel zien als voldaan. Nmm is voldaan (goed gevoel over eigen inzet hebben) een stuk duidelijker.

 28. Stolz waarop dan

 29. @Hette: Geen idee, misschien omdat het verkeer er de laatste 10 jaar stukken veiliger is geworden. Maar goed, dat was in NL al eerder gebeurd. :-)
  (Ik heb trouwens het idee dat je meer fier op Leipzig was dan nu op Brunswijk. Ben wel benieuwd of je daar een keer over gaat loggen.)

 30. @ Xiwel | 7-apr-2008 om 12:21
  * De meeste trots vind je in de Balkan en dat heeft ze aardig wat ellende opgeleverd. Hun trots zit verweven aan eigenwijsheid en zelfs eerwraak.
  -> Dat krijg je er jammer genoeg van als er veel verschillende volkeren in 1 land wonen. Het mag wat dat betreft nog een wonder heten dat Rusland nog niet verder uitgesplinterd is. Al komt dat misschien omdat Rusland juist zo’n groot uitgestrekt land is. Daar hebben de verschillende bevolkingen nog de ruimte om op plekken te gaan wonen waar ze relatief weinig last kunnen hebben van andersoortige volkeren.
  Als je het overigens de Balkan erbij gaat halen, dan valt het met de trots op Nederland bij de gemiddelde Nederlander wel mee. Ja, tijdens een WK of EK-voetbal en tijdens de Olympische spelen zijn de straten oranje versierd en leeft de vaderlandsliefde als nooit tevoren, maar in het normale dagelijkse leven herken je daar weinig van terug. Hoeveel Nederlanders kunnen er bijvoorbeeld uberhaupt het Wilhelmus meezingen? Laat staan meer dan 1 couplet.
  Dit in tegenstelling tot de gemiddelde Amerikaan, die bij het noemen van de naam van zijn land al bekant een harde plasserT krijgt. En de Denen zijn over het algemeen ook behoorlijk trots en vaderlandslievend. Centrumrechtste regeringen bijvoorbeeld houden het daar, in tegenstelling tot in een heleboel andere landen, meestal wel lang vol. Maar toch hoor je verder eigenlijk maar weinig negatiefs uit Denemarken komen. Als je die spotprentengate tenminste buiten beschouwing laat aangezien dat weinig met vaderlandsliefde te maken heeft.
  * Maar als ik met een Duitser, Brit of Fransman spreek, dan hebben die zat aan te merken op hun landen. Vaak vinden ze Nederland een stuk beter.
  -> En dat terwijl wij Nederlanders dan op onze beurt weer veel beter te spreken zijn over Engeland, Duitsland of Frankrijk. Uiteindelijk is het gras toch altijd groener aan de overkant.

 31. @FlyRhi: Het boevengeciteerde was een antwoord op een reaxi van Marcel.
  Aanvullend de Sovjet-Unie is 18 jaar terug gefragmenteerd. De grootste kluit die daarvan over gebleven is, de Russische Federatie heeft grote problemen met Tsjetsjenië (zijn geen Russen) en nog wat andere zuidelijke deelstaten. De inwoners van Sasha zijn ook geen Russen en compleet anders, maar hebben het voordeel zo’n eind van Moskou te wonen dat ze daar weinig last van hebben.
  De Ukraïne xi ik eerdaags ook in 2-en breken tussen een Ukrains en een Russisch deel. kortom in dat hele gebied is nog veel ellende te verwachten.
  De Balkan was dan ook niet meer dan een voorbeeld.
  Dat van de USA had ik op 6-apr rond 0:26 uur neergekladderd.

 32. Flying Rhino @ werk

  Tja, die Russen hebben de laatste jaren inderdaad steeds mot met volkeren uit of nabij de Kaukasus. Het zal ‘m wel in het water zitten van de Zwarte en Kaspische Zee…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: