Apr-18: Dexelsleperij

Ik heb al eerder gelogd over een putdeksel. Dat geval kwam uit Almelo. Daarnaast hebben we hier in Alkmaar deksels uit Tegelen, Heerenveen, Grootebroek en vooral uit Weert en Doetinchem. Er wordt dus allemachtig gesleept met die dingen.

Gisteren zag ik eindelijk een putdeksel uit Alkmaar. Die lag nota bene helemaal in Groet. Daar, en in Schoorl, liggen er trouwens nog veel meer. Laat die dingen toch eens liggen waar ze thuishoren! Zo’n plaatsnaam staat er toch niet voor niets op.

Geplaatst op 2008-04-18, in Alkmaar, Dexelmatig, Regiomatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Grappig om dit te lezen. Zo had ik er nog nooit naar gekeken.

 2. Je weet hopelijk toch wel, dat de eerste “hoogovens” van Nederland in Doetinchm stonden?

 3. Niks uit Doesburg? Of Vaassen?

 4. Hee mijnheer Xiwel, tis goed om U weer te lezen. Ik ben verdwenen bij web-log, ik had waarschijnlijk iets verkeerds gezegt er werd mij de toegang ontzegt. Ik was het zat en heb mijn log opgezegt. Tis even wennen maar het komt goed. Ik log gewoon met andere mee. Had de laatste tijd toch niet veel nieuwtjes die het lezen waard waren.
  (lekker offtopic allemaal)
  Ik ga komende dinsdag waarschijnlijk lekker een dagje alkmaren. Wordt wel weer eens tijd.

 5. @Ellen: Het was me opgevallen. Ben ook wel op je hyve geweest, maar daar kan ik niet reageren zonder me in te schrijven.

 6. @ Even off Topic : kan je hier wel reageren zonder iets te schrijven ???
  Dat kan je wel op Hyves namelijk, zonder die spamcode in te vullen kan je :
  Krabbelen ( een mindere vorm van schrijven en zelfs heel makkelijk een afbeelding in je reactie meeplaatsen ) ,
  Tikken ( een rake klap uitdelen )
  Chatten, ( het zelfde als Krabbelen maar dan direct antwoord terug verwachten )
  Respect geven ( in een uiterst geval )
  Je ziet het, voor mij is het – met mijn zeer beperkte kennis van allerlei broncodes – eigenlijk veeeel makkelijker.

 7. @Brownie: Ik heb even ‘me in’ toegevoegd in de reactie aan Ellen.

 8. @V Vedat; Volgens mij stond de vroegst bekende IJzergieterij naar ik meen in de buurt van Raalte. Deze zou al stammen van ver vóór onze jaartelling.

 9. De plek waar de ijzergieterij stond was in die tijd Ambt Doetinchem, Xiwel. In de woning, die bij de gieterij stond en waarin de directeur woonde, heeft later de burgemeester van Doetinchem gewoond. Die woning staat er nu nog en net vanmiddag heb ik met de bewoners gesproken.

 10. Wat apart eigenlijk dat er een straatnaam op die putdeksel staat! Was me nooit opgevallen. Vanaf nu ga ik erop letten. Ben benieuwd waar Utrecht zoal z’n putdeksels vandaan haalt.

 11. @Frans[eslag]: Je zult ongetwijfeld gelijk kunnen hebben. Ik ga alleen af op de informatie, die bij het monument hier staat.

 12. @Vedat en Frans: Het kan aan de definitie liggen. Ijzer werd idd al veel eerder gemaakt, gewoon door grond met ijzererts te verhitten. Bij het hoogovenproces (hutte) is de truc dat er extra zuurstof aangevoerd wordt, wat een hogere verbranding van koolstof betekent (en meer CO2). Ijzer kreeg daardoor een betere kwaliteit. Het aandrijven van blaasbalgen die daarvoor gebruikt werden, werd gedaan door een watermolen in de Bielheimerbeek.
  Ik heb trouwens die hele beek afgespeurd op iets wat op een hoogoventje of gieterij leek, maar ik kon op Google niets herkennen. Vedat waar hangtdat ding uit?

 13. Ik zal toch eens op letten waar de putdeksels die hier liggen vandaan gesleept zijn.

 14. Daar heb ik nou nog nóoit naar gekeken. Naar putdeksels. Is echt leuk.
  Dank voor de tip.

 15. @Greetje: Nu niet de hele tijd alleen naar beneden kijken. Daar wordt je krom van en zo kan je wel eens een meteoriet te laat zien aankomen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: