Apr-25: Na regen komt …

… zonneschijn, zegt men. Volgens mij is dat niet altijd waar. Het is wel zo dat er na regen geen regen komt, maar gezegsmatig bekt dat schijnbaar minder. Mack vond 1 van m’n 6 kopfoto’s niet zo mooi; de foto van de ‘vuilverwarming’ in Alkmaar. Deze dus:

Ik heb die foto een paar jaar terug gemaakt, toen een zware bui net achter me langs trok. In dit geval wel ‘Na regen komt zonneschijn’. Maar dan niet voor Xiwel, want ik hield het voor die zonneschijn ook droog.

Omdat ik vaak fiets vind ik het niet zo moeilijk om buien te ontwijken. Gisteren fietste ik naar een kennis in Zaandam. Het was heerlijk weer met wel wat tegenwind. Halverwege ging toch m’n jas uit omdat ik het met een graad of 19 te warm vond.

Ik had bedacht rond een uur of 5 huiswaarts te gaan omdat er tegen de avond wat buien zouden komen. Het liep wat uit en ik nam de fiets van kwart over 5. Net toen ik bij mijn fiets stond voelde ik de eerste druppels al. In de verte zag ik dat het richting kust droog was. Dus pastte ik mijn tochtje aan en ging ik via Assendelft en Heemskerk terug naar Alkmaar. Dat is maar 3km langer en onderweg heb ik geen druppel gehad. Dat terwijl de lucht boven de rechtsstreekse route, langs de oostkant van het Alkmaardermeer, behoorlijk donker was. Daar had ik het dus flink op kunnen lopen.

Een dag daarvoor was het nog wat warmer en zonniger en fietste ik een groter rondje via Callantsoog en Schagen. En ik was nog niet in huis of het begon te regenen. Dat terwijl ik me totaal niet gehaast heb. In Schagen zat ik heerlijk op het terras en zag daar de lucht betrekken. Maar dat ging zo langzaam dat ik er niet nerveus van werd. Ik bedacht wel m’n route iets aan te passen door de kortste weg naar huis te nemen; ‘Je weet maar nooit.’ Dat bleek dus een handige keuze.

Nog even terugkerend op die kopfoto. De huisvuilcentrale is behoorlijk groot en is tot op 20km te zien. Het is dus een soort ‘landmark’. Inmiddels doet dat ding het vrij goed en levert het huisvuil de electriciteit en warmte van een kwart kolencentrale op. Dat bespaart flink wat CO2 van de kolen en gas die hierdoor in de grond kan blijven.

Vuil is dus energie. Misschien is dat wel de reden dat Alkmaar een zeer laag huisvuiltarief aan z’n burgers berekent. Als die huisvuilcentrale het nog beter gaat doen krijgen we misschien zelfs geld voor ons huisvuil.


Nog 2 links:

Directeur van de Huisvuilcentrale bij Casa Luna (link doet het nog maar enkele dagen)

Beatrix opent B-houtcentrale (afvalhout => energie)

Geplaatst op 2008-04-25, in Alkmaar, Fietsen, Klimatig, Milieumatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Mogen wij ons huisvuil dan naar jullie brengen? Dan hoeven wij niet zo’n lelijke fabriek aan de einder.

 2. Ik heb nog heel veel zakken huisvuil van mijn debiele broer Ploert in de aanbieding. Bieden kan in het stamcafeetje.

 3. Na regen komt regent in het woordenboek… geen zonneschijn.

 4. Jouw fietsverhalen doen mij denken aan “forest gump” Ben jij geinspireerd door die film of andersom?

 5. Een vuilverbrander hoeft echt niet zo’n lelijke fabriek te zijn. In Enschede staat er een die heel modern oogt. En wat betreft de kosten….. Geld toekrijgen zul je nooit. De aandeelhouders van die verbrandigsinstallatie willen ook een paar cent verdienen.

 6. @Hanscke: Dat is een tijdje zo geweest, dat er vuil van heel ver kwam om genoeg te kunnen verbanden. Inmiddels is dat niet meer zo nodig. Er wordt nog wel met vuil gesleept. Dat is ook niet zo energie-efficient.
  Deze centrale is zo’n 35 jaar terug ontworpen, toen dacht men nog dat alles groot moest. Ik hoop dat ze tegenwoordig kleinere maken. Dan krijg je er meer die dichter bij de gebruikers van de warmte en electriciteit kan plaatsen en hoeft een vilniswagen ook niet zo ver te rijden.

 7. @Mack: Het zal wel andersom zijn want die rolprent heb ik nog niet gezien. :-)

 8. @F’slag: En deze is nog wel door een architect ontworpen en is erg mooi rood. (wat met die donkere wolk moeilijk te zien is. :-)
  Via deze luchtfoto is ie beter te bekijken.
  Maar zoals met alles verschillen smaken. Op mijn tochtje naar Zaandam reed ik een heel stuk over een straat met allerlei vervallen fabrieken. Ik kreeg er een Jupille(r)-gevoel van. Lelijk kan dus best mooi zijn. :-)

 9. stinkie, stinkie..of valt dat wel mee?

 10. @ Ellen :
  Ik woon er vlak bij en echt; je ruikt er niks van!!!!

 11. @Liz: Je reukvermogen is vast al aangetast.

 12. @Ellen: Ik neem aan dat je geuropmerking mijn tochtje langs de Zaan betrof, want die vuilcentrale valt idd niet te ruiken. De rookgassen worden zo gereinigd dat die regenwolk erboven meer schadelijke stoffen bevat dan de rookwolk uit de schoorsteen.
  Je kan wel het bedrijf van GP Groot ruiken dat iets verder ligt en aan recycling doet. Maar ook dat valt best mee.
  Langs de Zaan inmiddels ook. De normen zijn zoveel zwaarder geworden dat het daar inmiddels erg meevalt.
  @Mack: En mijn ruikvermogen is nog prima. Bakkende bakkers ruik ik op een kilometer afstand en gisteren rook ik ook de petroleumstank van een of andere historische tractor die door de stad tufte/rufte.

 13. Ik heb een paar actuele links toegevoegd.

 14. Na jouw verhaal over regen zat ik na te denken. Het is mij een keer overkomen, dat ik overvallen werd, maar eigenlijk wist ik al, dat het zou gebeuren. Het was gewoon mijn eigen schuld. Ik ws aan het tutten, terwijl ik wist, dat ik het eigenlijk niet moest doen. Als je een beetje attent bent, dan kun je meestal wel droog blijven. In ieder geval meer droog dan nat.

 15. Ik vind het een prachtige foto!

 16. Navigatie met de natte vinger werkt volgens mij het best (en niet alleen voor het ontwijken van regen). Intuïtie is intelligent.

 17. @Frankie P: Dan moet ik wel vreselijk intelligent zijn. :-)

 18. @Vedat: Ik maak al 40 jaar hoofdzakelijk gebruik van de fiets en heb altijd een hekel aan regen gehad. Voor dat buiontwijken hoef ik vrijwel niets te doen, het gaat automatisch. Nou is dat hier aan de kust wat eenvoudiger. Het waait harder en daardoor komt de regen meer in korte felle buien. In het binnenland hoopt het meer op en kan je langer last hebben van ‘duurregen’ (om maar eens een vers germanisme er tegenaan te gooien. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s