Mei-10: Bingo?

Gisteren ben ik maar weer eens op de fiets gestapt om van het mooie weer te genieten. Een beetje door het (Heilooër) Bos, een flink stuk door de (Schoorlse) Duinen en verder heerlijk polderen via Waarland, Zandwerven en de Wogmeer.

Na zo 80km was ik weer thuis in Alkmaar, waar ik nog even de ellende voor de fietsers rond de Friesebrug bekeek. Over de brug langs de Kanaalkade stonden 2 fietsrecreanten verward naar een stuurtas te turen. Mijn vermoeden was juist, en op mijn vraag: ‘Komt u er een beetje uit?’ kwam het verwachtte ‘Nee’.

Het briefje op de fietstas bevatte alleen een 15-tal bingogetallen die duidelijk met het knooppunt-netwerk van doen hadden. Aan de andere (noord-)kant van de Friesebrug hoort het bord van fietsknooppunt nummer 50 te staan. Dat bord is al een jaar zoek door de werkzaamheden.

Het stel wilde naar knooppunt 74, maar waar dat was wisten ze niet. Dus stelde ik voor dat ze met mij meefietsten naar de Bloemenschuit in het centrum. Da’s erg dichtbij en daar staat wel zo’n knooppunten-landkaartje.

Helaas was dat een ander knooppuntnummer. Maar het bord hielp wel, 74 bleek in de Schermer te liggen op de kruising Noordervaart-Zuidervaart. En eigenlijk zouden ze dus weer terug de Friesebrug over moeten en vervolgens een zeer ellendige omfiets- en verkeersdrempelroute via het Ooievaarsnest moeten nemen met daarna nog wat lastige verkeerslichten in de Nieuwe Schermerweg.

Ik had het padvindersgevoel dat ik een omaatje een zebra oversleurde, terwijl die net zelf al was overgestoken.

Om deze ‘fout’ te herstellen heb ik deze mensen naar het pontje gestuurd. Dat snijdt een stuk af en als ze het goed doen gaan ze door een aardige stadspoort en missen ze de vervelende verkeerslichten langs de Nieuwe Schermerweg. Het pontje is gratis en vaart elke paar minuten.

Geplaatst op 2008-05-10, in Alkmaar, Fietsen, Zwerfmatig. Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Dus toch nog een goede daad verricht… Het gebeurd regelmatig dat er van die dingen gewoon verdwijnen of gejat worden. Als je dan geen kaart hebt ben je het haasje..

 2. Knooppunt; alleen al het woord vertrouw ik niet.

 3. Wat een leuk idee, zo’n genummerde route voor fietsers (ik ken het alleen van wandelroutes) Wel jammer dat het zo onduidelijk te vinden is. Kunnen “ze” (wie eigenlijk…?) niet meer van die knooppuntkaartjes plaatsen?

 4. Soms, Xiwel… Laatst moest ik aan jou denken. Ik reed door de bossen over een betonnen fietspad van Zeddam naar Elten. Ineens hield het op voor bromfietsers. Links verboden, rechts verboden en rechtdor ook al niet toegestaan. Het enige was dus terug. Ik weet niet meer of het nog in Nederland was of al in Duitsland, maar ik had geen zin om af te stappen en foto’s te maken. Volgende keer, want ik zal er nog wel vaker langs komen.
  Was het trouwens niet erg warm vandaag zo op de fiets, Xiwel. Ik was helemaal lam geslagen, had en heb nog keelpijn en had helemaal geen zin om op de fiets te stappen.

 5. Op hoeveel kilometers per jaar zit je Xiwel? ;-)

 6. @Me! en Jolie: Waar het bord stond, ligt nu een tijdelijke oprit. dus dat dat bord daar weg moest snap ik wel. Ik denk dat het bord inmiddels in de bouwkeet ligt om zoekraken of beschadiging door graafapparaten e.d. te voorkomen. Eigenlijk hadden ze het bord op een betere plek neer moeten zetten en ook de kleine cijferbordje misschien iets aan moeten passen waardoor alles weer te gebruiken is. Op dat punt heeft de gemeente het flink af laten weten en juist tijdens meimaand-fietsmaand en prachtig fietsweer rond de Pinkster is dat heel dom.

 7. @Dolby: Ik hou ook niet van knooppunten, behalve waar het autoverkeer betreft. Die mogen van mij wel in de knoop raken.

 8. Als ik ooit verdwaal tijdens een fietstocht, hoop ik ook dat ik jou tegenkom!

 9. @Vedat: Ik fietste op de 9de en toen was het ook al warm. Het is hier aan de kust wel minder benauwd en dus goed te doen. Zelfs hardfietsen kan, dan gaat vanzelf de airco sneller. :-) Probleem is wel dat je niet na hardfietsen voor een stoplicht moet wachten, da’s een thermische ramp.

 10. @Alfred: De laatste jaren hield ik dat niet zo bij en zat ik waarschijnlijk rond de 4 Mm(megameter). Dus ca. 2000km op m’n hybride en 2000 op een opoefiets. Nu doe ik met dat fietsenscoort mee en vul ik het in op een website. Daar staat de teller voor dit jaar op 1,2 Mm en dat is meer dan ik verwacht had. Afhankelijk van een fietsvakantie zal ik zo tussen de 4 en 5 uitkomen dit jaar.

 11. @Christiaan: Een dag eerder liep ik door de stad en kwam er een fietsster op me af die een straatje niet kon vinden. Ik denk dat 9 van de 10 Alkmaarders dat straatje niet kennen, en ik met mijn geotic dus wel. Ze was er vlakbij en ik vond het te lastig om aan te geven hoe ze er moest komen dus liep ik een stukje met haar mee om het aan te wijzen. Voor mij was dat maar 50 meter om, maar zij en haar man waren er erg blij mee. (En wie weet hoe lang ze al zochten. :-)
  Ik denk dat mensen ook best iets sneller de weg mogen vragen. Ik doe het zelf ook wel eens op vakantie en meestal wordt er positief op gereageerd.

 12. Gelukkig kwamen deze mensen jou tegen (eigenljk andersom), anders waren ze nooit meer verder gekomen.

 13. Herkenbaar: ik vraag zelf niet zo snel de weg, maar vind het wel heel leuk om anderen de weg te wijzen. Behalve die ene keer, toen twee jongens op een brommer in het Engels ‘the way to the Dom’ vroegen. Jee, dat viel niet mee vanaf de plek waar we stonden. In mijn beste Engels probeerde ik de route zo goed mogelijk uit te leggen. Toen ik klaar was, riepen de jongens gewoon in het Nederlands ‘Bedankt hè!’ en reden de andere kant op.

 14. Ze zijn je vast dankbaar, dat zou ik in hun plaats wel geweest zijn. Dus nix verspilde padvindersgevoel, gewoon een goede daad verricht.

 15. ik was van de week al blij met het rondje fietsen van 2,5 uur… (ik denk zo’n 35 km)… petje af hoor 80 doe ik voorlopig nog niet na…

 16. @Christiaan: Brommerrijders wijs ik hoedanook de weg niet of het moet al de verkeerde zijn. :-)

 17. @Hanscke: Zeker weten doe ik dat niet. Na het pontje moesten ze door nog wat kleine straatjes. Onbekenden rijden daar zo mis en dat had ik ze niet verteld. Hopelijk hebben ze ook op het pontje nog even gevraagd.

 18. @Aline: Maar van je site begreep ik dat mijn Quetelet Index van 25 een stukkie lager is. :-)

 19. Al een hele poos heb ik een vraag:
  Hoe kun je zo- lang/ver fietsen zonder last van een “houten kont” te krijgen?
  Ik heb een gel-hoes op ’t zadel, maar dat helpt niks. En dan heb ik het nog maar over 40 km op een dag.

 20. @Margriet: Je moet aan een zadel wennen. Op mijn hybridefiets heb ik een hardplastic zadel van 3 fietsen eerder. Dat ding is zeker 15 jaar oud en zat op een waardeloze Motobecane racefiets. Toen werd er ook al gezeurd over gel. Bij dat zadel betrof het gewoon een laag schuimrubber over dat hardplastic met daaromheen een soort zwarte stof. Dat zwart gaf af als (voor een zwarte wielerbroek niet zo erg, maar voor de rest wel). Ik heb dus dat zwarte eraf getrokken inclussief het schuimrubber en fiets er al jaren prima op.
  Op m’n opoefiets zit zo’n breed ouderwets zadel. Dat gaat bij mij ook goed als ie maar een beetje voorover staat. Een paar dagen terug fietste ik voor op een tandem met een vergelijkbaar zadel en vond dat een ramp. Die stond dus schijnbaar verkeerd afgesteld.
  Zadels kunnen naast omhoog-omlaag ook naar voren of naar achteren en voor of achterover. Daar is erg veel mee op te lossen, maar moet je eigenlijk zelf doen voor het beste resultaat.
  Zelf geloof ik niet zo in al die gelzadels. Misschien moet het aanrakingsvlak zelfs zo min mogelijk zijn zodat de ventitalie het grootst is.

 21. Dankjewel voor deze informatie.
  Dus niks geen fietsbroeken o.i.d.
  Ik ga m’n zadel afstellen en dan hoop ik dat het euvel verholpen wordt.

 22. @Margriet: Een fietsbroek is volgens mij speciaal bedacht voor de harde racezadels. Zelf gebruik ik op mijn hybridefiets regelmatig een wielrenbroek, maar ook gewoon een langebroek als ik er mee naar een verjaardag ga.
  Op m’n opoefiets (rij ik net zo makkelijk 70km mee) heb ik altijd normale kleding aan.
  Het soort wegdek maakt natuurlijk ook veel uit. Ik ben nogal een asfaltfietser en mijd dus zoveel mogelijk straatstenen en/of verkeersdrempels. Ik rij daar soms voor om.
  En ik stap regelmatig af. Vooral als ik een hele tijd niet gefietst heb, dan begin ik eerst met kortere stukjes. Eerlijk gezegd is dat ook handig omdat m’n conditie dan vaak weinig voor stelt. Het helpt natuurlijk ook met dat gewenningsverhaal.

 23. Welbedankt hoor.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: