Mei-14: Is Alkmaar Anders?

Vaak denk ik in een ander land te leven. Dat komt niet alleen door al het Italiaans en Frans wat ik in de binnenstad hoor, maar bijvoorbeeld ook door de lagere woonlasten. De gemeente wil van mij niet meer dan 370 euro hebben voor de WOZ, riolering, straatvegerij en afvalophalerij. Dat is maar een paar euro meer dan een jaar eerder. De buur- en overige gemeentes willen gemiddeld een paar honderd euro meer hebben voor dezelfde woonsituatie.

Wat me de laatste tijd het meest in het oog sprong was ‘dat kinderen niet meer buiten willen spelen’. Althans volgens Fialas en Rob Hamilton. Ik durf op zoiets bijna niet te reageren omdat mijn ervaringen compleet anders zijn.

Zo zie ik hier het hele jaar door kinderen buitenspelen. Ze rennen bij mij door de steeg en noemen dat verstoppertje of voetballen hier in de straat. Dat laatste kon ik vroeger op het dorp wel vergeten; stel je voor dat de bal tegen een auto kwam. Nee, balspelen deed je maar op het veldje.

Nu zit er gewoon een deeltijdvader bij die zelf af en toe meespeelt. De buurman met een prachtige bolide (maar zonder garage) houdt wel een oog je in het zeil, maar zegt er niets van. Mijn oude dorpsbuurman met een Ami was niet zo vriendelijk, die sneed onze bal lek als die ie die te pakken kreeg.

Maar het raast hier ook van de speelplekken. Dat varieert tussen een paar wipkippen en 2 grote speeltuinen. Een daarvan heeft een toegangsprijs, de andere wordt door donateurs onderhouden. Het is daar altijd druk. Daar tussenin zitten veel gecombineerde speelterreintjes. Wat klimtoestellen, schommels en een glijbaan met daarnaast een trapveldje met doelen en basketballkorven. Zoiets is zelfs in de volgepropte oude binnenstad te vinden op het ‘Doelenveld’.

Verder zijn er 3 grote stadsparken met daarin speelplekken voor kinderen. En overal zie ik ze dus spelen, ook toen het nog 15 graden koeler was.

Nou kan dat aan mezelf liggen, dat ik te vreugdevol in het leven sta en dingen door een roze bril zie. Maar onlangs zag ik de Omnibus-cijfers van het afgelopen jaar die me steunden. In dat onderzoek worden ook basisschoolkinderen gevraagd naar hun dagindeling. Buitenspelen kwam daarbij op de eerste plaats gevolgd door computeren en binnenspelen.

Ook Jantje Beton en de landelijke SP staken ongemerkt een (indianen)veer in Alkmaars achterste. In het onderzoeksrapport “Ik wil buiten spelen” waren Alkmaar en Ameland de enige 2 gemeentes die de VROM-norm van 3% speelruimte haalden. Bij Ameland lijkt me dat niet zo’n probleem, maar voor Alkmaar (dat een kleiner oppervlak met 2500% meer inwoners moet delen) lijkt me dat een grotere uitdaging.

Toch heb ik niet zo’n vertrouwen in dit rapport. Toen ik door Limmen fietste zag ik niet alleen bloemstukken, maar ook enorm veel speelveldjes en speeltoestellen. O ja, en ook veel spelende kinderen, maar toen was het dan ook net als nu schitterend weer.

Advertentie

Geplaatst op 2008-05-14, in Alkmaar en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Ik denk niet dat Alkmaar anders is dan de hele rest van Nederland. Maar misschien spelen de kinderen daar wel meer dan gemiddeld buiten; dat kan ik niet beoordelen. Hier in Utrecht zie ik niet zo gek veel kinderen buiten spelen, zeker niet als je het relateert aan het aantal kinderen dat hier moet wonen.
  Ik denk dat de computer wel een erg geduchte concurrent is geworden van de stoep en de speelplaatsen. Ik zie dat ook in mijn eigen familie. Sterker nog: ik zie het bij mezelf! Sinds ik een computer heb, speel ik ook veel minder buiten.

 2. Die lagere woonlasten zijn leuk, maar wat moet je betalen om je afval bij de stort te brengen?
  Dat zou je in deze tijd eens moeten proberen, een bal lek snijden. Ik denk dat je een moeder met een honkbalknuppel voor de deur hebt staan.

 3. @Mack: Dat hangt erg af van het soort afval. Daar ik in een ‘zakken’-wijk woon mag ik ook oudpapier en wat grover spul langs de weg zetten. Bepaald grofvuil (vloerbedekking etc.) wordt gratis opgehaald als je erover belt. Wegbrengen is ook gratis behalve voor bouwafval. Dat moet naar een bedrijf en die vraagt behoorlijk wat, vooral voor asbest. :-)

 4. Hier in de omgeving zie ik steeds minder kinderen op straat spelen. Terwijl er ruimte genoeg is zit men liever binnen achter de (spel)computer…

 5. De wijk waar ik woon was vroeger kinderrijk en er werd overal volop gespeeld. Maar ja, kinderen worden groot en verlaten de ouderlijke woning. Nu begint het weer iets op gang te komen met spelende kinderen.

 6. Als het waar zou zijn dat er géén kinderen meer buiten spelen zouden de PvdA in Rotterdam en het stadsbestuur in Utrecht niet hoeven de overwegen om een ‘straatverbod voor kinderen na 8 uur ’s avonds’ in te stellen.
  Toch denk ook ik dat er minder kinderen dan vroeger buiten spelen. En met vroeger bedoel ik mijn eigen jeugd van 50 jaar geleden. Ik was ‘altijd’ buiten bezig, evenals mijn vriendjes. Het kostte me heel wat moeite om binnen huiswerk te moeten maken.

 7. Het speelt hier altijd buiten, ook in de winter. Als het regent wilen ze wel eens dvd gaan kijken of een computerspelletje doen. Maar meestal zijn ze met een groepje, en met zijn 4-en achter 1 pc, das niet leuk.

 8. Zelf was ik niet eens zo’n buitenspeler. Ik was maf van lego en was dus wel blij als het regende en ik binnen mocht spelen.
  Overigens hebben kinderen helemaal niet zoveel nodig. Laatst zag ik er een die uren zoet was met stoepkrijten.
  Ik denk dat veiligheid ook een belangrijk punt is. Hier zijn toch redelijk veel trapveldjes met een hoge afscheiding er omheen. Voordeel is dat de bal dan niet op de weg komt en een kind niet plotseling voor een auto loopt om de bal op te rapen.
  Mogelijk is het ook zo dat ouders hun kinderen tegenhouden als het niet zo veilig is. Dus misschien willen kinderen wel naar buiten maar mogen ze niet. Zo zag ik in de USA en Canada vrijwel geen kinderen buiten spelen. In Duitsland ook niet zo, totdat ik een jaar terug in het autovrije centrum van Bitburg was waar een set speeltoestellen stond. Daar zag ik ploseling zo’n 20 kinderen spelen.

 9. Ik sta met kleindochter in Den Haag in een grote rij om haar te kunnen laten schommelen en ook hier op het Friese platte land wordt heel veel buiten gespeeld. De Blokkert verkoopt volgens mij ook heeeel veeel stoepkrijt.

 10. Goed, nog eentje dan. Vanmorgen las ik in een krant dat kinderen op de leeftijd van de basisschool gemiddeld 2½ uur per dag televisie kijken.
  Ik ben zonder TV opgegroeid. Dus hield ik 2½ uur over. Vermoedelijk zou ik met TV dusi duidelijk minder buiten hebben gespeeld.
  De straat waar ik vroeger woonde was gewoon een speelstraat, waar je kon voetballen en stoepranden en af en toe even in moest houden vanwege een auto.
  Nu kun je er echt niet meer spelen vanwege de verkeersdrukte en worden kinderen verbannen naar speelplaatsjes.
  Omdat een deel van de ouders dan het zicht op hun kinderen kwijt is en dat als onveilig ervaart zullen deze kinderen vermoedelijk minder buiten spelen.

 11. @Henk: Mijn indruk is dat juist de TV ‘lijdt’ onder het toegenomen PC-gebruik. Het aantal uren achter de PC neemt toe en daarmee neemt het aantal uren voor de TV af. Dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen.
  En misschien is dat helemaal niet zo’n slechte ontwikkeling. Een PC en Internet is toch interactiever dan het passieve gehang voor een TV.
  Maar mogelijk gaat het steeds om hetzelfde type kind. Vroeger waren die niet uit een bieb en boek weg te slaan, daarna gingen ze soaps en series kijken en nu zijn ze aan het Hyven. Dat terwijl het andere (doe-)type kind door de jaren heen gewoon buiten een balletje bleef trappen.
  Dat het op de weg gevaarlijker werd is inmiddels minder geworden. Steeds meer worden auto’s in de woongebieden gehinderd met drempels en krijgen kinderen op straat weer een kans. Bij mij voor de deur is dat heel erg, er rijden maar 5 auto’s per dag voorbij.

 12. De straten in Den Haag zijn wel errug leeg tijdens de vakantie. Uit de openstaande ramen hoor je de msn-beeps klinken. De kids komen alleen buiten om te blowen. Verder die de straat op worden geschopt. Wie mag kiezen, blijft veelal binnen. // Verkeersdrempels helpen niet. Kinderen passen zich aan aan het verkeer, het is niet andersom. Er worden er te veel doodgereden op hun fietsen bij het naar school gaan.

 13. @Alfred: Dan is Den Haag wel behoorlijk anders dan de gemeente Alkmaar. Niet dat ik daar van opkijk, want als ‘vakantie’-fietser had ik er enkele jaren terug uiterst slechte ervaring. Ik volgde de ANWB-bordjes om van Loosduinen naar ’s Gravenhage-CS te komen en daar de trein naar huis te nemen. Ik denk dat ik op dat stukje zo’n 20 verkeerslichten tegen ben gekomen en steeds moest stoppen.
  De naastrijdende auto’s hebben die stoplichten dus ook in hun hoofdroute en daar valt in de wijken geen verkeersdrempels tegen aan te leggen. Iedereen die er de weg weet scheurt dan even door de wijk. Het ‘wegpesten’ met verkeersdrempels werkt alleen als er goede alternatieven voor hande zijn. Anders gaan verkeersdrempels averecht werken en geeft men na elke drempel extra gas om het beetje tijdverlies in te halen.
  Bij mij in de omgeving werkt het redelijk goed. De straten in de wijken zijn redelijk rustig tot stil, en op de grote doorgaande straten is het behoorlijk druk. Voor een kind is hier meestal binnen 100 meter een rustige straat te vinden. In het uiterste geval plaatsen ze hier klappalen die doorgaand autoverkeer onmogelijk maken.

 14. Ik woon op een woonerf, kindlief mag – na het huiswerk – max 1/2 uur Playstation, maar speelt meer op zijn keyboard en drums, zonder dwang overigens. Bij mooi weer schop ik hem naar buiten ” spelen kreng ” roep ik er dan achteraan, maar een straf is het niet, er rijden alleen auto’s naar de parkeerplats en een groep van 20-30 kinderen zijn hier altijd bezig, op straat of een beetje op de veldjes, voor het grotere werk duiken ze de Rekerhout in, we hebben echt geen kind aan ze hier !

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: