Mei-21: Digitale Klok

Volgens de recentste webminlognieuwsbrief moeten we een klok plaatsen. Nou vind ik zo’n wijzerding helemaal nix en een klok die ik al onderin de taakbalk heb ga ik bezoekers mooi niet aanbieden.

Dus had ik op deze plek destijds bij Webminlog een mijn digitale klok geplaatst, die ik een jaar of 6 eerder bedacht op mijn website. Die liep prima, maar had wel JavaScript nodig en dat laat WordPress niet toe. Dus is ie nu te bewonderen op Blogspot, waar ie het weer doet. Ziet hier.

Geplaatst op 2008-05-21, in Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 25 reacties.

 1. [quote](En ja, hij loopt prima.)[/quote]
  Enkel 8 minuten voor.

 2. @Peter: Hoe kom je daar nu bij?

 3. Nou vraag ik mij alleen af wat 0:84:54 voor tijd is, want dat is toch werkelijk de tijd, die ik net aan mijn neus voorbij zag gaan.

 4. Hij loopt in ieder geval…

 5. Hij loopt inderdaad prima, maar niet op tijd.

 6. Ah, er gaan honderd (kortere) seconden in een minuut, die daardoor dezelfde lengte heeft als de ouderwetse minuut. En laat me raden: er gaan ook honderd minuten in een uur (dat kan ik nu niet checken, want het is nu 3.43 uur), maar dat uur duurt dan wel een stuk langer, waardoor de tijd niet overeenkomt met die op een normale klok.

 7. @Christiaan: Je komt zeker in de buurt. Naast 100 seconden in een minuut en 100 minuten in een uur gaan er 10 uur in een dag. Halverwege de dag staat ie dan ook op 5:00:00 wat aangeeft dat 50% van de dag voorbij is.

 8. Wow… man… dit is echt helemaal te deci, weet je.

 9. Wauw, ik zie het: je hebt de seconden precies zo lang gemaakt, dat 10 uren van 100 minuten die elk uit 100 seconden bestaan precies een etmaal duren! Knap werk, Xiwel.

 10. Ik wil helemaal niet weten hoe de tijd voorbijgaat als ik zit te webloggen.

 11. @Christiaan: Vroeger (toen ik nog niet logde) was ik idd briljant. :-) Nu kan ik dat soort dingetjes alleen maar van m’n website copiëren.
  De seconde hierboven is 0,864 seconde op je horloge en komt meer overeen met de ‘tel’. Deze deciminuten zijn een stuk langer en uren al helemaal. Overigens heeft Napoleon al eens zo’n decimale klok bedacht. Ik weet alleen niet of hij 10 of 2×10 uur in een etmaal wilde hebben.

 12. @Greetje: Wees dan maar blij dat ie binnenkort (na 1 of 2 nieuwe logjes) uit beeld verdwijnt.
  Je kan trouwens ook de klok van je taakbalk halen. Klik met rechter muisknop op een leeg stukje taakbalk en klik op eigenschappen.
  Zelf heb ik geen horloge en geen mobieltje (met klok). Ik kan dus wel enig begrip opbrengen voor mensen die niet steeds de tijd willen zien.

 13. Een klok op weblog. Waarom dat nu weer?

 14. @Hette: Ik zou het ook niet weten (en vind het ook kul), maar hier (en in de nieuwsbrief) staat duidelijk de opdracht: ‘Voeg een klok toe aan je weblog‘.

 15. Jemig, hoe krijg je het voor elkaar, Xiwel. Als je volgens jouw tijd leeft, dan is er niks mis mee, maar als je een afspraak hebt, dan moet je dus gaan omrekenen of kijk je dan stiekem op de torenklok? Je blijft in ieder geval bij de tijd.

 16. @Vedat: In een etmaal zitten 60*60*24 = 86400 seconde. Elke 0,864 seconde haalt een script de tijd op. Dat script maakt van alles secondes en deelt het door 0,864 en in de uitkomst stop ie er 2x een dubbele punt tussen.

 17. Om het principe zo’n decimale klok te bedenken (zoals Napoleon deed) hoef je niet zo briljant te zijn. Zo’n klok realiseren vind ik veel knapper!

 18. Grappig idee! Een collega (ontwerper analoge elektronica) vroeg me eens of ik wist hoe laat het was. Ik zei: 42 over 16. Hij keek me een poosje verbluft aan, zei toen: “Da’s een typisch digitaal antwoord!”.
  In de tijd dat de eerste eenvoudige “chips” (de TTL familie) nog relatief duur waren, heb ik eens een klok met 7-segments displays ontworpen, die je kon omschakelen tussen klok en teller. Dus tussen volledig decimaal en de gebruikelijke uren/minuten/seconden-telling.
  Dat ontwerp is gepubliceerd in een elektronica-tijdschrift. Ik vraag me nu ineens af hoe vaak dat ding nagebouwd zal zijn…

 19. @Dwarsbongel: Ik zeg vaak 16uur42 en heb ook mijn datum op de internationale (alleen in Zweden en China gebruikelijke) jaar-maand-dag staan. Dus mijn datumlijstje ziet er wel netjes uit in Verkenner en Outlook. :-)
  (In de koffieautomaat gooide ik meestal 100 millipiek.)
  Zelf heb ik in 1978 een digitale wekker gebouwd. Toen was er al een klokchip die 4 van die 7-segmentdingen aanstuurde. Ik heb dat ding tot een jaar of 7 terug gebruikt. Hij schakelde 3500 watt (daar had je nog eens wat aan) en ik had hem lichtgevoelig gemaakt. Dus weinig licht in het donker en veel als de zon er op stond.
  Het was een vastschroefbare behuizing en dat kwam in mijn laatste huis niet zo uit. Nu heb ik gebruik zo’n 4kant 1-euro klokje die het 4 jaar op een penlight doet.

 20. Hallo, ik ben niet zo voor zulke weblogtooltjes, alles overbodig. Benut alleen maar plaatsruim ;-)
  Een prettige dag, love Joanna

 21. @Joanna: En anders leidt het wel de aandacht af van de logjes. :-)
  Ik ben trouwens de laatste en komende dagen wat afgeleid, zie het logje van 29 mei.

 22. Ik vind dit echt heel knap!
  En bij toeval (Nou ja, geen toeval, maar ik was er toevallig net op die tijd) liepen we even (exact 0,864 seconde lang)gelijk, om 0.00.00 u. :-)

 23. Dan moet je niet schrijven: 9:78:32, maar decimaal: 9,7832 deciuur. zie mijn decimale kettingklok op: http://www.harryoonk.nl/Ontwerper.htm

 24. @Harry: Mooie link. Verder ‘moet’ hier niets behalve poepen, anders komt het je oren uit. De : gebruik ik om de scheiding tussen uren, minuten en secondes aan te geven. Dat hoeft natuurlijk niet, maar mensen zijn dit gewend.

  Decimaal is prima als 10-tallig stelsel, maar deci betekent 0,1. Een deciuur is dus 0,1 uur zoals aan decimeter 0,1 meter is.

 25. Harry Oonk

  Mooi maar dan moet je wel de decimale tijd invullen met een komma en niet met een punt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: