Mei-24: Winner Takes All

Toch nog maar een logje over het kiezen van de candidaat (m/v) die de Democratische partij mag vertegenwoordigen in de algemene USA-presindentsverkiezingen. Beter bekend als de strijd tussen Hillary en Obama.

Oplettende lezers en/of luisterenden zullen gemerkt hebben dat de Republikeinen het zogenaamde ‘Winner Takes All’-systeem (WTA) hanteren en de Democraten niet. Dus als McCain een staat wint, krijgt ie alle gedelegeerden van die staat achter zich. De Democraten hebben dit systeem in de tijd van Bill Clinton vervangen door een evenwichtiger systeem. Bij die partij wordt het aantal gedelegeerden min of meer naar stemverhouding verdeeld.

Het verhaal wil dat Hillary Clinton nu de dupe is van iets dat haar echtgenoot ergens rond 1988 doorgedrukt heeft. Er wordt (door de ‘kenners’ en het Hillarykamp) regelmatig beweerd dat Hillary met het oude WTA-systeem Obama al lang had verslagen.

Dus heb ik Excel maar weer eens aan het rekenen gezet. En wat blijkt: Het maakt geen bal uit! Hillary heeft nu 1499 gekozen gedelegeerden achter zich en dat zou stijgen naar 1521. Obama heeft er nu 1643 en daar gaat er 1 van af zodat ie op 1642 komt. (Details) Obama zou bij dat oude systeem ook 121 gedelegeerden voor hebben gestaan. Bill hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Advertentie

Geplaatst op 2008-05-24, in Kiesmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. En mij maakt het helemaal niets uit. Het is gewoon de ver van mijn bed show…

 2. Je bent werkelijk een rekenwonder, Xiwel. Dat je het geduld er voor op kan brengen, dat vind ik al bewonderenswaardig.

 3. @Me!: Waar het om de winnaar gaat maakt het me niet veel uit of het Obama of Hillary wordt. Liever geen Republikein.
  In dit geval ging het me alleen om het rekenen in de USA. Men neemt dingen aan die niet kloppen en rekenen het niet even na. Zelfs de Washington Post niet. Best wel een beetje dom. :-)

 4. @Vedat: Qua geduld viel dit wel mee. Dit logje nam incl. lijstje hooguit 30 minuten. (Ik loop er duidelijk de kantjes van af. :-) Dat lijstje had ik al een tijdje, die manier van optellen heb ik er alleen aan toegevoegd.
  Ik was met een ander logje bezig, maar het zoeken naar de juiste woorden wile niet vlotten en zou meer tijd nemen. Dus die maak ik wel af als ik minder aan m’n hoofd heb.

 5. Wederom zeer informatief, Xiwel! Erg leuk altijd als je aan het rekenen of creëren slaat.
  Grappig om te lezen dat ik eigenlijk een ‘gemakslogje’ is, omdat een andere log niet zo wilde vlotten. Bij mij gaat het de ene keer ook makkelijker dan de andere, maar ik heb geen logs die nog ‘under construction’ zijn. Wel kies ik soms bewust voor een makkelijk onderwerp omdat ik geen tijd heb voor een moeilijker verhaal. Mijn laatste blog over die woonboten was zo’n gemaksdingetje: foto plaatsen en zeggen wat ik me afvraag, klaar.

 6. Leuk gedaan. Ik voor mij houd me niet bezig met politiek. Stemmen doe ik wel, op de PvdD. Mocht ik ooit eens mijn zegje willen doen, dan heb ik tenminste dat recht, omdat ik stem. Wat betreft de Republikeinen en de Democraten: mijbtref is ’t één pot nat: Big Government Authoritarian Party. Veel gedoe om weinig dus, deze verkiezingen. Het houdt het volk wel hevig bezig. Volgens mij is dat precies de bedoeling.

 7. Wat knap dat je die stemsystemen hebt kunnen doorgronden en doorrekenen..
  ik blijf het héél jammer vinden dat Hillary en Obama elkaar de tent uit vechten, Hillary had van mij (maarja goed, ik ben geen Amerikaan) allang mogen opgeven. Nu hoeven de Republikeinen straks niets te doen dan Hillary’s hetzes tegen Obama te citeren. Het zou me niet verbazen als McCain daar nu al minstens een 55%-45% voorsprong door heeft gekregen.

 8. @Frankie P: Als je geen website-url invult, dan krijgt je naam de achtergrondskleur. Dat komt omdat ik ‘Geplaatst door’ lelijk vond en ook in de achtergrondskleur heb gezet. Doet maar Crtl-A en je krijgt alles te zien.
  Dit was niet echt een politiek logje, maar iets statistisch. Ik doe zoiets net zo makkelijk over het songfestival. Mensen trekken (nmm) vaak de verkeerde conclussies uit getallen.
  Als het om de politiek gaat vind ik de Republikeinse partij een kruising tussen de SGP en de PVV en de Democratische partij is een mix van de overige partijen in NL. Dan kies ik liever voor de Democraten. Niet dat ik iets te kiezen heb natuurlijk. :-)

 9. @Jolie: Dat is niet zo moeilijk, die getallen zijn per staat beschikbaar. Het is alleen even bepalen wie alles per staat krijgt. In eerste instantie gewoon wie nu de meeste gedelegeerden in zo’n staat heeft (want daar draait het om) en bij gelijkspel heb ik naar het aantal uitgebrachte stemmen gekeken.
  Het draait er om dat Hillary stelt dat zij de ‘popular vote’ van Texas heeft gewonnen. Dat klopt, maar de caucus heeft zij daar verloren, waardoor Obama uiteindelijk meer gedelegeerden heeft gekregen. In het oude systeem had Obama daarom ook die staat gewonnen en niet Hillary.
  Hillary had wel voor gestaan als alle caucusuitslagen in de prullebak zouden worden gegooit en daarbij ook Winner Takes All werd toegepast. Maar dat gaat natuurlijk niet. In de tijd van WTA waren er ook al staten die caucussen hadden ipv voorverkiezingen.

 10. @Christiaan: De laatste jaren maak ik mij logjes in Kladblok (Notepad.exe). Pas als het ergens op lijkt, plak ik de inhoud in een logje. Als ik vastloop omdat ik nog iets wil utzoeken, dan sla ie het gewoon op als *.txt en dan ga ik er op een later moment mee verder.
  Meestal begin ik net zo makkelijk weer opnieuw, maar soms is het wel handig om verder te gaan met zo’n tijdelijk textbestandje. En soms gaat het helemaal de prullebak in omdat de inhoud door de tijd is ingehaald.

 11. Ik vind het WTA-systeem weinig democratisch. Nu maakt het in dit geval blijkbaar niet uit. Maar toch!

 12. @Marcel: Dat ben ik met je eens. Toch heb ik de indruk dat die 30% super gedelegeerde ook rond dat moment ingevooerd zijn, en dat vind ik dan weer minder. (De Republikeinse partij heeft geen super gedelegeerden.)

 13. Bill kan dus weer lekker verder dromen en misschien wel van stagiaires die telsystemen ontwerpen…

 14. Mocht een der democraten cijfermatig op winst staan, dan bedenken de republikeinen wel weer een manier om de verkiezingen te stelen.

 15. @Hanscke: Of gaat Hillary nu een stagiair nemen? :-)

 16. @Zweefmakreel: De Republikeinen deinzen er doorgaans niet voor terug om een tikkie vals te spelen. Dat past in mijn beeld dat het geen democratische maar een egoïstisch-nationalistische partij is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: