Jun-24: Truitje

De laatste 8 jaar woon ik in Alkmaar, vlakbij het ziekenhuis. Daarvoor woonde in dorpen in de buurt, die voor het ziekenhuis op Alkmaar zijn aangewezen. Zo’n 15 jaar terug lag mijn moeder zeer frequent in dat ziekenhuis en kwam ik er bijna dagelijks op bezoek. Lastig was dat niet. Ik werkte bij de Hoogovens, die flink wat bedrijfsbussen in deze regio laat rondkarren.

Zo reden/rijden er 5x per dag vanuit mijn dorp en vanuit Alkmaar bussen naar de Hoogovens, en kon ik ook op 5 tijden weer naar huis. Vanaf de Hoogovens had ik naar het ziekenhuis een prima rechtstreekse verbinding. Ik nam vaak de bus die rond 14:30 de ochtenddienst naar huis bracht. In het begin zei ik tegen de chauffeur, dat ik er bij het ziekenhuis uit wilde en dan kreeg ik steevast te horen: ‘O, bij Truitje’.

Ik heb toen nooit begrepen waar dat op sloeg. Het was de laatste halte langs de Kennemerstraatweg. Na het uitstappen heb ik wel eens rondgekeken of daar een of andere breiwinkel stond. Dus niet. Ik liet het maar zo. De bestemming leek me belangrijker dan de omschrijving.

Nu ik er in de buurt woon, maak ik regelmatig gebruik van de zebra’s die daar liggen. En bij een van die wandelingen bedacht ik toch eens te kijken van wie de bronzen buste boven de parkeergarage is. En jawel, da’s dus Truitje. Zij was dus niet bij de uitstap-, maar bij de instaphalte te vinden.

Truitje is een voormalige ereburgerin van Alkmaar die boeken schreef. Een soort Joostine Zwagervrouw uit de 19de eeuw. Laatst dook haar naam op in een looproute ter ere van het 100-jarige biebbestaan. Daarin werd ook verwezen naar een huis aan de Mient met een gevelsteen, die aangeeft dat zij daar geboren is. Dus ook daar maar een fotootje van genomen.

Toen ik me nogal bezighield met opvallende straatnamen kwam ik er een tegen van ‘De Alkmaarsche wees’. Alsof Alkmaar ooit maar 1 wees heeft gehad en dat dat gevierd moest worden met een straatnaam. Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint heeft over deze voortvarende alkmaarder een boek geschreven. Ze schreef meer van dit soort historische verhalen en was dus eigenlijk gewoon een weblogster zonder weblog.

(Voor de nietlezers (zoals ik) staat er ook een hele leuke knikkerbaan in de bieb.)

Truitje boven de ingang van de Singelgarage.

De gevelsteen aan de Mient 6.

Wollebrandtstraat

Advertentie

Geplaatst op 2008-06-24, in Alkmaar, OV-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Leuk zo’n stukje historie. Daar moet ik ook eens aan gaan denken.

 2. Aan de Bierkade is nog een gevelsteen te vinden.

 3. @Woordenaar: Bedankt (ik heb je link even aangepast). Die steen zit volgens mij ook in die biebroute. Ik kon alleen die route nog niet vinden op de biebsite. Is 3 jaar wel voldoende voor een gevelsteen? :-)

 4. Als je niet leest, dan heb ik een tip. Vandaag, woensdag, is de week van het luisterboek begonnen.

 5. @Vedat: Ik lees wel de krant e.d. Maar als iets langer is dan een half A4’tje (dus een A5’je), dan begin ik er vaak niet aan. Geldt ook voor luisterboeken. Ik vind het wel mooi om naar Maarten Biesheuvel of een andere schrijver te luisteren, die zijn boek niet voorleest maar verteld.
  Die hoorspelserie van Bommel heb ik ook nog niet uit. Die volgen de boeken ook erg nauwgezet en de karakters worden goed neergezet.

 6. @Me!: Ik maak dit stukjes niet te vaak. Het moet zo uitkomen dat ik er zelf iets mee heb.

 7. Een mooi verhaal. Ik heb er van genoten.
  Eén vraagje: Hoe is het mogelijk dat een enthousiaste weblogger geen lezer is?

 8. @Thérèse: Heeft wat met dit beelddenk-gedoe te maken. Ik ben ook enorm snel afgeleid. Lezen met mensen of geluiden om me heen lukt niet. Ik hoor en xi dan van alles. Prima om fouten op te sporen, maar waardeloos om een langer verhaal te lezen. Een langer stuk lezen is voor mij een hoop werk en zeker geen ontspanning. Gelukkig zijn er andere opties als TV en radio.

 9. Leuk stukje geschiedenis… en die knikkerbaan ziet er ook heel erg cool uit…

 10. @Thérèse: Soms moet je gewoon kiezen; bloggen en blogs lezen of andere dingen lezen.
  Zelf probeer ik er nog wat andere hobbies op na te houden.

 11. @Xiwel: Ik heb het gelezen, over beelddenken. Ik had er inderdaad nog nooit van gehoord. Niet dat ik iedereen lezen aanraad, maar het bevreemdde mij gewoon.
  Als je dit zelf niet hebt, is het heel moeilijk je voor te stellen,hoe dat is.

 12. Het is nu wachten op de buste van Xiwel.

 13. @Dolby: Ik dorst er bijna niet om te vragen. :-)

 14. @Thérèse: Zoals ik daar schreef, ken ik het woord ook maar net. Toch dekt het redelijk de lading. Eerder noemde ik mezelf een beetje dyslecties. Het is geen vervelende eigenschap, en kan juist wel handig zijn. Nadeel is alleen dat leerkrachten er niet veel van begrijpen en dat zal de reden zijn Wilgengebroed er een web-log over heeft gemaakt.

 15. @Mhr F Koek: Klopt, er is zat en je hoeft niet alles te doen wat mogelijk is. De laatste dagen fiets ik ook veel omdat het weer zo mooi is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: