Jul-19: Xymmetrie

Vroeger had ik daar ontzettend veel last van. Alles moest netjes in het midden staan, of aan weerszijde moest het gelijk zijn. Ik heb deze Jan des Bouvrietic duidelijk opgelopen tijdens mijn lagere schooltijd en met name door het ‘kleedjesknippen’.

Ik neem aan dat iedereen dat wel eens gedaan heeft, een 4kant velletje 3x vouwen tot er een een 3hoekje ontstaat. Uit dat 3hoekje wat halve rondjes of hoekjes knippen en dan weer uitvouwen tot de oorspronkelijke vorm. En hoppeta een kleedje waar je een vaas op kan zetten.

Een halfjaartje terug bracht een foto op een weblog me op het idee om het gewoon met Paint te doen. Dus geen papier en schaar meer nodig, alleen een beetje spiegelen en roteren. Leve de vooruitgang! En xi hier het resultaat. Niet handig om een vaas op te planten, maar het kan dienstdoen als een achtergrondje.

Update:
De gokvraag is verstreken. De kans dat Frans van -eslag hier langs komt en zijn origineel herkent lijkt me te klein om op te wachten.

 

Geplaatst op 2008-07-19, in Gokmatig, Kunstmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 26 reacties.

 1. Kan het achtergrondje niet echt een vooruitgang noemen *proest*. Ik zal mijn oma eens polsen, wellicht heeft zij interesse.

 2. Ik vermoed dat het om dit kunstwerk van Bragolin gaat.

 3. Oh, je hebt het gepikt, niet eens zelf gemaakt…

 4. @Dolby: Ik vond het nogal theedoekachtig aandoen. Zelf zou ik het ook niet als achtergrond willen gebruiken. Het ging er eigenlijk meer om dat je met die spiegeltruc wel een mooi herhalend patroon kan krijgen. Vaak xi ik bij achtergronden van die abrupte herhaalovergangen en daar heeft dit geen last van.

 5. @Me!: Ik heb maar een kwart gepikt. :-)

 6. Leuk geknutseld, maar zoals anderen al zeggen: niet echt mooi. Ik gebruik liever een complete, enkelvoudige foto als achtergrond. Van wie je het materiaal hebt geleend, weet ik niet. Maar niet van mij, denk ik.

 7. Ik hou niet zo van knutselen en fröbelen.

 8. @Christiaan: Een volledige foto als achtergrond werkt vaak niet zo goed omdat gebruikers schermen hebben met verschillende resoluties. Vaak begint zo’n foto zich te herhalen op een breder scherm en dat ziet er niet echt uit. Zo’n lelijke abrupte herhaling is te ondervangen door dezelfde foto ernaast te plakken, maar dan gespiegeld. Met neutrale foto’s van een wolkenlucht gaat dat prima.

 9. Ah, je bedoelt als achtergrond voor een website; ik dacht als bureaublad. Wat betreft het herhalen van foto’s ben ik het met je eens.

 10. Handig hoor, door te zeggen, dat valsspelen is toegestaan. Jij bent de eerste valsspeler. Plaatjes pikken…

 11. @Vedat: ‘Pikken’ is wat overdreven. Eigenlijk is het een kopie en heb ik het origineel daar gelaten waar het was. En zelfs die kopie leen ik maar een tijdje. :-)

 12. Het ziet er mooi en strak uit.

 13. ja leuk hoor…

 14. geen idee waar je de foto vandaan hebt gehaald… maar vind de geknipte kleedjes mooier…

 15. @Aline en anderen: Dat gokken wordt dus duidelijk nix. Het antwoord is onderaan het logje toegevoegd.

 16. @Hanscke: Je bent toch niet de oma van Dolby? :-)

 17. Heeft Roald Dahl niet een heel goed verhaal over symmetrie geschreven? Ik vind het een mooi kunstwerk. Zou het zo in mijn raam hangen (dat het dan doorzichtig is natuurlijk – of nee, als rolgordijn)

 18. Dank je Xiwel. Eindelijk weet ik nu dat er een naam bestaat voor mijn compulsie: Jan des Bouvrietic.

 19. Nee ik ben niet de oma van Dolby maar ik vind het wel mooi en daar blijf ik bij!

 20. Ik zeg niks.

 21. Gerrit K. heeft die tic ook, hij is wetenschapper, alles moet symetrisch. Zelfs zijn meer dan 1000 m2 grote tuin.
  Dat doet hij met enkele palmen. Hij heeft ook buxushagen, druivenslingers, oude rassen fruitbomen,en bessenstruiken rood en zwart.alles symetrisch.maar de vogels mogen er ordeloos doorheen vliegen, hij is een groot vogelkenner. Ik mag hem wel.

 22. Ik heb dat probleem niet. Bovendien hou ik niet van knutselen.

 23. Je kunt op scholen, vooral op de Montessori-kleuterscholen de vreselijkste tics oplopen, om nog maar niet te spreken van trauma’s en fobieën.
  Maar dat symmetrische, dat gingen veel mensen van elkaar nadoen; zij gingen denken dat het zo hoorde.

 24. @Fialas: Eenrichtingsborden voor vogels lijkt me niet eenvoudig. :-)

 25. @Thérèse: Het houdt nooit op. Tegenwoordig xi ik overal 2 identieke grote bloempotten aan weerszijde van de voordeuren. Een keer is leuk, 2x gaat nog, maar na nummer 16318 wordt het wat afgezaagd en zelfs irritant.

 26. Tip: Als je nu bv wat vlaggetjes meeneemt (cocktailprikkertjes) en je doet er steeds in eentje een in, is de boel niet symmetrisch meer. Klaar. Geen dank; graag gedaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: