Aug-01: 2b Kamperfoto’s

Rond half zes kwam ik in Kampen aan en nog geen halfuurtje later stond ik onder de douche in een aardig pensionnetje in de binnenstad. Niet dat dat zoveel hielp, want nog geen meter uit de douche gutste het zweet alweer uit mijn poriën. Het was nog erg warm en benauwd.

Eten deed ik bij een Grurk (Griekse Turk of Turkse Griek) in een soort binnenplaatsje. Daar viel het qua drukte nog mee. Kampen had deze dag een Kamper Ui(t)dag, met een handvol podia. De terrassen bij die podia waren flink gevuld en trokken me niet zo. Het was niet echt mijn muziek en zoveel zwetende mensen om me heen zag ik ook niet zo zitten.

Na negenen heb ik een flinke stadswandeling gemaakt. Kampen heeft aparte steegjes, een mooi singelpark en een 3tal stadspoorten. Ik vraag me af of er in Nederland een plaats is met 4 of meer poorten. Van de Broederpoort en de Cellebroederspoort heb ik wat foto’s gemaakt.

Ik zocht trouwens naar een witte poort, die ik thuis op een oud kwartetspel heb. Die poort kon ik niet vinden. Via wat googlen heb ik begrepen dat die (Koornmarkt-)poort (aan de IJssel) in 1982 van zijn witte buitenkant ontdaan is.

Door kampen loopt 1 lange gracht (‘Burgel’) die me erg deed denken aan de Oudegracht in Alkmaar. Het is zeker een mooi stadje. Ik ben er maar 1 keer geweest, een jaar of 20 terug. Toen fietste ik ook over de dijk naar Lelystad en heb ik dezelfde dag nog de trein vanuit IJsselmuiden terug naar huis genomen.

Erg veel rondgekeken heb ik toen niet en nu wilde ik dat wel even goedmaken.

Het andere leuke van Kampen is dat het aan de IJssel ligt. Helaas was er bitter weinig scheepvaart. De nieuwe hefbrug ziet er wel grappig uit, maar het duurde een tijd eer ie een keer werd geopend.

(beginRoutekaart met foto’svervolg)


Advertentie

Geplaatst op 2008-08-01, in Brugmatig, Zwerfmatig-8a en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Vier poorten, dat zijn een hoop poorten. Voor zover ik weet hebben ze er in Zwolle drie. Ik denk dat Kampen de kroon spant.
  In Rotterdam bestaan ze alleen nog maar met straatnamen.

 2. kampen ben ik nog nooit geweest. Zo te horen moet ik daar toch eens nodig naar toe.

 3. Ben ook nog nimmer in Kampen geweest… ziet er wel leuk met al die poorten…

 4. Even een update: Kampen blijkt een poort minder te hebben. Ik had er een dubbel geteld, omdat ie er aan de voorkant er zo anders uitzag als aan de achterkant.

 5. @Hette: In Zwolle kan ik ‘maar’ 2 poorten vinden en 2 torens (die hebben geen doorgang).
  Er zijn trouwens lijsten van stadspoorten in Nederland, waarop de Schermerpoort in Alkmaar ontbrak. Alleen in Amsterdam kwam ik ook tot 3 poorten. Dwz 1 was verschoven en de ander is een Waag geworden, maar die 3 gebouwen bestaan nog wel.

 6. Kampen is inderdaad een leuk stadje, ben er een paar keer geweest, ook een keer met een grote markt/braderie (meen dat het een boekenmarkt was, maar er was van alles te vinden)

 7. het is inderdaad een bijzondere brug om te zien.

 8. Je bent er knap tegenaan gegaan, Xiwel. Ik bedoel dus met fietsen. Mar Kampne is leuk, zelfs het stationnetje. Want, Xiwel, het station staat wel degelijk in Kampen en niet in IJsselmuiden. IJsselmuiden begint direct na het station.

 9. Ik ben er 1x als kind geweest en toen dacht ik: daar wil ik later wonen. Later hebben mensen die er meer van weten me verzekerd dat het minder ideaal en prettig is als het lijkt maar ik zou er graag weer eens willen kijken ( waarom doe ik dat eigenlijk niet?!?)
  met mijn site http://www.jojootje.nl heb ik een award gekregen en die mag ik aan een aantal mensen doorgeven. Ik heb jouw weblog genomineerd!
  Als je wilt mag je het stokje overnemen.
  Hopelijk vind je het leuk en anders laat je het maar zitten :)
  ik blijf je log volgen!

 10. @Vedat: Je hebt helemaal gelijk. Op de Viamichelinkaart staan de postcodegrenzen en er loopt er eentje rond de aanlandingsplaats van de brug zodat de brug, het station en een paar huizen bij de woonplaats Kampen horen.
  Zelf dacht ik altijd dat de NS gewoon de gemeentenaam heeft gebruikt zoals ze dat gedaan hebben bij Anna Paulowna.

 11. In Amsterdam: 1. Muiderpoort, tussen Artis en Tropenmuseum, 2. Haarlemmerpoort aan het Haarlemmerplein, 3. Waag op de Nieuwmarkt, en… op de binnenplaats van het Rijksmuseum: 4. Oude Stadspoort van Gorinchem. Ja, natuurlijk telt die mee, hij is nu van ons. Hebben we nog wat gewonnen?

 12. @O.Wilde: Ik zit vooral met de Haarlemmerpoort, die heeft een plat dak. Dat kan natuurlijk niet, zo kan je ook elk tankstation meetellen. :-)

 13. @Jolanda: Ik voel me gevleid, maar geef het awardstokje niet door.
  En gewoon eens naar Kampen gaan. Dat kan met de trein. Ik heb imnmiddels begrepen dat het station toch in Kampen ligt.
  En ja, ik weet ook dat het er nogal kerkelijk is. Maar daar heb ik met die bandjes weinig (eigenlijk helemaal niets) van gemerkt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: