Aug-11: Schaakprobeersel

Wit: Zwart:
01. Pn D2-D4 02. Pn E7-E6
03. Pd B1-C3 04. Lr F8-B4
05. Pn D4-D5 06. Pd G8-F6
07. Lr C1-G5 08.
09. 10.
11. 12.
13.

Klik op een zet.

Mack kwam hier onlangs langs voor een schaak-optie op een log van Frankie Pebbles. Ik dacht dat zoiets wel zou bestaan als een zogenaamde ‘widget’, maar kon (nog) niets vinden. Er was wel een theoretische beschrijving gemaakt voor zo’n ‘schaakwidget‘, maar daar kan je niets mee. Dus bedacht ik maar een eigen opzetje, waarbij je iets met HTML en met MS-Paint moet kunnen.

De HTML-code van het bovenstaande zet je in een normaal log. Je vraagt een bezoeker om in het reactie-vak een zet te zetten. Stel dat dat zet 15 is. Je opent de laatste ‘schaak-14.gif’ in Paint. Daarin ‘teken’ je de nieuwe situatie door een vakje met het stuk te kopieren en op de juiste plek te plakken. De oude plek even wissen, zodat je niet met teveel stukken komt te zitten. Vervolgens sla je het op als ‘schaak-15.gif’.

In de beheeromgeving van Web-log haal je het nieuw gemaakt gifje op. Vervolgens ga je naar het schaaklogje en vult die aan door een stukje HTML-code van de vorige zet naar de nieuwe zet te kopieren. Daar pas je het nummertje van de gif aan van 14 naar 15. Dat doe je ook bovenaan bij het gifje dat in beeld komt, zodat ie meteen de laatste stand laat zien. Het bijgewerkte log opslaan en wachten op een nieuwe zet.

Het is dus op de bovenstaande manier te doen. Het ophalen van het laatste gif-bestandje in Web-log vind ik nog het meeste werk. Je moet ook erg opletten met dat HTML-gedoe. Zo moet je de weergave van je log in ‘platte tekst’-mode zetten. Bij mij staat ie dat al jaren, want ik vind de automatische HTML-opmaak-software van Web-log niet echt super. Bij het bewerken van een logje kan je in de ‘standaard’-opmaak de knop ‘HTML-bewerken’ kiezen, voordat je dit logje aanpast. Maar kies niet voor het opslaan voor ‘bericht opstellen’ en klik ook niet op ‘voorbeeld’ of de Web-log-software maakt er weer een zootje van.

Helaas ben ik geen goede schaker (ik ben zo pacifistich dat ik het vertik om een stuk van een tegenstander te slaan) en ik laat het spelen en het bijwerken van de bovenstaande aanpak graag aan een ander over die wel graag schaakt. het bovenstaabde is dus 100% leenware en ik ben wel benieuwd of iemand er op door gaat borduren. (lees bord-uren)


Aanvulling-01
Een mogelijke vereenvoudiging is niet de voorgaande zetten oproepbaar te maken. In dat geval kan steeds met hetzelfde giftekeningetje gewerkt worden. Toch zal telkens na elke zet dat tekeningetje in Web-log opgehaald moeten worden bij de bestanden.

Aanvulling-02
Het tekeningetje past ook in een zijkolom van 250 of groter. Het wordt wel een rommeltje als daar een zettenoverzicht onder komt en je kan er geen reaxi’s plaatsen om een zet voor te stellen.

Aanvulling-03
Het giftekeningetje kan je ook in de reactie plaatsen naast de zet. Maar ook dan moet dat gif-bestandje ergens op het internet te vinden zijn om het te kunnen tonen. Het is wel mogelijk dat de bezoekende zetter dat doet op zijn of haar eigen webruimte.

Aanvulling-04
De giftekeningetjes kunnen in in gif-animatie gezet worden. Dat kan niet met Paint, maar wel met Coral en veel andere tekensoftware. Het kan ook in een video-bestand met Windows Moviemaker. Beide is werk en je schiet er niet veel mee op.

Aanvulling-05
Op dit moment is het per zet een tekening van het gehele spel. Het kan anders door tekeningen per stuk te maken en meer HTML-code te gebruiken die al die tekeningetjes keurig op de juiste plek op het bord zet. Voordeel: Maar eenmalig de tekingen uploaden. Nadeel: Meer HTML-code en niet erg handig om de voorgaande zetten te laten zien.

Aanvulling-06
Er zijn ook zogenaamde ‘slideshow’-programmaatjes die misschien goed te gebruiken zijn om jet verloop van een wedstrijd weer te geven.

Aanvulling-07
Twitter of een zogenaamde ‘shoutbox’ kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het doorgeven van zetten.

Geplaatst op 2008-08-11, in Overmatig. Markeer de permalink als favoriet. 31 reacties.

 1. Vroegâh was schaken een stuk simpeler.

 2. @Dolby: Je bedoelde op zo’n houten plank, of bedoel je de simpele DOS-programma als ‘battle-chess’?
  Nmm moet er wel iets simpelers te bedenken zijn om via een weblog schaak te spelen, maar ik heb nog nix gevonden.

 3. Ik heb wat aanvullingen aan het logje gedaan.
  Hiernaast een voorbeeldje hoe zo’n bordsituatie in een reaxi er uit ziet.
  (En ik heb geen idee waar opeens die extra blauwe lijn vandaan komt.)

 4. Mmm, en nu voor de leken die geen web-log hebben….

 5. Tja, Xiwel… Frankie Pebbles zal je eeuwig dankbaar zijn, denk ik. Nu is zij aan zet.

 6. zet 3 van wit klopt niet… je kan niet terug zetten met je pion…
  moet zijn PN d5 naar d4 en niet naar d6…
  een volgende zet met zwart zou kunnen zijn… Pd G8 naar F6

 7. @Me!: Volgens mij gebruik je iets van WordPress. Als dat spul ongehinderd HTML toe laat moet het ook daar kunnen. Ik heb een klein tijdje op een WordPress domein getest, maar daar was HTML niet zo goed mogelijk als bij Web-log.

 8. @Vedat: Geen idee, ik vond het gewoon leuk om weer eens lekker te prutsen. :-)

 9. @Aline: Ik heb je zet verwerkt en meteen even getimed hoelang zoiets nu duurde.
  De tekening ophalen een aanpassen in Paint was 2 minuten. Inloggen bij Web-log en het nieuwe gifbestadn ophalen ook 1 minuut en het aanpassen van het logje 1 minuut. Dus bijelkaar 4 minuten. Deze reaxi tikken neemt bij mij langer, dus het valt me wel mee. :-)

 10. Als je toch aan het corrigeren bent, verander dan de paardensprong van zwart, Xiwel. De sprong klopt wel, maar de weergave niet.

 11. @Vedat: Een snelheidsfoutje. :-)

 12. dat gaat boven mijn rokerspetje…

 13. Sorry, schaken zegt me niks. Ik zal eens aan mijn man vragen of hij het wil uitproberen.

 14. @Huub: Je zit natuurlijk te wachten op het rokeren. :-)

 15. Dat was denk ik wel eventjes werk, zeg. Zit volgens mij optimaal in elkaar, gezien de blogsgewijs aanwezige schaakbeperkingen. Zo had ik het ook in gedachten ja, ware het niet dat ik geen Paint heb en ook geen ander tekenprogramma… Ook heb ik wel typen 2D schaakstukken gezien maar niet kunnen achterhalen hoe je die stuk voor stuk van het web plukt.
  Dus geweldig gedaan en reuze handig voor over Paint beschikkende schaakliefhebbeurs.

 16. @Frankie P: Paint komt gratis bij Windows95 t/m Windows Vista. Xi Start -> Programma’s -> Bereau Accessoires.

 17. @Xiwel: Uiteraard bedoel ik een houten schaakbord, als ik het over ‘vroegâh’ heb.

 18. @ Xiwel
  Hi hi. Ik ga meteen aan de slag.

 19. Oh jee, dit gaat nu al niet goed gaan. Hoe weet ik de HTML code van jouw schaakbord? En dan nog iets: hij is opeens weg. Foetsie, niet meer op het scherm. Weet je wat, ik kijk wat ik snap en de rest van de obstakels mail ik je in één emailtje.

 20. Oh daar is ‘ie weer.

 21. @Frankie P: Ik xi dat je FireFox gebruikt, maar daarmee lukte het me ook. Op dit log de rechtermuisknop indrukken en kiezen voor ‘Paginabron’. Vervolgens zoeken naar ‘table borders’ En dat deel selecteren tot en met de ‘/table>’ na de text ‘Klik op een zet’. Eigenlijk moet je ook die en die er aan voor- en achterafgaan meeselecteren.
  De tekening is te kopieren door er op te gaan staan en met de rechter muisknop te kiezen voor ‘Afbeelding opslaan als.’

 22. Xiwel, het zou mijn eer te na zijn ,met jouw kennis dan, om zo’n ingewikkels spel op een weblog te zetten. Een schaakbord in de marge, een klik op een schaakstuk en dan op de plaats waar je het hebben wilt of slepen naar de gewenste plaats en klaar moet het zijn. Net zoiets dus als een schaakspel op een cd-rom.
  Wat dacht je daarvan? Volgens mij moet dat voor jou mogelijk zijn, Xiwel. Vraag er dan wel gelijk patent op aan.

 23. @Vedat: Zoiets bestaat al. Maar je hebt er niets aan. Dwz ja kan alleen tegen een computer spelen en elke keer als je opnieuw langs kom, begint het spel van voor af aan.
  De echte lastigheid zit in het spelen van meer dan 1 persoon en het onthouden van de zetten. Dat is niet echt op te lossen, vandaar mijn simpele aanpak van tekeningetjes maken en plaatsen.

 24. Zoals het er nu voorstaat is het mat in 6 zetten.

 25. @Mack: Ik heb het meteen aangepast. :-)

 26. Een schaakspel, waarbij meer dan één persoon kan meedoen is, zit ik me net te bedenken, onzinnig. Ik kan dan zowel met wit als met zwart spelen en dus speel ik eigenlijk tegen niemand. Het is dan net patience. Dat andere spel op internet is wel leuk, Xiwel, mijn kleindochter begon het gelijk te spelen.

 27. Ik zat eerst wel heel vreemd naar de zetten te kijken. Kwam doordat het gebruikelijk is linksonder met A1 te beginnen een niet met A8

 28. @Frans54: Je hebt helemaal gelijk. Daarom had ik al eerder een zet verkeerd beschreven. Schrijnbaar heb ik een verkeerd voorbeeld van het internet geleend. Ik heb het dus aangepast.
  Overigens mal, want bij Excell of elk ander spreadsheet zit vak A1 wel linksboven. Geeft maar weer aan hoe weinig ik schaak, en hoe vaak ik spreadsheets gebruik. :-)

 29. @Vedat: Het is dus de bedoeling dat mensen met elkaar spelen en niet tegen de PC. Als je dat wilt kan je dat overal op het internet doen zoals via die link.
  Als ik Frankie Pebbles begreep was het de bedoeling om een soort briefkaartschaak te spelen via een web-log. Ik vind dat wel een grappig idee. Hoe en met wie maakt mij niet uit, dat moet ze zelf maar bedenken. Wat ik via haar logje eerder meldde.
  Maar als je dit soort logschaak wilt spelen, dan moet het log de laatste zet onthouden. Als je zoiets wilt automatiseren, dan moet het programma automatisch naar de server van de host (in mijn geval Web-log.nl) kunnen schrijven en dat gaat mij niet lukken. Misschien dat iemand anders dat wel lukt, maar ik betwijfel het.
  En je kan natuurlijk net zo makkelijk met 4 mensen tegelijk schaken. :-)

 30. Dus als je het programma zou schrijven en je zou eigen ruimte op het internet hebben, dan kan het wel?

 31. @Vedat: klopt, maar het zal alleen lukken bij een domein waar je zogenaamde FTP-toegang hebt en dan nog is het mij te lastig om er iets voor te verzinnen.
  Ik heb ooit wel een programmaatje gevonden dat iets automatisch naar je site schrijft en waar dus je toegangswachtwoord in verwerkt is. Nadeel is dat zo’n programma ook misbruikt kan worden door anderen die zomaar troep (als virussen of reclames) op je site zetten.
  Ik denk dan ook dat dat de reden is dat je niet zo’n interactief schaak- of ander spel op het web kan vinden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: