Aug-13: Georgië staat voor

Twee jaar eerder had ik al eens bedacht dat de medaillelijst van de Olympische Spelen nogal onzinnig is. Het land met de meeste inwoners komt doorgaans bovenaan, omdat zij uit meer mensen hun beste sporters kunnen selecteren.

Net als enkele jaren terug heb ik ook nu alle medailles omgerekend naar goud. Dwz 2 zilveren is 1 gouden en 3 bronzen ook. Vervolgens de uitkomst gedeeld door het aantal inwoners en wat blijkt: Georgië staat voorlopig bovenaan. Erg jammer dat de Russen daar dan weer zo slecht mee om kunnen gaan.


[Het lijstje links is de stand op 2008-08-13 23:58 BeiJing-tijd.

Inmiddels is Georgië door 7 landen ingehaald. Nu staat Slovenië bovenaan. Ze staan nog wel ruim voor de Russische Federatie.]

Advertentie

Geplaatst op 2008-08-13, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Tja ik volg het allemaal niet meer zo… zolang er aan elke sport niet gewoon 1 eentje uit elk land mee doet… dan heefthet zonder meer al niets me gelijke strijd te maken…

 2. Leuk onderzoek…. en een treffende 13e plaats.

 3. Interessante omrekening!
  Interessant ook dat Georgie zo hoog staat (ik kon overigens niet àlle land-afko’s ontcijferen, (KGZ?) maar dat ligt aan mijn beperkte afko-kennis :-)) Jammer dat de inwoners nu niet dat succes van kunnen genieten.
  Het is een vreemd conflict, ze beweren allebei (RUS-GeO) het tegenovergestelde. Zit er soms olie in Georgie?

 4. @Jolie: Kirgizië of Kyrghistan. :-)
  Ik volg het conflict niet echt. Deels kan het stratechisch zijn, maar mogelijk is het grootste probleem het grote aandeel Russen dat in dergelijke voormalige Sovjet Republieken woont. Die Russen worden door de Georgiërs niet als vrienden beschouwd, en door de opspitsing van de Sovjet Unie waarschijnlijk al helemaal niet meer. Een beetje de Hollanders in Zuid-Limburg. Je kan ook bedenken dat een deel van de Georgische economie op de Russen draait en dat die mensen Rusland te hulp roepen voor steun. Als er vervolgens 20 jaar niets gebeurd qua overleg, dan wordt er naar wapens gegrepen.

 5. Dit is net zo’n systeem als de handicap bij golf. Zo kan Monaco wereldkampioen voetballenworden als het China niet zou lukken met honderd tegen nul te winnen, om maar een voorbeeld te noemen. Het maakt dus niet uit of je iets kunt presteren, meedoen is belangrijker en daarmee raak je de Olympische gedachte goed, Xiwel.

 6. @Vedat: Het gaat in de eerste plaats natuurlijk om de sporter of -ster zelf en om het mooie onderlinge afmeten. Helaas zijn er altijd mensen die dat vertalen naar landen. En het is natuurlijk zo dat het ene land meer geld en tijd in zijn sporters stopt dan het andere. Maar die landenlijsten maken het nmm meteen zo nationalistisch en ook voorspelbaar. Uiteindelijk komen de USA, China, Rusland en Duitsland bovenaan. Met mijn aanpak zal dat zeker niet zo uitpakken. :-)

 7. Goed lijstje ja. Wie staat er eigenlijk onderaan vraag ik me dan af?

 8. Sorry Xiwel, lag net ff op de bank met een flinke pijn aanval… anders had ik wel gereageerd op je schrijven in mijn chat… ;)

 9. Wowwww, wij staan op de plaats 5!!!! Leuk tabelletje. En dat voor zo’n klein landje dat wij zijn ;-)
  Love Joanna

 10. toch iets waar ze mee winnen van die Russen… leuk…

 11. @Möök: Even op dat overzich klikken en je krijgt de complete lijst. Eigenlijk staat natuurlijk het land onderaan dat helemaal geen medailles heeft en wel veel inwoners. Nigeria is dus een grote kanshebber voor nummer laatst.
  Nou is de lijst alweer gewijzigd, ze blijven daar maar met medailles leuren. Ik denk dat ik dit lijstje over een week aanpas en daarna pas aan het eind van de spelen.

 12. @Joanna: ‘.. en dat voor zo’n klein landje..’
  Helaas doet dat er niet meer toe met mijn methode. Vedat heeft al mooi uitgelegd dat kleine landjes juist een voordeel hebben. Als een Monakees een bronzen plak haalt, dan moet Nederland daar 183 gouden tegenover zetten en Zwitserland 85.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: