Aug-17: Reparatie

Toen ik na dat weekje fietsen thuis kwam, heb ik mijn scheerapparaat aan het lichtnet gehangen om op te laden. Ik wilde ooit het goedkoopste type philishave, omdat die goedkoper zijn dan het vervangen van 3 versleten scheerloppen. Die goedkoopste had echter een ingebouwde accu en echt nodig vond ik dat niet.

Hij scheert prima en ik ben toch gewend geraakt aan die accu. Meestal scheer ik een dag of 10 snoerloos en dan weer een keerje scheren aan het snoer om bij te laden. Na 3 uur laden was ie nog niet vooruit te branden. Dus dan maar scheren met het snoer er in. Bij de duurdere types kan dit niet meer, maar deze simpele doet het dan nog gewoon.

..dacht ik. Hij was dus net zo traag en viel af en toe stil op een paar zware baardharen. Ik keek naar het laadLEDje en die bleef uit. Nou is ie al een paar jaar oud en ik kon ‘m dus weggooien en een nieuw kopen, maar ik ben ook een beetje milieubewust en anti-economische groei.

Ik schroefde het geval dus uit elkaar. Stopte de stekker weer in het stopcontact en tikte tegen de opstaande electronica-onderdelen. Bij het eerste weerstandje was het al raak. Die zat dus los, zeker door het vervoer in mijn fietstassen. Dat weerstandje was miserabel gesoldeerd en heeft sinds het begin maar voor 20% vastgezeten. Duidelijk een truc van meneer Philips om dat ding binnen enkele jaren stuk te laten gaan. Want meneer Philips wil wel graag economische en vooral eigen groei (en afvalgroei) door een regelmatige omzet.

Binnen enkele minuten had ik het weerstandje wel goed vastgesoldeerd en heb ik hem weer een paar uur laten laden. Het was duidelijk dat dit het enige probleempje was en hij deed het weer uitstekend.

Door dat snoerloze loop ik er scherend mee door het huis en vaak parkeer ik hem op een vaste plek op de koelkast naast het koffiezetapparaat. Deze keer ook. Om een of andere reden ging daar iets mis. Wat later pakte ik de theedoek van de koelkast en het scheerapparaat viel daardoor op de grond en flink uit elkaar

Het dekseltje lag 2 meter verder en het printplaatje was uit het andere deel geklapt. De 2 schroefjes kon ik nergens vinden. Die dingen zijn ook miezerig klein. Ik klikte het zootje weer in elkaar, want dat kan ook zonder schroefjes. En jawel hij deed het nog goed, laden en scheren. Altijd handig om een reparatie even te testen, al was stuiteren van anderhalve meter hoogte wel ietsje meer dan ik in gedachten had.

In de schuur heb ik nog gezocht naar andere schroefjes, maar die had ik niet. Ik vond het ook wel raar dat ik geen van de 2 schroefjes kon vinden. Dus keek ik nog maar eens op het voortafeltje waar ik gesoldeerd had. En jawel, daar lagen ze netjes naast elkaar. Toen wist ik het weer. Ik had de schroefjes er nog niet ingedraaid omdat ik eerst wel eens wilde zien of ie weer goed laadde. Ja dus.

Geplaatst op 2008-08-17, in Milieumatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. misschien maar goed ook dat ze er nog niet inzaten tijdens de val. anders hadden ze voor een breuk kunnen zorgen en die was er nu niet :)

 2. Een echte man scheert zich natuurlijk met het mes, Xiwel, alhoewel… In sommige landen scheren echte mannen zich helemaal niet. Maar goed, jij bent weer gered en wat nog meer telt, Philips te slim af geweest.

 3. Ik heb ook zo’n “goedkoper dan drie nieuwe scheerkoppen” model. Gebruik hem maar incidenteel omdat ik meestal nat scheer (of helemaal niet) maar ik zal dit onthouden voor als hij er ooit mee op houdt.

 4. Net als Vedat zegt, met de hand heb je deze problemen niet he!

 5. Whahaha… lol zoeken naar schroefjes die er niet in zaten…

 6. @Jolanda: Ik weet het niet, dan was het printplaatje er niet uitgekukeld. Waarschijnlijk had het niet veel uitgemaakt en was ie ook niet kapot gegaan. ik zal het morgen eens testen. :-)

 7. @Vedat en Hette: Met de hand scheren lijkt me slechter voor het milieu. Steeds nieuw mesje en kilo’s scheerschuim die met vrachtwagens naar de winkel moeten waar ik ze ophaal. 0,2kWh per jaar aan electrisch geeft minder CO2 en dan heb ik het nog niet over de ziekenhuisopnames als ik mijn dagje niet heb. :-)
  En Vedat het is vaak zo dat Philips dit soort streken uithaalt. Hun spul is best goed, maar eigenlijk moet je het bij aanschaf al meteen even goed repareren.

 8. @Frans54: Tot mijn grote vreugde zat er ook een normale penlight accu in, benevens veel ruimte. Dat zal je niet treffen met die duurdere, waarvan je niet eens het snoer kan vervangen omdat daar een laaddeel in verwerkt is. Als die accu stuk gaat stop ik er dus zo wat anders in. Maar ik neem aan dat de mesjes eerder zullen slijten.

 9. knap hoor.. bij mij lag ie al lang in de prullebak…

 10. Ik scheer me al jaren met een mesje, en dat bevalt prima. En niets kilo’s scheerschuim. Met een tablet van Vergulde Hand en een scheerkwast kom ik een jaar uit…

 11. @Huub van de puntjes: Dan had ik in de winkel een nieuwe moeten halen en dat zou langer geduurd hebben dan 5 minuutjes het repareren.
  Ik haal ook wel eens Indonees of Chinees, maar ook dat hoef ik niet voor de tijd te doen. In 8 minuten lopen, 10 minuten wachten 8 minuten lopen kan ik dik 2 maaltijden na elkaar koken. (Tis dat ik het lekker vind. :-)

 12. @Me!: Misschien kwast ik me wat ruimer in. :-) Maar hoe zit het dan met de mesjes, doe je daar ook 3 jaar mee?

 13. Ik ben het helemaal eens wat betreft die Philips troep. Alles wat ik van Philips koop gaat kapot. Het is zooi. Ik had laatst precies hetzelfde probleem met een scheerapparaat, ik heb een nieuwe gevraagd voor vaderdag. Ik baal zo dat ik voor PSV ben, want ik moet dus wel Philips kopen.
  En echte mannen scheren zich met een scheerapparaat. Die mesjes zijn voor die gladde jongens met lokstoffen om zich heen.

 14. @Mack: Dat PSV het nog steeds doet. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: