Aug-20: DREG.

Na 1000x langslopen trof ik eindelijk dat ‘ze’ geopend was en ik eens niet vergat om ‘het’ te vragen. Tussen mijn huis en de bieb/supermarkt loop ik al jaren langs een oud hoekwinkeltje. Dat winkeltje is meestal gesloten. Het was een oude bakkerij en de oudere vrouw die er woont doet maar een paar keer per maand de winkeldeur open.

En bij dat langslopen trok steeds meer een klein oud bordje naast de deur de aandacht. Op dat bordje staat ‘DREG.’. De afsluitende punt deed me vermoeden dat het mogelijk om een afkorting gaat en daar ik (ook oude) afkortingen verzamel, wilde ik wel eens weten wat er afgekort was. Zelf dacht ik aan een niet meer bestande winkeliersvereniging.


De vrouw had ik al vaker begroet als ik langsliep, dus ze herkende me wel toen ik haar aansprak. Ik bleek zeker niet de enige te zijn die dit vroeg. Van onder de toonbank kwam een mooi houten kistje te voorschijn. Daarin een grote klos met 20 meter stevig koord en … een dreghaak.

Het verwonderde me niet. Een andere gedachte die ik al een tijd had, was iets met dreggen. Het winkeltje staat bij vaarwater en daar kan wel eens iets of iemand in vallen. Toch had ik die gedachte opzij gezet, omdat ik bij geen enkele andere vergelijkbare grachtplek zo’n bordje heb gezien. En grachten hebben we hier zat. Daar staan ook dergelijke oude winkeltjes aan, waarvan er nog een aantal gewoon in gebruik zijn.

En ja, zij wist ook geen andere plekken in Alkmaar waar een openbare dreghaak te vinden is. Ze weet ook niet hoe oud dit geval is. Toen ze er 60 jaar terug introk was dat bordje en die haak er al. In die 60 jaar is ie maar een paar keer gebruikt. Ondanks dat wordt ie netjes jaarlijks geïnspecteerd door de gemeente. Er zal waarschijnlijk een ambtenaar ‘inspectie dregvoorzieningen binnenstad’ zijn, die daar een prettige baan aan heeft.

Zelf weet ik nog wel dat er grote stokken met een haak en/of reddingsboeien bij bruggen te vinden waren. Dat spul is hier allemaal vertrokken. Buiten Alkmaar zie ik het ook niet meer. Dat zal wel iets met vandalisme te maken hebben of dat het gewoon niet goed functioneerde. Zo’n dreg als hier kan je ook gebruiken als reddingstuig, maar je kan er ook een fietswiel mee bovenwater halen. Met een reddingsboei gaat dat niet lukken.


(Vervolglog: Sep-03: Hebbes!)

Advertentie

Geplaatst op 2008-08-20, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Weer wat geleerd… geen idee dat dit bestond…

 2. Nooit van gehoord, interessant.

 3. Leuk is dat, Xiwel. Aan de andere kant was het ook leuk geweest als er wat te raden over was gebleven. Vroeger had je toch ok haken aan een lange stok aan de brugleuningen hangen. Ook die zie ik tegenwoordig niet meer.

 4. Ik kende het wel en wist voor je er aan toe kwam de uitleg al bij het zien van het bordje. Maar inderdaad zie je ze samen met reddingsboeien tegenwoordig niet of nauwelijks meer en dat zal inderdaad te maken hebben met baldadigheid/vandalisme/verdwijning van het materiaal. Ik ken overigens wel een paar bruggen waar het materiaal nog wel aanwezig is, het hangt alleen niet meer aan de leuning maar is in het hok van de brugwachter opgeborgen.

 5. klonk totaal onbekend… leuk dit te lezen zo…

 6. @Vedat: Mijn hoofd staat niet zo naar het raadachtige. In dit geval kwam het ook niet zo goed uit. Zoals je gemerkt heb, heb ik niet de exacte locatie verklapt. Dat wil ik die aardige mevrouw niet aan doen.

 7. @Frans54: Hier in de binnenstad gaat dat lastig, er zijn geen brugwachterhuis of -hokjes. Maar misschien is er wel meer te vinden, deze heb ik toch ook gevonden. :-)

 8. laten we dan maar niet in A. te water geraken!
  Ik zal er toch eens op letten of die reddingsboeien hier ook al verdwenen zijn!

 9. @De rest: Zelf ben ik redelijk bekend met het werkwoord ‘dreggen’. Vooral in de plaats waar ik opgegroeid ben was het een en al sloten en dregde men wat af. Dreggen is een echt Nederlands woord, de politie gebruikt het regelmatig.
  Ik ben ook opgegroeid met ‘draglines’. Als 10-jarig kind vond ik dat een raar woord. Waarom dragline schrijven en dreglijn zeggen? Pas rond mijn 25ste begreep ik dat het een leenwoord uit het Engels is en dat het om een sleepgraver gaat. Dus een graafbak die met een lijn naar de graafmachine wordt getrokken. Het Engels heeft net als het Nederlands en het Duits, dit woord waarchijnlijk uit het Oud Noors overgenomen.
  Tegenwoordig kennen meer mensen de term ‘drag-and-drop’ van het muizen. In het Nederlands zou ik dat ‘sleur-en-pleur’ willen noemen, terwijl we natuurlijk ook ‘dreg-en-drop’ kunnen gebruiken.

 10. @Margriet: Waarschijnlijk zit er nog een boei en een haak in het brugwachtershuisje van de Friesebrug. Dan moet je wel even naar de Wilheminalaan, want daar staat inmiddels dat brugwachtershuisje. :-)

 11. Dat wist ik echt niet. Grappig dat dit nog bestaat.

 12. “…De vrouw had ik al vaker begroet als ik langsliep…”
  @Xiwel: Ik wist niet dat jij een langslaper bent. Tjee, en ik maar denken dat je fietsend door het leven gaat. Dat wordt dus nooit wat tussen ons.

 13. @Dolby: Komt van het werkwoord langslopen. (itt kortslopen :-)

 14. Kussensloop slopen zul je bedoelen.

 15. Mijn eerste reactie was: wanneer heb ik iets van dien aard voor het laatst gezien en waar? Het is mij bepaald niet onbekend, zo’n bordje, en van die lange stokken met een beugel om drenkelingen op te vissen. Dat zal niet in Alkmaar geweest zijn. Eerder ergens in het noorden des lands.

 16. In Heiloo zijn nog diverse van die haken te vinden. Evenzo in Bleiswijk en in Rotterdam.

 17. @Hette: Bleiswijk is me te ver weg, maar in Heiloo zal ik er eens op letten. Er is in Heiloo bijna geen water te vinden, behalve het Maalwater. Misschien dat daar iets hangt.
  In Alkmaar weet ik overigens (bijna) hoe het zit, maar daar log ik nog een keertje over.

 18. Ze doet maar een paar keer per maand de winkel open. Het is mij niet duidelijk waarom. Het woord dreggen kende ik wel. Dat er ook een dreg bestond wist ik niet.

 19. @Hanscke: Voor de gezelligheid en de touristen. Maar volgens mij verkoopt ze vrijwel niets meer. Er staat een ijskist van Ola, maar ik denk dat ook die inmiddels leeg is.

 20. Als dat ‘dreg’-bordje er niet zou hangen, zou het vrouwtje waarschijnlijk helemaal niemand meer over de vloer krijgen…

 21. @Xiwel, in Heiloo is best nog wel water te vinden hoor. Je moet alleen goed zoeken. En dan zie je de haken ook.

 22. @Hette en anderen: Onderaan heb ik een link toegevoegd naar een vervolglog.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: