Aug-24: BeiRino-4014

BeiJing-2008 zit er weer op. Vandaag dan ook de laatste keer dan ik de medaillelijst naar inwonertal bij heb gewerkt. De Bahamas hebben gewonnen, voor Jamaica en Ijsland. Nederland eindigde als 19e. Dat lijkt slecht, maar gezien de 200 deelnemende landen vind ik het best meevallen.

De echte verliezers zijn Griekenland en Zweden. Griekenland zou toch een soort historische eer moeten ophouden en Zweden haalde voorheen toch ook veel meer medailles.

Maar goed, dat laatste land is dan weer beter in de wintersporten. En omdat ik dat lijstje ook nog had heb ik de Torino-2006-medailles bij die van BeiJing-2008 opgeteld. In dat geval doet Zweden het met een 11e plek beter dan Nederland met een 16e. De winnaar van deze BeiRino-4014 spelen is Estland voor de Bahamas en Noorwegen. Allemaal van harte gefeliciteerd! En vooral doorgaan.

Advertentie

Geplaatst op 2008-08-24, in RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. dus we kunnen trots zijn…???

 2. @Huub: Maar niet naast je schoenen gaan lopen, dan krijg je knollen in je sokken. :-)

 3. Mooi zo… :)

 4. De Bahamas zullen vereerd met jou zijn, Xiwel. Stuur de ambassade een e-mail met jouw bevindingen, wie weet wat er uit rolt.

 5. Ik heb het gehaald dus… Niets gezien van de spelen.

 6. Gelukkig is er nog de officiële lijst. ;-)
  Overigens noem ik die stad Peking en niet Beijing.

 7. Ik hoor net op de radio, dat Jamaica de winnaar is. http://www.geencommentaar.nl heeft een soortgelijke berekening staan.

 8. @Vedat: Die van GC kunnen dus niet rekenen. :-)

 9. @Dolby: Ik vind dat een Chinees geen ‘The Hague mag zeggen, maar ‘s-Gravenhage. :-)
  Bei = Noord en Jing is Hoofdstad, dus BeiJing. Ik geloof dat alleen wat Nederlanders en Frankrijk de oude schrijfwijze van 30 jaar terug aanhouden.

 10. @Vedat: GC rekent alleen de gouden medailles, bij mij mogen de zilveren en bronzen ook meedoen. Als zilver en brons niet meetellen, dan hoeven ze die ook niet uit te reiken. Dus tel ik ze netjes mee. (2 zilveren of 3 bronzen is in mijn berekening ook gelijk aan 1 gouden.)

 11. @Me!: Ik heb een kwartiertje van de openingsceremonie en een halfuurtje van de sluiting gezien. De rest waren wat flarden die in het journaal voorbij kwamen.

 12. GC heeft ook nog de bruto-jaaromzet van een land in de berekening opgenomen. Wat heb jij gedaan bij een oneven aantal zilveren medailles of bij Jamaïca, die zelfs niet aan drie bronzen medailles kwam. Iedere berekening waarbij een willekeurige aanname is, kan dus de prullenbak in, naar mijn mening. Hebben de USA altijd de plaatsen toegekend op basis van gouden medailles, dit keer doen ze dat op basis van alle medailles, waardoor ze dus op de eerste plaats komen.
  Zo kom ik weer op een van mijn eerste reacties, dat meedoen het belangrijkste is en dat de lijst met medailles net zo goed in een andere volgorde had gekund, bijvoorbeeld op basis van alfabet.
  Kortom, Xiwel, het was een nuttige energieverspilling van jou. :)

 13. @Vedat: Dan heb je mijn lijst niet goed bekeken (kijk bij Tgd, TotaalGoud). Een zilveren telt dus gewoon voor 0,5 goud en een bronzen voor 0,33 goud.
  Zilver en brons buiten beschouweing laten vind ik nogal dom. Overigens ben ik het ook niet met de standaard Olympische lijst eens die 1 goud belangrijker vind dan 1000 zilveren. Vooral als er maar 0,01 seconde verschil zit tussen de winnaar en de tweede plaats vind ik dat nogal onterecht.
  Als je de getallen van de Bahamas omzet naar Nederland, dan had Nederland 64 zilver en 64 brons gehaald. In zo’n geval had geen Nederlander durven zeuren: ‘ja maar we hebben geen enekele gouden medaille’. Nee dan liep Balkenende een 4 jaar lang te VOC’en. Dus maar goed dat het niet gebeurd is. :-)

 14. Gelukkig heeft België nog Tia Hellebaut die op de laatste dag goud won. Anders was het toch een vreselijke afgang voor onze zuiderburen.

 15. Een lijst op basis van het behaalde aantal gouden, zilveren en bronzen medailles vind ik altijd veel eerlijker. Want als je een bronze medaille wint, dan kun je toch ook behoorlijk trots zijn. Het lijkt wel of die mensen altijd vergeten worden.
  Tis alleen nog maar goud wat telt, vandaag de dag.

 16. Wederom mooi statistisch werk, Xiwel! Ik ben blij dat er iemand is die al het rekenwerk doet dat ik ook wel zou willen doen, maar waar ik geen tijd voor vrijmaak ;-)

 17. O ja, ik vind alle aandacht voor goud toch wel terecht hoor. Natuurlijk is het knap als je zilver of brons wint, maar de echte toppers streven allemaal naar goud. Zilver is toch een beetje ‘net niet’, en daarmee haal je de geschiedenisboeken ook niet.

 18. En wat te denken van België. Eén bronzen medaille. Dat had toch ook even vermeld moeten worden.

 19. De Olympische Spelen zijn een concept dat niet snel verveelt. Mede dus kennelijk, door de verschillende interpretatiemogelijkheden van landenprestaties als gevolg van het goud-zilver-brons beloningssysteem. Voor mij persoonlijk geldt dat goud, zilver en brons drie kwaliteiten van prestaties symboliseren, die niet in puntenverhoudingen zijn uit te drukken. Volgens mij is het hartstikke alchemistisch. Die medailles zijn magisch.

 20. @Hanscke: Volgens mijn info had België een gouden en een zilveren die in de laatste dagen behaald zijn. Daarmee eindigen ze in mijn lijst net voor Portugal en Oostenrijk.

 21. Ik had het er laatste nog met iemand over, dat ik het wel grappig zou vinden om te zien welk land er de olympische spelen zou winnen als de medaillespiegel zou gebaseerd worden op basis van inwoneraantal van het desbetreffende land. :D
  Gokte destijds echter op Australië, wat nog geen eens zo’n slechte gok is, maar ik had nooit op de Bahama’s of IJsland gekomen. Welk land is BRN eigenlijk? Brunei?

 22. @FlyingRhino: BRN = Bahrain

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: