Sep-03: Hebbes!

Hette heeft helemaal gelijk, in Heiloo zijn nog reddingshaken te vinden. Uiteindelijk vond ik er 5 en allemaal langs een voormalige sloot die nu in kleine stukjes langs de Ringweg en de Ewisweg ligt. Dat ik ze niet eerder gezien had verbaast me niets, ze zijn keurig verstopt achter een houten plank en een heg langs de de weg.

Op plekken waar ik zoiets verwacht had; als Het Maalwater, de Egmonderbinnenvaart of het water in Ypestein, vond ik niets. Daar had ik ook al eerder opgelet. Deze houten houders vond ik nog wel aan de noordoostkant, maar die waren leeg.

Waarom ze juist langs deze sloot-in-8-stukjes staan is me een raadsel. Het lijkt er op dat ze vergeten zijn. Zo fraai zien ze er ook niet meer uit. Dus maar snel op de foto voordat de gemeente ze weghaalt.

Eerlijk gezegd had ik in het geheel niet op dit soort plekken deze haken verwacht. Ik kende ze alleen maar aan brugleuningen. Hieronder zijn de haken waar de haken in hingen nog te zien.

Maar zelfs deze lege haakhaken zijn vrijwel overal uit de stad verdwenen. Meer dan de 2 hierboven vond ik niet.

Reddingsboeien kon ik in Heiloo niet vinden. Ik trof er alleen een aan in het haventje van Broek op Langedijk. Dwz een grote rode gesloten plastic-kast waar zo’n boei in hoort te hangen. Of ie er echt nog in hangt is maar de vraag.

In de stad trof ik wel zo’n boei in de Hekelstraat, maar daar is dan weer geen water te vinden.

Op mijn speurtocht vond ik zowaar nog zo’n ‘DREG.’-bordje (zie eerder DREG.-logje). Deze was helemaal kaal en hangt vlakbij het Biermuseum aan een gewoon woonhuis. Ben wel benieuwd of in dat pand een dreg te vinden is, ik betwijfel het.

Wat ik wel trof waren allemaal zwarte kastjes die zich vooral ophielden rond de bruggen.

Het zijn geen kastjes voor de RTV-Kabel, die zijn hier grijs en staan aan de kant van de huizen. Ook geen electrakasten voor schepen, die zijn ook grijs en er staat wat op. Op deze ‘blackboxes’ staat helemaal niets en ze sijn afgesloten.

Mijn vermoeden is dat er wat reddingstuig in te vinden is. Zo’n haak lijkt me te lang en zelfs een boei moet al vrij klein zijn wil ie er in passen. Mogelijk zit er een reddingsvest in en wat touw.

Nou heeft de gemeente een prachtige site met daarop een pagina voor ‘Openbare orde en veiligheid’. Maar daarop geen letter te vinden over reddingstuig of deze zwarte kastjes. Dus heb ik maar een mailtje gestuurd, waar ik nog geen antwoord op heb ontvangen.

Aanvulling 2008-09-05 17:00:
Ik heb bericht gehad van de gemeente. Die zwarte kastjes hebben niets te maken met reddingsmiddelen. Voor de procedure: ‘hoe te handelen als iemand die in de gracht tuimelt’ (waar ik meteen ook maar naar gevraagd had), werd ik verwezen naar de politie. De voorlichter wilde niet aangeven waar die zwarte kastjes dan wel voor waren, en waarom ze juist langs de grachten en bij bruggen staan. Bediening kan het trouwens ook niet zijn, een aantal bruggen met zo’n zwart kastje kan niet open. Inmiddels denk ik dat het met de feestverlichting te maken heeft. Ik zal in December eens opletten.

Advertentie

Geplaatst op 2008-09-03, in Alkmaar, Brugmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Dat is een fascinerend apparaat.

 2. Lijkt een beetje op de staf van sinterklaas…

 3. Grappig dat jij die dingen ziet. Ik zou dat niet zien. Ik denk de meeste mensen niet. Vroeger was dit juist vanzelfsprekend voor de mensen.

 4. Dus er zijn toch nog wat haken te vinden… heb zelf ook geen idee waar die kasten voor zijn… hopenlijk krijg je snel antwoord…

 5. Je moet er toch niet aan denken door middel van zo’n haak gered te worden.

 6. Kon je niet in dat zwarte kastje kijken, Xiwel? Als er werkelijk reddingsspul in zit, dan moet het toch op z’n minst open kunnen, lijkt mij.

 7. Dat die haken er nog zijn!
  En al zijn ze oud het was/is wel functioneel.
  Hoewel mijn vroegere buurvrouw eens één van mijn kinderen met de tuinhark uit de sloot heeft gevist. Ook een functioneel gereedschap dus; Dolby!

 8. @Möök en Me!: Inderdaad een sinterklaasstaf. Ze worden trouwens nog te koop aangeboden.

 9. @Vedat en Aline: Ik ga niet zomaar aan een gesloten kast rommelen. Dwz er zit duidelijk een slot op en geen enkele aanwijzing. Maar vermoeden is dat omwonenden een sleutel hebben, maar ook brandweer, politie en stadswacht. Als die omwonenden geen sleutel hebben, dan hoeven die kastjes er ook niet te staan, dan kan de politie/brandweer dat reddingsspul zelf wel meebrengen.
  Maar zoals ik schreef wacht ik netjes een antwoord op mijn mailtje af. Misschien hebben die kastjes wel een hele andere functie.

 10. @Marcel: Het was dat Hette zo overtuigd was, anders had ik die hengels nooit ontdekt.

 11. @Dolby en Margriet: Het is opvallend dat die haken maar in een klein deel (10%) van Heiloo te vinden zijn. Die sloot is verworden tot wat kleine meertjes. Volgens mij zijn die er ondiep omdat er geen doorgaande scheepvaart mogelijk is. De brede grasoevers sluiten ook mooi op het water aan. Je kan er dus zo in en uit lopen.
  In Alkmaar, maar ook Amsterdam e.d. heb je grachten met een grachtmuur van zeker 1 meter hoog. Daar klim je niet zomaar bij op. Dan is elk hulpmiddel handig. Je loopt ook vlak langs die grachten en dronkenlui willen er nog wel eens in stappen.
  Die grachten zijn vaak niet eens diep. Zo zag ik afgelopen zomer studenten in de Mient voor ijssallon de Mient in het water staan, dat niet verder kwam dan hun middel.

 12. Misschien kan iedereen zwemmen tegenwoordig of is het bezuiniging. Ja, dat lijkt mij logischer eigenlijk. Ze verwachten zelfreddingsactiviteiten van de mensen.

 13. @Allen: Ik heb inmiddels een mail terug en het logje dus van de beloofde aanvulling voorzien.

 14. @Thérèse: Ik denk dat je daarin gelijk hebt. Vandalisme/baldadigheid (reddingshaakgevechten na het sluiten van de kroegen) zal er ook mee te maken hebben.

 15. Inmiddels het ik er ook het RaDa mee gehaald. Daar staat een leuk linkje naar een voorlichtingsfilmpje.

 16. En dat terwijl ik al in geen jaren meer in Heiloo ben geweest!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: