Sep-07: Windpower

Tijdens de opening van de Olympische spelen was goed te zien dat er gebruik gemaakt werd van een flinke föhn. Bij het hijsen hing de vlag erbij als een vaatdoek en 1 meter voor de top sloeg dat opeens over in een strakke en vooral nerveus wapperende vlag. Zoals bij meer zaken wilden de Chinezen ook hier al het onberekenbare uitsluiten.

Ik neem dan ook aan dat er 3 van die ventilators waren gevoed uit 3 verschillende electriciteits-centrales. En natuurlijk 3 dieselaggregaten voor als dat toch nog allemaal zou uitvallen. Van mij mogen ze, het zag er goed uit en misschien verdreven die ventilators ook nog wat vieze lucht uit het stadion.

In Alkmaar hebben we die ventilators niet nodig. Hier is wind zat. Vaak geeft dat hele schone luchten zoals op de foto. Slimme fietsers doen hun voordeel met die wind. Als ik voor de wind heb, dan kies ik voor hoge dijken en door open velden. Bij tegenwind neem ik routes door het bos of een weg met veel bomen en huizen er langs. Een klein beetje omfietsen kan heel veel energie besparen.

Geplaatst op 2008-09-07, in Fietsen, Klimatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Kun jij nog geen zeil hijsen op je fiets dan?

 2. Daar had ik eigenlijk nog niet zo over nagedacht dat de vlag inderdaad ook zonder wind kan zitten… En ja wij fietsne ook vaak en proberen de wind ook wel onze richting te laten bepalen…

 3. en het zou nog mooier zijn ze allemaal een andere kant op te laten wapperen…

 4. @Huub (zonder dots); Je bedoelt zoiets.

 5. Ik heb altijd het idee gehad dat ik ’s morgens met wind tegen vertrok en ’s avonds met wind tegen thuis kwam.

 6. Ik vond de vlaggen in Beijing overigens niet echt mooi wapperen, maar dat terzijde. Ik schoot in de lach door de herkenbaarheid. Ik fiets ook zo en kan ook zo maar mijn plannen veranderen. Lang tegen de wind in fietsen is ook vervelend, zeker als je weet, dat je nog twintig of meer kilometer moet.

 7. @Me!: Daar zeg je me wat. Ten eerste dat je verkeerd woont of werkt. Was aan de andere kant gaan wonen en je had 2x voor de wind gehad.
  Ten tweede dat ik er zeker iets in herken. Mijn indruk is dat het ’s nachts en ’s ochtends minder waait en aan het eind van de middag meer. Dus had ik naar school weinig tegenwind en terug veel voor de wind. Sinds ik verhuisd ben ga ik de andere kant op voor familiebezoek. Dat doe ik ’s avonds. Dan heb ik flink voor de wind en als ik ’s nachts terug ga staat er bijna geen wind meer.
  Naar mijn gevoel waait het zo rond 17:25 het hardst. :-)

 8. @Vedat: Ik noemde het al ‘nerveus wapperen’ en vond dat het mooier had gekund.
  Ooit ben ik zo dom geweest om tussen Gasteiz (hoofdstad Baskenland) en Lissabon 5 dagen over de hoogvlakte van Spanje te fietsen. Het is daar kaal en altijd zuidwest-8 of meer. Tijdens het slapen ruisde het nog in mijn hoofd. Ik viel wel heel snel in slaap. :-)

 9. @Mel/Xi: zeker aan de kust is dat heel goed mogelijk: ’s morgens aflandige wind, ’s avonds aanlandige zou dat heel goed kunnen verklaren.
  Zelf gebruik ik een soortgelijk systeem van beschutting bij tegenwind en meer open met wind mee, ik kies er echter ook nog vaak voor mijn tochtje zo te plannen dat ik heen tegen en terug mee heb.

 10. Over een paar jaar kijken we met weemoed naar dit plaatje van een wapperende ABN Amro-vlag…

 11. Op het hele echte platte land heb je niet veel te kiezen. Ik heb soms de indruk dat ze hier in het hele hoge noorden een hekel aan bomen hebben. Staan er een paar en dan worden ze omgehakt….

 12. Naar m’n werk hoefde ik niet meer dan 7 km en veel te kiezen had ik niet.
  Maar in de omgeving Alkmaar heb je toch niet zoveel bos?
  M’n toertochten begon ik altijd tegen de wind in, dan valt het laatste stuk terug niet enorm tegen…

 13. Ik heb ooit gewerkt bij de AMRO-bank; die was al ooit ontstaan uit een fusie van de Amsterdam en Rotterdam bank.
  Na (c.q. door) mijn vertrek is de AMRO gefuseerd met ABN.
  En nu gaat dat weer op in Fortis cs.
  Wapper er maar lustig op los zolang het nog kan.

 14. Als ik de laatste krantenberichten over Fortis lees dan vermoed ik dat die vlag ook niet meer zo heftig zal blijven wapperen.
  Bij nader inzien blijf ik toch maar gewoon bij de UGIMZ bank.

 15. die chinezen toch, viagra voor de vlag!

 16. Een slimme tip, maar helaas lenen zich daar niet alle routes voor. Ik heb wat keren van Amsterdam naar Haarlem gefietst en omgekeerd, maar door de open omgeving was je vaak de pineut met tegenwind, en dubbel de pineut als bij terugkeer de tegenwind was meegedraaid.

 17. Omfietsen kost toch extra energie? Namelijk van de fietser!

 18. @Dwarsbongel: Echt bos is alleen in Alkmaar-Zuid, Heiloo en Bergen en Schoorl te vinden. Maar er zijn ook wegen met flink wat bomen er langs of huizen, terwijl parallellopende wegen soms helemaal kaal zijn.

 19. @Hanscke: Dat klopt in het noorden van Friesland is het een stuk kaler. Ben net terug van vakantie en vond het wat dat betreft in het Duitse Friesland niet veel beter.

 20. @Marcel: Dat is een afweging die ik maak. Het omfietsen moet beperkt blijven anders heeft het geen nut. Het voordeel is dat hier redelijk veel keuze aan wegen is. Rond gebieden met grote kanalen, grote rivieren of grote meren (Friesland-Zuid is wat dat betreft een ramp) is die keuze vaak minder.

 21. @Frans54: Ik ga het liefst voor de wind weg. Dan heb ik dat maar gehad. En stel je voor dat de wind draait, dan heb ik zelfs 2x voor de wind. :-)

 22. @Fruttekoek: Sinds ik mijn geld bij Fortis heb weggehaald gaat het daar idd wat minder. :-)

 23. Je kan nog altijd naar de UGIMZ-bank. Daar is nog alles bij het oude.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: