Sep-29: Schooier

Zoals Mack al aangaf was ik met de fiets vertrokken en heb ik een dag of 17 door Duitsland gefietst. Daarover ga ik zeker nog loggen. Maar nu even niet. Eerst de zooi wassen en mijn haren laten snoeien.

Eigenlijk had ik net voor de vakantie naar de kapper moeten gaan. Maar dat vergat ik. Ook in de vakantie heb ik er nog aan gedacht, maar dat kwam niet lekker uit met m’n fietsritme. Dat wil zeggen onderweg ga ik niet, dan ben ik te bezweet. En nadat ik me avonds opgefrist had waren de frisuren dicht.

Dus heb ik gebruik gemaakt van mijn uiterlijk om in niet al te duren hotelkamers te belanden.

Bij thuiskomst lag de ‘Alkmaarpas‘ op de mat. Dat is een stadspas waarbij je allerlei kortingen kan krijgen. Sommigen stellen weinig voor, zoals een klosje garen bij aankoop van een 3-delig kostuum. Leuker is het dat ik nu gratis naar een aantal musea kan. Korting op de krant en de bieb hoeft ook niet, ik lees nu al de krant gratis in de bieb.

Nou heb ik die pas niet aangevraagd, maar kreeg ik hem omdat ik een inkomen onder het minimum heb. Een maand terug kreeg ik een brief dat ik daar bezwaar tegen aan kon tekenen in verband met privacy. Ook dat heb ik nagelaten.

Sinds 2 jaar heeft de gemeente bedacht dat ik bij de minima hoor. En ja, ik heb geen baan en geen uitkering, maar erg minimaal voel ik me niet. Door omstandigheden (gebrek aan voldoende uitgaves) ben ik gestopt met betaalde arbeid en doe ik meer in de onbetaalde sfeer.

Er zat ook een folder bij van het Horizoncollege. Op vertoon van de pas hebben zij voor mij 6 gratis cursussen van elk 10 dagdelen.
1. Geldzaken op orde. (Lijkt me overbodig met m’n overschot.)
2. Werken met de computer. (Altijd al lekker gedaan.)
3. Oriënteren op de arbeidsmarkt. (Ga ik pas doen als ik ‘mijn geldzaken op orde’ heb. En dat kan nog wel even duren.)
5. Nederlands en 6. Basiscursus Engels. (Daar heb ik spellers voor op m’n PC die ik immer vergeet te gebriuken.)

Alleen cursus 4 ‘Kennis van cultuur en historie van Alkmaar en omgeving’ zou nog wat kunnen zijn. In dat geval heb ik dat gratis klosje garen nodig om mijn mond dicht te naaien. Inmiddels weet ik al aardig wat van m’n leefomgeving. En als ik 1 ding niet koop dan is het wel een kostuum.

Geplaatst op 2008-09-29, in Alkmaar, Overmatig. Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Een mens moet gewoon tevreden zijn met wat die heeft. Al die nutteloze dingen moeten ze achterwege laten.

 2. 17 dagen fietsen… knap hoor… lukt mij niet meer met kapotte knietjes helaas…

 3. @Me!: Ik heb ooit het roken na 1 sigaret voor gezien gehouden. Aan autozitten had ik ook geen behoefte. En dan hou je al snel erg veel geld over. :-)

 4. @Huub: Halverwege verzwikte ik mijn voet toen ik een stukje door Eschwege liep. Ik ben eerst naar de kant van de straat gekropen en kon pas na een minuut of 10 naar het hotel terug strompelen. Dat ding doet nog steeds zeer als ik in bed lig of een stukje loop. Maar met fietsen merkte ik er niets van. Echt een geluk bij een ongeluk. :-)

 5. 17 dagen fietsen… ben wel benieuwd naar de foto’s en de verhalen… :)

 6. Was het mooi weer? Ik heb ook ooit veel gefietst. Een keer zo’n vijf maanden, en kamperen met tent. Maar dat is wel lang geleden. Nu zie ik al op tegen een ritje naar de supermarkt als het regent. Maar ik doe het wel hoor. Soms stel ik het als het regent gewoon een dagje uit.

 7. Ah, je bent weer terug. En, was je nog hier in de buurt toevallig?

 8. Haha, leuke blog Xiwel! Ben wel benieuwd hoe je aan een overschot komt zonder baan en zonder uitkering, terwijl je toch wel enige kosten zult maken. Maar dat is misschien een iets te persoonlijke vraag.
  Was naar de kapper gaan voordat je op de fiets stapte geen optie? Of vertrok je elke dag al voor dag en dauw?

 9. @Thyme: In principe fiets ik vrijwel niet als het regent. Maar met deze vakantie werd dat wel wat lastig. :-)

 10. @Hette: Ik heb Brunswijk op circa 85km gemist.

 11. @Christiaan: Ik heb wel een jaar of 25 ‘normaal’ gewerkt. Mijn ouders hadden het heel erg krap en hebben me geleerd niet op de pof te leven. Met dat gedoe van Fortis krijgen ze eindelijk groot gelijk. Ik ben dan ook zo’n malloot die hypotheekloos is en toch niet huurt. :-)

 12. Ik dacht al dat je weg was. Kun je ook tips geven hoe anderen, in dit geval ik, aan een overschot van geld kan komen? Dat lijkt me wel wat.

 13. @Hanscke: Er staan her en der al wat tips, en die werken hoofdzakelijk als je er jong aan begint. Vooral als mensen al aan van alles (en nog wat) gewend zijn, dan kunnen ze moeilijk zonder.

 14. Mooi he, die pas???!! Kreeg hem ook zomaar thuis gestuurd. :-) Ook ik schijn tot de minima te horen terwijl ik het red met slechts 28 uur werken per week; zonder extra uitkering. Geen bezwaar gemaakt
  ( gratis is gratis) en ook ik ga die cursussen niet doen. Zou best zelf een cursus “geldzaken op orde” kunnen geven. Wie weet komen er nog meer aardige cursussen bij; dit was het begin toch?

 15. Xiwel, ondanks dat je niet van Alfa Romeo’s houdt, moet ik toch weer mijn bewondering voor je uitspreken. En die vraag van Christaan, die heb ik ook wel eens aan je gesteld, maar is natuurlijk een beetje persoonlijk maar in het kader van de kredietcrisis is het misschien handig als je eens een logje schrijft over een fictief personage dat met heel weinig geld rondkomt en hoe die dat dan doet. Met hier en daar wat bedragen ter verduidelijking. ;)

 16. Net als Huub lukt het mij ook niet meer om zoveel te fietsen. Bij mij komt dat niet door kapotte knieën, maar door versleten conditie; die heb ik niet bijgehouden. Maar alle respect!

 17. Leuk, dat je snapt waar mijn Lotus-Excel-Oo post over gaat.
  Over fietsen in de regen: Ik heb een paar jaar geleden leren surfen. Niet goed, maar goed genoeg om het een beetje leuk te vinden. Dus als ik in de regen fiets denk ik daar dan aan. Op zo’n plank word je nog veel natter.

 18. Ik ben blij, dat je weer een rit hebt gemaakt. Ik vermoedde het al, maar wilde dat niet op jouw weblog schrijven. Je zou het immers toch pas achteraf lezen, dacht ik. Ik ben reuze benieuwd wat je allemaal voor moois hebt gezien en meegemaakt, Xiwel.

 19. @Liz: Geen idee of dit het begin is. Vaak is het ook het einde en bloed zoiets na een paar jaar dood omdat er te weinig gebruik van word gemaakt en/of omdat er te weinig zaken zijn die er aan mee doen. 30% korting op het eerste kwartaal van de krant en 10 euro korting op een bieb-abo lijken leuk, maar ik blijf gewoon de krant gratis in de bieb lezen. Dat bespaart me ook nog eens licht- en stookkosten. :-)

 20. @Mack: Misschien heb ik wel eens op een andere plek anoniem over zoiets gelogd en kan ik natuurlijk niet vertellen waar dat is. :-)

 21. @Vedat: Tijdens de vakantie blijft m’n PC en overige besognes lekker thuis. Dus dat achteraf lezen had je goed bedacht.

 22. @Niklas: Mijn conditie bouw ik gewoon tijdens de vakantie op. Voor die tijd heb ik 12 dagen geen fiets aangeraakt.

 23. @Thyme: Ik vind het niet erg om zelf nat te worden. Het probleem is meer dat een fiets met open ketting er niet zo goed tegen kan en de kans op lekrijden veel groter is bij nat weer. En bandenwisselen met vies weer is helemaal niet leuk.

 24. Fijn dat je er weer bent en hoop dat het een mooie fietstocht is geweest. We lezen mee! Knap dat je dat kunt 17 dagen lang!
  Moest wel lachen om jou idee: om je uiterlijk te gebruiken om in niet te dure hotels te belanden!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: