Okt-02: 0055 Stolberg

Op Donderdag 11 september vertrok ik met de fiets in de trein naar Heerlen. Eerlijk gezegd wilde ik naar Groot-Brittannië en/of Frans Bretagne omdat ik daar al wat jaren niet geweest ben. Maar het weer zat in het zuidwesten van Nederland tegen. Ik koos dus voor het zuidoosten, maar ik had wel wat landkaarten van GB en Bretagne bij me. Je weet maar nooit.

Onderweg 1 buitje in Best, maar in de trein merk je daar weinig van. In Heerlen was het droog, zonnig en wel erg warm (26 graden in de schaduw). Met meteen wat heuveltjes was dat even afzien. Allereerst ging ik naar Kerkrade om hun grensstraat met Herzogenrath te bekijken.

Er was weinig aan te zien. Dat wil zeggen alleen de straatnaambordjes hebben een ander lettertype. Ik trof er wel meteen een fietswegwijzer naar Aachen. Jawel een duitse wegwijzer en die zijn best goed. Ik wilde ook naar Aken en dat kwam dus goed uit. Een paar honderd meter verder liep die route een klein stukje over NL-grondgebied. Best grappig, maar je merkt er weinig van. Grensmarkeringen zijn er helaas niet te vinden.

In Aken was het gezellig druk. Er werd een kermis opgebouwd bij de dom. Ik wilde de eerste dag een kilometer of 60 fietsen, dus ging ik nog maar wat verder.

Stolberg was aan de beurt. Ik heb ooit in de Juliana van Stolbergstraat gewoond en heb de plaats Stolberg al een aantal malen rakelings gemist. Deze keer zou me dat niet overkomen.

Deze plaats bleek een hele aardige ‘Altstadt’ te hebben. Ik heb er dan ook een heel tijdje rondgezworven, danwel rondgeklauterd. Er zaten flink wat steile stukken en trappen in.

Inmiddels was het zo laat dat ik er wel wilde overnachten. Hotels waren er genoeg, maar die waren vol of erg teveelsterrig. Nou had ik er al genoeg rondgekeken en ergens anders overnachten leek me daarom geen probleem. Ik ging verder naar Zweifall. Daar had ik al eens overnacht en ik weet dus dat daar hotelletjes zijn.

Maar zo ver kwam ik niet. In Vicht (wat binnen de gemeente Stolberg valt) stond er een bord aan de weg met daarop ‘kamers vrij’. Dit hotelleje zag er netjes uit, ze hadden een restaurant en de prijs stond me aan. Dus dat was snel geregeld.

Na een flinke douchebeurt ging ik in het bar-deel zitten. Daar zaten nog enkele mensen. In het restauant zat niemand. Dan eet ik ook liever in de kroeg, dat leek me gezelliger en op een groot scherm waren de paralympiërs doende.

De hotelbaas vroeg of ik ook wat wilde eten. Dat had ie goed geraden. Ik verwachtte de menukaart, maar kreeg na een minuutje of 10 bestek en een flinke kom soep voor mijn snuffert. Het was een heldere vermicellisoep voorzien van een aanzienlijke hoeveelheid verdobbelsteende worst. Nog wat mensen naast me kregen hetzelfde voorgeschoteld en het smaakte goed.

Daarna kwam er een bordvol met gebakken aardappels en 2 grote worsten. Het was de bedoeling dat we de groente zelf ophaalden uit de saladebar in het restaurant. Die was goed gevuld met heel wat keus. Ik heb dus prima gegeten en de volgende dag begreep ik dat deze 2-gangen maaltijd me ‘maar liefst’ 5 euro koste. Ik weet dat Duitsland niet duur is qua eten, maar dit was wel heel prijsgunstig.

(overzicht | vervolg)

Advertentie

Geplaatst op 2008-10-02, in Zwerfmatig-8s en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

  1. Je hebt er een groot fietsrondje van gemaakt? Volgende keer ook maar eens naar Braunschweig hoor!

  2. De Duitsers weten wat een mens nodig heeft.

  3. @Hette: De kans zat er dit jaar best in. Brauwnschweig lijkt me ook zeker het bezoeken waard. Overigens wil ik ook nog wel eens in het hartje van Hannover en Hildesheim kijken. Toch schrikken steden als Salzgitter en Wolfsburg me behoorlijk af. Het wordt dus wat wroeten om de grote hoeveelheden vrachtverkeer en industriegebieden te ontwijken.

  4. @Me!: Ik ben een semitariër en had de indruk dat ze teveel van hun worstoverschot af wilden. :-) Gelukkig maakte de saladbar erg veel goed.

  5. Mooi gebied… mooie foto’s… wat zal jij genoten hebben… :)

  6. Ja, van Heerlen naar Aken ga je alleen “op de kaart” naar beneden. Maar het is ruimschoots goed gemaakt in het hotlletje. Stond er echt Kamers vrij in plaats van Zimmer frei?

  7. @Vedat: Ik had het vertaald. Er stond ‘EZ/DZ Frei’ op zo’n soort zwart schoolbordje gekalkt.

  8. Mooi verhaal weer.

  9. Aan het eind van je verhaal zullen we weten of je de kaarten van GB en Bretagne nog gebruikt hebt. Ik doe vooraf een gokje, ik denk van niet.(:

  10. @Hanscke: Dan moet het voor jou niet lastig zijn om iets zinnigs te bedenken in gokronde-2. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: