Okt-03: Aan het eind van de dag

Dat hoorde ik Bos driekwart jaar terug zeggen, toen hij in Edinburgh een bijeenkomst bijwoonde met de ministers van financiën uit de andere EU-landen. Vandaag hoorde ik het weer, maar nu was het Pim van Galen die het in Nova over Fortis en Bos had. Waarschijnlijk zal het vaker op de NL radio en TV gezegd worden, maar dat is me gelukkig nog niet opgevallen.

Deze frase is vooral in GB veel te horen als: ‘At the end of the day.’ Je kan de BBC niet aanzetten of iemand zegt het daar. Nederland is dan ook niet de enige land met van die vervelende napraters. Dacht ik eindelijk verlost te zijn van het ‘prijskaartje’ (‘pricetag’) het weetikveel-‘gebeuren’ en het ‘kostenplaatje’, en dan beginnen ze met deze kreet. En wederom is het in NL vooral te horen waar de politiek en de financiële wereld elkaar raken.

Vreselijk die VVD’erige Jip&Neeltje-taal. Want wat is er uiteindelijk mis het woord: ‘Uiteindelijk’?


Ik kan de oorsprong nog niet vinden, maar vond wel deze talkshow-compilatie. :-)

Geplaatst op 2008-10-03, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Tja, wie pek aanraakt zal ontheiligd worden. Zuiver Nederlands is tegenwoordig raar zeldzaam.

 2. Ik vind het juist wel leuk als buitenlandse spreekwoorden of uitdrukkingen één op één in het Nederlands vertaald worden. Dat kan toch alleen maar een taalverrijking zijn? Ik stoor me eerder aan vernaggelde Nederlandse uitdrukkingen, zoals mensen die iets in de pap brokkelen. Dat is een vorm van taalverloedering, alhoewel soms ook erg grappig.

 3. Aan het einde van het jaar wordt alles hopelijk duidelijk..

 4. Tja ik maak me niet zo druk om de taal… eerder om het feit dat er nu geld is uitgegeven om de Nederlands tak van Fortis over te doen aan de staat…

 5. Wil iemand svp voor mij eens turven hoe vaak het woord “natuurlijk” wordt gebruikt op TV?
  Bij voorbaat dank.

 6. @Christiaan: Dan vooral niet de achterkanten van de Bommelpockets lezen, die staan vol met dat soort verhaspelingen. :-)

 7. @Me!: Da’s nou net het probleem. ‘At the end of the day’ kan ook over tig jaar betekenen.

 8. @Fruttekoek: Jij bent vast een fan van Marjon de Hondt. (Naast allerlei kromme zinnen kan die ook vreselijk vaak het woord ‘ook’ in 3 minuten proppen.)

 9. @Aline: Daar zou ik ook over kunnen loggen (ik heb bij Fortis en ABN rekeningen), maar ik neem aan dat er genoeg weblogs zijn die zich daarmee bezig houden.

 10. Daar kan ik me niet druk over maken eerlijk gezegd. Wees blij dat het nog in het Nederlands vertaald is en niet zomaar gelijk in het Engels is overgenomen.

 11. @Hette: Eerlijk gezegd wilde ik dit logje een half jaartje eerder maken toen het in GBR nog een hype was. Maar het kwam er niet van en daar lijkt die hype ook een beetje voorbij te zijn. En het gaat mij vooral om het modieus naäpen wat me vooral in de financiële wereld opvalt. Of het in NL een hype wordt weet ik niet, da’s afwachten. In de USA hoor ik het in het geheel niet, het lijkt dus echt iets Brits te zijn van de laatste 3 jaar.
  (En erg druk maak ik me er niet om hoor, dan had ik er wel eerder over gelogd. :-)

 12. Papegaaien mag voortaan alleen op dierendag ;-)

 13. Ik vond een aardig videootje, die staat nu onder het bericht.

 14. Vind jij dat ook al van die ergerniswekkende woorden. Nee, dan hoor ik het Bos nog liever hebben over klaarkomen of is jou dat niet opgevallen?

 15. Ik vind papegaaien sowieso irritante beesten.

 16. Doet me denken aan BusinessNieuws Radio, daar hebben ze ook van die (“een stukje duidelijkheid naar de belegger toe”)-deskundigen waar Van Kooten en De Bie wel raad mee geweten hadden — maar helaas, die zijn er niet meer – op de tv ;-}

 17. @Jollie: Ja dat lijkt mij het station om dergelijke uitdrukkingen zeer te frequent te moeten aanhoren. Bij BNR moet ik altijd meteen aan BNN denken en dan zie ik de krijtstreeppakken veranderen in bermuda’s.
  En ja, dat ‘stukje‘ en ‘naar iets toe‘ was ik helemaal vergeten. Als iemand bij mij zegt: “Ik zoek daarmee een stukje waardering”, dan heb ik moeite om niet te zeggen: “Ik zal even een stukje uit m’n neus halen”. :-)

 18. @Xiwel, Haha :-)) gewoon doen ;-)) -ik neem me altijd voor om een kladblokje te pakken bij BNR en alles te noteren (voor een logje ;)) Maar het staat vaak aan in de auto.. Harmke Pijpers kan zo geestig zijn bij BNR. (Toch ns een kladblokje in mn tas doen ;))

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: