Okt-10: Gigaproject

Wie de afgelopen tijd Bos gezien en gehoord heeft, zal het zeker opgevallen zijn dat hij de wereld wil redden met een enorm biljardenproject. Bos is overigens niet de enige, Balkenende en Wellink hebben ook een aantal keren gezegd dat: ‘De IJslandse regering over de brug moet komen.’

Een echte termijn voor die brug heb ik nog niet gehoord, maar de oproep leek me uiterst dringend. Ik heb even gemeten en zo’n brug zal zo rond de 2Mm (megameter = 2000 kilometer) lang moeten worden om Nederland te bereiken. Want wees eerlijk, aan een brug naar de Far-Oer heeft Bos niet zoveel.

Deze regeringswens zal een mega-opsteker voor het bedrijfsleven zijn, die de economie van IJsland en Nederland gaat opstuwen. Binnenkort schiet de AEX door de 1000-puntengrens.


Ik heb heel lang de term ‘over de brug’ zeer letterlijk genomen. De reden was de gemeente waar ik ruim 40 jaar gewoond heb. Die gemeente bestond in mijn lagere schooltijd uit een 7km lange dijk, met aan weerszijde duizenden eilandjes. De eilandjes die het dichtst bij de dijk waren, waren elk met een bruggetje aan die dijk (met daarop de Dorpsstraat) verbonden.

Soms waren dat kleine kippebrugtjes. Maar als het om een bedrijf als Verburg (appelmoes), Kramer (zuurkool) en Eecen (hout) ging, dan waren het stevige bruggen waar vrachtwagens over konden. Hierboven is nog zo’n bruggetje te zien tussen de veiling en die lange dijk.

Uitdrukkingen als ‘over de brug komen’ of bij ontslag: ‘over de brug geschopt worden’, vond ik dan ook zeer begrijpelijk. Ik zag in gedachten een baas al schoppend achter een klierende arbeider aan rennen. Inmiddels zijn die paar honderd bruggen en bruggetjes verdwenen. De Voorburggracht is met de verkaveling gedempt en is nu een hoofdweg. De bedrijven werden -op een enkele uitzondering na- zonder brug via die weg bereikbaar.

De uitzondering was en is houthandel Eecen (nu Pont-Meyer). Dat bedrijf ligt aan de andere kant van die lange dijk en over de Achterburggracht hebben zij nog immer een ophaalbrug naar hun terrein. De werknemers komen daar nog dagelijks over de brug.

Geplaatst op 2008-10-10, in Brugmatig, RTV-matig. Markeer de permalink als favoriet. 25 reacties.

 1. Wat leuk, Xiwel. Ik kan me heel goed voorstellen, dat je als kind zo hebt gedacht. De oorsprong zal daar waarschijnlijk ook liggen. Ik had eigenlijk wel verwacht, dat jij dat opgezocht had of beter, uitgezocht.

 2. @Vedat: Volgens DBNL is de oorsprong onbekend.

 3. Ik vermoed net als Vedat een oorsprong in tijden dat vooral de huizen van hen die wat geld hadden middels een brug met de buitenwereld verbonden waren. Een brug waarachter men zich schuil kon houden voor zijn schuldeisers maar waar men uiteindelijk toch overheen zou moeten komen.
  Bos verwacht overigens nogal wat van de IJslanders: alleen al het richting Nederlanders te garanderen spaargeld kan oplopen tot 5-6.000 euro per inwoner. En dan zijn er nog spaarders uit diverse andere landen. Dat kan dus wel eens oplopen tot veel meer dan het BBP van IJsland, zeker nu een groot deel daarvan bestond uit bencaire activiteiten, en dus de mogelijkheden om belasting te heffen of op andere wijze aan dat geld te komen met een factor tig overschrijden. Zijn roepen dat IJsland over die brug moet komen lijkt mij dan ook meer een kwestie van even zijn principiële gezicht laten zien, zonder dat het verder veel zoden aan de dijk zet (ook daarbij zijn trouwens beelden te bedenken die weinig recht doen aan de tegenwoordige betekenis van de uitdrukking)

 4. Onbegrijpelijk dat dat allemaal gedempt is, waarom werd het geen rijksmonument of beschermd stadsgezicht? OK, het is misschien niet leuk om ‘in een museum’ te wonen, en misschien is er met al dat water muggenoverlast, maar toch: als erfgoed, zonde!
  Ja de kredietcrisis, mijn hemel, wat een gedoe. Ik weet soms niet meer of het nu hype of echt-wat is. Ik maak me meer zorgen voor de pensioenen en gepensioneerden, en om de inflatie. Volgens mij krijgt iedereen al zijn (spaar)geld wel terug, alleen is het na de enorme inflatie die ik vermoed, een stuk minder waard. En dan zijn vooral de ouderen, bejaarden de klos. Daar heb ik Bos nog niet over gehoord. (Maar goed, ik zet (mijn oren voor) het crisis-nieuws ook vaak uit, these days ;-))

 5. Pont-Meyer, die naam kom ik tegenwoordig vaak tegen in een administratie. Dat is dus een houthandel.

 6. Hoezo moet IJsland over de brug komen? De DNB heeft deze bank een nederlandse bankenvergunning gegeven en ze daarmee laten vallen onder de garantieregeling van 40.000 (sommigen spreken over 38.000) en later 100.000 euro van de nederlandse staat. Dit is een hoop geblaat in de marge. Dus als de BNP Paribas omvalt gaat Bos naar de Franse staat en als de GarantieBank het niet meer trekt naar de Turkse? Zou een mooie zijn!
  De spaarders zelf zijn ook wel heel erg dom geweest. Je moet nooit boven die 40.000 gaan zitten bij één bank. En dat je dat nog even een paar dagen doet bij je eigen huisbank terwijl je nadenkt waar het geld heen moet, is nog te begrijpen.
  @Jolie: die inflatie zou een goed idee zijn om onze enorme hypotheekschuld op het hotel leuk snel te verlichten…..

 7. @Mack: Misschien is er ook nog wel een verdwaalde weduwe met de naam Pont-Meyer, maar in het algemeen zal het wel de houthandel betreffen. Zo ver ik weet is het de grootste houthandel van NL, die door een berg fusies zo groot is geworden.

 8. @Frans54 en Vedat: Zo’n uitdrukking kan al heel oud zijn en bijvoorbeeld terug gaan tot de middeleeuwen toen de rijke mensen een kasteel met slotgracht en brug hadden. Over zo’n brug komen deed je niet zomaar. Het kasteel of de stad in kwam je door een poort en was je vrijwel machteloos tegen de mensen die daar woonden. Omgekeerd als een inwoner van zo’n slot of stad over de brug kwam, dan stond ie meteen in een moeras met bijna geen wegen en veel struikrovers (die niet op struiken uit waren :-). Als die de verklaring is, dan zou ik wel weten welke richting met ‘over de brug’ bedoeld wordt.
  Bij een 2de optie kan je denken aan een rivier tussen 2 landen of gebieden. Allereerst moet daar een brug komen. En ‘bruggenbouwers‘ probeerden die gebieden aan elkaar te koppelen door de rivier te ‘overbruggen’. Maar ja, als de inwoners te bang zijn voor de onbekende nieuwe buren, dan durft er niemand over de brug te komen.
  Een ‘overbruggingsvoorschot’ zal wel niet de oorsprong, maar een nieuwer woord zijn dat weer afgeleid is van ‘over de brug komen’.
  Zelf vraag ik me daarbij nog af, om welke brug het in eerste instantie ging. Komt het uit Brugge of bijvoorbeeld Frankrijk (Sur le pont d’Avignon). En dan ben je weer bij William Pont, dat bedrijf lag ook op een eiland in de Zaan en was verbonden met een brug.

 9. @Jolie: Dat het allemaal water was, was best leuk. Dat water had echter een functie. Zo werden met kleine akkerschuitje de groente van de naar de veiling die hier boven staat vervoerd en vanaf daar met grotere schepen naar markten in steden als Amsterdam. Het gevolg was dat er een grote transportsector ontstond, en die sector schoof op naar vrachtwagens. De oude Dorpsstraat was daar ongeschikt voor. Tegelijk waren de eilandjes te klein en te versnipperd, dus stond het grootste deel van de bewoners om economische redenen achter de ruilverkaveling. Tegelijkertijd is de bevolking door ‘mensen van buiten’ (Amsterdammers en Velsenaren) behoorlijk toegenomen en zijn de Dorpsstraat en vooral Voorburggracht een soort bottleneck flessenhals geworden en hebben ze grote ontsluitingsproblemen.
  Er is nog een stukje over dat zo, of via de rondvaartboot van die museumveiling te bezoeken is. Overigens kan dat ook ten oosten van Westzaan rond molen De Prins.

 10. Als het om het geld gaat, dan vond ik de opmerking bij Verbal Jam wel aardig. De gewone NL-banken gaven de laatste jaren duidelijk een te lage rente, waardoor mensen ook sneller uitweken richting buitenland. Met de rente bij de NL spaarbanken was het vrijwel onmogelijk geworden om de belasting en inflatie voor te blijven. Met spaarrentes onder de 3% verloor je dus geld.
  Inmiddels zijn er ook NL-banken die hun rentes opgeschroefd hebben, dus vond ik het zelf niet nodig om naar IJsland uit te wijken.
  Zelf denk ik ook dat vooral ouderen de dupe zijn. Ten eerste is daar een deel bij wat geen internet heeft en nog erg vertrouwd op de Rabo en Postbank, die zonder internet maar 2,5% rente geven. Deze mensen waren dus al aan het interen door de inflatie. Daarbij komt nu dat indexatie van de pensioenen mogelijk een paar jaar niet doorgaat en dat houdt een koopkrachtverlies in van zo’n 2,5% per jaar.
  Met die te lage bejaardenrente zit Bos en de regering niet zo, ze wilden zelf al een manier bedenken om bij die groep wat extra geld weg te halen. Aan die pensioenen gaat zeker wat gebeuren als dat te gek wordt. Maar dat is afwachten tot 1 januari.

 11. Nooit meer dan 40.000 bij één bank, Natascha? En wat zou je een miljonair dan adviseren? Die kan toch moeilijk 25 banken uitzoeken. Ik vind dat je een bank moet uitzoeken die je zodanig vertrouwt, dat je al je geld daaraan kunt toevertrouwen. Met een onbekende internetbank als Icesave zou ik dat nooit doen, maar bij de Rabobank zou ik met een gerust hart al mijn geld onderbrengen.

 12. @Christiaan en Natascha: Inmiddels is er oog voor de problemen van Fokke Rijkman en Sukke Groenink. :-)

 13. @ Natascha: Hoezo moet IJsland over de brug komen? De DNB heeft deze bank een nederlandse bankenvergunning gegeven en ze daarmee laten vallen onder de garantieregeling” Die garantieregeling geldt voor in Nederland gevestigde banken. Dat is Icesave niet, die heeft alleen een vergunning om in Nederland te opereren en valt, buiten de vergunningverlening – die wellicht wat al te soepel is verlopen – buiten de mogelijkheden van DNB om toezicht te houden en daarom buiten de Nederlandse garantieregeling. Voor de garantie moet je in het land van vestiging zijn.

 14. IJslandse banken mogen in het kader van de Europese Unie vrij op de Nederlandse markt handelen. Ze kunnen extra nog garantie kopen, zoals Icesave gedaan heeft. Als je garantie koopt, wil dat nog niet zeggen dat de DNB ze ook extra in de gaten moet houden.
  Wij doen trouwens wel aan kapitaalspreiding en we hebben diverse rekeningen. Mijn man is al eens zijn volledige spaargeld kwijtgeraakt in de crisis van ’98.

 15. Wat Bos doet is slim. Hij weet dat handel en economie 80% op vertrouwen draaien, en maar 20% op wat je werkelijk levert. Hij probeert het vertrouwen te herstellen door IJsland de eigen verantwoordelijkheid te laten erkennen, maar omdat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen “leent” hij ze dat geld. Pappa Bos.

 16. @ Natascha het was altijd 20.000 die 100% gegarandeerd is… per persoon de volgende 20.000 is voor 90 % gegarandeerd maakt 18.000 en dat is dus de 38.000 waar men het over had…
  dit is al jaren zo geweest… is ook altijd bekend geweest… alleen er zijn kennelijk Nederlanders die er nu achter komen…
  Snap overigens toch al niet waarom iemand bedragen bij een buitenlandse bank wil hebben… wat er zijn genoeg grote goede banken in Nederland…
  @ Christiaan ja dat is wel het advies ja… de garantie bepaling bij alle banken is die 38.000 en dat is Bos nu aan het opschroeven… wat betekent dat een hoop mensen voor niets met hun spaargeld lopen te verhuizen… ;)

 17. @ Xiwel de Nederlandse banken gaven geen lage rente… kennelijk gaan jullie aan het feit voorbij dat als je hoge rentes wilt hebben… de kredietnemers dat moeten betalen… dus er is een heel goed evenwicht tussen de rentes die spaarders ontvangen… die de laatste tijd echt goed was… en de rentes die aan de andere kant betaald moeten worden…
  De hypotheek rentes zijn 2 jaar geleden super laag geweest en daaraan zit ook de rente gekoppeld die de spaarders krijgen… een bank kan immers moeilijk meer uitgeven dan dat hij binnen krijgt… lijkt me nogal logisch want ik kan dat met mijn loon ook niet…

 18. @Aline: De hypotheekrentes vind ik al jaren te laag en de huizenprijzen veel te hoog. Eigenlijk hangt alles aan elkaar, maar zijn bepaalde verhoudingen in NL al heel lang zwaar verstoord. Dat zorgt voor zo’n crisis die in de USA is ontstaan. De verstoring in NL is inmiddels zo ver dat veel mensen (vooral ouderen zonder internet) toeleggen op hun spaargeld. Toeleggen op spaargeld gebeurt op dit moment voor alle spaarvormen met minder dan 3% rente.
  In NL ging het mis in de 90’er jaren. Toen stegen de prijzen van koopwoningen met 15% per jaar, terwijl lonen en inflatie normaal tussen 2 en 3% per jaar stegen. Gevolg was dat banken (in hun ogen) moesten zakken met de rente, want anders konden starters vrijwel geen huis kopen en dus geen hypotheek afnemen. Als de hypotheekrente niet zo was gezakt, dan waren de huizenprijzen uiteindelijk minder gestegen en dat is een veel betere oplossing. Want dat was immers het echte probleem.
  Op dit moment is goed te merken dat er in NL iets compleet scheef zit. In dat Biedenkopf kan je een beter huis kopen voor de helft van de prijs in NL. Dat terwijl de lonen en kosten van bouwmaterialen in die plaats vergelijkbaar zijn met die in NL. O ja, en de ING geeft in Duitsland 5% op een spaarvorm die bij hen in NL maar 3,4% geeft. Er zijn echter gewone NL-banken die wel hun spaarrentes hebben laten stijgen, dus daar heb ik maar wat geld naartoe geschoven.

 19. @ Xiwel het zijn ook de huizenprijzen die de pan uit rijzen… en de daaraan gekoppelde woz waardes waardoor de gemeente geld bij huis bezitters int… ik zeg al jaren dat het niet klopt en dat huizen in Nederland te snel stijgen… maar erger men leent ook naar de waardes van hun huis… neemt vaak overwaarde op en zo kom je er zwaar in…
  Vorig jaar hebben taxateurs hun werkwijze ook al bij moeten stellen… waardoor veel mensen nu denken dat hun huis meer waard is dan wat het is… maar het kan echt flink schelen met evaluatierapporten van 1 of 2 jaar eerder…
  Neemt niet weg dat wij helemaal geen crisis hadden hier in Nederland als we niet plotseling met zijn allen geld gaan verschuiven… en de manier van lenen zoals in Amerika het geval is… geld aan mensen geven waarvan op voorhand al bekend was dat ze niet kredietwaardig zijn is natuurlijk niet slim… maar niet iets waardoor wij in Europa hoeven mee te vallen met hun slecht economie…

 20. Um.. maak je daar niet een structurele fout: de waarde van een huis is niet gerelateerd aan hoe mooi, groot etc. het huis is maar is direct gerelateerd aan de economie van het gebied er omheen. In Groningen kun je ook een kast van een huis kopen voor het geld waar je hier nog geen IKEA zelfbouw van kunt betalen.

 21. @Thyme: In eerste instantie ging het bericht niet zozeer over dit punt en kwam het omdat ik een stukje van het weblog van Verbal Jam citeerde. Daar ik achter dat citaat sta probeer ik het te verdedigen, maar daar is het wel redelijk complex voor.
  Wat je schrijft klopt, maar ook in Zuidoost-Gronigen zijn de prijzen in de 90’er jaren enorm gestegen en ook nog daarna. Dat er verschillen zijn in huizenprijzen per gebied doet er niets aan af dat een stijging van 15% per jaar buiten proporties is, zeker als dat een jaren achterelkaar gaande is. En met deze stijging is de gemiddelde prijs in NL ruim voorbij de gemiddelde prijs in Duitsland geschoten. Daar was de stijging dus niet zo extreem. Dat zal kunnen zitten in een defensiever hypotheek- en overheidsbeleid. Ik heb daar te weinig inzicht in. Neemt niet weg dat zo’n stadje als Biedenkopf goede voorzieningen heeft, midden in het land ligt, en veel werkgelegenheid heeft (vooral grote meubelfabrieken). Maar ook in andere plaatsen rond Aken en Siegbrurg vond ik de huizenprijzen stukken lager dan in NL. Toch zal in Duitsland ook de jarenlange hoge werkloosheid meespelen.
  Frankrijk schijnt de hypotheekcrisis geheel te ontlopen omdat de hypotheken daar nog defensiever zijn. De huizenprijzen zijn in Frankrijk in het algemeen nog lager en dat zou daar best mee te maken kunnen hebben. Dus dat Sarkozy geen trek heeft om op te draaien voor de leeglopende luchtballonen van de NL begrijp ik best. Nederland heeft zelf niets gedaan tegen die extreme stijging van onroerendgoed (de overheden liepen er lekker op binnen door de meestijgende WOZ).
  Eind 70’er jaren is al eens zo’n ballon kompleet geknapt, en volgens mij kan dat nu weer gebeuren. In de USA is het al gaande. De huizenprijzen in Florida zijn dit jaar al met 30% gezakt.

 22. Kweetniet. Maar ik ben eigenlijk wel blij dat de huizenprijzen dalen. Ik vind inderdaad die WOZ de laatste jaren de spuigaten uitlopen.
  Maar … Sarkozy luchtbalonnen? Wij hebben hier nog altijd de laagste werkeloosheid (getuige het feit dat ik zelf nog altijd geen moeite heb om werk te krijgen) en een best wel goed draaiende economie. Ik hoor nu net dat de eurolanden samen onder leiding van Sarko de banken gaan kickstarten als die dreigen om te vallen en ik denk dat zo’n zakelijke samenwerking iets wel positief is. Misschien komt er nog iets goeds uit die crisis. Weg met Amerika als wereldmacht, leve Europa!

 23. @Thyme: Dat is nu net het probleem. In NL zijn de banken erg solide omdat ze teveel winst hebben gemaakt. In andere landen is dat vaak minder en daar kunnen banken sneller omrollen. Die situatie verschilt per land, net als dat de werkloosheid en de prijzen van huizen en voedsel per land verschillen.
  Onze lage werkloosheid hebben we te danken aan Kok en Lubbers. Die hebben de belasting op arbeid verschoven richting belasting op milieu. Ik vind dat een goede zet. Het enige wat werknemers nu nog betalen zijn sociale premies, omdat er een te grote groep ‘arbeidsongeschikt’ is. Op dat gebied is NL weer koploper.
  Later hebben Kok en Zalm de NLG 15% te laag in de euro gezet. Dat heeft de concurrentiepositie van NL enorm versterkt, maar had weer als nadeel dat sommige prijzen van producten van buiten erg hard stegen. Na Duitsland zijn onze boodschappen nog steeds erg laag, wat ook door de supermarktoorlog is gekomen. Nederlanders schrikken zich rot als zij dezelfde camembert die in NL 85 cent kost, in de Franse Supermarkt voor 2 euro zien liggen.
  En zo zijn er nog legio voorbeelden dat de EU-landen elk met hele andere problemen zitten. En omdat alles met elkaar verweven is kan je dat niet zomaar even gezamelijk oplossen verzinnen. Het zal wel zo afkomen: ‘Ieder voor zich en de EU voor ons allen.’ :-)

 24. Maar wij mezzallen ZIJN toch de EU?
  Ik vraag me nu wel af wat er 6 jaar geleden gebeurde om de AEX zo laag te laten gaan als ie nu is, en hoe ze dat toen hebben opgelost. En 12 jaar geleden. En of er over 6 jaar wéér zo iets gebeurt. Het lijkt wel een getijdenkromme, die koers grafiek.
  Is er soms een of andere planeet die iedere zes jaar een bepaalde stand inneemt ten opzichte van de aarde?

 25. Ach, ik hoef mij geen zorgen te maken, in ieder geval over een teveel aan geld…….

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: