Okt-19: Gemeen(te)

Best grappig dat mijn vorige logje aansluit op iets wat ik van de week in een buurgemeente (de gemeente Langedijk, waar ik opgegroeide) zag. Na een dikke 30 jaar staan er eindelijk correcte kom-borden. Gemeente Langedijk heeft jaren terug ‘besloten’ om de 4 woonplaatsen; Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude en Broek op Langedijk, te laten samensmelten tot 1 woonplaats met de naam Langedijk.

Die 4 dorpen zijn echte lintdorpen en liggen allemaal in het verlengde van elkaar aan een lange dijk. Parallel daaraan zijn 2 provinciale wegen, de N245 en N242 en daar verschenen wegwijzers als Langedijk-Noord en Langedijk-Zuid. Rond en tussen de dorpen kwamen blauwe plaatsnaamborden met alleen Langedijk er op en daaronder een wit wijkbordje als Broek op Langedijk. De gemeente wilde ook dat deze plaatsnamen als 1 geheel in het telefoonboek kwam, maar dat is nooit gelukt.

Dat samenvoegen trouwens ook niet. De bevolking had niet veel op met het plan van de gemeente en vooral bedrijven vonden het maar nix. ‘Langedijk staat niet op kaarten en dus kunnen ze ons niet meer vinden’ was een van de argumenten.

Het werd nog maller toen de gemeente Sint Pancras ingelijfd werd door de gemeente Langedijk. Sint Pancras had 2 woonplaatsen, Sint Pancras en Koedijk. Van dat laatste dorp ging een heel klein stukje (200 inwoners) over en kreeg de plaatsnaam ‘Koedijk gem Langedijk’. Sint Pancras hield ook zijn naam en als je de blauwe komborden mocht geloven, dan bestond de gemeente Langedijk daarmee uit 3 woonplaatsen en in het telefoonboek en op kaarten uit 6.

Langedijk is officieel nooit 1 woonplaats geworden. Dat vraagt om een officieel besluit en dat is er niet. Dat wil zeggen in 1 van mijn banen heb ik daar naar gezocht en heb ik de gemeente verzocht zo’n besluit op te sturen. Toen kreeg ik te horen wat ik en de bewoners al jaren wisten. Langedijk is niet 1 woonplaats, maar het zijn er nog altijd 4.

En plotseling, dus net in mijn vakantie, zijn de komborden na zoveel jaren vervangen. Er hangen nu grote blauwe borden met daarop Broek op Langedijk en daaronder gemeente Langedijk. Dus keurig opgelost, het duurde alleen enkele decennia.

En wat heeft dit met mijn vorige logje te maken? Nou nogal simpel. In Duitsland doen ze ook aan gemeentes. En dat Edermünde, dat ik nergens op borden kon vinden was niet een gehucht, zoals ik uit Google afleidde, maar een is een gemeente met daarin onder andere de woonplaats Grifte. En ja, in Grifte kan je natuurlijk moeilijk een fietswegwijzer plaatsen naar Edermünde waar het deel van uitmaakt.

Dus die fietswegwijzer die naar Edermünde wees zal buiten die gemeente gestaan hebben. Alleen heb ik nergens komborden gezien, als Grifte met daaronder gemeinde Edermünde. Sterker nog ik heb nergens ook maar een bord langs de weg gezien met daarop Edermünde. En om die reden is het dan ook zeer onverstandig om zeker in dat geval een fietswegwijzer te plaatsen naar iets dat niet te vinden is, behalve op een gemeentelijke website.

In Nederland komt dat geknoei met fietswegwijzer die naar gemeentes wijzen ook veelvuldig voor. Zo staan in de gemeente en woonplaats Alkmaar fietswegwijzers naar Egmond. Egmond heeft als woonplaats nooit bestaan en het ligt ook niet in de bedoeling om er een woonplaats van te maken. Tot 2002 bestond er wel een gemeente Egmond, maar die is opgegaan in de gemeente Bergen. De woonplaatsen Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee bestaan nog altijd. Die laatste 2 liggen ten westen van Alkmaar en Egmond-Binnen ten zuiden.

Egmond-Binnen is dan ook een stuk korter als je via Heiloo fietst, dus naar het zuiden en voor die andere 2 moet je naar het westen. Maar ja, er staan hier dus alleen maar bordjes met Egmond en hoe geef je dat verschil dan aan?

Eigenlijk kan het nog beroerder als de ANWB meteen de fietswegwijzers had aangepast op de gemeentelijke herindeling van Bergen. In dat geval is Schoorl > Bergen, Groet > Bergen (zie ook Groorl), Bergen-binnen > Bergen, Bergen aan Zee > Bergen, Egmond-binnen > Bergen, Egmond a/d Hoef > Bergen en Egmond aan Zee > Bergen. Dus die Bergen-wegwijzers wijzen in Alkmaar dan naar het noorden, westen en zuiden. Juist, volslagen onzinnig! En daarmee is het stukken verstandiger om ten allen tijde naar woonplaatsen te verwijzen ongeacht alle gemeentelijke (her(her(her)))indelingen.

Geplaatst op 2008-10-19, in Regiomatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Mijn vorige woonplaats Diemen had lange tijd alleen in Diemen Zuid wijknamen staan. Toen ik er al tien jaar woonde bleek ineens dat mijn flat zich in Ruimzicht-Oost bevond; terwijl ik dacht dat ik gewoon in Diemen Centrum woonde. De borden verschenen naar aanleiding van het instellen en bijbehorend plaatsen van borden van een 30-km zone, daarbij werd de wijknaam als onderbord geplaatst. Kennelijk is 50 km/u volgens de gemeente Diemen te snel om een wijknaambordje te kunnen lezen…

 2. Toch gek, want als dit de officiele namen zijn, dan zou dat toch wel in het telefoonboek moeten worden opgenomen.

 3. Dit dorp en het naburige zijn zo’n 30 jaar geleden ook samengevoegd, maar daar zijn nooit plaatsnaamborden van gekomen. Daar is ook nooit sprake van geweest, beide dorpen hebben duidelijk een eigen kern en zijn nauwelijks aan elkaar gegroeid. Maar we hebben nu een gezamenlijk gemeentebestuur en een gezamenlijk politiecorps. Wel hebben we nog twee brandweercorpsjes maar die hebben samen maar 1 chef. Het scheelt dus in elk geval de helft van de ‘overhead” kosten.
  De oude plaatsnamen zijn op de borden blijven staan. Ik zou niet eens weten of er “deelgemeente van..” op de borden staat, wel staat er tweelinggemeente Eschenstruth. En dat heeft er dus niets mee te maken, dat gaat over een Europese jumelage.

 4. Als je niets te doen hebt kun je altijd nog herstructuren. Onder managers en adviesbureaus is dat ook een geliefde bezigheid.
  En wie zitten er aansluitend met de brokken? Wij, de arme stumpers.

 5. De gemeente waar ik ben opgegroeid is vorig jaar met andere gemeenten samengevoegd tot Lansingerland. Maar dat wordt ook nooit een grote ‘gezellige’ gemeente. Het blijven drie afzonderlijke dorpen.
  In Duitsland slokken de grote steden nogal wat op. Zo zijn alle dorpen in een straal van 30 km rond Leipzig maar gelijk tot ‘gemeente Leipzig’ gebombardeerd.

 6. @allen: Het gezeur zit er vooral in dat men zaken niet goed doorzet. Als je een naam verandert, verander dan ook de borden, wegwijzers en vermeldingen in telefoonboeken en noem maar op. Ik ken 1000den voorbeelden waar dat niet gebeurt is. Zaanstad is ook zo’n ramp, het is een gemeente en geen woonplaats.
  Daarbij zijn gemeentes als Bergen en erger nog Emmen met daarin 50 dorpen niet te bewegwijzeren met wewijzers die naar een gemeente verwijzen. Het idee van de ANWB om buiten een gemeente de gemeentenaam te gebruiken en binnen een gemeente pas te verwijzen naar gemeentedelen (dorpen en wijken) is ook zeer verwarrend. Dus nooit doen. Haal Zaanstad van de wegwijzers en zet er Krommenie op voor de weg uit Alkmaar en uit Uitgeest en zet er Zaandam op voor de wegwijzers in Amsterdam.
  In mijn voorbeeld gaf ik ook aan dat herindelingen er voor zorgen dat gemeentenamen verdwijnen en dan wordt er dus niets aan wegwijzers gedaan. Die wijzen dus naar iets onbestaands.
  Eigenlijk ging het overal in Duitsland goed, behalve bij Edermünde. Ik denk ook dat het daar te maken had met de fietsroutes die over hele kleine landweggetjes en recreatieve fietspaden gaan, waar vaak komborden missen.

 7. @Marcel: Bij Langedijk heeft (toen nog) de PTT zich aan de officiele namen gehouden. Langedijk is altijd een gemeentenaam geweest en nooit een plaatsnaam. Daarnaast is het zo dat de PTT voor dergelijke wijzigingen geld vraagt. Dat kan zelfs de reden zijn dat gemeente Langedijk het niet goed doorgezet heeft. In Alkmaar had men destijds ook geen geld over om Oudorp onder Alkmaar in het telefoonboek te krijgen. De woonplaats Oudorp is wel officieel opgeheven, maar staat dus nog altijd in het telefoonboek onder haar eigen naar, dus een stuk verderop.

 8. Je hebt het verhaal wel erg ingewikkeld gemaakt voor een simpele ziel als ik ben, Xiwel. Een bordje, dat de richting naar een gemeente aangeeft, komt mij vreemd over. Ik fiets altijd van plaats naar plaats of dat nou een stad of en dorp is. In de Achterhoek zijn sinds de samenvoeging allerlei gemeentes. De ANWB hoefde hier niets te wijzigen, hoor.

 9. @Vedat: Ik heb het iets aangepast. Misschien wordt het daardoor wat duidelijker. :-)
  Ik vind het ook niet handig dat in deze omgeving een aantal gemeentenamen op fietswegwijzers zijn gekomen. Plaats-(stad of dorp)-namen zijn veel praktischer.

 10. In Noordholland is het steeds een geharrewar… in ben nog geboren in Wognum gemeente Wognum… maar dat is nu gemeente Medemblik… terwijl Medemblik toch echt kilometers verder ligt… snap er soms niets meer van… waarom het steeds een andere naam moet hebben…
  En hier in Den Helder heb je Julianadorp maar dat is voor een heleboel instantie gewoon Den Helder… en bestaat los niet…

 11. @Aline: Hier nog een foto van Wognum gemeente Medemblik. Ik begrijp die herindelingen samenvoegingen wel en ik begrijp ook dat dat niet in 1 keer geregeld wordt. Om die reden heb ik niets tegen gemeentes, maar hou de woonplaatsen in stand en verwijs daar naar. Dat van Julianadorp en erger nog Huisduinen (nota bene veel ouder dan Den Helder) is me ook maar al te bekend.
  Als het om Wognum gaat, die is te klein als zelfsstandige gemeente. Ze zijn vreselijk bang voor Hoorn en om te zorgen dat Hoorn hun gemeente niet volbouwt met woningen en bedrijven sluiten ze zich aan bij de gemeente Medemblik. De oorzaak hiervan ligt hoger, de Provincie NH heeft geen zin om met 100 gemeentes te overleggen. Dat moet terug naar een stuk of 30. Zo voorzie ik dat Langedijk, Alkmaar, Heerhugowaard en Alkmaar uiteindelijk ook 1 bestuur krijgen. Zelf zie ik er meer in dat de regio’s (zoals Noord-Holland-Noord een volwaardig eigen bestuur krijgen, dan zijn al die samenvoegingen niet meer zo nodig.
  (Kan ik uit je bericht afleiden dat je bij de DSB werkt?)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: