Okt-30: 0804 De Gera

Vier graden was me (op vrijdag 19 September) toch echt wat te koud. In de nacht had het zelfs gevroren. Uit de weerberichten begreep ik dat ik het koudste deel van Duitsland had gevonden, en dat zou nog wel een paar dagen zo blijven ook. Uit diezelfde weerberichten begreep ik dat Bayern niet zoveel beter was en dat ik naar het lagere noorden moest om iets aan die barre ochtendtemperatuur te doen. Dat moest ook wel, want ik wilde geen wanten kopen.

Met een langebroek over m’n fietsbroek tufte ik eerst richtig Wechmar. Dat is de plaats waar mijn zwager en zuster vaker komen vanwege hun achternaam. Om 10 uur was het Stamhaus van Bach nog niet open en in het bijkans verlaten dorpje kon ik geen Nederlands kenteken ontwaren. Achteraf hoorde ik dat mijn zwager en zus daar 3 dagen later zouden overnachten.

In Wechmar zat ik al op de fietsroute naar Erfurt. Die hield ik nog maar even aan. Via een flinke, maar mooie, omweg langs Mühlberg en Apfelstädt bleek ik opweg te zijn naar een TV-gebouw. Voor andere richtingen moest ik van dat rustige weggetje. Dus niet, ik ging gewoon rechtdoor en opeens reed er een tram naast me. Ik was dus zomaar in Erfurt en via een prima weg. In het centrum was het behoorlijk druk met voetgangers. De afgelopen uren was het stralend zonnig weer en steeg het kwik tot 17 graden. Dus kon mijn langebroek uit.

Ik heb er een heel tijdje rondgekeken en wat versnapert op een leuk brugterrasje. Voor blinden hadden ze een mooie voelbare reliefplattegrond. Ik vroeg me af op die blinden dan later aan de echte daken gingen voelen of ze wel juist liepen. Ook hier weer zat kerken. Bij mijn rondzwalken ontdekte ik de Geraradweg en dat leek me wel wat. Ik stelde me voor dat ik zo leuk naar Weimar kon fietsen.

Bij Walsleben haalde ik toch maar eens de kaart uit de tas, want ik zag nog geen enkel fietsbordje naar Weimar. Toen snapte ik waarom ik zomaar meer de wind in de rug had. De Gera ging naar het noorden en komt dus helemaal niet door de plaats Gera. Eerlijkgezegd vond ik het wel best, want zo stevende ik ook richting Elbe waar het ’s ochtends niet zo koud is.

Bij Hassleben dook ik binnendoor naar Sömmerda. De befietswegwijzerde route betrof verselijk slecht landwegje van betonplaatjes van 2 meter breed (de wegbreedte) en 0,2 meter lang. Daardoor had ik elke 20cm een hobbel van 2 tot 5 cm, aangezien de plaatjes erg ongelijk lagen. Dat gestuiter duurde een kilometer of 5 en een ander alternatief als naast de fiets lopen kon ik niet bedenken. Daar me dat te lang duurde rammelde ik toch maar met een rustiger gangetje door.

Het oude deel van Sömmerda was niet veel beter, daar lagen flinke kasseien. In het nieuwere deel had ik weer heerlijk asfalt. Overigens best een leuk stadje met stadsmuur en wat poorten. Eigenlijk wel een goede plek en de juiste tijd om een hotel te zoeken. Toch keek ik eerst nog maar even bij het station wat de treinopties waren als het weer de komende dag wat minder zou zijn. Die opties waren zeer matig.

Ik besloot dus toch nog maar een Kreisstadt verder te gaan. Via Kindelbrück, Ringleben en Artern fietste ik lans de zuidoostrand van het Harzgebergte Sangerhausen in. Net als de hele dag had ik prachtige vergezichten. Dit laatste stuk deed ik over de grote weg die net vers geasfateerd was. Sterker nog die asfaleermachine stond halverweg in de weg en zorgde ervoor dat auto’s deze weg niet konden nemen. Vandaar zo lekker rustig. In Sangerhausen vond ik maar 1 hotel en die was vol. De uitbater verwees me naar een aardig Zimmerfreigeval in een achterafstraatje. Zonder aanwijzingen had ik dat ding nooit gevonden.

Na uitpakken en opknappen was het inmiddels stikdonker. De vrouw des huizes gaf me ongevraagd aanwijzingen voor het beste restaurant, dat maar een paar honderd meter lopen was. En ze had gelijk, ik heb daar heerlijk schol gegeten. Het was een heel klein restaurant met hooguit 20 zitplaatsen en een barretje. De eigenaar en de helft van de klanten rookten. Daar had ik gelukkig geen last van, zeker een goede afzuiging. Met dit ritje van 145km had ik Thüringen verruild voor Sachsen-Anhalt. Ik vraag me af of die deelstaat een ruimer rookbeleid heeft, want in de voorafgaande restaurants heb ik geen roker gezien.

(overzicht | vervolg)

Geplaatst op 2008-10-31, in Zwerfmatig-8s en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik zeg maar niets meer…

 2. Sangerhausen, ook zo’n depressief oord. We zijn er een paar jaar geleden geweest tijdens een wandeling door de Kufstein (ben je daar nog geweest, dat is al in de Harz en hier in de buurt).
  Ik vraag me nog steeds af wanneer ze die oorden in Sachsen Anhalt gaan opknappen aangezien ze daar in Sachse al lang geleden mee begonnen zijn.
  Maar het zal ook wel een geld kwestie zijn. Sachsen Anhalt is de armste deelstaat van Duitsland.

 3. Xiwel, je bent inderdaad een echte kilometervreter op de fiets! De volgende keer dat je in Erfurt bent geef een seintje, dan zet ik de koffie klaar…

 4. @Me!: Kopop. Als het niet zo zonnig was geweest, dan had ik misschien wel de trein genomen van Erfurt naar Lüneburg. :-)

 5. @Hette: Daar ben ik niet geweest. Ik heb in de verte wel grote beelden gezien, maar snapte niet wat dat was. Op het internet kan ik er ook nog niets over terugvinden.
  In dit geval werd het al laat en ben ik dus meteen naar Sangerhausen doorgefietst. Ik bleek middenin het centrum te slapen, maar bij aankomst had ik dat nog niet in de gaten.
  Ik het ook nog rondgekeken in Artern aan de Unstrut. Dat was nog minder. Sömmerda was ook heel maf. Een deel oude stad was voor 30% dichtgetimmerd. De enige winkelstraat was van betonplaten en deed meer aan een fabrieksterrein denken.
  Maar al deze plaatsen vielen enorm mee na dat stuk ‘landweg’ tussen Hassleben en Sömmerda. Dat ding staat niet eens op de kaart van Google-Maps.

 6. @Bob: Toen ik daar fietste wist ik nog niet van je log. Ik had begrepen dat je een stukje zuidelijker van Erfurt woont, of zit je toch in de stad zelve?

 7. Foutje, ik bedoel eigenlijk Kyffhäuser. Was ff in de war. Die beelden zijn gemaakt in 1891 als ik het goed heb, en stellen Willem 1 en Friedrich Barbarossa voor.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: