Nov-08: 1065 Hitzacker

Maandag 22 September begon met uitstekend fietsweer en een prima fietspad door een mooi natuurgebied langs de Elbe. Ik had keuze uit een gravelpadje op de rivierdijk en een prachtig asfaltpad onderlangs. Daarbij ging ik overgedocumenteerd op pad. De eerste Zimmerfrei-dame (die me wegstuurde) gaf me een prachtige folder mee van dit natuurgebied en van het Zimmerfrei-echtpaar (waar ik sliep) kreeg ik een dik boekje van de complete Elberadweg mee en de opmerking dat ik toch maar vooral Schnackenburg moest aandoen.

Dat laate heb ik gedaan. Via de slingerdijken nam ik het pontje naar Schnackenburg. Daarmee verliet ik de deelstaat Brandenburg en kwam ik weer in NiederSachsen (Hann. Münden valt ook in die deelstaat.) Schnackenburg is een miezerig plaatsje met een douanemuseum. Ik was duidelijk buiten het hoogseizoen en op die maandagochtend was het dorpje geheel leeg. Mij sprak het niet erg aan en via wat kleine landweggetjes fietste ik door naar Gartow en Gorleben.

Die laatste plaats (bekend van de kernafvalopslag) heb ik net gemist. Ik ging weer terug naar de Elbe om daar een klein pontje te nemen naar de (in mijn ogen) mooiere noodkant van die rivier. Dat pontje bij Pevestorf bleek vanaf mijn kant slecht vindbaar. De laatste paar kilometer dwaalde ik door een mooi en heuvel- en bosachtig natuurgebied. En fietste plots onder een 300 meter hoger zendmast door. Die zendmasten (het waren er 2) zag ik al in Schnackenburg. Ik kon ze niet en wist niet waar ze voor gebruikt werden/worden. Op Wikipedia las ik dat deze antennes gebruikt werden voor een storingsvrije-verbinding tussen West-Berlijn en West-Duitsland. Dus nog een restje van de Koude-oorlog.

Op het kleine pontje vroeg ik aan de schipper waarom er geen scheepvaart op de Elbe te bekennen was. Naast wat bootjes in de haven van Magdeburg en Witteberge had ik behalve de ponten niets zien varen. Het bleek dat de waterstand 1,5 meter te laag was. Onbegrijpelijk, want ik had toch menige plensbui meegemaakt de laatste weken.

Ik was dus weer terug in Brandenburg en fietste door gehuchten als Wootz en Gaarz naar Dömitz in Mecklenburg-Vorpommern. Daar had ik mijn hoop op gezet qua overnachten. Die vesting die genoemd werd in het boekje over de Elberadweg was redelijk klein en vond ik pas na flink speuren. Dit stadje sprak me niet echt aan. De bui die ik er had duurde maar een kwartiertje en de tijd liet het ruimschoots toe om door te fietsen naar Dannenberg.

Daarmee was ik weer in NiederSachsen. Dannenberg is een gezellig kreisstadje. Ik vond er maar 2 hotels en die spraken me niet echt aan. In dat gidsje over de Elbefietsroute stonden ook de overnachtingsplaatsen aangegeven en zo viel me op dat het kleinere Hitzacker veel meer te bieden had. Die plaats was daarbij (volgens hen) bezienswaardig omdat het op een eilandje in de Elbe lag en er veel vakwerkhuizen waren.

Dus nog maar 7km doorgetrapt. Vooral dat eiland in de Elbe leek me leuk. Veel stelde dat niet voor. Dat had met de lage waterstand te maken waardoor 1 kant meer op een greppel leek dan op een deel van de Elbe. Het stadje zelf zag er aantrekkelijk uit. Toch vond ik hun ‘vakwerk’-werk tegenvallen. Hun vakkenvullers gebruikten normale bakstenen net als in Schnackenburg. Dus geen witgeschilderde leem en daardoor vielen de houten balken veel minder op. Op het eiland slapen lukte me niet. Daarvoor was al teveel dicht. Eentje was me te duur en de andere was vol. Het werd dus 50 meter voor het eiland waar ik een goed onderkomen vond.

Dat was overigens mooi op tijd. Het weer was na Dömlitz behoorlijk verslechterd. Regelmatig had ik een flinke bui getroffen. Na schrobben en omkleden heb ik het eiland goed bekeken en belandde ik bij een Griek. Het deed me denken aan Siegburg, want ook deze griek had geen ijs toe, maar alleen zoetigheid. Dus liep ik daarna door naar een Italiaans ijscafé om als nog mijn dagelijkse portie ijs te verorberen. Rond een uur of 9 was ik daar de enige naast de ijsverkoopster die er aan (eigen) kinderopvang deed.

Er hing een schitterende luchtfoto van Venezia. En toen ik daar beter naar keek kwam ook de ijsmaker annex eigenaar, echtgenoot en vader van de kinderen binnen. Hoe het kwam weet ik niet meer, maar op een bepaald moment stak hij een heel verhaal af over prijzen die hij en zijn zoon gewonnen hadden en zijn speciale ijscoupe die hij gewijd had aan Trix, Claus en hun kinderen. Pas toen viel bij mij het 20cent muntje. ‘Was dit niet de geboorteplaats van Claus?’ Zoiets dus. ‘Bea was er onlangs nog geweest. Een tante van Claus leeft er nog in een soort landgoed. Je moet niet denken dat het een kasteel is waar Claus opgroeide.’ En meer van dit soort uitspraken brachten me volledig op de hoogte. Dan merk ik dat ik wat mis door nooit een Story of Privé in te zien. Het zal me niets verwonderen als dit een soort bedevaartplaats is voor Oranjegezinden.

(overzicht | vervolg)

Advertentie

Geplaatst op 2008-11-08, in Zwerfmatig-8s en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Heb je bij die Zimmerfrei-dame niet mogen slapen, Xiwel?

  2. Typisch een plaatsje om eigenlijk te mijden…

  3. Oh, ik ging de verkeerde kant stroomopwaarts. Maar goed zo krijg ik ervaring. je gaat wel eens weer op reis.

  4. Je hebt wel weer veel gezien en beleeft zo te lezen… heerlijk hoor zo op je fiets te stappen en te gaan waar je wilt…

  5. @Me!: Dat valt wel mee. Ik vond het wel een aardig stadje. Maar ikkan me voorstellen dat het er anders is in het hoogseizoen en je er heel veel Nederlands hoort praten. Ik heb er geen Nederlander gehoord.

  6. @Aline: Het malle is dat het helemaal niet zoveel uitmaakt. In Frankrijk en Groot-Brittannië zie je gewoon weer andere dingen en daar is het net zo divers als in NL en Duitsland. Ik sta altijd wel open voor ideeën en praat ook veel met mensen die ik onderweg tref. Deze keer werd me aangeraden om dat Schnackenburg te bekijken. Ik vond dat niet veel. Dan vind ik dat geknoei rond die zendmast leuker, maar ik kan me voorstellen dat anderen daar niets mee hebben.

  7. @Hanscke: En deze keer fietste ik zo voor de handliggend dat ik dacht: ‘Hier komen vast veel goede antwoorden op.’ :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: