Nov-14: Bierkade-2.0

Onlangs (Begin-november-2008) is ‘Ondernemend’ Alkmaar gestart met een actie om de Bierkade weer open te stellen voor autoverkeer in 2 richtingen. Volgens de stelling: “De Bierkade moet weer tweerichtingsverkeer worden“, die in grote advertenties en op hun site te lezen valt.

Wat mij betreft kunnen ze met deze actie stoppen, want de Bierkade in Alkmaar is tot op de dag van vandaag door auto’s te gebruiken in 2 richtingen. Zie de foto die niet geshopt is.


Deze kruideniers met dito mentaliteit letten dus niet goed op. Komen ze wel eens op de Bierkade?

Feitelijk is alleen de Wageweg 1-richting gemaakt. Dit zorgt er voor dat op de aansluitende Bierkade veel minder autoverkeer in zuidelijke richting is. Maar auto’s mogen wel op de Bierkade in zuidelijke (en noordelijke) richting rijden. Bewoners doen dat ook.

Deze 1-richtingmaatregel op de Wageweg moest er voor zorgen dat de geluids-, trillings- en fijnstof-overlast op de Bierkade zou verminderen. Dat is redelijk gelukt en veel aanwonenden zijn dan ook blij. De fietsers zijn ook blij, zij hebben nu veel meer ruimte op de te smalle Bierkade.

Het grootste voordeel schuilt echter bij de Friesebrug. Het sluipverkeer dat vroeger via de Frieseweg -> Friesebrug -> Wageweg -> Bierkade -> Vonderlstraat -> N9 ging, zette vooral de bussen vast op de Friesebrug. Daar moesten de sluipers linksafslaan de Wageweg in. Dat probleem is niet goed op te lossen of er moet in Alkmaar rond de Friesebrug een klaverblad komen. Daar is geen ruimte voor.

Sinds de Wageweg 1-richting is, is dan ook de file op de Friesebrug compleet verdwenen. Dit werkt zo goed dat er zelfs geen 2de Friesebrug nodig is. Maar zodra het sluipverkeer weer in 2-richtingen over de Wageweg kan, zal alles weer compleet vast komen te staan. Ook de bussen richting binnenstad en station en de autoparkeerders richting Karperton-garage. Daar kan geen 2de Friesebrug iets aan verbeteren.

Dus als deze ‘Ondernemers’ hun zin krijgen, dan pakken ze maximaal 5 autobezoekers meer per dag aan de oostkant, waar weinig winkels staan. Maar ze verliezen minimaal 100 buspassagiers en 100 automobilisten rond de Kanaalkade en het centrum, waar het barst van de winkels en horeca. En dat simpelweg omdat deze klanten het te lastig vinden om over de Friesebrug te komen.

De gemeente Alkmaar is ook niet super snugger waar het gaat om het verkeersbeleid, maar ze zijn bij lange na niet zo kortzichtig als deze actievoerende ‘Ondernemers’-club.


Aanvulling:
Op 17-02-2007 schreef ik ook al iets over de Bierkade. In die tijd waren er volgens een krantenbericht 3 gedupeerde ondernemers. Van de genoemde garage hoor ik niets meer. Een autogarage hoort wat mij betreft niet in een historische binnenstad. De elektronicazaak bleek misbruikt. Hen werd een omzetverlies toebedeeld die zij zelf ontkennen. Zoals een oudgediende van die zaak op dat eerdere logbericht reageerde: ‘We draaien goed’ en ‘Geloof niet alles wat in de krant staat.’

Blijft over de slager, en die heeft nu zijn winkel dicht. In het laatste Alkmaars Nieuwsblad staat in een advertorial van Ondernemend Alkmaar, dat deze sluiting te danken is aan het eenrichtngverkeer op de Bierkade. Nu is er een klein chronologisch probleempje. De herinrichting van de Bierkade vond plaats midden-2006 en sinds die tijd is er geen direct autoverkeer meer mogelijk vanaf de Friesebrug naar deze slager. Maar wat blijkt, deze slager is op 21-10-2004 en op 15 september 2005 door de rechter failliet verklaard (bron). Toen was er nog gewoon tweerichtingverkeer. Jammer dat de echte regio-journalisten zo slecht opletten.

Geplaatst op 2008-11-14, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ofwel, geloof niets wat journalisten schrijven…

 2. @Me!: Een beetje argwanend richting journalistiek is niet zo verkeerd. Mij valt het op dat ze vooral de plank misslaan op technisch-, logistiek- en verkeerskundig gebied. Waarschijnlijk zal dat aan de opleiding liggen.

 3. Jeetje een beetje Xiwel.web-log volgen en we zijn beter op de hoogte… geweldige acties weer voor iets wat al bestaat… wat een onzinnigheid… en die toevoeging is helemaal te gek voor woorden… wat een verdoezeling van de waarheid… Prima werk Xiwel…

 4. Het verhaal en de waarheid, daar zit soms zo veel tussen.

 5. Bestuurders en journalisten moesten verplicht een abonnement op jouw weblog hebben, Xiwel. Een beetje ondernemer hoort toch op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in zijn stad en zeker stadsdeel.

 6. @Marcel, Aline en Vedat: Een beetje achterdocht is immer handig. Ik vertrouw dus niet alles en zelfs niet wat ik zelf schrijf. Want daar kan ook best iets elementairs in missen. Zo heb ik de slager niet geïnterviewed. Misschien gaat die ook vertellen dat niet alles waar is wat er over hem in de krant staat. :-)

 7. Sjonge.. het kan zo in De leugen regeert -al ‘doen die vast alleen landelijke leugens.’
  En het valt me op dat nog niemand het woordgrapje ingekopt heeft: “het aanpakken van slechte journalistiek is vechten tegen de Bierkaai” ;-)

 8. @Jolie: Die Bierkaaivechterij had ik in mijn eerdere logje over de Bierkade gebruikt. Het probleem ligt niet alleen bij de journalisten. Een groot deel is aangeleverd door Ondernemend Alkmaar in een advertentie. Daar mag een krant niets aan wijzigen. In het andere geval hadden ze wel wat beter door mogen vragen danwel uit mogen spitten. Zelf denk ik dat de krant, net als de gemeente Alkmaar, deze ondernemersclub niet zo serieus neemt. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven.

 9. @Xiwel, ja, ik meende me al zoiets te herinneren..:-)
  Ze hadden het inderdaad beter mogen uitspitten, en ze kunnen tegenover een advertentie toch ook een tegenartikel plaatsen..
  Vroeger (zeg, als kind / puber ;)) dacht ik dat wat mensen zeiden de waarheid was, of op zn minst hun waarneming- gekmakend vond ik het als mijn ouders allebei een compleet-ander verhaal vertelden (over hun huwelijk/scheiding bijv ;)) en het blijft altijd weer een vreemde ervaring om te horen hoe mensen zichzelf en anderen voor de gek kunnen houden ;-}

 10. Goeie recherche!

 11. Niet alleen is slagerij Roemburg enkele keren failliet verklaard, ook wist hij, voordat hij zijn zaak begon, dar er eenrichtingsverkeer op de Bierkade zou komen. Dat was door de gemeenteraad besloten en vastgelegd in het Beleidsplan Verkeer en Vervoer 2000. Ondernemend Alkmaar sucks.

 12. @Willem: In mijn vorige logje schreef ik ook iets in die richting. Dit plan kwam niet zomaar uit de lucht vallen, alhoewel de uitvoering 2 jaar vervroegd is. Er is jaren van te voren ook zat inspraak geweest, waar onder andere winkeliers en hun vertegenwoordigers aan deel namen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: