Nov-22: Batterijen – Weg ermee!

Afgelopen week ben ik voor een kennis op batterij-onderzoek geweest en het lijkt me niet verkeerd om hier wat over de bevinding te tikken. Zelf heb ik maar een paar dingen die op batterijen werken, een walkman en een digitaal fotostoestel. Vooral die laatste is een lastpak. Er zitten 2 penlights in en om niet te blijven wisselen schakelt het display na enkele secondes uit (hij heeft ook een gewone zoeker) en het display zelf staat in standje energie-zuinig.


Toch halen de duurste alkalines maar een foto of 80, dus net aan 1 vakantie. Alkaline batterijen van de Aldi of het Kruidvat worden al na een paar foto’s door deze lastpak als ‘leeg’ bestempeld. Ik zit dus aan de duurste Duracells of Maxwells en dat kost zo’n 7 euro per 4 stuks.

Inmiddels weet ik dat de oplaadbare batterijen beter geworden zijn. Toch had ik er mijn bedenkingen bij, want een oplaadbare NiMH-penlight geeft een spanning van 1,2 volt en een niet-oplaadbare alkaline 1,5 volt. Dus als mijn camera met die laatste problemen heeft, waarom dan niet (nog meer problemen) met die oplaadbare?

Een half jaar terug zag ik bij het Kruidvat een setje oplaastbare NiMH (Nikkel-Metal Hybride) batterijen met lader voor maar 12,95 hangen. Dat was geen reclame, maar de normale prijs. Ik vond dat erg goedkoop, omdat de meegeleverde batterijen een zeer hoge capaciteit hebben van 2700mAh. Voor die prijs wilde ik het er wel op gokken en deed ze in m’n camera. En jawel, ze deden het niet alleen maar deden het ook aanzienlijk langer dan de alkalines.

Ik ben dus zwaar om. Want met zo’n resultaat heb je die dingen er al na 2 keer laden uit. Laden is daarbij een stuk gunstiger voor het milieu; er is veel minder grondstof en transport nodig en er ontstaat veel minder afval. Eerlijk gezegd kan ik me niet meer voorstellen dat er mensen zijn die normale niet-oplaadbare batterijen blijven kopen.

Door die kennis ben ik nog eens aan het herzoeken geslagen. Mijn Trustsetje hangt nog steeds bij het Kruidvat voor dezelfde lage prijs. Bij Trekpleister hadden ze (in de reclame) hetzelfde van Varta, maar met een mindere capaciteit (2100mAh) voor 9,95. De Hema had (ook in de reclame) dezelfde lader als Trust maar met 4x 1900mAh batterijen voor 7,95 en zelfs Blokker had een concurerend setje van Philips: 4x 2600mAh voor 14,95. In alle gevallen zijn het NiMH penlight batterijen met een ladertje.

Naast al die goedkope setjes hingen ook losse oplaadbare batterijen. Dezelfde Hema 1900mAh, 2 stuks voor 6 euro. Da’s 12 euro voor 4 stuks. Met lader kost dat 4 euro minder. Bij Blokker was het niet anders. Ook daar zijn de losse een stuk duurder. Kortom je moet er dus telkens per 4 een ladertje bij kopen.

Naast deze huishoudzaken kan je ook naar de echte expert en die vragen voor een setje van 4x 2700mAh al snel 18 euro, en met lader zelfs meer. Via Internetwinkels kopen kan een paar euro besparen, maar die ben je dan vervolgens kwijt aan de verzendkosten. De vraag is zitten er adders onder het gras. Ik denk van niet. Zoals op de Rayovac-site (is eigenaar van Varta) te lezen valt, zijn de huidige NiMH batterijen erg makkelijk in gebruik. Ze lopen bijna niet leeg en je kan ze vrijwel niet overladen. Daarmee volstaat de simpelste lader en heb je niet een duurdere druppellader nodig.

De inhoud van een batterij is goed te bepalen. 2700mAh hoor je eigenlijk te schrijven als 2700mA.h of 2,7A.h. Het houdt in dat een volle batterij gedurende 1 uur 2700mA (milli-Ampère) moet leveren. TNO kan zo een simpel testje optuigen en controleren of dit klopt. Ze kunnen het ook tig keer doen om te kijken hoe lang zo’n batterij meegaat.

Bij oplaadbare batterijen staat netjes aangegeven wat het vermogen is. (Hoe hoger het aantal mAh’s des te beter.) Bij niet-oplaadbare batterijen is ook simpel te meten hoeveel mAh die zijn. Alleen staat dat nooit op de verpakking of de batterij zelf. Duracell en anderen houden dit angstvallig voor zich als een soort fabrieksgeheim. Ik vind dat fout; we zouden het toch ook niet pikken als het aantal liters niet meer op een fles staat? Maar ook hier kan een instantie als TNO eenvoudig nagaan wat de capaciteit is. Dat dit niet gedaan wordt (ook niet in opdracht van de consumetenbond of dergelijke) vind ik erg kwalijk.

En dan denk ik aan het milieu. Inmiddels zijn er zoveel apparaten die batterijen verslinden, dat we heel veel grondstoffen gaan besparen als we aan de oplaadbare gaan. Daarbij is het handig om minimaal voor de penlight (type AA) te kiezen. Het kleinere broertje de potlood (type AAA) heeft maar een derde aan capaciteit (700 tot 1000mAh) en kosten even veel. Dan is het slimmer om een Dect-telefoon, discman, muis of bijvoorbeeld afstandbediening te kiezen met penlights. Het 9 volts blokje is de grootste ramp. Die haalt met moeite 200mAh en is al leeg als je er naar kijkt. Er zijn ook nog grotere batterijen als het C- en D-type. Voor dat spul zijn de oplaadbare veel minder concurrerend.

Toch is het nog beter om een adapter (kost een euro of 5) te gebruiken. Dat doe ik voor mijn bloeddrukmeter. Daar zit een pompje in en dat is erg belastend. Alkalines trekt ie zo leeg. De 2700 NiMH’s doen het er wat langer in. Toch kan dat ding makkelijk aan een snoer en dus aan de adapter. Dan is er niet steeds een laadverlies. Want om 2700mAh te vullen is het dubbele nodig en bij een adapter wordt niet geladen of ontladen, dus dat is snel verdient.

Verbruik penlights (AA) Alkaline NiMH
2700mah
adapter
Veel (6 of meer per maand) 510x (170x) 3,0x 1x
Gemiddeld (2 per maand) 60x (24x) 2,5x 1x
Weinig (0,8 per maand) 9x (4x) 2,2x 1x
Verbruik potlood (AAA) Alkaline NiMH
1000mAh
adapter
Veel (16 of meer per mnd) 1400x (140x) 10x 1x
Gemiddeld (5 per maand) 160x (20x) 8x 1x
Weinig (2,5 per maand) 28x (4x) 7x 1x

In het tabelletje hierboven is te zien wat de milieu- en portemonnee-effecten zijn. Vooral veelgebruikers (gezinnen met gameboy- en walkman-kinderen die AA’s verbruiken) kunnen tot 170 keer minder uitgeven als zij van Alkaline overstappen naar NiMH. Als ze overstappen naar een adapter, dan kan dat 510x goedkoper zijn. Zelf ben ik een weiniggebruiker, maar dan nog is het gunstig voor m’n portemonnee. Omgekeerd zijn die factoren ook toe te passen op het milieu. Bij veelgebruik zijn alkalines 510x slechter voor het milieu dan een adapter. Toch moet je niet alle batterijen vervangen. Als de batterijen in een apparaat langer dan een jaar meegaan, dan heeft overstappen naar NiMH geen nut.

Advertentie

Geplaatst op 2008-11-22, in Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

  1. In mijn fototoestel zit een Li-ion 3.7 V. Ik kan daar heel erg veel mee. Een paar honderd foto’s en dan nog heel veel filmpjes. Ik heb nog wel reservebatterijen bij mij, want die dingen zijn altijd op ongewenste momenten ineens leeg, maar het duurt zeker wel een paar dagen en dan zijn de foto’s en filmpjes ook nog een aantal keren bekeken.

  2. @vedat: Li-Ions zijn ook oplaadbare batterijen, maar die komen vooral in fototoestellen en laptops voor en zijn behoorlijk duur. (1500mAh kost al snel 20 euro.) Ze bestaan niet in de gewone penlight-uitvoering omdat ze 3,6 volt op een meervoud daarvan leveren.
    Tot enkele jaren terug hadden ze de hoogste dichtheid van capacitiet, maar die is ingehaald door de laatste versies van NiMH. Als Li-Ions in een penlight toegepast zou worden bij 1,2 volt, dan krijgen ze er niet meer dan 2200mAh in. Li-Ions kon je vaker opladen dan NiMH’s maar ook dat verschil is inmiddels verdwenen. Beide kan je zo’n 1000x opladen.

  3. Ik gebruik ook met modelvliegen alleen maar LiPo’s (Lithium Polymeer accu’s). Mijn Camera gebruikt Li-Ion accu’s en mijn zaklamp is een zg knijpkat… Verder heb ik voor penlights alleen maar oplaadbare NiMH accu’s.

  4. @Me!: Een modelvliegtuig is moeilijk aan een adapter te hangen. Omgekeerd zijn de exotische typen oplaadbare batterijen 1,5 tot 10x zo ongunstiger voor het milieu en je portemonnee. Toch is het ook dan al snel gunstiger dan niet-oplaadare batterijen.
    Bij de gewone penlights gaat het vaak om de ruimte. De afmeting staat vast en daar wil je zoveel mogelijk uithalen. Dat wordt uitgedrukt in Watt per liter. Daar scoren de nieuwste NiMH’s erg hoog in. Bij vliegtuigen zal het aantal Watt per kilogram veel belangrijker zijn. In dat geval kom je al snel uit op de litium-achtige soorten.

  5. Ik kies een digitale camera altijd uit op het feit of er een oplaadbare accu in zit. Ook bij het kiezen van een telefoon kijk ik daar naar (Sony Ericsson, tien dagen per acculading). Ik ben er een keer vanaf geweken en heb een Nokia met GPS gekocht – gelijk helemaal het andere kant van het spectrum. Accu gaat met GPS maar een paar uur mee en zonder hooguit twee dagen. Dat is misschien wel een van de redenen dat SE nog geen telefoon met ingebouwde onafhankelijke GPS heeft.
    Mijn huis ligt inderdaad ook vol met die batterijopladers maar op de een of andere manier raken de batterijen steeds zoek, en dat schiet natuurlijk niet op… Ik heb dus gewoon ronduit een hekel aan staafbatterijtjes.

  6. Tjonge, het is een heel onderzoek geworden. Ik zal eens gaan kijken wat wij gebruiken, inderdaad het meeste voor de camera.
    OT Dank voor je steun bij mij.

  7. Tja en toch gebruik ik voor mijn camera toch liever gekochte batterijen… want hij trekt die oplaad bare echt snel leeg… en daarna gebruik ik de batterijen nog in mijn muis… tot ze echt leeg zijn…

  8. Toen ik mijn eerste digitale fototoestel kocht werden er 2 AA alkaline batterijen meegeleverd. Na 3 kwartier waren ze al leeg. Heel snel overgegaan op oplaadbare batterijen dus. Nu heb ik er een waar 4 AA NiMH batterijen ingaan, ik heb twee setjes batterijen zodat ik altijd een opgeladen setje extra bij me heb. Hier kan ik aardig wat mee fotograferen en filmen. Ik heb ook nog een camera die werkt met Li-ion, die gaat nog langer mee.
    Verder in huis zitten er ook batterijen in klokken, telefoons en een weerstation, de telefoons hebben oplaadbare en de rest nog gewone. De klok blijft wel een jaar lopen op 1 AA batterij dus om daar nu een dure oplaadbare batterij in te doen…
    De buitensensor van het weerstation heeft AAA batterijen, die ga ik wel verwisselen voor oplaadbare batterijen want raakt erg snel leeg.

  9. Bij de productvergelijking die je maakt, zeg je: “De vraag is zitten er adders onder het gras. Ik denk van niet.” Ik weet niet precies wat je met adders onder het gras bedoelt, maar mijn ervaring is dat – los van het aantal mAh – er wel degelijk kwaliteitsverschillen zijn. Hoe het kan weet ik niet, maar sommige batterijen zijn bij mij veel sneller leeg dan andere. Zelfs splinternieuwe, zoals de Duracellen die ik laatst heb gekocht. Mijn oudere Panasonics doen het veel langer, waarom begrijp ik niet.
    Verder heb ik laatst een goedkoop setje met oplader gekocht van Vivanco (bij Mediamarkt). Die oplader deugt niet: er kwam geen eind aan het opladen. Na enkele dagen in het stopcontact ben ik de batterijen maar gaan gebruiken, maar ze waren in no-time leeg. Miskoop dus.
    Kortom: mijn volgende setje is weer van Panasonic!

  10. @Christiaan en A(ka)line: Het klopt dat de ene alkaline batterij niet de andere is en dat zal ook kunnen gelden voor die NiMH-cellen. Bij gewone batterijen staat er een datum op en die dingen kunnen te lang in de winkel hangen. Daarbij kan er ook gewoon een slecht setje tussen zitten.
    Bij de nieuwere NiMH’s (van 2500 of meer) heb ik de indruk dat het vrij goed moet gaan ongeacht het merk. Zelf heb ik dat setje van Trust en die doen het al een half jaar goed en beter dan de duurste alkaline batterijen. Omdat er weinig prijsverschil zit tussen de Philips en Trust denk ik dat het om vergelijkbare batterijen gaat. Die van Varta of Hema zou ik niet aanschaffen, want dat kleine beetje minder aan mAh’s kan voldoende zijn voor mijn fototoestel om ze heel snel als leeg aan te geven. Met merken als Vivanco zou ik ook mijn bedenkingen hebben. Maar misschien doen die het ook goed bij 2500mAh of hoger. Ik kan op het web geen prijzen vinden van Vivanco, en ook geen ervaringen.
    Het probleem is dat die sterkerere NiMH’s nog niet zo lang bestaan. Tot 2 jaar terug kon je ze niet vinden of betaalde je je er blauw voor in een speciaalzaal. Ervaringen van een paar jaar oud zijn dan ook niet handig. Ik heb gezocht op het internet en dan zie je ook allemaal cijfers die 2 jaar terug golden en die nu dus niet meer opgaan. TNO zou dus een soort doorlopend batterij-onderzoek moeten doen.

  11. @Marika: ‘die dure oplaadbare’ valt dus tegenwoordig wel mee. :-)
    AAA’s zijn hoe dan ook een ramp, die dingen zijn gewoon te klein en er past dus te weinig in. Bij hele energiezuinige apparaten geen probleem, maar als ze snel leeg gaan dan is er duidelijk voor een te klein type gekozen. Batterijen en accu’s doen het daarnaast veel slechter bij lagere temperaturen. Dus in de winter kunnen die dingen nog sneller leeg gaan.
    Zelf heb ook een reiswekkertje, maar die doet het een jaar of 5 op 1 penlight. Het heet echt geen nut om daar NiMH’s in te doen, want die verliezen na 1 jaar 20% aan zelfontlading.

  12. @Christiaan-2: Toevallig was ik in de stad en ben ik door onze grote Media Markt gelopen. Vivanco hebben ze er niet meer. Wat ze wel hadden was ruim 2x zo duur als wat ik bij het Kruitvat en dergelijke vind. Bij MM hing de lader van Varta zonder oplaadbare batterijen voor 10 euro. Bij de Trekpleister kreeg je er voor die prijs 4 x 2100mAh NiMH’s bij. Dat ladertje verschilt vrijwel niet van die dingen van Trust en de Hema, behalve dat die laatste 2 er beter afgewerkt uitzagen. Laders met 4 NiMH’s kosten en tussen de 25 en 33 euro (Varta, Philips, GP, Duracell maar geen Panasonic) en dat is een stuk duurder. Duidelijk een geval van: ‘We lokken ze binnen via goedkope MP3-spelers en smeren ze en-passant een dure lader met NiMH’s aan.
    De GP-lader die ik bij de MM zag met 2500mAh NiMH’s voor 30 euro vond ik in een internetwinkel voor 15 euro. Het lijkt mij daarom duidelijk dat de prijs niets te maken heeft met de kwaliteit, maar met wat de gek (er in zijn/haar onoplettendheid) voor wil betalen.

  13. Ik moet zeggen dat de gewone direct oplaadbare batterij in mijn fototoestel (zo’n vierkant dingetje) uitstekend werkt: levert 60 uur op ofzo, dus honderden foto’s en filmpjes zonder bijladen. Enig nadeel is dat je geen volle batterij kunt meenemen voor als je midden in de rimboe zonder stroom zit.

  14. Ondanks jouw positieve kijk heb ik toch behoorlijk slechte ervaringen met de NiMH batterijen voor mijn fototoestel. Hoewel nog geen 50 keer (en dus al helemaal geen 1000 keer) opgeladen te zijn en ondanks refreshen – een keer totaal leeg trekken mbv een daarvoor geschikte lader – lopen ze bij ongebruikt in de fototas liggen snel (in een maand ongeveer) totaal leeg. Als ik ze direct na het laden gebruik is er overigens niets aan de hand: dan gaan ze afhankelijk van het wel of niet gebruiken van de flitser 100-ruim 200 foto’s mee. Dat geldt voor beide merken (Hema en Commit – een duis merk) van 2500 mAh

  15. @Frans54: Die 1000x heb ik nog niet kunnen testen. Sinds ik deze batterijen heb fotografeer ik wel meer, maar niet zoveel dat ik al aan de 1000ste lading toe ben. Ik had dat op de Rayovac site gelezen en die beweren dat de laatste versies (die 2700-dingen) maar 20% per jaar leegraken als ze niet gebruikt worden. Dat was bij jouw dus ook niet het geval. (Voor het prijsvergelijktabelletje ben ik trouwens van 400 ladingen per batterij uitgegaan.)
    Ik had mijn reserveset op vakantie meegesleept en die zijn 3 weken ongebruikt gebleven. Ik had daarna niet de indruk dat ze leger waren, maar eerlijk gezegd heb ik daar niet goed op gelet. Zelf nam ik ook die lader mee op vakantie, dat leek me ook wel handig (en achteraf onnodig. :-)

  16. @Lucienne: Kan je daar geen reserve vierkant dingetje van kopen?

  17. Volgens mij heeft de persoon van dit stuk weinig kennis ik hou mij niet bezig met oplaadbarebatterijen maar gp heeft al 3600 mah op de markt heb er namelijk 4 thuis liggen, kenners weten hoe duur ze zijn, geloof zelfs dat gp 3800 heeft

  18. @G-unit: De kwalificatie is niet erg onderbouwd en gezien het foutje in je zoekvraag neem ik die niet erg serieus. (verbruik wordt niet aangegeven in (m)Ah, maar (m)W of (m)VA.) De bewering van 3600 of 3800 mAh’s wordt niet gestaafd door de webiste van GP. Daar is nog steeds voor penlight het maximum 2700 mAh. Toen ik een half jaar terug dit onderzocht lagen maximaal penlights van 2900 in de winkel. Je kan wel C en D-cellen kopen met meer capaciteit, maar die zijn veel grotere en passen niet in de meest gangbare apparaten. En ze zijn stukken duurder omdat er minder omzet in is.
    GP was en is 4x zo duur als het goedkope setje wat ik hier boven beschreef. Inmiddels doen die het nog immer uitstekend. Ik gebruik ze nu ook in de koplamp van mijn fiets.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: