Nov-26: Knooppunt

De laatste week staan er weer de vreemdste texten op Teletekst 101:

KLM: vluchten door sneeuw afgelast
– Dan vlucht je toch gewoon om de sneeuw heen.

Karzai wil deadline voor de oorlog
– Alsof er al niet teveel doden vallen in Afghanistan.

Spray tegen Rotterdamse overvallers
– Werkt dus niet op Amsterdamse of Haagse overvallers.

Treinverkeer A’dam nog in de war
– In Nederland kan ik me dat niet voorstellen. Wel op het lijntje tussen ChiaYi en AliShan (centraal TaiWan):

Het bovenstaande staat op de achterkant van het treinkaartje. Als ik de fouten uit Google-maps haal, dan ziet die war-zone er zo -> uit.

Advertentie

Geplaatst op 2008-11-26, in OV-matig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Whahaha… zeer leuk gevonden dit allemaal… maar die tekening is echt lachen…

 2. Ja Xiwel, makkelijk hoor: hakken op teletekst. Maar oké, ‘vluchten door sneeuw afgelast’ had beter kunnen zijn ‘vluchten afgelast door sneeuw’. Die van Karzai en het treinverkeer zullen niet letterlijk zo op teletekst hebben gestaan, want daarvoor zijn ze veel te kort. Bovendien is er inhoudelijk niet zo veel mee mis.
  Die van de overvallers heeft met 35 posities de maximale lengte. Daarom kon er niet staan ‘in Rotterdam’, want dat is één positie langer. Wel had gekund: ‘Spray tegen criminelen in Rotterdam’, maar dan is niet duidelijk dat het gaat om een middel tegen overvallen. Kortom, zo simpel is het allemaal niet.

 3. Hoe krijgen ze het voor elkaar om een spoorlijn zo aan te leggen, zeg. Apart is het in ieder geval wel.

 4. @Christiaan: Probleem was dat het sommige titels maar heel kort blijven bestaan. Die van de KLM hooguit een paar uur en toen werd de pagina aangevuld met sneeuwproblemen in het verkeer en kwam er een totaal andere titel. Die van Karzai heb ik aangepast, die had ik uit m’n hoofd opgetikt. Ik wist wel dat er Afghanistan in stond maar had dat weggelaten. Idem voor het treinverkeer van Amsterdam.
  En je kunt het als kritiek op Teletekst lezen, maar zo had ik het niet bedoeld. Ik vind het gewoon leuk dat woorden anders uitgelegd kunnen worden. En vaak lees ik dus zoals ik hier boven weergeef. Dat zal aan mijn cryptogrammatische brein liggen. :-)

 5. @Vedat: Die routetekening staat achterop het treinkaartje. Toen ik die in handen kreeg was ik bang dat het allemaal viaducten zou betreffen en met mijn hoogtevrees kneep ik hem daarvoor. Achteraf ging het om een stuk of 10 tunnels door 1 en dezelfde berg. In die en om die berg wordt 800 meter hoogte gewonnen. Over die 71,4 stijgt dit treintje van 30 naar 2216 meter. Aansluitend was er nog een treintje die tot 2600 meter ging, maar die heb ik niet genomen.
  Google-maps raakt trouwens helemaal van slag en heeft die ‘knoop’ niet goed getekend. Het is gewoon 1 lijn in een kluwen. :-)

 6. Nieuwskoppen zijn meestal alleen om de aandacht te trekken.

 7. Dat ziet er ingewikkeld uit daar in Taiwan. Snappen ze het zelf nog wel?

 8. @Hette: Ik heb voor de machinist een tekening bijgevoegd. :-)

 9. Oké, dan zal ik het me niet persoonlijk aantrekken :-)
  Het is vaak worstelen met ruimte op teletekst. Soms moet je dan een kop kiezen die taalkundig misschien niet de mooiste (of meest correcte) is, maar die wel in hoofdlijn het beste aangeeft waar het bericht over gaat. Ik heb het even nagezocht: die Karzai-kop luidde ‘Karzai wil deadline voor de oorlog’. Want dat het over Afghanistan gaat, is al duidelijk met de naam Karzai.
  Overigens vind ik het alleen maar leuk dat je teletekst zo goed volgt!

 10. @Christiaan: Ik heb Karzai aangepast. :-)
  Teletekst is een snel en handig medium. Ik heb een zelfgemaakte webpagina daarvoor waarin ik voorkeurpagina’s heb met daarnaast een TV-deel waarin ik de streams van bijvoorbeeld Nederland-Best kan starten. (Ook met eigen gemaakte voorkeur knoppen.) Hij werkt ook als de oude Teletekst op TV, na 3 cijfers roept ie automatisch de pagina op.

 11. Die spoorconstructie in Taiwan is volgens mij dat beroemde ‘rondje om de kerk’. ;-)
  Je hebt een belangrijke ontdekking gedaan!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: