Nov-29: Colorado

Achteraf gezien is het heel logisch dat Obama de kandidaat werd voor de Democratische partij. Hun conventie was al jaren van te voren gepland in Denver, de hoofdstad van Colorado. Obama zou je met Afrikaanse en Europese voorouders het beste kunnen typeren met de term kleurling (colored). Hij is verre van zwart of bruin, zoals hij in de media is afgeschilderd.

Ik vind het een prestatie dat ie door volhouden gewonnen heeft. Toch is hij net als zijn 43 witte *) voorgangers een importeling. Soms zou je denken dat ‘de zwarten’ de originele inwoners zijn van de USA, maar dat zijn toch echt de roodhuiden. En ik zou wel enorm oud moeten worden wil ik ooit een Indiaanse president van de USA meemaken. Indianen vind je niet eens in de politiek. Ze worden afgeschilderd als zuipende zigeuners en het hoogsthaalbare is eigenaar van een gokpaleis.


Er is ook wal mals aan de hand met de partijkleuren; blauw voor de Democraten (‘sociale arbeiders’) en rood voor de Republikeinen (‘conservatieve ondernemers’). Dat is omgekeerd van wat in Europa gangbaar is. Daar zijn meestal de arbeiderspartijen rood en de conservatieve partijen blauw. In alle overzichten was dan ook te zien dat California, New York en andere Democratische bolwerken blauw gekleurd werden en de Texas en Utah rood. Utah is een soort Veluwe met een berg connservatieve Christenen. Ik kan me niet voorstellen dat in Nederland de Veluwers met de kleur rood en Amsterdammers met de kleur blauw afgeschilderd worden.

Omdat ik het allemaal niet zo zwart-wit wil zien heb ik een kaartje gemaakt met wat tussenkleurtjes. Rood is waar McCain met 60 of meer procent gewonnen heeft. Het fletste blauwachtige-rood is de kleinste overwinning tussen 53 en 50%. Voor Obama, idem, maar dan in blauwtinten.

Bush laat een enorme puinhoop achter:

Obama zei van alles te willen veranderen en dat is dan ook hard nodig. Ik ben wel benieuwd of ie met de renovatie na 2 eeuwen eindelijk het Witte Huis van en fleurig kleurtje gaat voorzien. (Alhoewel ‘Change’ ook wisselgeld betekent en veel bedelaars dat woord gebruiken om rond te komen.)


*) De witte voorgangers hebben/hadden hoofdzakelijk Ierse voorouders zoals Kennedy, Johnson, Nixon, Carter, Reagan, Bush, Clinton en Bush. In de USA is ongeveer 24% van Ierse afkomst, dat is de grootste groep. Inwoners met hoofdzakelijk Italiaans bloed komt daarna met een omvang van 22%. Ook die staan qua presidentschap bijna altijd buitenspel.


Op 26-09-2005 schreef ik wat over de Jamaica-kleuren in Duitsland en
op 07-03-2007 iets over de politieke kleuren in Nederland.

Advertentie

Geplaatst op 2008-11-29, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. De tijd zal het ons leren, maar het is nodig dat er in deze wereld eens een frisse wind gaat waaien.

 2. En vergeet niet de presidenten van Nederlandse afkomst! Van Buren sprak zelfs nog Nederlands!

 3. Obama heeft een witte moeder, dus is hij erg wit, tenminste hij heeft veel van het “witte” culturele besef en politiek bewustzijn. Opvoeding telt zwaarder dan genen. Maar hij is met een zwarte vrouw getrouw en heeft dus ook gekozen voor een zwarte identiteit. Zijn witte strategisch inzicht en talent voor manipulatie zal hij echter hard nodig hebbenom alle witte, zwarte, gele, bruine en rode neuzen in Amerika in dezelfde richting te laten wijzen.

 4. Het hoogst haalbare voor een Indiaan is eigenaar van een gokpaleis worden, stel je. Dat is goed verdienen, hoor. Wellicht zo goed, dat je met de opbrengsten een campagne kunt financieren.

 5. 24 procent van Ierse afkomst en 22 procent van Italiaanse afkomst, zeg je. Dat is een hoop! Bij elkaar bijna de helft van de bevolking. Dat zou betekenen dat alle andere groepen (mensen met wortels in andere Europese landen, roodhuiden, zwarten, Latino’s, Aziaten en groepen die ik vergeten ben) bij elkaar de andere helft vormen. Dat kan toch bijna niet?

 6. 2 oorlogen en een kredietcrisis… daar mag hij mee beginnen dankzij zijn voorganger…

 7. @christiaan: Overig wit is 24% waaronder Finnen, Zweden, Joden, Ukariners, Duitsers en Arabieren. 13% Latino’s uit spanje al dan niet via Zuid- en Midden-Amerika. 12% Afrikaans (zwarten), 1% originelen (Indiananen, Eskimo’s en opwonenden van Hawaii.
  De reden dat de Ieren in de meerderheid zijn heeft te maken met de ellende die Engeland in Ierland heeft aangericht. Zij zitten al veel langer in de USA en hebben zich flink vermenigvuldigd. Ierland mag hopen dat deze Ieren niet terugkomen, want daar is geen plaats voor. :-)

 8. Respect voor de orginele bewoners ontbreekt bij veel overheersers! De Aborginels hebben het ook zo zwaar.

 9. Indrukwekkend die getalletjes.. maar ik heb uit betrouwbare bron dat er ook vrij veel Nederlanders in de US wonen hoor! Tellen die niet mee?

 10. Ik heb ergens al eens geschreven, wie hoog stijgt, kan diep vallen en daar ben ik met Obama bang voor. Volgende keer wil ik ook wel een president met zijn of haar roots uit Nederland.

 11. @Thyme: Dat valt erg mee. Met elkaar zijn er vlak na de oorlog een half miljoen Nederlanders naar de USA en Canada gegaan. Als je ruim rekent, dan komen de Amerikanen met hoofdzakelijk Nederlandse voorouders op een miljoen. Het is alleen zo dat die vooral in dunbevolkte landelijke gebieden wonen van Michigan en de staat Washington. Daar vallen ze echt op door hun witte hekjes om de tuinen. :-) In grote steden als Chicago zoek je naar een speld in een hooiberg om ook maar 1 Nederlander te vinden, ook al hebben ze er een plaats met de naam South Holland. In kantoren en fabrieken waar ik wat maanden gewerkt heb, ben ik op de 1000 mensen maar een 1 halve Nederlander tegengekomen.
  In NL waren deze mensen vooral van het platteland afkomstig. Agrariërs die te kort ruimte hadden en bang waren voor nog een wereldoorlog. In sommige plattelandsgebieden haalde dat zelfs 25%. Van mij zijn er 2 tantes geëmigreerd. Uit de steden vertrok bijna niemand.
  Toch wordt het allemaal flink overdreven. Volgens mij zijn er net zoveel Finnen en Zweden in de USA en nog wat meer Duitsers.
  Er zijn ook veel Nederlanders via New York naar Canada gegaan. Sommigen deden dat meteen en anderen veel later. Moeilijk is dat niet. Washington grenst aan British Columbia waar aan de zuidkant erg veel Nederlanders zitten en Michigan grens aan Zuid-Ontaria wat ook een Nederlands bolwerk is. En het is een soort eenrichtingsverkeer. Er gaan er meer naar Canada dan er van Canada naar de USA gaan.

 12. @Marcel: Ik heb dat ook meegemaakt op Taiwan, waar door originele bewoners vrijwel geheel verdreven zijn door de Chinezen die ‘onze’ VOC als werklieden naar dat eiland deporteeerden. Ook die originele (0,3 miljoen op 22 miljoen Chinezen) mogen alleen in reservaten dansjes doen en liedjes zingen. Eigenlijk is de situatie er qua aantal schrijnender dan in Australië, en hoor je daar dus niets over in NL.

 13. Dat klopt toch niet helemaal met wat ik in mijn persoonlijke omgeving zie: een nichtje van mij is 25 jaar geleden geëmigreerd en met haar een grote vriendengroep, allemaal hoger opgeleiden, bankdirecteuren (en directeuren van schroothsndels enzo – in elk geval geen plattelanders!) In het bedrijfje dat zij daar gesticht hebben werken veel Nederlanders, en los daarvan woonde er ook al een aantal van haar ooms, en familie van haar man. Het is wel zo dat veel van deze mensen nog een Nederlands paspoort hebben en dus geen stemrecht daar. Het schijnt dat veel hoger opgeleide Nederlanders graag de mogelijkheid houden om hier terug te komen als ze hulpbehoevend worden want dat is daar niet zo goed geregeld.

 14. @xiwel, je post mbt tot Nederlanders in de VS is niet helemaal correct volgens mij. Ik heb hier het boek over de Nederlandse geschiedenis in NY liggen en daar wordt wel degelijk beweerd dat Nederlanders een grote en invloedrijke groep zijn in de VS. Veel Amerikanen hebben hun Nederlandse achternaam verengelst maar denk er zijn diverse acteurs, zangers, presidenten, congresafgevaardigden (Hoekstra) etc van Nederlandse afkomst.

 15. @Thyme: Na 1948 (toen echt de grootste groep vertrok) zijn er regelmatig Nederlanders geëmigreerd, alleen zet dat voor het totaal niet zoveel zoden aan de dijk. Bij die miljoen die nu voor het grootste deel Nederlands bloed in hun aderen hebben zitten erg veel met een Nederlands paspoort. Mijn tante heeft die nog 50 jaar in de USA aangehouden met het idee dat zij misschien ooit nog eens zou terugkeren. Met (klein)kinderen die daar allemaal wonen gaat dat echt niet meer lukken.
  Met dit systeem moet je erg oppassen dat je niet ruim boven de 100% uitkomt. Als je de Ieren en Italianen mag geloven dan vinden zij ook dat er van hun soort meer zijn. Iemand met een Itailaanse moeder en een Ierse vader wordt door beide meegeteld. Over die groepen is meer te vinden dan over de Nederlanders.
  Die half miljoen van net na de oorlog komt uit een krantenbeiricht van enkele jaren terug. Dat was echter een gecombineerd getal van mensen die hoofdzakelijk met de HAL naar de USA vertrokken. Daarvan was bekend dat er een deel doorgegaan is naar Canada, maar zoiets is moeilijk vast te stellen.
  De grootste onzekerheid zit overigens in het percentage Spaanstaligen. Een groot deel daarvan is illegaal.

 16. @Hette: Dat ze invloedrijk zijn staat er los van of ze nu met veel zijn. De Joden waarvan geschat wordt dat zij met 11 miljoen vooral in de omgeving van New York wonen is ook bekend dat ze zeer invloedrijk zijn. Omdat Joden meer met Joden trouwen, is hun aantal ook wat beter te bepalen. Een deel van van hen is ook via Nederland naar de USA gegaan, maar die zou ik (en vooral zijzelf) niet meetellen als Nederlanders.
  Je kan idd niet simpelweg een telefoogids pakken en op namen controleren hoe het met de voorouders zit. Naast de vele aangepaste namen zijn er dus ook heel wat mensen met een Nederlandse naam waarvan bijvoorbeeld 25% Nederlands, 50% Iers en 25% Italiaans bloed is. Zoiemand valt dus binnen de Ieren.

 17. @Hette en Thyme: Ik heb een kaart van de USA gevonden waar ik nog het meeste mee kan. Dwz in die kaart staan ook ‘Amerikanen’ genoemd. Mensen die niet meer te traceren zijn qua oorsprong. Deze zitten er al heel lang en zo ver ik weet gaat dat dus vooral om Ieren.
  Verder geeft deze kaart aan dat de grootste groep Duitsers betreft. En volgens mij zijn daar de Joden die via Duitsland gekomen zijn in berekend. Joden als groep zijn er niet op te vinden.
  De kaart geeft op county-niveau aan welke oorsprong de grootste groep in zo’n county heeft. Er zijn 3141 counties. Counties op het platteland zijn stukken groter dan in de steden. Toch bevatten counties op het platteland vaak minder inwoners dan een county in een grote stad.
  Voor Nederlanders zijn 7 (plattelands)counties: 7/3141*305 miljoen inwoners = 0,68 miljoen.
  Ter referentie Indianen en Eskimo’s hebben de grootste groep in 83 (nog dunner bevolkte) counties.
  83/3141*305 = 8,1 miljoen. Van die groep zijn wel exacte getallen. Dat is vast gesteld op 4 miljoen. Dus die kaart geeft voor hen het dubbele aan, zo nauwkeurig is deze methode dus niet.
  Toch denk ik dat het niet moeilijk is om met die kaart aan te nemen dat het aantal inwoners in de USA met hoofdzakelijke Nederlands-bloed zo rond de 1 miljoen ligt (0,34 miljoen minimaal en 1,4 maximaal).

 18. Ik vind het erg knap dat je dat allemaal uit kan zouken, ik zou geen wijs kunnen uit al die statistieken – nog afgezien van het feit dat ik meestal wel moeite moet doen om te geloven dat het waar is wat daar is opgeschreven. Dat mensen die op 1 nederlandse voorouder 3 niet-nederlandse voorouders hebben dat zou wel iets verklaren, maar naar mijn idee zijn de Nederlandse invloeden in Amerika groter dan 0.7 promille. Je hoort veel terug in de taal en de gewoonten. Maar het kan inderdaad waar zijn dat er vanuit Nederland nooit zulke massale volksverhuizingen richting Amerika zijn gegaan als vanuit Ierland en Italië. In Connecticut overheerst echter het aandeel Engelsen en Scandinaviërs, heb ik me laten vertellen, en ook dat dat komt door het klimaat. Geen idee of het waar is, maar de architectuur doet wel scandinavisch en kust-Engels aan.

 19. En waarom valt zo iemand dan niet in de Nederlandse groep? Omdat Iers bloed overheersend is? In welke groep valt mijn kind dan? In de Russische of in de Nederlandse? Of gewoon in allebei? Ik zeg gewoon in allebei, maar misschien heb jij een andere mening?

 20. @Hette: Hangt van jullie ouders af. :-)
  Als je iemand aan meer dat 1 groep toebedeelt, dan kom je boven de 100% en zelfs boven de 200%. Dat wilde ik voorkomen.

 21. Ik ben het met Hette eens hoor. En ik dacht dat je dit misschien wel interessant zou vinden.

 22. @Thyme: Ik had het vernomen, en aan zijn stoïcijnse kijk dacht ik ook meteen dat is een Leide(naa)r. :-)
  Onlangs was ik begonnen met een Amerikaanse documentaire over Hugo Chavez. Die heeft zowel Afrikaans, Europees en Indiaans bloed. Qua denken lijkt het me meer een Indiaan en daardoor scoort ie slecht bij Amerikaanse (niet-Indiaanse) regeringen. Ik ben wel benieuwd of Obama beter met hem overweg kan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: