Dec-11: Zero-Change

Schreef ik gisteravond nog dat ik de laatste tijd mijn Fanta Light voor een krats (dus minder dan de huismerkprijs) haal, vandaag kreeg ik ‘het’ helemaal voor nix.

Aan de noordkant van de Ringersbrug was een uitdeelstel actief. Dat gebeurt er zeer regelmatig, omdat het de drukste looproute (op drukkere zaterdagen zo’n 30.000 mensen) is tussen het parkeergebied Overstad en de Binnenstad. Deze keer moest de Fanta-Zero gepromoot worden en ik bedacht om maar zo’n blikje aan te nemen om te zien of er verschil is met de ‘ouderwetse’ Light-versie.


Dat verschil is er nagenoeg niet. Thuis heb ik beide in een glas geprobeerd en ik kon geen verschil proeven. Als ik de verpakking mag geloven, dan zit er in Zero iets meer natuurlijke suiker (0,7gram, was 0,6) wat zorgt voor iets meer kiloJoules, 16 per 100 ml en dat was 15,4. Voor de rest exact dezelfde E-nummers, alleen krijg je van die toevoegingen nooit te zien of het om enkele picogrammen of zelfs kilogrammen gaat.

De uitdeelblikjes waren miezerig klein. De 150 ml vulde mijn glas maar voor de helft. Eigenlijk mocht ik hem van de weggevers alleen geopend meenemen, maar dan zou ik hem thuis niet kunnen testen. Dat de anderen hem geopend meenamen was weer al te duidelijk. Het is ook heel duidelijk dat de gemiddelde drinker er 100 meter over doet om dit eenheidje naar binnen te gieten. Dat is goed te zien op de foto bij ‘verzamelpunt B’.

Eigenlijk zouden de weggevers op deze plek, en op andere drukke plekken die 100 meter van hun uitdeelplek zijn, opvangbakken moeten plaatsen. Dat is wel zo netjes. Nou was het vandaag rustig in de stad, maar doorgaans is het rond de Ringersbrug een zootje als er zo’n weggeefactie is.

Geplaatst op 2008-12-11, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Is stadswachten de blikjes (of pamfletten als ze die uitdelen) laten verzamelen en de weggever een euro per aangetroffen exemplaar in rekening brengen een idee

 2. Zijn er in Alkmaar dan geen prullenbakken?

 3. Eigenlijk zouden de mensen die die blikjes uitdelen ook eens door de omgeving moeten lopen en de rommel opruimen.

 4. Ik koop altijd limonadesiroop. Dan hoef ik niet te slepen met kratten frisdrank en kan de boodschappen op de fiets doen.
  Veel mensen doen hier alle boodschappen met de auto met het argument dat de kratten met frisdrank of mineraalwater zo zwaar zijn.
  En als je bezorgd bent over gezonde voeding en je wilt vruchtesap drinken: fruit is zowiezo beter.

 5. Ik snap wel dat ze willen dat je het direct opent. Anders kun je tien keer langslopen en zo een hele verzameling aanleggen. Maar ik begrijp jou ook :-)
  Ik denk er ook al een tijdje over om een grote cola light-test te doen. Ik drink altijd cola light van een huismerk en dat smaakt me prima, terwijl iedereen zegt dat je per se coca cola moet hebben omdat het verschil zo groot is. Dat wil ik wel eens uitproberen, in een test met nog meer cola’s, maar ik ben er nog niet toe gekomen.

 6. @Vedat en Me!: Er staan grote openbare prullenbakken. Zo’n 4 binnen 30 meter van de uitdeelplek. 1 tussen de zebra en deze wegzetplek. 1 aan de overkant van de wegzetplek, maar die wordt ook veel gebruikt door de snackbargasten. Die staat voor de deur van een snackbar en is vaak vol. Ook 50 meter verder vind je weer van die prullebakken. Een groot deel gaat daar ook in, maar een aantal mensen heeft toevallig op deze plek hun drankje op. En als er 1 leeg blikje op die kast gezet wordt, volgen er snel meer. Op de stoep en weg valt het wel mee.
  Eigenlijk zouden ze hier ook een prullenbak moeten plaatsen, maar daarvoor is de stoep te smal. Een aangepaste die smaller is en net zo diep als deze electrakast zou een uitkomst zijn. Helaas zitten aan weerszijde van deze kast deuren van gebouwen. Misschien s het iets om een soort opvangkorf op deze kast te plaatsen. :-)
  Toch denk ik ook (net als Me!) dat de uitdelers na (en zelfs een paar keer tijdens) hun actie de omgeving blikvrij moeten maken.

 7. @Bob: Ik gebruik ook limonade, maar wil wel wat afwisseling. Zelf gooi ik in de Pepsi Light en Fanta Light een derde water omdat ik het anders te zoet vind. Water tap ik gewoon uit de kraan, dat kan vrijwel overal ook in Frankrijk en Duitsland. En al mijn boodschappen doe ik tevoet.

 8. @Christiaan: Test dan meteen de Pepsi Light mee. Die vind ik stukken lekkerder dan de Coca Cola Light of de huismerken en budgetmerken.

 9. Ja wij hebben dat uitdelen ook al eens meegemaakt… en dat lukt zelfs op de heen weg naar binnen het winkelcentrum in en op de terug weg naar buiten… heerlijk dat gratis drinken…

 10. Soms is wel handig die weggevers. Als je toevallig dorst hebt, bijvoorbeeld.

 11. Ik tap ook water uit de kraan. Dat is een van de beste uitvindingen ooit.

 12. Nederlands kraanwater is goed te drinken, maar in de meeste buitenlanden zit er chloor in, soms maar zo weinig dat het nog wel drinkbaar is, maar ik krijg dan meteen last van mijn keel, kraanwater drink ik alleen in nederland.
  On topic: Fanta is überhaupt brr.

 13. @Thyme: Gewone Fanta ken ik niet goed. Ik moest een tijdje suikervrij en toen vond ik alleen Fanta Light goed te drinken, als ik het maar wel aanlengde.
  In Duitsland, Frankrijk en GB en nog een berg andere landen is het leidingwater ook uitstekend. Bij mij ging het alleen mis in de USA. In het verre oosten ben ik er nooit aan begonnen, dat stond enorm naar de chloor.

 14. Fanta was altijd perfect. Met Fanta was het altijd feest. Kon het beter? Ja, zeggen ze nu zelf. Maar ik wist altijd: Fanta is de sprankelendste. Beter dan Sisi of wat dan ook. Dat kan helemaal niet beter. Wat een raaare zet van ze, dit.
  Ik vind dat er uit milieumatig oogpunt best een soort produkt-verander-quotum mag komen. Ook dat is namelijk vervuiling. De blikjes hier zijn maar één van de gevolgen van zinloze levensmiddeleninnovatie. Maar de vervuiling gaat verder.
  Ik vind het bijvoorbeeld verwarrend dat net als ik een klein beetje aan een produkt gewend ben, de hele lijn weer wordt omgegooid of iets van dien aard. Er komt daarbij steeds meer (futiele) marktdekking. En reclame uiteraard. En alles verandert toch al zo snel. Niemand lijkt er bij stil te staan dat het steeds maar weer veranderen van dingen ook een vorm van milieuvervuiling is. (Ja ik trek het even breder zoals je ziet; goed dat ik mijn ergernis even kwijt kan).
  Als we dan toch bezig zijn. Kan er ook een quotum op het veranderen van wetten en regelingen denk je? En op het veranderen van bedrijfsnamen en -logo’s?

 15. @Thyme: moet je het Beierse Woud proberen, daar komt gewoon puur bronwater/bergwater uit de kraan!

 16. Wat leuk dat je ff een milieuvriendelijke helicopter hebt genomen om de 1e foto te maken. ;-p Qua light vs zero: ik proef geen verschil bij de cola variant, maar mijn lief beweert dat de zero lekkerder is, al is ie dan weer minder lekker dat pepsi max (die ik veel te zoet vind). En wat betreft die blikjes: mensen zijn erger dan schapen, dat zie je maar weer (zet 1 blik op een muur en er volgen er meer)
  ps: ik zou graag op je 1e logje reageren, maar geen idee waar het te vinden

 17. @Lucienne: Klik links op ‘Maandarchief’ en kies daar de oudste maand en scroll daar naar beneden. Dat werkt overigens bij alle Webminlogs, zo vond ik ook jouw eerste. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: