Dec-19: Zorgeloos

Een week terug kreeg ik een brief van de Belasting- en Toeslag-dienst, ze gaan volgend jaar mijn zorgtoeslag met 23% verhogen. Net voor die tijd was ik bezig geweest om een alternatief te vinden voor mijn huidige Univé-zorgverzekering.

Die zorgverkering gaat me 74 euro per maand kosten. Geen extreme prijsstrijging en ook niet echt duur. Univé heeft ook een geen woekertarief op de telefonische bereikbaarheid. Nee, hun reclames per post staan me niet aan. Telkens sturen ze me brieven of ik ook maar niet een autoverzekering bij ze neem, dat bespaart 4,5% op m’n ziektekostenverzekering. Het mag duidelijk zijn dat ik geen auto heb en dat ik dus 4,5% teveel bij hen aan mijn zorgverzekering betaal. Daarnaast vind ik autorijden ongezond, denk aan minder beweging. Een aanrijding met een auto levert meer ziektekosten op door het grotere gewicht en de hogere snelheid. Dus waarom moet autogebruik gestimuleerd worden door een ziektekostenverzekeraar?

Als ik gewoon voor de kosten zou gaan, dan kan ik binnen Univé overstappen naar ZEKUR, die vraagt me 57 euro/mnd. Er gaat dan meer via het internet, wat ik niet erg vind. Daarnaast brengen ze voor veel zaken 20% eigen-risico in rekening. In mijn geval zal dat wel eens niets uit kunnen maken. Ik heb al het hoogste eigen-risicobedrag en die 20% zal daar waarschijnlijk binnen vallen. Maar ik raak natuurlijk niet van die irritante reclames van Univé af.

<p In mijn geval is AnderZorg Basis met 55 euro/mnd het goedkoopste. AnderZorg heeft alleen een heel duur (70 c/min) telefoonnummer en ik begrijp dat je ze vaak en lang moet bellen, omdat er nogal ens wat misgaat. Wordt op zo'n manier goedkoop geen duurkoop?

Zelf denk ik ook aan CZdirect Basis voor 63 euro. De vergoeding op niet-gecontracteerde zaken is daar wat lager (75% ipv 80%) en het aantal gecontracteerden is er ook lager. Toch denk ik niet dat ik daar last van ga krijgen. Ik ben niet zo moeilijk.

De laatste die ik op het oog heb is I Zorg Basis van FBTO voor 64 euro/mnd. Eigenlijk vergoed deze Internet-verzekering het minst beperkt, maar zit ik weer met het gezeur van declaraties indienen. En van mijn ooit verplichte particuliere verzekering bij Nationale Nederlanden (vroegen me netto 110 euro/mnd na aftrek van een dikke werkgeversvergoeding) weet ik wat een gedoe dat kan zijn.

Gelukkig mag ik nog even nadenken, want ik ben er nog niet echt uit. Wat me opviel was dat ik voor 2 zorgverzekeringen kan kiezen die minder vragen dan de toeslag van 58 euro die de Belastingdienst mij maandelijks gaat doneren. Toen ik stopte met werken betaalde ik 95 euro/mnd aan een particuliere verzekering (die had een even hoog eigen-risico en ik moest zelf de huisarts betalen). Enkele jaren later kwam het nieuwe ziektekostensysteeem en betaalde ik gemiddeld 30 euro per maand (is ziektekosten minus zorgtoeslag). En nu zou dat dus terug kunnen naar -1 of -3 euro/mnd. Gekker moet het toch echt niet worden.

En ja deze info valt nog niet na te lezen op www.toeslagen.nl. Schijnbaar gaat het rondsturen van brieven een stuk vlotter dan het bijwerken van hun website.

Geplaatst op 2008-12-19, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Zeg, bestaat de AWBZ eigenlijk nog? De verzekering voor verpleegtehuis en andere bijzondere ziektekosten? Als ik me goed herinner is dat het leeuwendeel van de ziekteverzekeringskosten: 11% van het bruto-salaris.
  In Duitsland is de verhouding precies andersom: de normale ziektekostenverzekering kost 15% (!) van het bruto-salaris, en de verpleegkostenverzekering ongeveer 25 euro. Bij elkaar is dat ongeveer 475 euro in de maand als je bijv. 3000 verdient. Dan denk ik dat het in Holland een stuk goedkoper is.

 2. @Bob: Via deze AWBZ-Wiki begrijp ik dat de AWBZ uit de sociale premies komt en 12,15% van de eerste 2 belastingschijven (31.122 euro/jr) is. Dus maximaal (en voor de meesten) zo’n 315 euro per maand.
  Voor de meesten gaat daar 3400 euro/jr aan heffingskorting en arbiedskorting van de sociale premies en inkomstenbelasting af. Zelf vind ik dat die heffingskorting te maken heeft met de inkomstenbelasting en niet met de sociale premies. Dat is echter niet duidelijk te krijgen en vrijwel niemand ziet dat zo. Als je het naar rato ziet, dan zou je de heffingskorting voor 75% aan de sociale premies kunnen toeschrijven en daarmee voor 29,3% aan de AWBZ. Als je dat verekend, dan kom je op 83 euro per maand die je via die kortingen minder aan AWBZ hoeft af te dragen. Gemiddeld betalen mensen met een volle baan daardoor 232 euro/mnd aan AWBZ.
  Sinds ik geen huurwaardeforfait meer hoef op te geven heb ik geen inkomsten in de eerste 2 belastingschijven. Dus betaal ik niet mee aan de AWBZ. (Het moet toch niet gekker worden. :-)
  Met een standaardsalaris zou ik 74 euro ziektekosten en 232 euro aan AWBZ moeten betalen. Die 74 euro kan oplopen als ik meer dekking wil.

 3. Aha, de AWBZ is dus nog een stuk meer dan alleen verpleegtehuis, vandaar de prijs.
  Voor de volledigheid: van die 475 euro per maand wordt de helft door de werkgever betaald, voor mij blijft dus de helft over. Zou ik zelfstandig zijn, moet ik natuurlijk het hele bedrag betalen.
  Lekker ingewikkeld allemaal.
  Ze proberen hier angeblich al sinds 10 jaar de ziektekosten te drukken, maar het tegenovergestelde is het resultaat. Tel daar bij op de vergrijzing, en dan weet je dat het er in de toekomst niet zo rooskleurig uitziet. Het beste is maar zo gezond mogelijk te leven…

 4. De premie voor de vroegere particuliere verzekering en de huidige verzekering is niet zomaar rechtstreeks te vergelijken: voor de huidige verzekering betaal je niet alleen rechtstreeks aan de verzekering maar wordt ook een deel op je loon/uitkering ingehouden (of middels aanslag opgelegd bij overige inkomsten) (en bij loon uitkering vergoed door werkgever/uitkeringsinstantie). Dat stuk moet je dus voor een correcte vergelijking eigenlijk bij de door jou betaalde premie optellen.
  Ook bij het verhaal richting Bob moet je bij die 74 en 232 euro wel nog het inkomensafhankelijke deel van de ziektekostenverzekeringspremie optellen(maximaal rond de 2000 euro per jaar)

 5. @Frans54: Bij die NN-particuliere verzekering heb ik al de vergoeding van de baas er afgehaald. Ik kreeg daar een hoge vergoeding (40 euro netto) omdat ik er een laag inkomen had. Bij die andere particuliere verzekering had ik geen baas meer, net zo min als bij de latere ziektekostenverzekering. De bedragen die ik aangeef betaal ik dus regelrecht aan de verzekeraar zonder tussenkomst of extra bijdrages van een werkgever.
  Ik betaal dus geen inkomensafhankelijk deel, ik heb geen inkomen. Geen idee hoeveel dat voor een gemiddeld loon is. Het je dat bedrag ook bij de hand?

 6. Het maximum van ongeveer 2000 euro wordt bij een modaal inkomen (ca. 31.000 euro) behaald. Voor pensioenen, inkomen uit eigen onderneming e.d. geldt een lager percentage en daardoor ook een lager maximum (ruwweg 2/3 van wat ik al noemde)

 7. @Frans54: Als ik dit lees begrijp ik dat de werkgever die 7,2% aan de overheid afdraagt en niet aan een zorgverzekeraar. (Het gaat toch niet (deels) om de AWBZ?)
  Uit hetzelfde stukje begrijp ik ook dat de werkgever dit deel vergoed. Als dat klopt, dan blijft mijn eerdere 74 en 232 euro staan en komt daar 0 euro voor de werknemer bij.
  Ik was nog vergeten om te vermelden dat ik in mijn eentje geen korting bij een zorgverzekeraar kan bedingen, of ik moet me al bij een sportclub of dergelijke aanmelden. Bedrijven bedingen wel een korting en die had ik nog niet in bedrag voor een gemiddelde werknemer naar Bob meegenomen.
  In mijn oude situatie moest ik vroeger ook ZFW (neem aan dat dat inmiddels anders heet) naast mijn particulier premie betalen.

 8. @Xi: nee, het is niet een deel van de AWBZ, uit deze premie krijgen de zorgverzekeringen weer hun deel uitbetaald, waarbij ook nog corrigerende factoren toegepast worden voor o.m. het aantal ernstig zieken met hoge ziektekosten dat een verzekering in zijn bestand heeft (vandaar dat ze zo graag contracten afsluiten met b.v. patiëntenverenigingen). Als er sprake is van een dienstverband of een ww/wao uitkering wordt het inderdaad door de werkgever uitkeringsinstantie vergoed (het is in feite in de plaats gekomen van het werkgeversdeel van de verplichte verzekering – waar bij particulier verzekerden geen sprake van was, maar die kregen iha een vergoeding voor de particuliere premie van hun werkgever). Over die compensatie betaal je overigens wel belasting. Wie andere inkomsten heeft (pensioen, eigen bedrijf e.d.) betaald het wel volledig zelf.
  Om een en ander correct te kunnen vergelijken met de situatie voor de nieuwe zkv moet je eigenlijk het werkgeversdeel niet in mindering brengen en kijken naar het bedrag dat de verzekering uiteindelijk per premiebetaler ontvangt. Dan blijkt er uiteindelijk weinig verschil met de oude verzekering, een verplicht verzekerde betaalde weliswaar zelf minder, maar het inkomensafhankelijke deel (werknemers en werkgeversdeel) was weer hoger.
  Het totaal dat de ziektekosten verzekering ontvangt is bij een gemiddeld (modaal) inkomen circa 3000 euro, als je daar de AWBZ premie nog bij telt kom je behoorlijk dicht bij het door Bob genoemde bedrag in Duitsland. Die 3000 euro komt over de hele premiebetalende bevolking ook aardig overeen met de totale kosten van de onder de zkv vallende gezondheidszorg en is ook ongeveer gelijk aan het bedrag dat voor de invoering van de nieuwe zkv totaal aan nominale en inkomensafhankelijke premie werd betaald. Het enige dat in feite is veranderd is de verdeling van wie wat betaald.

 9. Hier snap ik dus helemaal niets van. Ik betaal veel en veel meer. Als ik eens helder ben en wat minder moe zal ik je blogje nog eens kritisch lezen

 10. Het is dat mijn baas mee betaalt aan mijn verzekering….

 11. @Frans54: Bedankt voor je aanvullingen. Sinds ik geen loonstroken meer krijg mis ik het een en ander (ook qua kosten :).
  Eigenlijk ging het niet speciaal om wat een gemiddelde loonslaaf in NL danwel in Duitsland moet betalen aan ziektekostenverzekeringen. Dat was een afdwalertje om Bob te informeren.
  Wat ik logde ging om mijn privésituatie waar ik in 2004 nog maandelijks 95 euro moest ophoesten voor de goedkoopste particuliere verzekering die naast 600 euro eigen-risico ook niet de huisarts vergoede. In dat jaar betaalde ik via mijn sociale premies ca 10 euro aan AWBZ.
  Daarna kwam dat nieuwe stelsen en moest ik 67 euro betalen voor een vergelijkbare zorgverzekering (500 euro eigen-risico) die de huisarts wel vergoede. Ik kreeg toen 34 euro zorgtoeslag en aan het eind van het jaar kreeg ik 100 euro eigen-risico terug. Daarnaast betaalde ik nog die 10 euro aan AWBZ. Dat kwam dus neer op 33 + 10 euro per maand.
  Vervolgens betaal ik de afgelopen jaren geen AWBZ meer en wordt volgend jaar mijn zorgverzekering 74 euro waar 58 euro zorgtoeslag van afgaat = 16 euro per maand. Als ik naar AnderZorg overstap kan dat zelfs -3 euro/maand worden. En dan denk ik: ‘Ze moeten het toch niet gekker maken.’

 12. @Me!: Toen ik in loondienst was betaalde mijn baas ook mee aan een vreselijk dure particuliere NN-verzekering. Dat ding was 160 euro/maand en zij gaven een vergoeding van 50 euro waar 20 euro aan belasting afging. Ik was toen voor 110 euro per maand verzekerd. Toen ik daar ontslag nam mocht ik naar een andere (PWZ) particuliere verzekering die (zonder kortingen) ‘maar’ 95 euro per maand vroeg.

 13. Volgens mij ben jij ieder jaar bezig om te kijken waar je beter terecht kunt voor de ziektekosten. Als je overstapt, heb je de kans dat in het eerste jaar bepaalde dingen niet worden vergoed. Het is dus ook verstandig daar op te letten.
  Je hebt wel een punt met die autoverzekering. Je betaalt nu natuurlijk niet de volledige korting, die ze willen geven, te veel, maar je betaalt wel te veel. Overigens, betalen we eigenlijk niet met z’n allen te veel, tenminste tot er iets gebeurt. Word je ineens ernstig ziek, dan zal bij niemand de premie toereikend zijn. Verzekeringen zijn immers gebaseerd op solidariteit.

 14. Om nog goedkoper uit te zijn moet je zoveel mogelijk kinderen nemen. Dan kun je je premie delen door meerdere personen. Zo betaal ik ruimschoots minder ziektekostenpremie dan jij.

 15. @Bob: leuk zo’n verpleegverzekering voor 25 euro. Jammer alleen, dat je die in Duitsland alleen mag afsluiten als je kern- en kerngezond bent. Ze sturen je een aanbieding met daarbij een brief dat je niet de moeite hoeft te doen ‘m terug te sturen als je … <> hebt. Daar zitten dingen bij waar je nooit verpleging voor nodig zult hebben. Er staat nog net geen “ingegroeide teennagel” bij. Helaas denkt men hier in Duitsland dat als je suikerziekte hebt, je morgen dood omvalt, ook al zegt mijn internist dat de kans dat ik door een bus wordt overreden vele malen groter is. Op zich wat voor te zeggen, wel een beetje kwetsend dat je eigen ziektekostenverzekering (die iedere keer insuline vergoeden) je dan toch “tolle Angebote” blijven sturen.
  @Xiwel: kijk je wel uit met 20 of 25% eigen risico? Dat is nou juist het probleem in Amerika, waardoor veel mensen enorme schulden krijgen als ze écht wat gaan mankeren. Je moet er toch niet aan denken dat je 25% van een chemokuur of een open hart operatie moet gaan dokken? Je kunt dus beter een verzekering nemen met een vastgesteld bedrag (bijv 300 of 500 euro ER).

 16. Tussen de haakjes hoort te staan: “volgt enorme waslijst met de meest debiele ziektes”

 17. Ik heb helemaal geen zin om me zo grondig in alle mogelijkheden te verdiepen. Ik zit bij PNO Ziektekosten, dat is de zorgverzekeraar van de publieke omroep (gerelateerd aan het pensioenfonds PNO). Service is prima en ik krijg collectiviteitskorting. Dat is voor mij genoeg. Hoeveel ik betaal? Dat weet ik niet eens precies. Vergelijken heeft in mijn geval ook niet zoveel zin, want ik heb een uitgebreider pakket.
  Niet dat ik vaak ziek ben, maar ik gebruik een duur middeltje dat alleen in het uitgebreide pakket wordt vergoed. Daarmee verdient de uitbreiding zichzelf precies terug (dat heb ik destijds wel goed uitgezocht). Alle extra dekkingen krijg ik er dan gratis bij ;-)

 18. @Natascha: Alleen ZEKUR werkt met die 20% eigen-risico. Dat eigen-risico is niet van toepassing voor bijvoorbeeld huisarts en ziekenhuisopnames. Wat dat betreft valt de te mogelijke schade wel mee en zijn het hier nog geen Amerikaanse toestanden. De rest betreft allemaal maximale eigen-risco bedragen tot 650 euro per persoon.
  Maar ook dat kan meevallen. Zo heb ik 1x mijn toenmalige eigen-risco van 500 euro moeten aanspreken. Het gevolg was dat ik daardoor over een drempel kwam waardoor ik ca de helft via de belastingen terugontving. Door het eigen-risico had ik dat jaar 200 euro minder aan ziekenfondspremie en het totale nadeel beliep daarmee niet meer dan 50 euro voor dat jaar. Of dat nog zo werkt weet ik niet, want aan de belastingenkant wordt er ook aan gesleuteld.

 19. @Christiaan: Het ‘probleem’ is dat het voor iedereen berschillend is. Van chronsich zieken en/of gezinnen lees je voldoende, maar de speciale situatie waarin ik zit komt nooit aanbod. Dus leek me het leuk om dat ook eens aan te geven. Voor alle duidelijkheid vind ik dat ik tegenwoordig veel te kort moet betalen. Gelukkig compenseert dat de jaren ervoor die voor mij juist veel te duur waren.
  Toen ik nog werkte had ik dus ook met een verplichte keuze (NN via Hoogovens en DGP via Politie) te maken en ik was daar niet blij mee.
  Laatst hoorde ik een leuke opmerkingen over die aanvullende ‘verzekeringen’ wat eigenlijk geen verzekeringen zijn maar meer abonnementen. Mensen kiezen die opties bewust wegen een chronische ziekte of bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik. Mensen doen dat alleen als het hen iets oplevert. Ziektekostenverzkeraars rekenen op een zelfde manier terug en stellen dus hogere eisen (minimaal 2 jaar aanvullend en anders nog geen recht op bepaalde aanvullende uitkeringen hebben) om uit te kunnen komen.

 20. @Vedat: Dat overstapprobleem geldt toch alleen voor de aanvullende verzekeringen? Ik heb die niet en volgens mij hoef ik dan ook niets te merken van de overstap en moet men mij accepteren.

 21. @Mack: Ik neem aan dat Hans al een flinke krantenwijk loopt/traptrekkert om zijn ziektekostendeel te betalen. :-)

 22. Is het dan niet zo dat je straks zorg toeslag terug moet betalen op het einde van het jaar…

 23. Dat overstappen geldt ook voor de basisverzekering. Je bent wel verzekerd, maar je krijgt niks vergoed als je jezelf niet hebt aangemeld bij een verzekeringsmaatschappij

 24. @Aline: Alleen als ik in een jaar plotseling meer dan 18.000 euro ga verdienen. Die kans is vrij klein.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: