Jan-03: Afwarming-2

2 jaar terug viel het me al op dat het kouder wordt. Aanschouw rechts de temperatuur over de afgelopen december-maanden. M’n huishouden verbruikt maandelijks 3m3 gas voor warm water en koken, de rest gaat op aan het verwarmen van m’n huis.

Opwarming van de aarde lijkt me veel beter voor het milieu en m’n portemonnee.

Geplaatst op 2009-01-03, in Klimatig, Milieumatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Voor je portemonnee zeker, maar ook de CO2 uitstoot wordt groter.

 2. Klimaatverandering hoeft ook lang niet altijd te resulteren in opwarming in een bepaald gebied, het kan ook tot gevolg hebben dat de temperatuur ergens juist afneemt. Daardoor gaan de mensen weer meer stoken, meer problemen voor het klimaat en tadaa, een neerwaarste spiraal :-D
  Misschien een idee om je huis meer/beter te isoleren? ;-)

 3. Ik kan die temperaturen niet helemaal thuis brengen: zijn dat misschien de minimumtemperaturen? De feitelijke gemiddelde temperatuur was zowel in dit jaar als de voorgaande jaren en zowel in De Bilt als in Drachten behoorlijk boven normaal en lag dit jaar zowel in de Bilt als in Drachten boven de 10 graden.

 4. @Frans: Het betreft de gemiddelde december temperatuur in De Bilt. Met 2,6 graden was die 1,4 graden minder dan ‘normaal’.

 5. @SCM: Sinds ik mijn huis beter geïsoleerd heb verstook ik 33% minder. 4 jaar terug zou ik bij eenzelfde temperatuur 250m3 nodig hebben. Het enige dat ik nog kan verbeteren is de plafondisolatie, maar dat verschuift het gasgebruik. Ik stook dan minder en mijn bovenbuurman meer.
  Opzich maakt het weinig uit voor het bovenstaande tabelletje. De verhoudingen door de buitentemperatuur blijven gelijk.

 6. @Me!: CO2 zat bij mij al in het woord milieu verpakt. Veel CO2 is trouwens goed voor de planten en bomen, die groeien daarvan.

 7. @Xi”ja even verkeerd gekeken bij Jan K: kwam nu eerst met jaarcijfers ipv december cijfers: “2008 gaat overigens met een gemiddelde temperatuur van 10,6 ºC in de Bilt, tegen 9.8 ºC als langjarig gemiddelde (over de periode 1971-2000), opnieuw als een warm jaar de boeken in. In ons tuintje kwam de gemiddelde temperatuur uit op 10,2 ºC tegen normaal ca. 9,1 ºC.” het jaar als geheel is dus wel warmer geweest, over december zie ik daar binnenkort de cijfers nog wel.Voor je jaartotaal aan stookkosten zou je echter niet veel onvoordeliger uit moeten komen.

 8. @Frans54: Het jaargemiddelde staat los van de stookkosten. Een jaargemiddelde kan hoog zijn door een warme zomer, maar in de zomer stookt vrijwel niemand zolang de gemiddelde dagtemperatuur maar boven de 13 graden komt. Sterker nog, als het te warm is dan neemt het electraverbruik door de airco’s toe.
  Het meest bepalend zijn de gemiddelde dagtempearaturen onder de 13 graden. Meestal wint Januari en Februari dat, maar deze winter zou December wel eens kouder kunnen zijn. (De vorige Januari was 6,5 graden.)

 9. Klopt, hoewel 2008 een warm jaar was, is december koud geweest, gemiddelde temperaturen normaal zijn 4°C, deze december 2.5°C.
  Ik ben überhaupt vóór opwarming. CO2 is heel goed voor de plantjes…

 10. Het jaar 2006 was een uitzondering. Dan kom je al gauw uit op verlaging van temperatuur. Neem 12 jaar geleden maar, dan zul je zien dat de winters relatief warmer zijn. Van mij mag het een week zeer streng vriezen. Dat scheelt ongedierte in de zomer. Ongedierte zal ik wel niet mogen zeggen, maar muggen en hun vriendjes zijn niet bepaald mijn lievelingsdieren.

 11. @Hanscke: Dat was ook het onderliggende grapje. Toen het in December-2006 zo warm was had iedereen het over de opwarming. Alsof het alleen nog maar warmer zou worden. En toen het daarna weer kouder werd, werden deze opwarmgelovigen (Algorianen) erg stil.
  Nederland is simpelweg een te klein en te winderig landje om er de wereldse opwarming (of afwarming) te constateren.

 12. Ik heb vorige week een vrij schokkende ontdekking gedaan qua stookkosten: ons huis is één grote warmte-afvoer. Dat merkte ik toen ik een laken hing voor de trap naar zolder. Het ding ging niet recht omlaag hangen, maar bolde helemaal tegen de zoldertrap aan. En dat bleef zo! Er is dus een constante luchtstroom vanaf de (lekker verwarmde) begane grond naar de (veel koudere) zolder. Zou dat onze hoge energierekening verklaren?

 13. @Christiaan: Warmte stijgt nu eenmaal. Is er op de zolder ook een afvoer als een open dakraam of een ventilatiegat? Het beste is het om de kamerdeur dicht te houden en de radiators die in open verbinding staan met het trapgat wat dichter te zetten.
  Mijn zuster (en erg veel andere mensen) drogen op die manier hun was in het trapgat.

 14. Ja, dat warmte stijgt, wist ik wel. Maar dat dat voor zoveel beweging zorgt, is nieuw voor mij. Er is op zolder niet echt een afvoer, maar de zolder is wel vrij groot en structureel koeler dan de rest van het huis. De zoldertrap eindigt onder een dakkapel met drie ramen, dus ik denk dat daar veel warmte verloren gaat (al heeft de dakkapel wel dubbel glas). We houden wel alle deuren zoveel mogelijk gesloten, maar in de hal beneden staat een radiator die meestal wel aan is omdat de hal anders ijskoud is… en die warmte heeft vrij spel richting de zolder.

 15. Als je het mij vraagt, Xiwel, gaat jouw gasverbruik nog omhoog ook. Na een regenachtige dag is er zelfs vorst van tien graden beloofd voor de rest van de week.

 16. @Vedat: Ik reken van 1 jan tot 31 dec. Dus er kan eigenlijk niets meer bij m’n 830m3 van het afgelopen jaar komen.
  Deze december was de koudste in afgelopen 10 jaar. De kans is groot dat januari ook kouder is dan die van het afgelopen jaar (was 6,5 graden), maar waarschijnlijk niet zo koud als december. Ik gok op een maandgemiddelde van 3,5 graden.

 17. Nog de beste wensen en een goed 2009 toegewenst… en dat het koud is dat merk ik inderdaad ook… er gaat dit jaar echt dubbel glas komen op mijn slaapkamer… want nu ril ik mijn bed soms uit van de kou… met name als de wind op mijn raam staat…

 18. @Aline: Ook nog de beste wensen. (Ik dacht dat ik dat al eerder ergens getikt had, maar kon het bij jouw en mijn log niet vinden.)

 19. Hallo,
  Ik kwam dit weblog toevallig tegen via een oud weblog van ene plato, en zag iemand die milieuvriendelijk bezig was. Ik was geinteresseerd dus ben even wezen snuffelen. Leuk dat u zich zo bezig houd met het milieu. Ik wil echter wel het idee uit uw hoofd praten dat de opwarming van de aarde iets positiefs is.
  De plantjes in Europa zullen er wellicht van profiteren, maar in Afrika en andere continenten rond de evenaar zullen uitdrogen en onleefbaar worden. de zeespiegel zal stijgen (niet alleen door smeltend ijs. Veel sterker nog door uitzetting ivm met de temperatuurstijging) waardoor er nog minder land is om te cultiveren. Gehele ecosystemen zullen ook verloren gaan. Er komt voedselschaarste. Nee, de opwarming van de aarde is niet iets positiefs.
  Voor geinteresseerde, Lees The Ethics of Climate Change van James Garvey, voor een duidelijk en wetenschappelijk beeld van de stand van zaken betreffende het milieu en de milieu ethiek. Het is een echte eye opener.
  Groeten, Simon
  Tweedejaars Milieuwetenschappen Student

 20. @Simon: Leuk dat je langs komt en je moet hier niet alles te serieus nemen. Sterker nog dat doe ik ook niet, omdat het averechts werkt op de mensen die zich milieuonverschillig gedragen. (‘Na ons de zondvloed.’)
  De mensen die wel nadenken over het milieu hoef je niet te bekeren. En de mensen die je wilt bekeren met bijvoorbeeld zo’n advies parkeren daardoor hun hakken nog dieper in het zand.
  Vandaar dat ik zaken anders aan het licht breng. De huidige manier van de wetenschap en politiek werkt niet goed. Mensen draaien nu netjes een spaarlamp in, en kopen van het uitbespaarde geld een SUV’tje.

 21. Hoi Xiwel,
  Ik vind het interessant dat je dat zegt.
  Wat denk je dat de beste manier zou zijn om mensen te bereiken betreffende het milieu?
  Groeten, Simon

 22. @Simon; Ik heb je even gemiald.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s