Jan-10: Singelpret

Hierboven 2 3 foto’s van de Alkmaarse Singel bij de Kneppelbrug en de Molen van Piet. Op dat deel viel afgelopen dinsdag al te lopen en na 3 (k)wakkeldagen, was vandaag het veilige gebied nog wat groter.

Met het stralende weer zag de omgeving er oudhollandsch uit. Zelf heb ik de afgelopen 8 jaar (dat ik in Alkmaar woon) nog niet meegemaakt dat het ijs sterkgenoeg was. Nou is dit ook zo ongeveer alles. Om de bocht is het ijs te zwak en ik zag ook niemand die zich op het ijs in de grachten had gewaagd. Dat spul was geheel krasvrij.

Gek is dat niet. De vorst valt hier erg mee. Afgelopen nacht was er een ‘kouderecord’ van -6,6 graden celsius. De rest van Nederland (en vooral het zuid-oosten (en dan nog weer vooral Ell)) zal dat vrij warm vinden.

De temperatuur afgelopen week in hartje Alkmaar:

(Aanvulling 11 Januari

Ondanks dat het hier de aansluitende zondagochtend maar 3 graden gevroren heeft, was het ijs zondag nog wat sterker. Ik heb er een foto aan toegevoegd. Daarop zijn nu ook schaatsers aan de noordkant van de Kneppelbrug te zien. Op een paar stukken gracht in de binnenstad waren nu ook enkele schaatsers op de been. Ben wel benieuwd hoe lang dit goed blijft gaan.)

Het is opvallend hoe groot de temperatuurverschillen zijn voor zo’n miezerig landje als Nederland. Het kaartje hieronder haalde ik gisteren bij het KNMI op. En ja, die paarse hotspot coldspot betreft Ell. Dat is niet de E11, maar een gehucht ten zuid-oosten van Weert. Het is al een paar dagen zo dat het daar het koudst is. Ik vraag me af of professor Lupardi daar met een cryogenetische deeltjesversneller experimenteert.

Advertentie

Geplaatst op 2009-01-10, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Je hebt gelijk, het is hier in het zuiden wel heel erg koud. Ik zag dat de bovenste foto een zelfde exemplaar is als je kopfoto, alleen een andere tijd.

 2. Volgens mij hadden ze in Limburg al lang een Elfstedentocht kunnen houden. In Friesland gaat het helaas wat minder hard. Ik heb nog maar weinig berichten gehoord over de rayonhoofden.

 3. @Christiaan: die rayonhoofden zijn een stuk rustiger dan de Nederlandse media, vooral omdat m.n. in het noorden/noordoosten van Friesland de ijsdiktes minimaal zijn met soms niet meer dan 3 centimeter terwijl het waterschap afgelopen week ook nog volop aan het afstromen is geweest waardoor op veel plaatsen een luchtlaag tussen ijs en water is komen te staan wat de kwaliteit en betrouwbaarheid behoorlijk heeft doen afnemen (zogeheten bomijs). Er is dus geen enkele reden voor die rayonhoofden om zich te laten horen.

 4. Hier is het koud genoeg, jammer genoeg hebben we niet zoveel kanalen en grachten. Vandaag ga ik proberen te schaatsen op de Stausee bij Hohenfelden.
  Afgelopen maandag en dinsdag hadden we min 18 en min 19 graden, en sindsdien heeft het eigenlijk niet gedooid. ’s Nachts is het steeds ongeveer min 10, overdag als je geluk hebt tegen de min 4.
  KOUD!

 5. @Me!: Dat stekkie, waar ik bijna dagelijks langsloop, zit als zomerse en winterse uitvoering in m’n kopfoto. Die winterse was van maart-2005. Uiteindelijk viel toen 40 cm sneeuw in 2 dagen. Op de eerste nacht werd het toen rond -10. Maar door de warme dagen daarvoor en de sneeuw bleef het ‘ijs’ 100% onbetrouwbaar en waagde zich niemand op de Singel.

 6. @Christiaan: Ik had daar al 11 steden voor uitgezocht. Probleempje blijft de Maas. Volgens mij is de stroom er niet van tegen te houden en zal het daar meer klimmen dan klunen (is dat ‘ghlünhen’ op z’n Limburgs?) worden.

 7. @Frans54: Fryslân zit net zo ver van Ell als Alkmaar, dus ook daar veel te weing vorst. :-)

 8. @Bob: Niet zeuren. Volgens mij kan je daar heerlijk binnen schaartsen in de Stirnemann-hal van Gunda Niemann. :-)

 9. Hier is het wel koud genoeg … de slootjes parallel aan de weg worden echter om de tien meter onderbroken door bruggetjes, de slootjes tusseen de weilanden zijn beter geschikt om te schaatsen maar een elsfstedentocht zit er niet in. Een molentocht kan natuurlijk wel bij Kinderdijk, vanmorgen was het ijs er al finaal kapot gereden en ’s middags arriveerde en nog een complete landverhuizing…

 10. Dus het is de schuld van het waterschap dat er geen Elfstedentocht is, Frans. Mooi is dat. Als de Friezen dat eens hadden geweten bij de waterschapsverkiezingen…

 11. @Thyme: Ik denk dat er morgen veel ziekmeldingen zijn. Misschien valt het bij jullie mee, maar ik denk dat er in deze omgeving flink wat door het ijs gaan zakken. (Letterlijk en figuurlijk. :-)

 12. Vandaag, zondag, was ik in Den Haag. Het viel mij op, dat het daar eigenlijk helemaal niet koud aanvoelde. Toen ik vanavond weer in Doetinchem was, merkte ik behoorlijk verschil. Ik heb het dan wel over mijn gevoelstemperatuur, hoor.

 13. @Christiaan: de verbazing over dat afwateren was dan ook alom aanwezig in Friesland, zoveel is er de laatste tijd niet gevallen. Toch is het zo dat als het waterschap niet afwaterd en er teveel water onder het ijs komt dat ook niet goed is voor de betrouwbaarheid: dan krijg je vooral op grotere oppervlakten weer dat het ijs omhoog wordt gedrukt en er kistwerken ontstaan. Bovendien had niet afwateren niets veranderd aan de minimale ijsvloer in het noorden van de provincie dus daar kan je ze al zeker niet de schuld van geven. Er was bovendien ook nog lang geen vaarverbod voor de grotere wateren uitgevaardigt dus kennelijk heeft niemand de kans op een elfsteden tocht serieus genomen (behalve uiteraard de media die buiten de zomerse komkommertijd ’s winters kennelijk ook nog wel eens met een dip in het nieuws zitten en dan een elfstedentijd nodig hebben met hetzelfde soort onbenulligheid in de berichtgeving tot gevolg)

 14. Klopt, ik hoorde vandaag dat een Elfstedentocht nog héél ver weg was. En vorige week voelde ik al nattigheid, letterlijk, toen een bewoonster van de Bonkevaart in Leeuwarden zei dat het water voor haar huis nog lekker op en neer klotste. Daar was dus voorlopig geen finish van een Elfstedentocht mogelijk. Maar het is toch fijn om het waterschap de schuld te kunnen geven…

 15. Mooie winterse Hollandse plaatjes, maar nu heeft het lang genoeg geduurd met die kou!

 16. Vooral dat laatste plaatje is erg mooi. Helaas, Bolwerken in Dokkum heben niet dicht gelegen. Jammer, hoewel ik absoluut niet van schaatsen houd.

 17. @Hette: Het ijs is hier weer vertrokken. De laaste etmalen waren ruim boven nul. Toch vond ik het gisteren bar koud. Dat kwam door de mist. Dan heb ik toch liever meer kou bij helder weer.

 18. @Hanscke: Bolwerken zijn toch de hogere delen van een stadswal? Zoiets waar die molen hierboven op staat. Het is niet eenvoudig om de waternamen rond de binnenstad van Dokkum te vinden. Delen heten Dokkumer Ee en Hardridersgracht, maar mogelijk zijn er nog meer namen. Oorspronkelijk heette een gracht door Dokkum de ‘Cingel’. In Alkmaar is dat de naam voor het water rond de binnenstad. Een deel daarvan heet nu Noord-Hollandskanaal.

 19. Je hebt gelijk, de bolwerken zijn de stadswallen, maar daaromheen is overal water, en zo kun je een rondje om Dokkumbinnenstad schaatsen, roeien varen surfen, whatever, en als er ijs ligt heet dat in de volksmond dat je een rondje bolwerken kunt schaatsen en dat is het ultieme vertier.

 20. @Hanscke: Ik heb wel eens over Dokkum gelogd, maar toen wist je waarschijnlijk nog niet van het bestaan van dat weblog.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: