Feb-15: Crisis?

Op dit moment hoor ik alleen maar negatieve verhalen over de ‘kredietcrisis’. Zelf heb ik er nog voor geen meter last van en mogelijk krijg ik die ook niet. Ik heb van mijn ouders (die het een stuk armer hebben gehad dan ik me ooit kan voorstellen) altijd geleerd om zo min mogelijk te lenen en pas iets te kopen als ik het geld er voor heb. Ik ga dus kredietloos door het leven en dat lijkt heden ten dage gunstig te zijn.

Maar de kredietcrisis heeft ook voordelen. Zo lees ik dat er minder files zijn. Dat wilden we toch? Dan is het ook niet gek om te veronderstellen dat minder autogebruik en minder productie (van onnodige troep) minder CO2-uitsoot en minder luchtverontreiniging, minder verkeerslawaai en minder uitwoning van de aardbol geeft. Dat willen we toch ook?

Ik begrijp dat landen door de crisis meer nationalistisch worden en het globaliseren daarmee onderuit halen. Lijkt me ook niet verkeerd. Het dagelijks gesleep met ‘onze’ Egyptisch sperzibonen in vliegtuigen hoeft van mij ook niet. Bespaart dus wederom energie en mensen rond Schiphol hebben minder last van lawaai. Globalisren is bij mij ook een synoniem voor kinderarbeid en/of arbeid onder slechte omstandigheden. Ook mooi als zoiets door de ‘crisis’ gaat verdwijnen.

Ik zal niet ontkennen dat er ook wel wat nadelen zullen zijn, maar dat houdt niet in dat je blind moet zijn voor de onmiskenbare voordelen.

Geplaatst op 2009-02-15, in Milieumatig, Overmatig. Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Ieder nadeel heb z’n voordeel, zoals Johan Cruyf pleegde te zeggen.
  Desalniettemin ken ik persoonlijk al een bedrijf dat er mee moet stoppen omdat ze geen lening van de bank krijgen, en gelezen heb ik over meerdere bedrijven die failliet zijn gegaan.
  Mijn eigen werkgever heeft dit jaar nog maar half zoveel opdrachten als een jaar geleden.
  Het voordeel wat ik zou willen zien is een hervorming van de financiele sector. Strengere regels, geen onbegrensde internationale valutahandel, een bijstelling ván de gedachte dat de vrije markt alles regelt. Uit de bankwereld zelf zal zoiets niet komen. Er is nog niet een bankdirecteur geweest die het boetekleed heeft aangetrokken en gezegd dat hij mede de krisis heeft veroorzaakt.

 2. Ik heb er ook in het geheel nog geen last van en dat zal voor het meerendeel van de Nederlanders gelden. Door het op nul stellen van de ww-premie ging ik in januari aanzienlijk meer omhoog dan de inflatie, en het is jammer dat er nu niets van de grote apparatuur kapot gaat want nu is hét moment om die te vervangen. De enigen die er momenteel als privepersoon al iets van merken zijn degenen die in aandelen geïnvesteerd hadden, degenen met een eigen bedrijf en degenen die hun baan kwijt raken (en zelfs dat kan nog meevallen: ondanks de toename in het aantal ontslagen groeit ook de arbeidsmarkt nog steeds en is er nog steeds sprake van krapte en dus een op zijn minst redelijke kans om een andere baan te vinden).

 3. Per saldo wordt het milieu volgens mij niet beter van de economische crisis. Alle aandacht gaat nu namelijk naar het herstel van de economie en niet naar de verbetering van het milieu. Bovendien stijgt de consumptie nog steeds (althans in Nederland), dus wat dat betreft ook weinig milieuwinst.
  Een lichtpuntje is wel dat overheden eisen lijken te stellen aan het milieubeleid van autofabrikanten in ruil voor financiële steun.

 4. Voor mij heeft de recessie nu wel lang genoeg geduurd… Niet dat ik nu iets van merk, maar ik gun iedereen zijn werk en leven.

 5. @Bob: Vooralsnog is de economische teruggang in Duitsland (-2,1%) een stuk zwaarder dan in Nederland (-0,9%). Daarbij had Duitsland een veel slechtere uitgangspositie, o.a. 7,6% werklozen tegen 3,4% in Nederland. ‘Hier’ valt het dus nogal mee.

 6. @Christiaan: Ik heb het idee dat het milieu zwaar ondergeschikt is aan de economie en dat deze recessie dat erg duidelijk gaat maken. Uiteindelijk wordt er voor banen en consumptie gekozen en mag het milieu het met vage toezeggingen doen. Dat terwijl er nu kans is om 2 vliegen in 1 klap te slaan.

 7. @Me!: Ik gun ook iedereen het beste, maar voor mij is betaald werken niet meer dan een noodzakelijk kwaad en zeker geen levensdoel.

 8. @Frans54: Aangezien ik geen loon of uitkering ontvang zal er voor mij hoedanook weinig wijzigen. :-)

 9. Hier duurt het ook al wat te lang… ik zelf heb er geen last van… maar mijn vriend wel… een deel van zijn inkomen komt via Amerika binnen… en dat is momenteel een kwart van wat het zou moeten op brengen…

 10. Ik heb er al wel iets van gemerkt, Xiwel. Dit jaar werd om die reden mijn pensioen niet aangepast. Het bleef gelijk aan vorig jaar. Verder ben ik ook blij, dat ik kredietloos ben. Als je wilt lenen, dan moet je over voldoende middelen van bestaan beschikken om de lening en de daaraan verbonden torenhoge rente af te kunnen lossen. Ik heb altijd gevonden, dat ik dan beter eerst kon sparen en dat is me tot nog toe goed bevallen.

 11. Aan de ene kant denk ik dat je het onderschat. De gevolgen zijn nu nog niet merbaar maar worden dat misschien over een paar maanden wel. Aan de andere kant heb je gelijk. Groei is overrated. Wat heb je aan groei zonder inhoud, geef mij maar verdieping. Weg met de wegwerp economie!

 12. Nou, ik ben blij er ook eens wat positiefs over te horen. Ik had zelf ook al wat pluspunten bedacht, maar aangezien ik geen bal verstand heb van economie, zei ik maar nix! Jij wel, Xiwel!

 13. Sorry Koos mijn kat. Nu was ik het zelf, hoor Th.

 14. @Thérèse: In de vorige crisis van de 30’er jaren werden de Schoorlse Duinen van bossen voorzien. Daar geniet ik nog regelmatig van.

 15. Je opmerking over minder files bracht m’n gedachten even terug naar het boekje: “Energieverbruik en maatschappelijke tegenstellingen”. Teruggevonden in de afstudeerscriptie van Daniël Tijink. De doorsnee Amerikaan besteedt meer dan 1500 uur per jaar aan zijn auto, dat wil zeggen hij zit erin, zoekt ernaar en verdient het geld om hem te betalen. Per jaar legt de gemiddelde Amerikaan zo’n 10.000 kilometer af, zodat zijn gemiddelde snelheid neerkomt op 6 à 7 kilometer per uur, niet zo veel sneller dan een wandelaar die stevig doorstapt’
  Maar het zou me niet verbazen als de naam Ivan Illich je ruimschoots bekend is; anders zie Wikipedia.

 16. @Niklas: Ik heb zelf zo’n soort sommetje rond 1982 bedacht. Ziet hier.

 17. Wij lijken voorlopiog helemaal geen last van crisis te hebben, integendeel. De boekingen voor de zomer stromen bij ons binnen, een unicum zo vroeg in het jaar. Ook is onze bank best bereid om ons door deze hele slappe tijd heen te slepen met wat extra krediet. Ik krijg steeds meer het idee dat de “crisis” ons wordt aangepraat door de media. Alleen als je een risicovolle hypotheek of belegging hebt of op veel te grote voet hebt geleefd heb je een probleem. Het is heel erg jammer dat de consument door de media zodanig worden opgehitst dat hij geen auto, keuken of ander groot consumptiegoed meer koopt. In onze staat met zeer veel autoindustrie zijn veel werknemers getroffen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: