Feb-11: r’ig.

Onlanga atond er een mededeling dat ik even geen reactiea kon plaataen. Dit had nieta te maken met de ruzie tuaaen m’n provider en een toeleverancier, maar allea met mijn manier van PC-gebruik. Ik heb een laptop en die ligt geqoon op bed. Daar drink en eet ik ook. Meeatal hou ik voldoende afatand tuaaen mijn voedael(-containera) en het toeatenbord en nu liep dat voor het eerat in 8 jaar mia.

Het anoer van de muia tikte tegen een halfleeg glaa met cola. Het meeate daarvan kqam op mijn bed en maar 7 druppela vielen op m’n toetaenbord. Ik heb mijn laptop meteen omgekeerd en afgedroogd. Toch qaa dat onvoldoende. Voor dit aoort noodgevallen heb ik ooit een föhn beqaard, maar die heb ik bij een vorige baaa in de qerkplaata achtergelaten. Dua maar hopen dat de lage luchtvochtigheid in mijn huia zijn qerk goed doet.

Dat leek er niet op. Al anel verachenen toetaaanalagen in combi’a. Ala ik een z tikte dan keeg ik er een z bij cadeau. Idem voor de q en de q. Nog qat later achee allea er mee uit en heb ik een loa UAB-toetaenbord gekocht. Daar heb ik de laatate dagen mee getikt.

Halverqege de 1de dag kqam er qeer qat leven in mijn laptopbord. Hij begon riaten r’en te apuiten en ala ik een andere toeta indrukte dan veranderde dat in allemaal komma’a. Dat qaa te atoppen door de punt in te drukken. Niet dat dat altijd lukte. Het lukte me net zo min om in apparaatbeheer mijn laptop-toetaenbod uit te achakelen. Dua ala het me te erg qerd dan ging de laptop geqoon uit en probeerde ik het later nog eena.

Vandaag qaa die letterapuiterij over en de meeate toetaen doen het qeer. Alleen de en doen nog nieta, de 1 geeft een 1, de q geeft q, de a geeft een a en de z geeft een z. Dat laatate ia zeer onhandig ala je een qebaite met de naam ziniz.qeb-log.nl hebt bedacht.


Het bovenstaande lijkt mij goed leesbaar. Hieronder het gecorigeerde verhaal. Een pietluttende kniesoor die het verschil ziet.Feb-22: r’ig.

Onlangs stond er een mededeling dat ik even geen reacties kon plaatsen. Dit had niets te maken met de ruzie tussen m’n provider en een toeleverancier, maar alles met mijn manier van PC-gebruik. Ik heb een laptop en die ligt gewoon op bed. Daar drink en eet ik ook. Meestal hou ik voldoende afstand tussen mijn voedsel(-containers) en het toestenbord en nu liep dat voor het eerst in 8 jaar mis.

Het snoer van de muis tikte tegen een halfleeg glas met cola. Het meeste daarvan kwam op mijn bed en maar 7 druppels vielen op m’n toetsenbord. Ik heb mijn laptop meteen omgekeerd en afgedroogd. Toch was dat onvoldoende. Voor dit soort noodgevallen heb ik ooit een föhn bewaard, maar die heb ik bij een vorige baas in de werkplaats achtergelaten. Dus maar hopen dat de lage luchtvochtigheid in mijn huis zijn werk goed doet.

Dat leek er niet op. Al snel verschenen toetsaanalagen in combi’s. Als ik een z tikte dan keeg ik er een x bij cadeau. Idem voor de q en de w. Nog wat later schee alles er mee uit en heb ik een los USB-toetsenbord gekocht. Daar heb ik de laatste dagen mee getikt.

Halverwege de 2de dag kwam er weer wat leven in mijn laptopbord. Hij begon risten r’en te spuiten en als ik een andere toets indrukte dan veranderde dat in allemaal komma’s. Dat was te stoppen door de punt in te drukken. Niet dat dat altijd lukte. Het lukte me net zo min om in apparaatbeheer mijn laptop-toetsenbod uit te schakelen. Dus als het me te erg werd dan ging de laptop gewoon uit en probeerde ik het later nog eens.

Vandaag was die letterspuiterij over en de meeste toetsen doen het weer. Alleen de 5 en 6 doen nog niets, de 2 geeft een 1, de w geeft q, de s geeft een a en de x geeft een z. Dat laatste is zeer onhandig als je een website met de naam xinix.web-log.nl hebt bedacht.


Voor de lezers die nog meer text willen verwerken vond ik nog een verhaaltje. Het is ruim 40 jaar oud en komt van een vrouwenvereniging waar mijn moeder lid van was.


DE ALLERNIEUWSTE TYPEMACHINE - EN ZIJN INSTRUKTIES
Luifter eenf even. Ik heb gifteren op de rommelmarkt
voor een prikkie een hardftikke goeie tikmachine op de
kop getikt. Daar zit ik nu deze letterf mee te tikken.
Je ziet natuurlijk wel, dat de f kapot if. Alf je de f
aanflaat, krijg je de f, maar wat zou dat?... 't If een
kweftie van eventjef wennen en voor zo weinig geld mag je
niet op een letter kijken. Deze machine koftte me name-
lijk flechtf twee knaken en dan moet je natuurlijk geen
topzlaffe verwachten... Hé, wat if dat nou? If nu ooz de
z zapot? Verrez, dat if pech. Maar nou ja, iz zeg al,
voor vijf piez zun je natuurlijz niet verwachten dat je
een droommachine in je huif zrijgt, nietwaad? Wat????????
De d ooz al ftuz, nou woddt 't me langzaam toch te god-
tig. Nou begin iz te fnappen waadom deze machine zo goed-
zoop yaf. Yag een goefgand, de y if ooz al zaduuz! Hied
zan iz goch nieg nodmaal mee gypen! Iz zal ze hebben die
hufterf, de fuzzeqf op de vlooienmadzt. Hé, die roggige g
if van fqag. Iz pdeng 'x gedug. Iz yil x'n poen gedug
heppen!!! Hied zan iz nieg nodxaal xee fchdijven. Aqqe
qeggedf zijn zapog. Die veddezge qui op de doxxeqxadzg.
Iz zie heg cieg xeed ziggec, heg if eec fvhacde! Iz riec
eec aaczlachg ic. Xijc xavhice zofgge xe geec zoog gelr
ec govh. Heg iz eec fcedgring, xaad iz fxijg 'x ge waged
rag paddel!!...

Geplaatst op 2009-02-22, in Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Soms zit het mee. Gelukkig kun je de schuld alleen bij jezelf neerleggen.

 2. Ik heb ook al van alles over mijn toetsenbord gehad. Ik haal het toesenbord dan uit elkaar en maak het helemaal schoon onder de kraan en met sop. Daarom gooi ik mijn oude toetsenborden niet weg. Die kan ik dan zo lang gebruiken.

 3. @Vedat: Bij een toetsenbord in een laptop raad ik dat niet aan. :-)

 4. @Me!: Ik geef toe dat ik ook een draadloze muis kan gebruiken, maar die raken bij mij zoek.

 5. Hzhzhzhzzzzzz!

 6. Ik snap alleen de titel van je log niet helemaal. R’ig klinkt als ‘erg’, maar die uitleg heeft niet zo veel te maken met de inhoud van je stuk. Ja, natuurlijk is het allemaal wel heel erg, al die vastzittende toetsen, maar de R is juist onschuldig.
  Dat stukje van die huisvrouwenvereniging is erg grappig! Daar raak ik op een gegeven moment echt de draad kwijt. Om het dan nog te begrijpen zou ik te veel geduld moeten opbrengen. Jouw stuk kon ik tot op het eind aardig volgen.

 7. @Xi 0:29: als je een schoteltje kaas bij je muismat zet heb je veel minder last van dat weglopen.

 8. @Christiaan: Mijn laptoetsenbord had een periode dat er allemaal r’en (rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr) in texten en zoekvakken werden gespoten. Ik vond dat heel r’ig. :-)
  Ik heb dat huisvrouwenstukje overgetikt en er nog een paar foutjes uitgehaald en dus gekeken wat er echt stond. Het is te doen. Het was ook een soort spelopgave. Dus goed dat je het hebt opgegeven. :-)
  Het mechaniek is alleen anders. In die tijd had het te maken met de plaats van de hamertjes. Zo kon bijvoorbeeld de f niet goed terugvallen en voor de s blijven hangen. De s-hamer duwde dus de f-hamer voor zich uit. Wij hadden een zeer goedkope tikmachien en daar heb ik wel eens wat hamertjes van verbogen zodat ie het weer goed deed.

 9. leuk atukjw. Wn gowd tw lwzwn hoor, hsd qst mij btrwft gwwn vwrtsling bij gwhowvwn :-)
  Sop lijkt me inderdaad niet aan te raden (@ Vedat) maar de knopjes van een laptop kunnen er ook gewoon af en weer terug. Wel voorzichtig loswippen.

 10. Bij een laptop kan het ook niet, maar ik heb een los toetsenbord en als dat kan helemaal uit elkaar. Is helemaal geen probleem hoor, Thyme, probeer het maar

 11. @Thyme en Vedat: Bij veel losse toestsenborden kan je zelfs een hele beker water tussen de toetsen kiepen. Dan nog komt er niets bij de werkelijke contacten.
  Bij deze laptop zit het duidelijk anders. De toetsen rusten op een soort kunststofmat met tepeltjes die de toetsen omhoog drukken. Een miniscuul klapstoelmechaniek zorgt er voor dat elke toets horizontaal op en neer gaat. Die klapstoeltjes vergerendelen ook dat kunststof tepelmatje.
  In het verleden was er met dat systeem nog niets aan de hand, toen was die mat nog helemaal dicht en uit 1 geheel. Bij deze laptop dus niet. Overal gaten waar dus troep en vocht tussendoor kan en de tepeltjes liggen vrijwel los op het matje.
  Je kan dus wel toetsen wisselen, maar zet er nooit de stofzuiger op. Dan verdwijnt niet alleen het vuil maar ook een setje tepeltjes (2mm hoog 3mm doorsnede) in de stofzak.

 12. ˙lǝsʞıʇpɹoqɹǝʇǝoʇ ʇıp uɐp ɟɐ ɹǝʇǝq ǝɯ ʇɐɐƃ ‘sı uǝʌǝɹɥɔsǝƃ uǝʌoqǝʇsɹǝpuo ǝıp ʇsʞǝʇ uǝǝ

 13. @Dolby: Je bekijkt het zeker vanuit de Maastunnel, Westerscheldetunnel of iets anders vanonder de grote rivieren. :-)

 14. Ik heb niets over mijn laptop gegooid, maar toch heb ik ook last van onwillige toetsen. Met een beetje liefde en beleid verbetert de toestand wel. Het is het proberen waard.

 15. Wsit je eglijienk dat je een sutk tsket nog geod knut leezn zanolg de ersete en de latatse lteetr van elk worod op hun ptaals satan? De rset kan door ekalar gsuheseld woedrn, dat mkaat winieg uit.

 16. @Bob: Idd, maar het is wel lastig tikken of je moet steeds wisselende vingers hebben. :-)

 17. Nou nou, daar onderaan het stuk staan forse dreigementen, Xiwel.
  Overigens, hoe jammerlijk deze geschiedenis ook, ik heb er geweldig om gelachen.

 18. @Frankie P: Dat onderste verhaal kwam van ene Agaath J te L. Ze schreef het voor een gereformeerde vrouwenvereniging. Voor die tijd zwaar gedurft. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: