Feb-27: Zwarte Els

Sinds enkele dagen is het aantal niezen per dag opgelopen tot 25 stuks en jeuken m’n ogen. Dat is niet vreemd. Voorjaarsallergie begint bij mij meestal rond begin-maart. Echt last heb ik er nog niet van, naast extra niezen en lichte oogjeuk moet ik ’s ochtends wat meer troep uit mijn ooghoeken halen.

En als ik het goed begrijp dan zit dat in Zwarte Els. Het LUMC dat de pollenmetingen verricht, heeft op 21 februari al 136 elzenpollen per kubieke meter geteld. Dat is een behoorlijke eruptie. Ik gebruik geen hooikoortsmiddelen. Ten eerste omdat de meesten niet goed werken, daar word ik alleen suf van. Ten tweede omdat het verslavend is. Hooikoortsmiddelen zorgen er voor dat je lichaam nog minder voor zichzelf op kan komen en daardoor heb je nog meer die middelen nodig. Dus zo lang het uit te houden is laat ik die troep staan.

Alkaarse Elzenkatjes van 27 februariIk stop wel met m’n bierconsumptie en stap deze maand over op wijn. Het is me opgevallen dat biergebruik de allergie behoorlijk versterkt en daar zit ik niet op te wachten. Wasverzachters gebruik ik niet, dus daar ga ik geen winst op te halen. Huismijten zijn in dit soort periodes ook erg ongunstig. Maar die kan je voorkomen door je bed niet op te maken. Daar ben ik heel goed in.

Ik heb net een oplettend rondje door de stad gedaan en zag inderdaad flink wat elzenkatjes en zelfs een wilgenboom met katjes. Normaal komen die wat later en zijn wat agressiever. Van gras heb ik nooit last. Als dat begint dan is mijn allergie alweer achter de rug.

Dit jaar verwacht ik een flinke allergiecrisis. Alkaarse Wilgekatjes van 27 februariVoorjaarsallergieën hebben niet alleen met de natuur te maken, maar vooral met je eigen gesteldheid. In januari was ik flink gammel, daardoor zal ik nu een stuk vatbaarder zijn dan voorgaande jaren. In het algemeen zal dat voor heel Nederland gelden. De griepgolf van januari was zwaar en heeft flink huisgehouden. Dat gaan we terugzien in mensen die vaker niezen, in hun ogen wrijven en rondlopen met rooddoorlopen ogen.

Bij de teletekst is echter nog niets aan de hand. De verwachting voor 7 juli is niet zo gunstig. Ofwel hun LUMC-watcher geniet nog van de winterstop. Het zal nog wel een dikke maand duren eer hij/zij in de gaten krijgt dat er pollen zijn. Dat is zoals gebruikelijk voor mij (en een berg andere medelanders) mooi te laat.

Vervolg: Apr-16: Berkenbende

Geplaatst op 2009-02-27, in Klimatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Ooit heb ik eens een prachtige kastanjetak in huis gehad. Iedere morgen vertrok ik half gammel van huis om in de loop van de dag op school weer op te knappen om fit thuis te komen, om mij daarna langzamerhand weer beroerder en beroerder te gaan voelen. Totdat ik de link ging leggen en toen was het: weg met die mooie tak die ik van een bezoekende persoon had gekregen.

 2. Niet wrijven, hoe erg het ook jeukt, voorkomt bij mij in elk geval dat ik heel opgezette ogen krijg. Niezen doe ik het hele jaar door wel, maar in het voorjaar is het bar en boos. Ik heb er nu nog geen last van, wel van branderige ogen.

 3. Sinds ik stuifmeel korrels gegeten heb is het voor mij een heel stuk minder geworden. De echte aanvallen zijn hierdoor weggebleven.

 4. @Nanos: Er zijn wel kleine verschillen. Zo is het klimaat langs de kust wat milder en hebben we het in Alkmaar niet kouder gehad dan 6,6 graad onder nul. Het hangt er ook van af welke bomen er in je omgeving staan.

 5. @Me!: De laatste jaren had ik veel minder last. Het valt ook nu nog mee, maar de kans is groot dat het dit jaar (zeker voor mij) slechter gaat uitpakken.

 6. @Xi: je hebt het bericht volgens mij niet helemaal goed gelezen. Die buitenlanders zijn juist degenen die extreem vroeg bloeien, in januari of zelfs al in december, de els die nu voor de pollen zorgt is wel degelijk de inheemse zwarte els.

 7. @Frans54: Je hebt gelijk. Ik had de datum van dat artikel aangezien voor 21 februari, precies de dag van die pollenuitschieter van het LUMC, maar het bleek om 21 januari te gaan. Dus heb ik de aanvulling geprullebakkizeerd, als nergens op slaand. :-)

 8. Ik leef met je mee. Zelf ben ik allergisch voor gras pollen.Begin juni en dan meer dan een maand jeuk, jeuk en nog eens jeuk in de ogen en hatchie hatchie. De buren horen dus mijn hooikoorts.

 9. Apart, die teletekstpagina. Via internet krijg je die inderdaad te zien, maar in ons teletekstsysteem is pagina 709 leeg. Ik heb even overlegd met een collega die er meer van afweet (ik ga zelf alleen over de nieuwspagina’s), maar die snapt ook niet waarom de TT-browser op internet die oude pagina laat zien. Maandag zijn er weer techneuten aanwezig die meer verstand van zaken hebben. Overigens zegt m’n collega dat er in april pas nieuwe hooikoortberichten komen.
  Wat betreft de huismijt: kun je die bestrijden door je bed niet op te maken? Hoe kan dat nou?

 10. @Christiaan: huismijten gedijen het best in een vochtig warme omgeving, je bed opengeslagen laten liggen zorgt dat het zweet van de nacht verdampt en voor een lagere temperatuur waardoor huismijten zich minder goed voelen en zich minder uitbundig voortplanten, het verminderd dus het aantal, helemaal kwijt raak je ze er echter niet door, daarvoor zijn meer maatregelen nodig zoals ondermeer wekelijks het beddengoed wassen op 60 graden (of meer, maar dat kost vooral extra energie)

 11. Dat wil ik ook weten: hoezo bed niet opmaken tegen huismijten?

 12. @Bob: Net te laat. :-) Wat Frans54 al schreef, huismijten voelen zich beter thuis in een opgemaakt bed omdat zo’n bed meer vocht vasthoudt.

 13. @Christiaan: Het was me al een jaar eerder opgevallen dat de laatstbijgewerkte 709-pagina op het net blijft staan. Op TV kan ik het niet nagaan, ik heb geen TV.
  Overigens heb ik er weinig aan. Zoals getikt heb ik (met 30% van de hooikoortsslachtoffers) meestal in maart last en daarna niet meer. Dat hangt natuurlijk van het weer af, sommige lentes beginnen vroeger of later en het maakt erg uit of er droge oostenwind is of vochtige westenwind.
  Verder kan ik niet zoveel met de vage termen als gunstig of ongunstig. Dat is net zoiets als bij de weersverwachting zeggen het wordt wel of niet warm. Doe mij maar het aantal en soort pollen dat het LUMC meet. Dat doen (deden?) ze ook bij de VRT teletekst. Maar ook daar kan ik nog geen pollenpagina vinden.

 14. Misschien is de LUMC-watcher geveld door de griep, Xiwel. Bij mijn vrouw is de hooikoorts gesleten. Zo maar, zonder iets. Zal misschien met de leeftijd te maken hebben. Een andere verklaring kan ik er iet zo direct voor vinden.

 15. Hooikoorts (allergie) heb ik zelf ook. In erge vorm. Inmiddels ben ik met een prikkuur bezig en ik zit in mijn 2de jaar. Nog 1 jaar te gaan met het halen van prikken, en dan hopen dat ik weer buiten kan zitten in de zomer. Tot nu toe, ben ik tevreden over het resultaat.

 16. Hier nog zo eentje, in mijn pubertijd werd ik echt knettergek midden in de zomer ervan!
  Vakantie binnenland was niet te doen maar pa en ma wilden persé naar de Dordogne etcetera. Menig vakantie ronduit ziek doorgebracht! Maar in der loop der jaren nam het af, een enkele dag heb ik er nog last van, oké, ik nies en proest wat hier en daar van mei tot augustus en heb van alles uitgeprobeerd maar daar ben ik allang mee gestopt. Het is bende, werkt tijdelijk en ik pas me gewoon aan de hooikoorts aan.
  Ik zou zeggen: Proost :D

 17. Het lijkt wel of ik er elk jaar meer last van krijg maar ik gebruik er ook niets tegen, om dezelfde reden als jij al noemt.

 18. @Vedat (en Christiaan): Op een andere LUMC-pagina las ik dat zij pas eind-april persberichten maken met die vage termen als gunstig en ongunstig. De LUMC-watcher treft dus weinig blaam als hij/zij daar gewoon op wacht. Eigenlijk zal het LUMC dus meer op de huid gezeten moeten worden om eerder en betere persberichten te maken.

 19. @Marcel, Kaat en Kroosduikster: Bij mij is het de laatste jaren veel minder. Rond mijn 35ste heb ik het heel erg gehad met bloed uit neus en ogen en 100+ niezen per dag. Zoiets gun je je ergste vijand niet. De laatste jaren gebruik ik niets meer en dat gaat net. Of dat dit jaar gaat lukken is nog maar de vraag. Na het opstaan haalde ik ook vandaag weer het 3dubbele uit mijn ooghoeken.
  Naar mijn gevoel is het een aandoening die te maken heeft met kantoorwerk/school en het gebruik van auto’s. Mensen komen daardoor te weinig in de buitenlucht en worden daardoor steeds vatbaarder.
  Het lijkt ook ook een verband dte zijn met leeftijd (maar dat kan dus gekoppeld zijn aan het werk in bijvoorbeeld Airco-kantoren). Tussen 25 en 40 lijkt het het ergste.

 20. Ik woon naast 13 hoge elzen (helemaal verkeerd dus) en heb al sinds begin van het jaar last. Erge last. Ik nies nauwelijks en eigenlijk vallen de tranende ogen ook nog wel mee, maar ik ben doodmoe, heb de hele dag hoofdpijn en bij de minste inspanning breekt het zweet me uit. En ik heb vijf jaar in het ziekenhuis gelopen voor een immunotherapie, dus daar mag je ook niet altijd wonderen van verwachten. Verder de bekende batterij aan medicijnen geslikt. Ik herken dat de allergie het heftigst is als je het druk hebt. Maar ja… Ben nu 45 en hoop dat e.e.a op een gegeven moment uitblust! Mijn moeder is 76 en heeft nog steeds hooikoorts. Heerlijk!

 21. @Petra: Allergiezaken hebben duidelijk met de eigen gesteldheid te maken. Bij drukte komt allergie minder goed gelegen, waardoor het waarschijnlijk nog erger word. Een soort Wet van Murphy die zichzelf creëert.

 22. @NOS-Txt: Da’s mou flauw om die oude 709 pagina weg te halen. Nu loopt de link op deze LUMC-pagina ook de mist in. :-)

 23. Ik snap nu ook waarom ik de afgelopen dagen zoveel last had. Op 28 feb en 1 maart werden bijna 400 pollen/m3 gemeten en dat is enorm hoog.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: