Mrt-06: Topologgerij
Web-log.nl heeft sinds een week een nieuwe ‘blogtoy’: ‘De Blogkaart‘. En zo’n speeltje moet mij als praktizerend zwerftopoloog en regiologger natuurlijk aanspreken. Mijn weblog is er inmiddels te vinden.
Nou is dit idee niet nieuw. Hier is een postcodeversie uit 2003 te vinden. Of loggers zich daar nog steeds aan kunnen aanmelden weet ik niet. Van de 1200 weblogs die er staan is ruim de helft gestopt. Een ruimronde zou dus niet missstaan.
Ondanks het leuke kaartgebruik van Google-maps vind ik de oude versie wat meer voordelen hebben. Ten eerste kan iedereen zich aanmelden en niet alleen Webminloggers. De indeling naar postcodegebied vind ik handiger. Van mij hoeft zo’n exact adres als op de blogkaart niet. Ik heb dan ook een fake adres in de buurt opgegeven en zal zeker niet de enige zijn die dat doet.
Het meest onhandige van de blogkaart is dat je alleen op zo’n logpictogrammetje kan klikken om een log te bekijken. Dat die pictogrammetjes te hoog staan, en Aline dus vanaf Texel logt en Frahels in Tsjechië ligt, daar valt nog mee te leven. Erger wordt het als je veel loggers in de buurt hebt. Dan kan je alleen op de bovenste klikken en moet je erg inzoomen om bij een buurtlogger te komen. Hellemond zal dus zeker niet blij zijn dat ie afgedekt wordt door een of andere Smurfkuh.
Maar dat postcodeding heeft natuurlijk ook een nadeel. Zo is daar geen voorziening voor loggers in het buitenland. Zoiets moet wel te bedenken zijn. Veel hoeft dat niet voor te stellen, want het aanbod van Nederlandstalige loggers is minimaal.
Aanvullinkie:
Een nadeel van de postcode-aanpak is dat de postcode-gebieden op enkele plekken vreemd ingedeeld zijn. Hiernaast een voorbeeldje rond Amsterdam. Met Amsterdam (10) is weinig mis, maar 11 zit voor een groot deel aan de zuidkant van Amsterdam, waardoor Volendammers bij Amstelveners en Halfwegeci geprakt zijn. Gebied 13 is verdeeld over Flevoland (Almere) en Noord-Holland (Weesp). En gebied 14 is helemaal een zootje. Het grootste deel betreft de Beemster, waar Naarden en Aalsmeer aan toegevoegd zijn.
Zoiets vraagt om een herverkaveling (helaas werk onmouseover niet binnen WordPress.com, dus klik even hier), maar ik weet dat dat uit kosten- en overige ellende-overwegingen nooit zal gebeuren.
Sinds midden-2014 heb ik een voor Regio-blogs een alternatief gemaakt:
ximaar.blogspot.nl
Geplaatst op 2009-03-06, in Webmatig en getagd als (Post-)Code, Bloggen, Landkaart, Regioblog, Topotic, Webminlog. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
Ik heb eens even rond gekeken, maar dan moet je denk ik ook aangesloten zijn bij web-log. Overigens zo door het sneupen heen via een niet meer bestaand weblog in een dorpje vlakbij het stadje dicht bij mij op de heksenverzamelgids terecht gekomen. Daar ga ik eens verder sneupen
Het is af en toe wel eens handig om in een vrij uurtje daar eens wat rond te snuffelen. Zelf sta ik nergens.
@Me!: Je krijgt toch geen last van geheugenverlies? :-)
Ja, op de postcodekaart kun je nog nieuwe weblogs invoeren; ik heb dat zojuist gedaan. Die nieuwe site is alleen voor web-logs met streepje, dus op dat feestje ben ik niet welkom :-(
@Christiaan: Idd bedankt voor het testen.
De mijne is er ook te vinden… al hadden we jaren geleden al iets wat niet van web-log was… maar het ook vast lag allemaal…
Ja, jouw indeling is wel zo logisch natuurlijk.
Hé, wat goed die herindeling! Ik ben opgegroeid in postcodegebied 1402 dus ik kan over die wanboel meepraten. Overigens is 1402 Bussum, dus met de vermelding van alleen Naarden (qua Gooise 1400-plaatsen) doe je het veel grotere Bussum wel tekort.
Bij netnummers van de telefoon bestaat trouwens iets dergelijks: het kengetal 0346 geldt voor Maarssen en omgeving, maar ook voor Soesterberg, dat door een uitloper van 030 (Den Dolder) en van 035 (Lage Vuursche) van de rest van 0346 is afgesneden. Nooit begrepen hoe dat zo kon gebeuren.
@Christiaan: Naarden is gewoon een stuk mooierder. :-)
Dat van die netnummers heb ik ook bekeken. Die gebieden zijn ook niet zo logisch. Vroeger had Alkmaar K2200 en hadden de omringende plaatsen netnummers die met 22 begonnen. (De nul is om je telefoongebied uit te komen dus die zie ik niet als onderdeel van het netnummer.) Inmiddels heeft Alkmaar al jaren 72 en de omringende nummers beginnen nog altijd met 22.
Zelf had ik het slimmer gevonden als de netnummers overeen zouden komen met de postcodes. Beide hebben te maken met het aantal adressen per vierkante kilometer. Maar nee, de ene helft van de PTT moest het weer anders aanpakken dan de andere helft.
Inmiddels ben ik zelf met een kaart begonnen die los staat van postcodes of andere indelingen http://ximaar.blogspot.nl
Het biedt ruimte aan een paar honderd regio-gebonden blogs en voorlopig is er dus nog plaats zat, vooral in de Achterhoek en Flevoland.
Overigens maar goed ook want de beide ‘producten’ hierboven werken inmiddels niet meer.