Mrt-26: Devolutie

De laatste weken stond links een banner dat ik de missing-link had gevonden. Het was een flauw grapje op de Urker die landelijk folderde om het scheppingsverhaal meer onder de aandacht te brengen. Ik heb geen folder ontvangen en gun hem ook zijn meningsvrijheid.

Eigenlijk had ik meer moeite met een setje bloggers dat een banner ontwierp tegen de Urker, met daarbij de kreet dat het een ‘gezamelijke‘ actie van bloggend Nederland was. Hoezo? Ben ik (en een paar honderd duizend andere bloggers) bevraagd over mijn standpunt? Ik dacht het niet! Dus dan ook niet uit mijn naam zo’n domme kreet slaken!

Overigens was dat Urker-verhaal een reaxi op een groep die mensen wilde laten nadenken over Godvrije of Goddeloze wereld. En dat allemaal vanwege het Darwinjaar. Tom vatte deze onzindiscussie mooi samen:

Die Darwin zorgt dus voor een flinke afvalstroom. Nu al dit gemeutel verstomd is door een vliegtuigongeluk, verdwijnt ook m’n banner met dit logje mee richting vergetelheid.

Zelf denk ik dat er nog legio opties zijn die haaks staan op de opvattingen van Darwin en de Oudtestamentaanhangers. Er zijn ook opties die er tussenin liggen of beide gelijk geven. Daar hoor je dan weer weinig over. Dat gedoe was vooral een kinderachtige zwartwit-discussie, terwijl we toch duidelijk in het kleurentijdperk leven.

Bij deze zo’n alternatief; ‘Xiwels Devolutievisie’. Die gaat er van uit dat er zo’n 15 miljard jaar terug een heelal was met hele knappen koppen. Eigenlijk waren ze niet zo knap, want ze hadden er in hun heelal een zootje van gemaakt. De enige oplossing was een nieuw heelal te creëren en daar naartoe over te stappen. Alzo geschiedde.

Dat intelligentie gekoppeld is aan luiheid kan je nog dagelijks zien. Daar vertel ik niets nieuws mee; ik ben zelf het levende bewijs. Dat gold ook voor die slimmerikken van 15 miljard jaar terug. Een groot deel zat de hele tijd te luieren in het bos en zijn na verloop van tijd tot aap of minder gedevolueerd. Je had ook een zootje die niet van het strand weg te slaan was en die herkennen we nu als dolfijnen of zelfs kwallen.

Een deel was duidelijk niet zo intelligent en dus ook niet zo lui. Deze actieve dommerikken werden later mensen genoemd. Maar ook daarvan waren de eerste veel slimmer dan de huidige exemplaren. Zo wisten ze in het begin nog wat piramides te bouwen, waarvan hun nageslacht niet wist hoe ze dat in Godsnaam voor elkaar gekregen hadden.

Tot de dag van vandaag zie je de mensen devolueren. Zo hadden mensen vroeger een potlood en papiertje nodig om iets op te schrijven. Tegenwoordig doen velen dat met grote toestellen als een PC met printer en een berg software. Kan het nog dommer?

De devolutie is het beste zichtbaar bij het communiceren. Tot zo’n 100 jaar terug gingen mensen naar elkaar toe en spraken ze met elkaar. Dus super snel en directe reaxi’s. Toen kwam de telefoon. Daardoor moesten die mensen eerst naar de telefoon lopen en vervolgens een nummer draaien om er achter te komen dat die ander niet bij een telefoon aanwezig was.

Nog wat later kwam het internet. Die achteruitgang speelt zich op dit moment af. Mensen blijven maar installeren, updaten, patchen en wachtwoordeninvullen. En als het geval niet stuk is, dan kunnen ze er een beetje mee communiceren tot er een nieuwe versie komt en alles weer van voor af aan begint.

En inderdaad, ik ben ook zo’n PC-dommerik. Ik snap dan ook niet hoe ik dit verhaal heb kunnen bedenken.


[Hier nog een ander alternatief verteld door Bram Vermeulen.]

Geplaatst op 2009-03-26, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Een mooi voorbeeld vind ik ook de afstandsbediening. Vroeger liep je naar de TV en schakelde een andere zender in. Tegenwoordig zoek je eerst de astandsbediening. Dan moet je oppassen dat je niet de afstandsbediening van de stereo, van een andere apparaat of per ongeluk een telefoon te pakken hebt. Dan moet je ervoor zorgen dat de batterijen het doen, en dat je de afstandsbediening goed op de TV richt en dat er geen obstakels tussen de TV en de afstandsbediening zijn. Het ergste is dat de meeste TV’s zonder afstandsbediening niet eens meer te bedienen zijn.
  Am Ziel vorbei geschossen so zu sagen.

 2. Heerlijk zo’n verhaal. Laat kinderen van een jaar of 15 maar eens een eenvoudige rekensom oplossen… Zonder apparaat lukt ze dat niet meer.

 3. Er worden gewoon te veel apparaten gemaakt die de mens lui maakt. Inderdaad de computer en de afstandsbediening. Ik heb zelfs een mobile met afstandsbediening aan de box hangen. Zo hoeven luie ouders niet elke keer naar de box toe te lopen.

 4. Telefoon? Twitter!
  Ik denk die dingen ook vaak. Het enige dat werkelijk verbeterd is, is tandheelkundige zorg en mondhygiene. Voor de rest waren we beter af zo’n duizend jaar terug, als je het mij vraagt…

 5. @Bob t/m Thyme: Zo zijn er legio voorbeelden te noemen. Als je vroeger een weg wilde hebben, dan liep je steeds hetzelfde padje en je had er een. Tegenwoodig worden er plannen gemaakt, komt er een klankboordgroep, komen er alternatieve plannen, inspraakrondes, effectrapportages, rechtszaken en noem maar op. En na 10 jaar en 1000den mensuren is er nog geen weg te bekennen.

 6. Ach ja maar rooksignalen en via menselijke boodschappers werken is toch ook niet alles. Maar wel een prachtige omkering.

 7. @Hanscke: Die rooksignalen zijn ook niet nodig als mensen gewoon bij elkaar in de buurt blijven wonen. Nu telefoneren, twitteren en weet ik niet watten mensen met vreemden op 100den kilometers afstand, maar een praatje met de buren kan er niet vanaf. Toch kunnen die buren helpen als je je been breekt en die verweggers doen daar veel langer over of komen in het geheel niet opdagen.

 8. Er is veel overbodig en misschien God ook wel. Hoewel er door de eeuwen heen telkens een God werd gecreëerd. Dus zal er behoefte zijn aan God of een God. Maar dat mensen en dieren lui zijn, dat is toch bekend. Dieren komen alleen in actie om te eten, hun behoefte te doen en om voor de voortplanting te zorgen. Feitelijk is het bij de mensen net zo.

 9. Ik ben het met jou eens, omdat ik vind dat dat iedereen recht heeft op zijn of haar mening. Dus ook de mening dat Darwin ongelijk heeft en God bestaat.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: