Apr-03: Op de kiek?

Vandaag stond ik op het drukste verkeersknooppunt van Heerhugowaard te wachten voor een verkeerslicht, toen ik plotseling de camera-auto van Google voorbij zag rijden. Niet dat er iets op de deur stond zoals in Italië. Hier (bijvoorbleed in Zaandam) rijden ze redelijk onopvallend rond.

De overige wachtenden hadden ‘m niet in de smiezen, maar ik noem me dan ook niet voor niets Xiwel. :-) Daarbij kwam dat ik onderweg was naar het gemeentehuis, waar ze toegaven dat deze plaatsjemaker toestemming had. Of ik op een straatzichtfoto sta/kom is nog maar de vraag. Mogelijk reed ie op een stuk waar ie al eerder foto’s gemaakt had en dan kiezen ze voor de beste versie. Dan valt die versie met mij er op natuurlijk af.

Advertentie

Geplaatst op 2009-04-03, in Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Das grappig, ik las vandaag opp Twitter dat ergens in Engeland boze omwonenden de Google camera auto hadden aangevallen. Iets met privacy en crime-enabling nogwat. Daar heb jij dus geen moeite mee? I moet eerlijk zeggen, ik snap die Engelsen wel, ik vind het ook niet zo’n fijn idee…

 2. Nooit gehoord van een google camera-auto en ook geen idee hoe ik die zou herkennen. Wat doe ie precies? En waarom?

 3. @Lucienne: Voor o.a. Google worden 360-graden straatfoto’s gemaakt zoals van deze jury bij jullie in het dorp. :-)

 4. @Thyme: Ik ga niet slaan voordat ik geslagen word. Eerst maar zien wat er op Google komt (zal wel een paar maanden duren). En als het me niet bevalt, dan kan ik die foto laten weghalen. In Amsterdam staat inmiddels al heel veel op zwart.

 5. Waarom staat er niets op de deur, om te voorkomen dat boze omwonenden zoals in Engeland de wagen aanvallen? Ik begrijp die mensen ergens wel, aan de andere kant, wat zou er nu op kunnen staan? Misschien kunnen ze waarschuwen als ze op de Wallen gaan fotograferen :-)
  Hier reed ook een keer zo’n camera-wagen, ook zonder Google-logo, mijn eerste associatie was http://www.cyclomedia.nl/ het bedrijf dat voor Funda fotografeert :-)

 6. P.S. de wagen die ik zag was vast Cyclomedia, als ik bij Google kijk op de plek waar ik fietste (even duimen dat deze link goed gaat ;-}) zie ik geen Streetview beschikbaar..

 7. @Jolie: Volgens mij besteedt Google dit werk uit, en misschien wel aan het bedrijf wat je noemt. Er zijn trouwens al eerder in deze omgeving straatfoto’s gemaakt, maar die zijn niet toegankelijk op het Internet. Uit een betrouwbare bron begrijp ik dat deze wel op het internet kan komen.
  Het blurren (voor de minder ingewijden: ongherkenbaarmaken) en het aan elkaar plakken duurt naar mijn inschatting een half jaar (De foto’s van Amsterdam, die pas geplaats zin, zijn van juni-2008). Als die fotobeurt bij jullie minder dan een halfjaar terug is, dan kan ie nog op het Internet komen.
  Van de Wallen en het centrum van Amsterdam stonden meer foto’s online. Die zijn nu in rap tempo aan het verdwijnen. Waarschijnlijk veel klachten. Deze hangdames staan er nog wel op.

 8. Wat mij betreft mogen ze alles in kaart brengen. Ik maak er veel gebruik van.

 9. @Me!: Dat is altijd het 2-slachtige. Ook de klagers zullen deze foto’s gebruiken. Zelf vind ik dat blurren van gezichten en nummerplaten ruim voldoende. Daarbij is het een momentopname. De volgende foto op zo’n plek zal de eerste 2 jaar niet gemaakt worden. Dus in 99,999% van de tijd wordt er niet gefotografeerd. Dus waar hebben we het nou helemaal over? :-)

 10. Als ik ergens een straatzicht van wil zien, denk ik niet in eerste instantie aan Heerhugowaard. Tenzij Xiwel erop staat natuurlijk, want dan wil ik die foto wel zien ;-)

 11. @Christiaan: Ik kan me ook niet voorstellen wat mensen leuk vinden aan het bekijken van Heerhugowaard. Zoveel is er niet te zien.
  Aan de andere kant is dat inmiddels ook zo voor Amsterdam. Alle interessante foto’s van de kleine straatjes in het centrum verdwijnen stuk voor stuk. Dus hou je na een tijdje alleen Osdorp en de Bijlmer over. :-(

 12. Ik geloof idd dat niet iedereen op de Google auto’s zit te wachten.

 13. Ik heb zo’n auto ook al eens hier in de straat gezien en de bestuurder zelfs gesproken. Hij was heel aardig en toeschietelijk. Het enige dat ik niet begrijp, dat schiet me overigens nu pas te binnen, is dat ze die auto nodig hebben. Ze kunnen toch satelietfoto’s maken.

 14. @Vedat: Deze maken straatzichtfoto’s, dus van de zijkant. Satellieten vliegen niet zo laag dat ze dat redden (en anders heeft het gewone verkeer er veel last van. :-)
  Een stelletje satellieten is alleen gebruikt voor de foto’s op grote afstand. Die foto’s zijn zeker een jaar of 6 oud. Als je met ‘satelliet’ verder inzoemt, dan schakelen ze over op foto’s uit vliegtuigen (ziet hier) en als je heel ver inzoomt dan krijg je in Amsterdam, Groningen en bijvoorbeeld Edam de foto’s uit zo’n camerawagen te zien.
  Dergelijke wagens rijden overigens al een jaar of 5 rond. Dat was ter ondersteuning van de kaartenmakers om o.a. te zien welke verkeersborden er in een straat hangen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: