Apr-16: Berkenbende

Een dikke maand terug schreef ik wat over de zwarte els. Inmiddels heb ik weer een fikse hooikoortsaanval overleefd. Het gaat daarbij om de berken en dat werd netjes op teletext 709 gemeld.

Een melding over bomenpollen heb ik nog niet eerder op de teletext van de NOS gezien, en ik zou dus bijna gaan denken dat m’n loggerij wat effect opgeleverd heeft. Het was wel een terechte melding. Op 10 en 11 april werden meer dan 700 pollen/m3 gemeten en dat is erg veel. De regiokrant meldde dat er door een stormloop een gebrek is aan medicijnen. In de papierenversie stond ook dat nu starten met medicijnen niet meer gaat helpen. Wat naar mijn ervaringen klopt.

Toch kon ik deze zware aanslag beter hebben. Blijkbaar is m’n conditie wat beter, want medicijnen neem ik nog steeds niet in. Uit voorgaande jaren weet ik dat de niessalvo’s en jeukende ogen vanaf nu vrijwel over zijn. Wat ik nu ook weet is dat ik geen last heb van andere bomen, zoals de wilg (die ik voorheen net zo makkelijk de schuld gaf).

Wat dat betreft zijn de meetlijsten van het LUMC erg handig. Via wikipedia begreep ik dat de els tot de berkenfamilie behoort. Dat verklaart mogelijk waarom ik juist van de pollen van deze 2 bomen last heb.

En dat is best lastig, want er staan hier in Noord-Holland-Noord erg veel elzen en berken. Een daarvan nam ik op 12 april op de foto. Dat wil zeggen een detail van de schors. Fialas vroeg daar een tijdje terug om, toen ik over de mooie bomenrij langs de Groenedijk in Heerhugowaard logde. Ziet hieronder:

Niet dat ik opnieuw over de Groenedijk gefietst ben. Ik kwam exact dezelfde soort (en behoorlijke) leeftijd tegen langs de Ambachtsdijk in Oudkarspel. Maar gezien de pollenuitbarsting, was dat natuurlijk wel vragen om moeilijkgheden

Geplaatst op 2009-04-16, in Klimatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Wel handige als je nu weet van welke soorten pollen je last hebt… en mooie foto…

 2. Ik wist niet dat er zoveel verschil in pollen zat. En dat je maar van een bepaald soort bomen last kon hebben. Weer wat bijgeleerd.

 3. @Daisy: Ik wist dat aanvankelijk ook niet. Wel wist ik dat gewone hooikoortsmedicijnen bij mij nooit hielpen en dat ik het veel eerder heb dan de hooikoorts van graspollen. Het was me ook al eens opgevallen dat ik vooral in steden en dorpen last heb en niet bij weilanden.
  Mijn hooikoorts heb ik doorgaans in Maart en de eerste helft van April. Dit jaar kwam het echter in 2 aparte delen (de weken daartussen had ik geen enkele last). En met die LUMC-getallen werd het me erg duidelijk dit ik last heb van Berken en Elzen. Die staan bij hen dan ook als link te boek en ze stoten veel meer pollen uit dan de overige bomen.
  Misschien komt dat omdat er het aantal Elzen en Berken erg hoog is. Door de strengere winter komen de pollen deze lente in een kortere periode en is de hoeveelheid een stuk hoger. Daarmee was het voor mij deze lente eenvoudig te bepalen waar ik precies last van had.

 4. Ik ben er gelukkig vanaf, ik heb ook heel wat ellende moeten doorstaan…

 5. Ik heb er gelukkig maar in beperkte make last van (ik snotter en nies wat en mijn ogen zijn wel licht geirriteerd af en toe maar niet zo erg als ik bij anderen wel zie). Alleen zijn het bij mij juist de graspollen en die komen een groter deel van het jaar voor. Ik hoop niet dat ik zo hard ga niesen dat de tekst van mijn log naar de bodem zakt door de schokken.

 6. Bij ons heeft het gisteren geregend en dan gaat het met mij meteen goed, ik ben ontzettend allergisch op dennenpollen maar die bloeien godzeidank eenmaal in de vier jaar, dan ben ik echt doodziek. Ik heb die hooikoorts eerst sinds vier jaar, heb moeten een oldie worden om dat te krijgen…:-D Ik heb vanalles geprobeert, met chemie (forget it) Nu neem ik Pollens CH15 sinds twee jaar en het wordt al beter, een dosis per week en dat vier weken achter elkaar, de vijfde dosis een maand later, en het werkt echt!
  Beterschap Xiwel, ik voel met je mee.
  Love Joanna

 7. Ik heb de strijd zonder medicijnen opgegeven. Vorige lente mocht ik geen medicijnen innemen ivm zwangerschap maar nu zit ik weer lekker aan de pillen. Heb tot nu toe dan ook nergens last van ;-)

 8. Vervelend als je daar last van hebt, Xiwel. Gelukkig ben ik volgens mij nergens allergisch voor.

 9. @Me! t/m Vedat: Zoals ik schreef valt het me alles mee. Ik denk dat de ergste uitbarsting geweest is en van gras heb ik nooit last. Dus deze keer heb ik het toch zonder medicijnen overleefd. De voorgaande jaren had ik veel minder last, maar dit jaar was ik nogal gammel/grieperig in januari en duurde de winter redelijk lang. Daardoor zal ik er deze keer meer last van gehad hebben.
  In het algemeen kom je er alleen echt van af als je de medicijnen weet te laten staan. Die medicijnen zijn erg hufterig en vooral verslavend. Gebruik ervan zorgt dat je lichaam zelf minder aan de bak gaat om er overheen te komen en steeds gevoeliger wordt. Maar ik snap ook best dat het zo erg kan zijn dat je wel moet.
  We hadden hier gisteren ook een paar buitjes, maar dat was tekort om de lucht goed schoon te regenen. Wat dat betreft hadden de inwoners in de zuidelijke helft van Nederland meer ‘geluk’, daar heeft het behoorlijk en lang geregend.

 10. Ik geloofde vroeger nooit in hooikoorts, maar sinds ik heb gehoord dat je het kunt krijgen als je ouder wordt heb ik in de lente ook last. Gelukkig alleen licht kriebelende ogen en af en toe een nies. Vorige week nog wel, maar nu lijkt het weer over. Het heeft de afgelopen dagen ’s nachts een paar keer heftig geregend, daar zou het best aan kunnen liggen hoor!

 11. Pardon Xiwel, kun je hier een linkje van maken? Het gaat om een liedje dat jou op het lijf geschreven is!

 12. Beetje late reactie: Ook ik heb in het verleden heel veel last van hooikoorts gehad. En toch komt er kennelijk dan een moment dat je er immuum voor wordt. Ik heb er gelukkig al jaren geen last meer van. Misschien zijn de betere tijden ook voor jou ingetreden. Na 20 jaar last schijn je er overheen te groeien.

 13. @Hanscke: Ik heb van een oude wijze tante ooit begrepen dat het ‘maar’ 7 jaar duurt. Dwz als je 7 jaar zonder hooikoortsmiddelen weet te overleven, dan groei je er overheen. Met gebruik van hooikoortsmiddelen gebeurt dat niet, dan leer je niet je lichaam voor zichzelf te laten opkomen.
  Ik denk ook dat naast de betere hygiëne en de airco’s vooral de hooikoortsmedicijnen de oorzaak zijn van het toenemende aantal hooikoortslijders.
  Bij mij ging het redelijk goed tot en met vorig jaar. Dit jaar ging het minder omdat ik wat gammel was door een lange griep in januari en door de de grotere hoeveelheid pollen die dit jaar in 1x vrijkwam. Toch valt het me nog allees mee. Een jaar of 10 terug had ik het stukken erger.

 14. Door het plotselinge lenteweer zag je het hier ook. Wij hebben allebei nergens last van hoor, maar wij zien het aan onze tuintafels en auto. We kunnen meerdere keren per dag het complete terras afsoppen en dan nog ligt er overal een dikke laag geel plakkerig stof op. Voor ons alleen maar hinderlijk (de gasten vinden het er vies uitzien) maar we beseffen er direkt bij dat het een crime moet zijn voor hooikoorts-lijders.

 15. “als je 7 jaar zonder hooikoortsmiddelen weet te overleven, dan groei je er overheen”
  Hee, dus dat is er met mijn hevige hooikoorts van vroeger gebeurd. En met mijn katten-allergie misschien ook?

 16. @Frankie: Of dat klopt weet ik nog niet. Ik ben een jaar of 4 terug met hooikoortsmedicijnen gestopt. Ik weet wel dat huismijten, wasverzachters en bier de allergie verergeren. Katten zouden daar ook bij kunnen horen, maar zelf heb ik dat nooit gemerkt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: