Mei-03: Integrasi

Ik ben niet zo’n Koninginnedagvierder en bedacht nog net optijd dat de Indonees op die dag wel eens gesloten kon zijn. Dus de avond ervoor maar even op een bak bami rames uit. Nog geen 300 meter van m’n huis stond ik al vast op de Kennemerbrug. En dan te bedenken dat de Indonees zo dichtbij is dat ik immer lopend ga. Het bleek dat op de vooravond al gevrijmarkt mocht worden. Dat wist de vriendelijke bakkenvulster uit Bali me later achter haar bali te vertellen. Geeft maar weer aan dat ik geen huis-aan-huis-blaadjes tot mij neem.


In elk geval stond het Ritsevoort klem van de struinende mensen. Ik besloot dus een langere route via het Kennemer Park te nemen. Die groene en beboomde stadswal is moeilijk een park te noemen, maar gelukkig heet dat straatje erlangs ook zo. Ook hier een enorme drom mensen. En veel meuk. Gezellig was het wel.

Nu pas viel me op dat allochtonen veel meer Oranjegezind zijn dan autochtonen. Normaal zie je hier zo’n 12% allochtonen door de stad lopen en fietsen. Dat komt aardig overeen met de locale demografie. Maar nu was dit aandeel zeker de helft. Niet dat er opeens een berg allochtonen ingevlogen zijn. Nee, een deel komt waarschijnlijk uit aangrenzende woonplaatsen. En voor een deel is het te verklaren doordat de autochtoonse Alkmaarders thuis of in de kroeg te vinden zijn.

Omdat ik nix op die vrijmarkt te zoeken had kon ik me mooi concentreren op de gesprekken. Die waren in het algemeen erg positief, het was dan ook heerlijk weer. Een groot deel van de mediteraans uitziende mensen sprak toch Nederlands met elkaar of een soort mixtaal. Het leukste vond ik een kind van een jaar of 5, dat op een kleed op het gras zat te spelen met de rommel die verkocht moest worden. Het kind had daarbij hele verhalen tegen haar oma, die met een fleurig hoofddoek om naast haar zat. Oma sprak een of andere Arabische taal en het kind beantwoorde dat in vloeiend Nederlands. Schijnbaar konden ze elkaar op deze manier prima verstaan.

Uiteindelijk was ik bij de Indonees aangekomen en het was er (voor de uitzondering) heerlijk rustig. En ja, morgen waren ze gesloten. Ik was dus mooi op tijd. Toen ik met mijn prak huiswaarts ging, nam ik wat straatjes die gevrijwaard waren van de vrijmarkt. Daar liep ik langs een Vietnamees ogent gezin. De ouders waren vrijwel net zo klein als hun kinderen. Moeder liep te kanen uit een grote gezinszak chips, waarvan het merk verraadde dat de aardappels opgegroeid zijn in de buurt van Alkmaar.

Aanvulsel 1a: Ruim 3 uur na mijn berichtje is dit stukje op de website van het locale dagblad geplaatst. Morgen zal het in hun papierenversie staan. Wim Van Veen is een aardige man en kan goed geld ophalen, maar hij lijkt mij wat achter de feiten aan te lopen.

Advertentie

Geplaatst op 2009-05-03, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ik ben allergisch voor vrijmarkten, ik word er heel misselijk van

 2. @Hanscke: Ik ben dus niet naar de ‘echte’ vrijmarkt op Koninginnedag geweest. Die scheen nog veel drukker te zijn.

 3. Het gaat uit van het rijk en is een proef. Kennelijk is het de bedoeling dat de proef met zekerheid slaagt.
  En in mijn woonplaats doen ze helemaal niet aan vrijmarkt: er is wel een markt maar daar moet je wel 10 euro per 4 meter staanplaats betalen en heeft dus niets met vrijmarkt te maken en als je voor je eigen huis op de stoep gaat zitten met je te verkopen spullen heb je een goede kans commentaar te krijgen wegens belemmering van de doorgang. Dacht ik toch altijd dat die vrijmarkt een landelijk, historisch verworven, recht was, maar kennelijk verkeerd gedacht.

 4. Op de Utrechtse vrijmarkt in het centrum van de stad zag ik ook wel wat medelanders rondlopen, maar volgens mij minder dan hun demografische aandeel. Ik denk dat ze vooral op de vrijmarkten in hun eigen buurten te vinden waren.
  Overigens heb ik een Marokkaanse koopman op de vrijmarkt die mooi beschilderd Marokkaans aardewerk verkocht, een goeie dag bezorgd ;-)

 5. Hier hebben we geen vrijmarkt, dus daar hoef ik me ook niet druk om te maken…

 6. @Christiaan: Ik had de indruk dat de vrijmarkt hier alleen in het centrum was en dat de kinderspelen vooral in de wijken te vinden waren.

 7. De vrijmarkt is ook niks voor mij. Mijn kleindochter heeft er wel een paar dingetjes gekocht en ze was er erg mee in haar sas.
  Ik vind die inburgering trouwens maar een raar fenomeen. Ik heb ook weleens geprobeerd dat inburgeringsexamen te maken. Ik ben gezakt als een baksteen, zal ik je vertellen, Xiwel.

 8. @Vedat: Ik ben zelf gedeeltelijk tegen inburgering. Dwz vluchtelingen die weer terugwillen naar hun land als het daar OK is (denk aan Somalië) hoeven van mij niet zonodig in te burgeren. Overigens doen zij dat juist prima.
  Mensen die hier al 40 jaar wonen en niet meer terugkunnen omdat zij hier kleinkinderen hebben, mogen best iets aan inburgering doen. Hier in de omgeving heb ik de indruk dat het met die groep erg meevalt. De echte problemen zijn meer in de grotere steden te vinden, waar grotere groepen gezinsherenigers bij elkaar kruipen. Het probleem daarbij is dat deze mensen een zeer lage opleiding hebben en het juist voor hen erg moeilijk is.

 9. Mijn nichtje woont in Amerika en zij en haar man zijn Nederlands, maar al hun kids zijn daar geboren en verstaan het nog wel maar spreken het niet of heel raar. Als je tegen hen Nederlands spreekt doen de beide oudsten nog een soort lachwekkende beleefde poging om Nederlands terug te spreken maar de jongste begint er niet aan, die geeft dan antwoord in vloeiend Amerikaans. Zo werkt dat blijkbaar.
  Ik vraag me af of die allochtonen zo veel meer oranjegezind zijn of dat ze gewoon beter kunnen feesten. Zelf ben ik allergisch voor Koninginnedagen. Ik heb jou wel eens iets horen (zien) zeggen over Sinterklaas.. dat heb ik nou met de koningin. Voor mij is Sinterklaas een stuk geloofwaardiger en zinvoller ook.

 10. @Thyme: Het zal zo werken, maar Engels en Nederlands is maar een minimaal verschil vergeleken met Arabisch en Nederlands.
  En volgens mij zijn deze allochtonen gewoon meer marktgezind. :-)
  Zelf heb ik op Koninginnedag een rondje gefietst (vandaar dat ik zag dat er kinderspelen in de buitenwijken en omringende dorpen waren). Ik heb met die dag dus ook niet veel. Alleen moest ik de avond ervoor erdoor om bij de Indonees te komen.

 11. Niet alleen allochtonen zijn erg oranjegezind. Ook de oosterburen ;-)

 12. @Hette: Wat wil je, ons hele Koningshuis betreft allochtonen uit Dillenburg, Nassau, Potsdam, Jena en Hitzacker. :-)
  Lees trouwens net dat WIllem V van Oranje-Nassau (ookwel Willem Batavus van de fietsen) in Brunswijk overleden is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: