Mei-09: Stadskoet en Stadsfuut

Een week terug viel me dit meerkoetenenest aan de Oude Gracht op. Een mooi brede stadsgracht met huizen op stand en vrijwel geen autoverkeer. Deze koeten (het mannetje zal wel ergens in de buurt drijven) hebben hun onderkomen daar keurig op aangepast. Dus niet een drijvend vuilnisbeltje, waar de meeste koetenparen genoegen meenemen, maar iets met een echt dak boven je hoofd en toch mooi aan het water.


Een paar dagen later zag ik dat iemand er een bordje bijgeplaatst heeft. Hangende aan een fietsenrek (wat zijn die dingen toch handig) heb ik daar een foto van genomen.

In de binnenstad drijven een 10-tal koetennesten. Onlangs zag ik dat futen het niet veel anders doen. Dit nest drijft/dreef/drijft in de Singel boven de parkeergarage:

Helaas zo mooi in het riet verscholen, dat daar geen duidelijke foto van te maken valt. Ik loop hier vaak langs richting supermarkt, en zag dit paar een week eerder baltsen. Op dat moment had ik geen fototoestel bij me. Niet dat dat veel had uitgemaakt, want een video-optie zit er niet op. Op youtube vond ik een fragment dat er aardig op lijkt.

Met dit paar en vooral het nest ging het zowat mis. Een paar dagen na de bovenstaande foto kwakte een baggerbedrijf een 30meter-lange baggerbak in de Singel. Ik kon daarna het nest nergens meer bekennen. Die baggerpartij is daar inmiddels achter de rug en zowaar zie ik het nest en de futen weer. Ik neem aan dat de baggeraars wat hulp geboden hebben, zoals tijdelijk het nest verplaatsen, maar zeker weten doe ik dat niet.

Advertentie

Geplaatst op 2009-05-09, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Ook dat hoort bij het voorjaar, nesten in en rond het water.

 2. Een heerlijke tijd is dat als de vogels broeden en er straks allemaal jonge beestjes rondzwerven.

 3. Oude gracht, singel, ben je verhuisd naar Utrecht ofzo?

 4. Wat een prachtige plek zeg, en wat mooi dat er een bord bij staat.
  Je zou eerder denken dat ze zoiets geheim zouden willen houden.

 5. Wat een mooie nesten -goed ook zo’n bord, hopelijk zullen er geen boten aanleggen tegen die band-boei..En wat mooi dat het futen-nest terug is..
  @Mack: hihi -elke béétje stad in .nl heeft toch een gracht ;)?

 6. gezellig om dit te zien in utrecht lekker stadsie waor:-)
  eigenlijk wel triestig dat de dieren op een vuilnisbelt moeten wonen…
  maar er zijn ergere dingen :-)

 7. Hopen dat bij die band geen boot aanmeert…
  En die foto in het riet vind ik juist fantastisch!

 8. @Klaproos: Niet tegen Mack zeggen, maar het is Alkmaar hoor. :-)
  En die beltjes maken die beesten zelf. Ze weten overal rommel te vinden en slepen dat naar hun nest. (Stelletje Rommelkonten.)

 9. @Jolie & Niklas: Dat aanmeren valt wel mee. Door de lage bruggen vind je er alleen akkerschuitjes en roeiboten van de bewoners. Er is voldoende aanlegruimte (de band ernaast is nog vrij), die letten wel op.

 10. @Me! en Hanscke: Ben wel benieuwd, veel pullen heb ik nog niet gezien. Maar op deze manier gaat het nog druk worden op het water.

 11. @René: Zonder bordje viel het mij ook al op. :-)

 12. Hou je het nest in de band ook in de gaten, Xiwel. Ik wil wel weten hoe het verder gaat.

 13. Dit schept toch duidelijk een band.

 14. @F’koek: Er valt hier niet te klagen over bandeloosheid.
  @Vedat: Jazeker, maar de rest ook.

 15. Update: In de band zijn 2 pullen geboren en die dobberen al een tijdje in de rondte. Helaas nog geen goede foto, ze drijven te ver van m’n lens en zijn te vaak op excursie door de gracht.
  Van de futen valt niets meer mee te delen. Het riet is er zo hoog en dicht dat ik het nest en de futen er niet meer doorheen kan zien.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: