Mei-17: Eftavision Song Contest

Dat was duidelijk. Noorwegen heeft het Europese liedjesfestival ruim gewonnen. Opvallend was dat nummer 2, Ijsland, net als Noorwegen ook in de Efta zit en niet in de EU. Het 3de Eftaland, Zwitserland, haalde de finale niet en het dorp Liechtenstein deed in het geheel niet mee. Maar bij elkaar een monsterzege voor de Europese Vrijhandels Associatie. De EU moest genoegen nemen met een 5de plek en die was dan ook nog eens voor het eurosceptische Verenigd Koningkrijk van Groot-Brittannië en (bezet) Noord-Ierland.

Met het EU-stemcircus voor de deur zou ik wederom een lans kunnen breken voor een overstap van de EU naar de Efta. Nmm sluit die parlementsloze samenwerkingsclub beter aan bij de wensen van het Nederlandse volk. En wie wil er nu niet in een club die het Songfestival heeft gewonnen?

Maar er is inmiddels ook een redelijk overweegpuntje. Met de economie van Noorwegen en Zwitserland mag het stukken beter gaan dan met die van het gemiddelde EU-land, maar met Ijsland is het anno 2009 compleet mis. Ook zij stonden tot 2007 bovenaan de lijst met gezondste economiën, weinig werkloosheid en prima sociale en medische voorzieningen.

Dat kwam abrupt tot een einde toen zij spaarders uit de hele wereld, en vooral uit GB en Nederland aantrokken. Ijsland is door een locale globaliserende en vooral vrijhandelende bank vrijwel failliet. De werkloosheid schiet er omhoog. Je hoeft niet jomandaal te zijn, om te voorspellen dat de sociale voorzieningen in dat land ook onder zware druk komen.

Toch merken Noorwegen en Zwitserland daar weinig van. De ellende veroorzaakt in Ijsland heeft geen domino-effecten in de andere Eftalanden. Er is geen Eftaregering die het Ijslandse gat dicht door in de andere Eftalanden gaten te graven. Ijsland begint dus nu na te denken over toetreding tot de EU om zo geld en steun uit Brussel te krijgen. Jawel, Ijsland gedraagt zich als een economische vluchteling. Wat dat beterft gedragen ze zich niet veel anders dan een set Balkanlanden, dat hen met dezelfde wens voor ging.

Advertentie

Geplaatst op 2009-05-17, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Ik ben eerst maar even gaan googelen. Nu weet ik in ieder geval wat EVA(EFTAin english)inhoudt. Een leerzaam bezoekje dus. Een overstap naar EVA likt me wel wat. Misschien wordt het songfestival wat minder een oosteuropa aangelegenheid nu het in Noorwegen gehouden gaat worden

 2. Laten we vooral een beetje sociaal worden en bij de rest van de Europa blijven.

 3. @Me!: Noorwegen, Ijsland en Zwitserland zijn ook sociaal en horen ook bij Europa. Wat dat betreft verandert er niet veel als we naar de Efta zouden overstappen. Het enige verschil is dat de Brusselse praat- en verhuisclub buitenspel staat.

 4. Voor mij hoeft dat hele songfestival niet. Volgens mij maakt Nederland geen enkele kans, dus waarom al die moeite.

 5. Hmm, ja, (het is een beetje een schot voor open doel maar) ze geloven daar in sprookjes – misschien moeten wij dat ook wat meer of minder doen ;)

 6. @Marcel: Ik begrijp niet waarom deze shinevertoning naar Moskwa moest. Ik vond het een waardeloze inzending, door mensen die er al jaren doorheen zitten. In NL is heus wel wat beters en frissers te vinden, die wel aan het begin van hun carrière staan.

 7. Ja, ik ben ook wel voor een overstap naar de Eftaling.

 8. Het is IJsland, Xiwel. Niet Ijsland. ;-)

 9. @Dolby: Da’s ximaarspelling. Je schrijft toch ook geen UItgeest. :-)
  (Voor mij is de Nederlandse-IJ als karakter met DOS 6 ingeslapen.)

 10. Laten ze in IJsland maar uitkijken. Er is net een brand uitgebroken in Brussel. Voordat ze het weten zijn ze weer bankROET.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: