Mei-20: Toegang Voor Alles?

De laatste tijd komt af en toe een bepaald internet-reclamefilmpje voorbij. Meestal klik ik zoiets uit het scherm en eigenlijk verdient dit zwakke filmpje ook niet dat ik er hier een link naar plaats. Het was trouwens nog zoeken om dat ding te vinden. De reden dat ik het plaats is het onderwerp: ‘Hoe zit het met de privacy als je foto’s van je kind(eren) op het web zet?’

Dat lijkt me een zinnige vraag, die veel (jonge) ouders zich mogen stellen. Vind je kind het leuk als die over 10 jaar een foto van zichzelf vind? Want ja, aan peuters of jonger wordt meestal geen toestemming gevraagd. Onlangs maakte ik een aardige foto waar ik als oudoom vast mee weg kom:Op de voorgrond zie je een donkere vlek van een 4-jarig kind. Ze had de dag van haar leven, want haar ouders trouwden en zij mocht een lange jurk aan. Eerst was die jurk wat lastig en struikelde ze er een paar keer over. Maar later op de avond danste ze zich werkelijk een slag in de rondte, omdat die jurk zo mooi zwierde. Je had er geen kind meer aan.

Een paar dagen terug las ik op het log van Jolie dat haar 7-jarige dochter teleurgesteld was. Ze kon op moeders log geen foto’s van zichzelf vinden toen ze een jaar of 1 was. Ik vraag me af of Jolie dat logde omdat zij het bovenstaande XS4All-filmpje had gezien. Want ma Jolie heeft wel iets met die provider.

Iets anders is, dat ik het in de trein zo voor elkaar heb dat wildvreemden vol trots aan mij foto’s laten zien van hun geliefde en/of kind(eren). Wat dat betreft is dit ‘privacy-probleem’ zo oud als de trein. Zelf heb ik geen kinderen en hoef ik mijn hoofd niet over deze vraag te breken. Het is wel opvallend dat XS4All hier over begint. Want willen ze dan toch niet ‘toegang voor alles’?

Geplaatst op 2009-05-20, in Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Ha Xiwel, dankje voor de link :-)!
  Nee, ik had het XS-reclame-filmpje niet gezien… om je vraag te beantwoorden. Sterker nog: dankzij je log zie ik het voor het eerst, -leuk filmpje overigens. Goed om ouders en kinderen daarop te wijzen. Maar overdrijven is ook een vak. En waarom….. moet je wel voorzichtig zijn met de privacy van kinderen, maar weer niet met de privacy van mensen die zich ergeren aan een dame die haar kat wurgt en dat kunst noemt? Want… dezelfde Niels Huijbregts vindt alleen de afzender-verificatie een reden om tegen dit ‘naming and shaming’ te zijn.
  Zoals bij de meeste dingen denk ik ook hier bij dit alles: don’t overdo it..
  :-)

 2. Ik zet van niemand persoonlijke gegevens of foto’s op internet en al helemaal niet van mijn kind. Ik begrijp ook niet wat mensen bezielt om dat te doen. Naiviteit, goedgelovigheid, ‘het zal wel los lopen’, ‘er gebeurt toch niets’. Totdat je een keer aan de beurt bent. Bij geenstijl om maar eens wat te noemen.
  Ik vind het overigens een goed filmpje en niet zwak. Het komt op mij over alsof de mensen ‘echt’ zijn, maar dat weet je natuurlijk niet.

 3. @Bob: Die kwalificatie ‘zwak’ is van mezelf, het is geen filmpje dat mij uitnodigt om het volledig af te spelen. Na een paar seconde snap ik wat ze bedoelen en klik ik zoiets weg. Nou overkomt dat erg veel reclamemateriaal en waarschijnlijk ligt mijn irri-lat wat hoog. (Zo vind ik je kattentrapfilmpje wel goed. Daar denk ik: ‘toch eens zien hoe die kat dat aanpakt’.)
  En ik wist dat je minder over je huisgenoten schrijft en publiceerd. Eigenlijk denk ik dat mannen dat in het algemeen doen. Mijn treinvoorbeeldje betreft ook meer vrouwen die trots zijn op hun kroost.

 4. @Jolie: Geen dank. Ik vond het grappig dat je dat onderwerp vanuit het gezichtspunt van je dochter benaderde. De kans is wel groot dat ze er over een aantal jaren weer heel anders over denkt. Maken jij en je man daar nog zorgen over?

 5. Zolang je alleen de mooie dingen vast legt is er volgens mij geen probleem. Als je echter ook de “schuivers” gaat vastleggen kunnen ze je dat kwalijk nemen. Als ze wat ouder worden leggen ze hun hele leven op Hyves vast.

 6. Heb daar ook weleens over gedacht, in verband met trotse opa’s die foto’s van hun kleinkinderen plaatsen. Ze zijn nu dus ‘vereeuwigd’ op het internet, lijkt me niet altijd okee inderdaad. Blij dat mijn kinderfoto’s prive in een album zitten! Dit geldt trouwens ook voor foto’s die je vrienden en kennissen van jou op bv Facebook gooien. Kan nog weleens een foute indruk maken op toekomstige werkgevers.

 7. Ik kan eigenlijk helemaal meegaan met het filmpje van xs4all. In mijn tijd als jonge vader speelde dat nog niet. Van mijn kleindochter plaats ik ook geen foto’s en volgens mij plaats ik helemaal geen foto’s waar mensen herkenbaar op zijn. Ik zal mijn weblog er nog eens op na moeten lopen. Ik heb wel een foto van Willem Alexander en Maxima op mijn homepage en daar heb ik zelfs toestemming voor gekregen. Aan de andere kant maakt het een weblog soms levendiger, als er foto’s van mensen op staan.

 8. @Vedat (en bovenstaanden): Bedenk ik opeens dat de bovensaande foto de eerste op dit log is van een familielid of kennis. Het niveau zakt. :-)

 9. P.S., geheel offtopic, Xiwel…
  Dat opheffen van die Fairblogging.ning (jekreeg er vast mail over….) is *compleet* **tegen** mijn wens gegaan…
  Diep teleurstellend, ik ben de maker van de site,- de naam Petra is hoffelijkheid naar de vraagster, Edwin en ik deden al het werk, en mijn werk (184 stukjes, vormgeving, Edwins code en vertalingen) gaan nu -HUP- dicht. Ook vind ik het onbeschoft naar de leden. Het alternatief functioneert niet, zoals je al (op)merkte, en door deze actie heb ik sterke twijfels bij de onafhankelijkheid…
  Verschrikkelijk balen…. :-(

 10. @Jolie OT: Ik heb op je log gereageerd.

 11. je zet mij wel tot nadenken. Zo af en toe zet ik weleens een foto van mijn kleindochter op het log omdat ik haar, hoe kan het ook anders als oma zijnde zo ontzettend schattig en mooi vind. Ik wil er dan mee pronken. Maar als ze 4 wordt stop ik er mee, zo is mijn besluit nu. Ik zet P. dochterlief en zoon ook niet op het web. Gelijke monniken gelijke kappen. Dat geldt ook voor een kind.

 12. @ Xiwel OT: ik had daar nog een reactie bij die ik niet online durf te geven (Edwin denkt nl. dat ze wel meer stokken zoeken om me mee te slaan) …Als vriendelijk geformuleerde bugreports al als kritiek gezien wordt, kritiek waarmee je gevraagd wordt om nota bene op te stappen…

 13. @Xiwel On-topic ;-) Maken we ons eigenlijk geen zorgen over.. We laten haar nu al meebeslissen wat online komt, en mocht ze daar later bezwaar tegen hebben, dan halen we het gewoon weg. Mijn ervaring is dat het dan ook ècht weg is: ik heb dingen van (aanvankelijk) nr. 1 Google-hit (binnen 2 weken) gewoon helemaal weg kunnen krijgen.
  Facebook (@Lucienne) is gelukkig alleen zichtbaar voor mensen die jij/de Foto-eigenaar toegang geeft, anders dan Hyves, mobypicture.com of Flickr. Of noem al die video-sites. Wel lastig inderdaad als collega’s dan weer 100-en kennissen hebben die foto’s / films waarin jij (=men) voorkomt kunnen bekijken :-/
  @Bob dat vond ik precies hetzelfde! Alsof ze gewoon ècht bij mensen hebben aangebeld en de reacties ongespeeld zijn… (Ze zullen hen dan vast wel achteraf gevraagd hebben om er een reclame van te maken ;-))

 14. Uh, herstel: bij de laatste zin van mn laatste reactie bedoelde ik “+’toestemming’ hebben gevraagd om er een..” etc
  (kgebruik vdaag even een middeltje om mijn kiezen niet stuk te bijten bij onuitsprekelijk verdriet, maar naast mn kaak verslapt het ook n beetje mn aandacht ;-/)

 15. Ik plaats ook geen foto’s van mijn dochter op mijn weblog. Wél een paar op Hyves, maar die zijn alleen zichtbaar voor Hyves-vrienden. Voor zover ik weet zijn die foto’s ook niet googlebaar. Ik ben sowieso heel terughoudend met bloggen over m’n dochter. Op latere leeftijd zou ze niet alleen foto’s, maar ook lollig bedoelde stukjes over haarzelf wel eens heel storend kunnen vinden.

 16. Ik ben het helemaal met je eens… Het is op z’n minst verbazend te noemen dat zoveel mensen zonder blikken of blozen en zonder nadenken foto’s van hun grut (en van anderen hun grut!) online plaatsen. Ik heb zelf geen kinderen, maar wel twee neefjes. Die hebben nog geen mening, want daar zijn ze te klein voor. Dus komen ze niet met foto’s op mijn blog, wanneer ze eens logeren. Correctie: ze komen wel met een foto op mijn blog, maar dan altijd van achteren gefotografeerd, zodat ze onherkenbaar zijn.

 17. @Kitty: Ik heb er niet zozeer een mening over, maar het viel me op dat loggers met kroost in het geheel niet op deze reclame van XS4all reageerden.
  Op dit log komen eigenlijk nooit familieleden, vrienden of kennissen voorbij. De meesten weten niet eens dat ik blog. Het is dus eigenlijk niet echt mijn probleem. :-)

 18. Ik heb 1 x een foto geplaatst omdat ik zoveel nieuwsgierige gluurders heb. De rest van de foto’s staat op picasa en zijn alleen voor ingewijden (waartoe de meeste loggers helaas niet behoren).

 19. @Hette: Maar volgens mij denk(en) je(jullie) over dit soort dingen na, want foto’s van je man zie ik ook niet vaak. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: